Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

10 praktických triků pro vaření s pivem

Co se píše o pivovarech a pivu


10 praktických triků pro vaření s pivem

[pondělí, 16. srpen 2010]

O lásce našeho národa k pivu již bylo řečeno mnohé. Je o nás také známo, že umíme výtečně a přitom jednoduše s pivem vařit. Aby se tento hořký mok stal při vaření pomocníkem, a ne naopak, je přece jen potřeba dodržet několik základních zásad.

V kuchyni slouží od pradávna

S pivem vařili již naši předkové zhruba šest století zpátky, a proto nyní můžeme těžit z jejich osvědčených postupů. Při nadměrném použití piva, nebo při dlouhém vaření s ním nebo při volbě příliš silného či tmavého moku může totiž namísto kýženého chuťového ozvláštnění, dojít ke kompletnímu znehodnocení potravin. Řiďte se proto našimi tipy a neuděláte chybu.

1. Ne všechny suroviny se k pivu hodí. Pokud jste zvyklí dusit s masem i zeleninu, v případě vaření s pivem to nedělejte. To samé platí o grilování, ani zde se nehodí potírat zeleninu marinádou z piva. Zkrátka a dobře, většina druhů zeleniny nejde s pivem dohromady.

2. Pokud si nejste jisti, do kterých pokrmů můžete pivo přidávat, platí pro to velice jednoduché pravidlo. Zamyslete se nad tím, zda si dokážete představit k danému jídlu popíjet pivo. Pokud ano, hodí se mok pravděpodobně k přidání i v průběhu vaření. Viz například nakládané tvarůžky nebo pečená kachna.

3. Nejste-li si ještě při vaření s pivem tak úplně jisti, volte určitě světlé druhy s nižším procentním podílem alkoholu. Ty můžete kdykoli přidat nebo více naředit, a nemají takovou schopnost poškodit pokrm. Naopak děláte-li zprudka nějaké minutkové pokrmy, můžete přidat trochu tmavého a silnějšího piva.

4. Na vaření s černým pivem si dejte zvláštní pozor. Černé pivo je mnohem výraznější a to pochopitelně přímo úměrně tomu, jak dlouho se v něm vaří. Používejte jej tedy raději jen do osvědčených receptů. Černé pivo také obsahuje mnohem více cukru, který se při nevhodné úpravě velice snadno a rychle karamelizuje a poté se přepaluje.

5. Potraviny podávané za studena, která obsahují pivo, mají velice krátkou dobu trvanlivosti. Tím máme na mysli například pivní pomazánku, která během dvou tří dnů zkysne.

6. Pivo má také vysoký podíl cukru a vůbec větší energetickou hodnotu – pozor na to při vaření osobám, které musí z nejrůznějších důvodů držet diety.

7. Vysoký podíl cukru v pivě může mít také za následek rychlé hořknutí potravin, do kterých je přidáno.

8. Pokud se chystáte smažit maso nebo jinou pochutinu (například tvarůžky) v těstíčku, nebojte se přidat trochu piva. Díky němu se surovina opeče více dohněda, bude mít skvělou kůrčičku a nenasaje při smažení tolik tuku.

9. Do pečení přidávejte spíše sladší pivo. Nemusíte se zde tolik bát použití tmavších druhů, pokud vám nevadí karamelové zabarvení pečiva.

10. Pivo se skvěle hodí do kynutého těsta. Kvasnice v něm obsažené totiž umožňují rychlejší a efektivnější nakynutí těsta. To je po dopečení krásně jemné a má křupavou kůrku.

Zdroj: Kuchyně.cz | Autorka: Zuzana Veselá


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

úterý, 17. srpen 2010
19:26

hroch

Klasické použití piva pod maso, na gril, do sýrové pomazánky (z tvarůžků, nebo pivního sýra). Nejčastěji se u nás přidávají do chlebového těsta a nebo těsta syrečkových bochánků.
Pivní chleba- kvásek z droždí, trocha mouky a vody, přidat 0,7kg hladké mouky, 0,25kg žitné mouky a cca 0,5litru tmavého piva. 30minut vykynout, zpracovat bochan do vymoučené ošatky, 30 minut kynout v ošatce, do trouby na 200st.C cca 15 minut a dopéct cca 30minut na 150st.C.
Syrečkové bochánky-kynuté těsto z hladké mouky, vejce, droždí, zadělané pouze pivem, bez vody- kroužky těsta vykrojené půllitrovým hrnkem plněné smaženou cibulkou, kolečkem salámu např. vysočiny a půlkou syrečku na kousky, překrytě druhým kolečkem, po krajích zatlačené a přimáčknuté o trochu menším hrnkem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jarda

úterý, 17. srpen 2010
18:02

Recept na vaření s pivem (můj sobotní oběd):
Vepřové koleno povařit v osolené vodě v papiňáku 1,5 hod.
Mezitím rozmíchat asi v deci oleje dvě lžičky grilovacího koření a rozmačkané dva velké stroužky česneku.
Vařené koleno vykostit, promasírovat do něj uvedenou marinádu a při 220°C péct asi 20 minut z každé strany.
Pak obrátit kůží nahoru, přepnout troubu na gril a grilovat ještě asi 20 min. Vždy když to vypadá, že se kůže pálí, polít pivem. Kolínko se rozpadalo a ten sos... :)
Původně jsem měl jiný plán. Byli jsme s našima na houbách u Řevničova, do Mutějovic asi 10 km. Navrhl jsem, zajedeme na oběd a nějaké to pivko. Zpět bude řídit mamka. Táta nadšeně souhlasil, nicméně manželka a mamka se spojily v nebezpečné tornádo, které nás odfouklo opačným směrem ::cry


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:52


posted by: Inzerce

Pavel R.

úterý, 17. srpen 2010
18:14

Pavel R.

to Jarda: Tak to je škoda. Snad někdy příště až bude bezvětří :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

píra

úterý, 17. srpen 2010
18:25

píra

to Jarda: Neni z toho po hodině a půl již kaše? V mém papiňáku je i hovězí guláš za půl hoďky.
Ale jinak se mi sbíhají sliny. Co k tomu bylo za pivo? A jakym se to podlévalo?


napsal(a): píra [Odpovědět]

hroch

úterý, 17. srpen 2010
19:16

hroch

to Jarda:
Připojím ještě jednu úpravu na kolena. Zkombinovat dvě ovarová kolena a jedno uzené. Vykoštěné po uvaření v papiňáku- podle mě stačí 3/4 hodiny pro ovar a půl pro uzené. a pak péct s kořením cibulí česnekem a zalévat tmavým pivem, pokud možno neslazeným sladidly. Dá se to upéct celé zalité v pivu. Vypečený sos slít a vznikne z něj úžasný rosol na druhý den jako pomázanka.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

hroch

středa, 18. srpen 2010
13:06

hroch

to hroch:
Jinak když je dost času tak ty ovarový kolena taky peču od základu a v papiňáku dělám jenom uzený- z toho je pak vynikajicí polévka a ty ovarový, teda pečený v troubě jdou po jeden a půl hodině vykostit, přidá se to uzený atd.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

DanD

úterý, 17. srpen 2010
23:57

DanD

to Jarda:
Koleno zásadně nevařím! Tak přijde o chuť. Vždy ho peču, i když to trvá třeba 3 hodiny, ale výsledek stojí za to.
Koleno den před pečením naložím do marinády - nařežu křížem kůži (klidně až ke kosti) a pak do něj pořádně natlačím marinádu - 2dcl oleje, 3 dcl piva (lepší je černé, ale může být i světlé), 4 lžíce plnotučné nebo francouzské hořčice, 5 stružků česneku, půlku cibule (nastrouhat!) a pak koření podle chuti - paprika, pepř, kmín, majoránka, čili, bobkový list, libeček, prostě co má kdo rád.
Do toho se naloží to koleno, během marinování asi 2x otočíme, případně přelijeme marinádou a druhý den i s marinádou pomalu pečeme. Při pečení podléváme vývarem (stačí kostka masoxu rozpuštěného v 3dcl vody), můžeme i pivem.
Podáváme s čerstvým chlebem nebo opékanými brambory. Příloha - kyselé okurky, feferonky, nakládané cibulky, hořčice, křen, smažená cibulka nebo grilovaná zelenina.
Zapíjíme pochopitelně kvasnicovou Poličkou. ;)


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Sekal

úterý, 17. srpen 2010
13:54

Sekal

Já si nic představovat nemohu, protože většinou piju na lačno. Sice jsem občas jak motyka, ale chuť jídla mi při pití piva překáží, možná zvážím, že budu k pivu požívat chleba nakrájený na kostky. Prosím hostinské, aby upravili své jídelní lístky dle tohoto požadavku.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Malakin

úterý, 17. srpen 2010
16:49

Malakin

to Sekal: Chleba není zrovna nejlepší neutralizátor chuti, neboť po něm zůstává hořká chuť v puse, což ovlivňuje vnímání chuti následně koštovaného piva. Lepší je v tomto ohledu bílé pečivo nebo sýr.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Pavel R.

úterý, 17. srpen 2010
16:57

Pavel R.

to Malakin: Správně by se každé degustované pivo mělo zakousnout rohlíkem, šunkovým salámem ( nejlépe šunkou ) a nakonec sýrem, pokud mě paměť neklame.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 17. srpen 2010
17:44

Dwarf

to Pavel R.: řekl bych, že pořadí je: salám, sýr, pečivo (pokud si to dobře pamatuju)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Malakin

úterý, 17. srpen 2010
18:23

Malakin

to Pavel R.: V takovém případě už by se nejednalo o degustaci, ale doslova žranici. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Pavel R.

úterý, 17. srpen 2010
18:12

Pavel R.

to Dwarf: Jo, je to přesně tak.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Pavel R.

úterý, 17. srpen 2010
18:29

Pavel R.

to Malakin: Samozřejmě mluvím o soustech a ne porcích :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 17. srpen 2010
11:05

Dwarf

já si dovedu pivo představit i ke krupicové kaši... ale nejspíš bych ho tam nemíchal...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

píra

úterý, 17. srpen 2010
13:41

píra

to Dwarf: Pravá dánská pivní polévka, jak jsem ji měl možnost ochutnat, je krupicová kaše pro děti s pivem. Dost sladká záležitost


napsal(a): píra [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI