Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vlastní slad je devizou havlíčkobrodského pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Vlastní slad je devizou havlíčkobrodského pivovaru

[pátek, 28. květen 2010]

Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě ukončil před několika dny sladovnickou kampaň. Díky ní disponuje v tuto chvíli šesti set tunami vlastního kvalitního sladu. Při vaření piva ho bude zpracovávat do prvních podzimních měsíců letošního roku.

Foto

Sladovnu tvoří dvě humna nad sebou o ploše několika stovek metrů. Ječmen, který nakupujeme výhradně od producentů z Vysočiny, se namočený rozprostře na humnech v optimální vrstvě a posléze se zhruba týden reguluje jeho klíčení při teplotách do patnácti stupňů. Jakmile se v zrnech rozjedou ty správné enzymatické procesy, přichází na řadu sušení a další, teď už nežádoucí klíčení ječmene, se zastaví. Po vysušení putuje slad do sila, kde je uskladněn a odkud je také distribuován,“ nastínil technologický postup ředitel Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě Jiří Hušek.

Sladovna je pro havlíčkobrodský pivovar, a samozřejmě pro piva, která vaří, mimochodem pod prestižní značkou České pivo a Regionální produkt Vysočiny, velkou devizou. Ne vždy tomu ale tak bylo.

Bez klimatizace to nepůjde

Sladovna byla integrální součástí pivovaru po dlouhá léta. V roce 2004 byl nicméně, a to z ekonomických důvodů, její provoz pozastaven. Nákupní ceny sladu byly totiž v té době velice nízké a provoz sladovny nebyl rentabilní. O čtyři roky později se ale situace na trhu diametrálně změnila, a proto jsme se rozhodli už slad nenakupovat. Sladovnu jsme opětovně uvedli do provozu na podzim roku 2008,“ poznamenal Hušek. Současně připustil, že sladovnu bude nutné zmodernizovat. „Teď jsme odkázáni na počasí a sladovat můžeme jen v době, kdy teploty nepřesáhnou zmíněných patnáct stupňů.

Uvažujeme proto, že provoz doplníme o klimatizaci. Půjde o investici za zhruba do milionu korun,“ pokračoval Hušek.

Vzhledem k tomu, že se Měšťanskému pivovaru v Havlíčkově Brodě daří zvyšovat celkový výstav, v roce 2009 dosáhl 83 tisíc hektolitrů, bude investice do sladovny nezbytná a z pohledu ekonomiky strategická, neboť v havlíčkobrodském pivovaru plánují v horizontu tří let dosáhnout hranice 100 tisíc hektolitrů.

V prvním čtvrtletí letošního roku uvařil havlíčkobrodský pivovar více než sedmnáct tisíc hektolitrů piva. V porovnání se stejným obdobím loňského roku to znamená navýšení o sedm procent. Nosným produktem zůstávají i před nastupující letní sezonou piva ležáckého typu. „Tento vývoj nás samozřejmě velmi těší. Považuji za obrovský úspěch, že jsme v gastronomii zaznamenali šestiprocentní růst, přičemž právě v gastronomii je pokles spotřeby piva nejvyšší. Hostinští se nyní snaží řešit pokles návštěvnosti a my jsme zaznamenali, že zařazení našeho piva do nabídky jim často přiláká další hosty,“ konstatoval Hušek.

V současné době se havlíčkobrodská piva točí na šesti stech místech. Úspěch mezi zákazníky zaznamenal i nový způsob balení jednotlivých druhů piv ve skle. Ta jsou nyní k dostání v praktických multipacích. Vedení havlíčkobrodského pivovaru v současné době také zvažuje, zda nerozšíří svůj tradiční sortiment o nealkoholické pivo.

V závěru se ještě ředitel Hušek zmínil o nadcházejících tradičních pivovarských slavnostech, které se uskuteční v sobotu 26. června. „Vzhledem k tomu, že náměstí je uzavřené, uskuteční se naše slavnosti v areálu pivovaru. Připraveni jsme i na případnou nepřízeň počasí. Návštěvníci by našli zázemí právě v prostorách naší sladovny,“ řekl ředitel Hušek.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník.cz | Autor: Jaromír Kulhánek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI