Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Ostravar dosáhl v listopadu historického rekordu

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Ostravar dosáhl v listopadu historického rekordu

[čtvrtek, 16. prosinec 2010]

K výrobě jednoho litru piva potřeboval pouhých 3,3 litru vody.

Pivovar Ostravar dosáhl v listopadu historického rekordu, když k výrobě jednoho litru piva potřeboval pouhých 3,3 litru vody. Ostravští pivovarníci tak přivedli proces vaření piva z pohledu efektivity nakládání s vodou téměř k dokonalosti a jsou v tomto ukazateli mezi nejlepšími v Česku. Dnešní spotřeba vody je přitom výsledkem dlouhodobé strategie pivovaru v níž je jeden z pilířů zaměřen na ekologii. Podle mínění vědců se přitom voda stane v blízké budoucnosti strategickou surovinou podmiňující další rozvoj lidské společnosti.

Otázka, kolik litrů vody je potřeba k výrobě jednoho litru piva, vypadá na první pohled jako nějaký vtip. „Laik by mohl říct, že k výrobě jednoho litru piva potřebujete zhruba jeden litr vody,“ vysvětluje vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. „Ve skutečnosti potřebujete k výrobě litru piva několikanásobně více vody, neboť vodu při výrobě piva potřebujete nejen při vaření piva, ale také v dalších výrobních procesech – například při chlazení piva, sanitaci zařízení či k mytí obalů..

Ve světě spotřebují pivovary v průměru 5 litrů vody na 1 litr uvařeného piva. V současné době dokáží tuzemské pivovary vyrobit jeden litr piva zpravidla za 4,3 až 7 litrů vody. „Na spodní hranici těchto hodnot, tzn. na více než 4 litrech na jeden litr vyrobeného piva jsme byli přibližně před třemi lety,“ říká Kornas. „Letos jsme dokázali stlačit spotřebu vody pod 3,5 litrů a v listopadu se nám podařilo dosáhnout historického minima.

Za nízkou spotřebou vody i elektrické energie na jeden litr vyrobeného piva v ostravském pivovaru stojí mezinárodní program SPOt, který má Ostravar implementován od roku 2007. „SPOt je postaven na 7 nejdůležitějších pilířích při výrobě piva. Kromě standardních procesů klade velký důraz právě na ekologii.“ vysvětluje vrchní sládek.

V posledních třech letech investoval Ostravar desítky miliónů korun do nových ekologičtějších technologií. V loňském roce například Ostravar pořídil novou moderní myčku vratných lahví s nízkou spotřebou vody a letos pro změnu zakoupil Ostravar do svého provozu kompresor využívající odpadní teplo, aby snížil spotřebu elektrické energie. Výsledkem ekologických investic ostravského pivovaru bylo snížení spotřeby elektrické energie o 23% a snížení spotřeby vody o 21%.

V našich ekologických investicích budeme pokračovat i napřesrok,“ říká vrchní sládek ostravského pivovaru Richard Kornas. „Již teď připravujeme druhou etapu modernizace chlazení na spilce, která příští rok přispěje k dalšímu snížení spotřeby vody i elektrické energie.“ uvádí závěrem Richard Kornas.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

čtvrtek, 16. prosinec 2010
21:19

jiri.kana

Proč taková zášť vůči Ostravaru? Pokud vím, vaří pořád klasicky (dokonce i Staropramen) a pivo mají víceméně slušné...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 17. prosinec 2010
06:25

Roman Holoubek

to jiri.kana: Souhlas. V Ostravě pořád dělají slušné pivo. A pokud je mi známo, tak je zde jen klasika.


kozousch

čtvrtek, 16. prosinec 2010
20:32

kozousch

To je asi oslavná óda na HGB, ne? Uvařit (spíš vyrobit) šestnáctku a naředit jí sifonem na devítku je nejjednodušší a nejúspornější řešení.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
04:10


posted by: Inzerce

DanD

čtvrtek, 16. prosinec 2010
21:36

DanD

to kozousch: Tím bych si nebyl tak jistý. Sice jsem ve filtrovně Ostravaru viděl cisternu na odkysličenou vodu, ale dle výkladu se v Ostravě vaří jen dvanáctka Ostravar, zatímco desítka se vaří ve Staropramenu. Byla tam přesunuta, aby měl Ostravar kapacity na vaření Braníku. Slušný zmatek.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 16. prosinec 2010
11:49

moreli

A co zkusit dělat pivo v prášku? To ušetříte další litr vody. :)


napsal(a): moreli [Odpovědět]

honza1205

čtvrtek, 16. prosinec 2010
15:20

honza1205

to moreli: A co přestat tvrdit,že vařej pivo? :-)


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI