Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V pivovaru zkoušejí novou varnu

Co se píše o pivovarech a pivu


V pivovaru zkoušejí novou varnu

[čtvrtek, 13. březen 2003]

Zcela novou varnu začal v těchto dnech testovat Plzeňský Prazdroj. Zařízení za tři sta miliónů korun je největší letošní investicí pivovaru a umožní zvýšit produkci pěnivého moku ze dvou na tři milióny hektolitrů ročně. První pivo z moderních varných nádob se na trhu objeví ještě do konce března. "Výsledky zkušebního provozu potvrzují, že nové zařízení nemá žádný negativní vliv na tradiční kvalitu, přesně definované vlastnosti a jedinečnou chuť piva," podotkl vrchní sládek pivovaru Václav Berka.

Prazdroj v současné době vyrábí téměř padesát tisíc hektolitrů mladiny týdně. "Z toho polovina již pochází z nové části varny," sdělil mluvčí podniku Alexej Bechtin. "Ještě do začátku letošní hlavní pivovarské sezóny, tedy do léta, se celková produkce zvýší na šedesát sedm tisíc hektolitrů," dodal. V té době už bude zcela dokončená prosklená budova nové varny včetně veškerého technologického vybavení a rekonstrukcí projde i část zařízení starého provozu.

Dominantou této asi nejdůležitější části pivovaru jsou nové nerezové scezovací kádě o desetimetrovém průměru. "Většinou se ale stavba odehrává mimo zraky návštěvníků pivovaru, často v prostorách pod úrovní podlahy. Rekonstrukcí prošlo téměř veškeré zařízení varny včetně měděných kotlů," připomněl Bechtin.

Současná modernizace varny je podle Berky svým rozsahem ojedinělá. "A to i ve srovnání s ostatními pivovary v Evropě," podotkl sládek. "Práce jsou o to náročnější, že probíhají za plného chodu pivovaru," doplnil.

Strategickým cílem Plzeňského Prazdroje je do roku 2010 několikanásobně zvýšit výrobu. "Tak, aby se značka Pilsner Urquell zařadila mezi pět největších prémiových mezinárodních značek světa," uzavřel Bechtin. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI