Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chuť Frýdecko-Místecka: hořká jako pivo a zelí a sladká jako med

Co se píše o pivovarech a pivu


Chuť Frýdecko-Místecka: hořká jako pivo a zelí a sladká jako med

[čtvrtek, 5. srpen 2010]

Když se Sedmička ptala lidí z Frýdku-Místku, jaké výrobky přesáhly hranice okresu, kraje či dokonce republiky, mluvili hodně o Nošovicích. Tam je přece zelí, pivo Radegast. A také automobilka Hyundai.

...

Dobrý počin komunistů

Úrodné Nošovice ležící kousek od Frýdku-Místku a blízko hranice se Slovenskem nejsou a nebyly přitažlivé jen pro zelináře a Korejce. Když se komunisté v šedesátých letech minulého století rozhodovali, kde na Moravě postaví velký pivovar, vybrali právě je. Protesty vlastníků půdy by v té době byly marné. Pivo se v Nošovicích vaří od prosince roku 1970.

Do roku 1990 byl pivovar součástí podniku Severomoravské pivovary Přerov. Pak se stal samostatným Pivovarem Radegast. Od roku 1999 je součástí největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj.

Zásadní, již dříve využívané spojení pivovaru s pohanským bohem hojnosti, úrody a plodnosti Radegastem stvrdil rok 1998. Pivovar tehdy zaplatil zhotovení kopie sochy radhošťského Radegasta, kterou vytvořili kameníci z Leskovce na Vsetínsku.

Čím je pivo z Nošovic výjimečné?

„Život je hořký. Bohudík.“ Tento slogan to vystihuje. Specificky hořkou chuť nošovického piva prosadil první sládek tamního pivovaru Jaromír Franzl, muž z rodiny sládků, který byl s pivovarem v Nošovicích spjatý ještě i v důchodovém věku. Dostal ocenění Zlatý Radegast, v roce 2005 byl uvedený do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství. „Někomu hořká chuť vadí, ale já ji mám naopak velmi rád. Patří k nám, drsným chlapům z Ostravy,“ směje se Ostravan Radim Piskoř. Jiné pivo pije jen tehdy, když nesežene Radegast. „Vím, že existují i jiná dobrá piva, ale jsem věrný Radegastu,“ říká.

...

Kráceno.

Zdroj: Sedmička.cz | Autoři: Petra Sasínová, Josef Beneš


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Franta

pátek, 6. srpen 2010
13:12

Franta

Od té doby co Radegast patří pod Prazdroj se Radegast změnil v bezpohlavní europivo a zařadil se tak rychle a úspěšně do řady "západních" pivních sraček.
Radegast dělá všechno proto jak si znechutit své příznivce. Letošní akce Colors of Ostrava to opět potvrdila, všude přítomný a monopolní Radegast se nestyděl prodávat své sedmistupňové pivo možná max. osmitupňové pivo za 30Kč. Na dotaz co je to za pivo obsluha opověděla, že desítka. Samozřejmě, že se stupně u piva alibisticky neuvádějí, ale že z nás Radegast děla cypy to mě sere hodně. Jestli někdo pije a vyznává Radegast tak je to jen z nostalgie nebo je úplný trotl a kdyby měl ve sklenici Radegastu nachcané, tak by to asi ani nepoznal. Navrhuji přejmenovat značku Radegfas od slova lofas.


napsal(a): Franta [Odpovědět]

MirEgg

pátek, 6. srpen 2010
09:48

MirEgg

Ti komunisté byli ale koumáci! Aby zmátli americké imperialisty provedli Říjnovou revoluci v listopadu; a když chtěli postavit velký pivovar na Moravě, umístili ho ve Slezsku! :-D


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Jura.z.Brna

čtvrtek, 5. srpen 2010
17:03

Jura.z.Brna

Jestli je pivo z Nošovic výjimečné hořkostí, tak potom je Janáček výjimečný tím, že se k jeho výrobě používá slad. Předpokládám, že Radim Piskoř by zůstal věrný Radegastu, i kdyby pod touto značkou začali dělat místo piva kakao.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI