Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmelaři doplatili na dobrou úrodu. Chmel nejde na odbyt a ceny spadly

Co se píše o pivovarech a pivu


Chmelaři doplatili na dobrou úrodu. Chmel nejde na odbyt a ceny spadly

[pondělí, 3. leden 2011]

Chmelaři na severu Čech doplácejí na mimořádně dobrou úrodu. Letos měli druhou nejlepší sklizeň končícího desetiletí, ale o chmel není zájem. Urodilo se totiž všude. Výkupní ceny tak spadnou až o 20 procent. Pěstitelé kvůli tomu nemusejí mít na obnovu chmelnic.

"Dostanou za chmel asi o 20 procent nižší ceny než před rokem, což je pro ně problém," přibližuje paradoxní situaci Pavel Šponer, který s chmelem obchoduje v žatecké společnosti Bohemia Hop.

V porovnání s loňským úspěšným rokem sklidili letos tuzemští chmelaři ještě o 1 156 tun víc. Hlavním důvodem bylo větší množství srážek proti dlouhodobému průměru.

"Podle informací Chmelařského institutu také došlo u žateckého poloraného červeňáku k navýšení prodeje sadby," uvedl tajemník svazu pěstitelů Michal Kovařík.

Pěstitelé si ale přáli, aby se chmel prodával alespoň za loňské ceny, které byly zhruba 180 tisíc korun za tunu. Podle předsedy svazu pěstitelů Bohumila Pázlera je to minimální cena, kterou potřebují, aby alespoň udrželi současné osázené plochy. A to se jim nevyplní.

V tradičních pivovarských zemích klesá výroba piva

Podle některých světových statistických údajů by se mohlo zdát, že výroba piva neklesá. Více ho produkují zejména země s velmi početným obyvatelstvem, jako je Indie, Čína, Vietnam či Brazílie.

"Jenomže u nich se chmel prakticky vůbec nepoužívá. A naopak v tradičních pivovarských zemích, jakými jsou Německo, Belgie nebo třeba Japonsko, které je naším největším odběratelem chmele, výroba piva klesá," dodal Šponer.

Situaci v Česku a celé Evropě nezachrání ani malé pivovary a minipivovary, které jsou současným trendem. Milovníci piva sice vyhledávají originální chutě, jenže ty většinou nepochází z velkých výroben. Příkladem v tomto kraji jsou minipivovary ve městech Varnsdorf či Žatec. Jenže ty nedokážou propad velkých podniků vynahradit.

Na nižší výrobu piva a jeho slabší chmelení přitom doplácí z chmelařských zemí nejvíc právě Česko. "Máme nejlepší chmel na světě, to všichni uznávají, je to naše velká výhoda. Ale je to i nevýhoda, protože je nejdražší," vysvětluje Šponer a na mysli má zejména žatecký poloraný červeňák, nejrozšířenější a nejkvalitnější český chmel.

Budou chybět peníze na nové sazenice

Pokud by na každé tuně pěstitelé proti loňsku skutečně měli o 35 tisíc korun méně, jen obtížně jim to vyrovná náklady na pěstování. Letos navíc dali víc peněz za ochranu proti škůdcům, například proti peronospoře chmelové.

Hrozí tak, že kvůli nižší prodejní ceně budou mít málo peněz na potřebné omlazení chmelových sazenic. To je přitom pro české chmelaře důležité, aby udrželi kvalitu sklízených šištic a mohli konkurovat například sousednímu Německu. A je dokonce otázka, zda bude pokračovat aspoň mírná obnova.

SKLIZEŇ NA SEVERU ČECH

letos - sklizeň: 7 772 tun - výnos: 1,49 tun/ha

loni - sklizeň: 6 616 tun - výnos: 1,25 tun/ha

SKLIZEŇ V OBLASTECH

Žatecko: 5 620,4 tuny

Úštěcko: 903,2 tuny

Tršicko: 1 248,1 tuny

Zdroj: Ústí iDnes.cz | Autor: Tomáš Kassal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

val

pondělí, 3. leden 2011
20:02

val

Každý zemědělec má čtyři základní nepřátele: jaro, léto, podzim a zimu.


napsal(a): val [Odpovědět]

kozousch

pondělí, 3. leden 2011
20:26

kozousch

to val: Já bych přidal ještě dotační politiku a ekoterorizmus. Raději si ani nezkouším představit ty haldy papírů, které musí zemědělci vyplňovat, aby měli nárok na dotace a nebyli šikanováni zelenisty. Pro zemědělce by samozřejmě bylo jednodušší, kdyby žádné dotace nebyly a potraviny by se prodávaly za reálné ceny.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
09:13


posted by: Inzerce

Vláďa

pondělí, 3. leden 2011
16:50

Vláďa

Tvrzení, že máme nejlepší chmel na světě je stejný blábol, jako že máme nejlepší pivo na světě. A kupodivu, drahý červeňák jsem vždycky sehnal za nejnižší cenu:-)


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

kozousch

pondělí, 3. leden 2011
18:03

kozousch

to Vláďa: Můžu se zeptat, zda jste ten žatecký poloraný červeňák sehnal za nejnižší cenu standardní cestou a v množství odpovídajícím například spotřebě menšího pivovaru, nebo šlo o množství takříkajíc "pro osobní potřebu" nějakým neoficiálním "kanálem"?


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Vláďa

pondělí, 3. leden 2011
19:08

Vláďa

to kozousch: Chmele kupuji standardní cestou od oficiálních distributorů obvykle v množství několika kg dle platných ceníků. Červeňák patřil vždy mezi nejlevnější chmele, levněji jsem zatím pořídil jen novozélandský aromatický bio chmel a to nejspíš proto, že jde o předloňskou úrodu. Jelikož jsem ale zvídavý, ptal jsem se p. Čeledy z firmy Brelex a ten mi potvrdil, že SAAZ je i ve světě levný.
Češi ovšem byli vždy pohádkáři, jistými rukopisy počínaje...


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

hroch

pondělí, 3. leden 2011
19:25

hroch

to Vláďa:
Ale červeňák už dávno není zas tak moc drahý. Je to už několik let co hlavní položkou, která vytváří cenu chmele je obsah alfa hořkých látek a tam červeňák výrazně ztrácí, a proto zlevnil ( je stále dražší než jiné u nás zpoužívané odrůdy a to i nehledě na obsah alfa kyselin). Je sice stále hodnocen jako aromatický chmel pro třetí a částečně druhé chmelení, ale je nutné ho kombinovat s jinými odrůdami chmele, protože pro větší chmelení má až moc velký obsah beta hořkých kyselin. Taky jeho výnosy z hektaru jsou dost malé a tím byla vždy jeho cena vyšší. Takže se čím dál víc osazují jiné odrůdy-Premiant, Sládek, Bor, Agnus, atd.. Nyní jejich produkce dosahuje už skoro dvacetiprocent celé úrody ato na 13 procentech plochy. Při dnešních cenách by se určitě vyplatilo pěstovat jiné odrůdy pro naše pivovary (podobné složením těm co se dováží) než ŽPČ na vývoz, ale je to o tom na dva roky odepsat chmelnici, při přechodu na novou odrůdu. Ale to není třeba svádět na nadúrodu, ale na chuť riskovat a investovat. Některé údaje čerpány z www.czhops.cz


napsal(a): hroch [Odpovědět]

kozousch

pondělí, 3. leden 2011
20:12

kozousch

to Vláďa: Díky moc za vysvětlení. Že jsou tiskové zprávy a marketingová prohlášení plná polopravd a lží samozřejmě vím, ale že už se lže i o cenách chmele, které lze ověřit, je docela síla. Zřejmě se hřeší na to, že ceníky chmele asi nejsou běžně k dohledání.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

hroch

pondělí, 3. leden 2011
13:44

hroch

A zase se brečí.
Tak to máme jako ve všech oborech kde se může čerpat nějaká státní dotace, neúroda je problém, úroda je problém. Když vezmu loňskou výkupní cenu krát loňský výnos, měli tržbu 225tisíc z hektaru. Při letošním výnosu na stejnou tržbu z hektaru stačí výkupní cena 151tisíc Kč za tunu. I kdyby měli vlivem většího výnosu více nákladů na zpracování chmele, tak to nebude víc jak deset procent. Proto může výkupní cena klesnout na 166tisíc za tunu a z hektaru mají stejný finanční výnos jako loni. Někde se sice píše o poklesu výkupní ceny až o dvacet procent, ale to se jistě nebude týkat té \"naší nejvyšší kvality\".


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 3. leden 2011
19:54

jiri.kana

to hroch:Přesně tak! Nejdřív skučí, že hrozí nedostatek chmele díky klesajícím plochám chmelnic, teď se zas urodilo hodně... Škoda, teď by se jim asi hodilo, aby těch chmelnic měli míň.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI