Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prazdrojští bednáři postavili dubový pivní sud pro švédský pivní festival

Co se píše o pivovarech a pivu


Prazdrojští bednáři postavili dubový pivní sud pro švédský pivní festival

[úterý, 21. září 2010]

Dnes vyjel z pivovaru Plzeňského Prazdroje velký dubový sud o objemu 27 hl, který postavili pivovarští bednáři pro nejdůležitější švédský pivní festival ve Stockholmu. Návštěvníci festivalu tak budou ležák Pilsner Urquell ochutnávat z originálního plzeňského sudu, který se zároveň stane symbolem švédského národního finále mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Foto

Sud z osmiletého dubového dřeva váží cca 600 kg. V nejširším obvodu má průměr 180 cm a vejde se do něj přibližně 27 hektolitrů piva. „V řeči pivovarnických sklepmistrů se jedná o satl, tedy sud umisťovaný ve sklepích do horní řady, zatímco do sudů v dolní řadě se vejde až 40 hl. Výrobou sudu jsme strávili téměř 500 hodin práce“, říká Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje. Plzeňský pivovar je jedním z posledních míst v Evropě, kde se toto tradiční řemeslo zachovává a dále se rozvíjí.

Dnes 21. září vyjel sud z plzeňského pivovaru a za dva dny dorazí do Stockholmu. V pátek opustí brány pivovaru cisterna s ležákem Pilsner Urquell, jímž bude sud naplněn. Sud mezitím doputuje do chlazené skleněné vitríny na stánku Pilsner Urquell na Beer & Whisky festivalu, který začne 30. září. Ten patří s cca 25.000 návštěvníků k největším pivním festivalům na světě a konkurují mu jen takové události jako mnichovský Oktoberfest nebo Beer Festival v Londýně.

Návštěvníci festivalu si budou moci vychutnávat Pilsner Urquell z originálního plzeňského sudu tak dlouho, dokud nevypijí všech 5400 piv. V záloze jsou ale připraveny i klasické Pilsner Urquell pípy a standardní nerezové sudy. Jako hlavní host a pivní specialista bude na stánku vystupovat starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který zde mj. uvede i přednášku o snoubení piva Pilsner Urquell s vybranými pokrmy. Plzeňský stánek na veletrhu bude také hostit švédské národní kolo 5. ročníku mezinárodní soutěže výčepních a barmanů Pilsner Urquell Master Bartender, jehož vítěz postoupí do celosvětového závěrečného finále v České republice.

Pilsner Urquell je ve Švédsku dlouhodobě populární a čtvrtina švédských konzumentů piva pravidelně plzeňský ležák pije. V květnu 2009 byla dokonce ve třetím největším švédském městě Malmö otevřena i první provozovna z konceptu Pilsner Urquell Original Restaurant (PUOR), která se od té doby stala středobodem pivního života v celém Malmö. Celkem se Pilsner Urquell čepuje cca ve 100 švédských restauracích a je k dostání prakticky ve všech autorizovaných obchodech. „V nedávné anketě jednoho z nejvýznamnějších švédských deníků Göteborgs-Posten byl Pilsner Urquell vyhlášen nejlepším pivem léta ve Švédsku,“ uzavírá Robert Lobovský, mezinárodní trade marketing manažer značky Pilsner Urquell z exportního oddělení Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 19:21 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tchoř

úterý, 21. září 2010
23:31

to Dan:
Tak to raději nekomentuji...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Dan

úterý, 21. září 2010
22:51

Dan

Krásný dřevěný sud z pravého dubového dřeva bude naplněn pivem z cisterny, které bylo vyrobeno v nerezových CK tancích.
Jak absurdní...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI