Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo v plastu slaví úspěch. Od května se začne plnit v Brně

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo v plastu slaví úspěch. Od května se začne plnit v Brně

[pátek, 26. únor 2010]

Pivo v plastové lahvi je novým hitem Starobrna. Chutná stejně jako pivo ve skle, ale rychleji se zkazí.

Snímek Vesničko má, středisková vystihuje tradičního ducha české pivní kultury. „Ze sedmýho schodu?“ ptá se herec Rudolf Hrušínský Mariána Labudy. „Z jinýho nepiju,“ odpovídá rezolutně Lasica a otvírá vychlazený „lahváč“.

Dneska by herci mohli vyměnit skleněné lahve za plast. Nasvědčuje tomu velký úspěch nové plastové pivní lahve, kterou pivovar Starobrno uvedl na trh.

Úspěch piva v nově vyvinuté pivní maxiláhvi nás velmi překvapil, čekali jsme, že budou Češi konzervativnější,” uvedla Kateřina Eliášová, která je mluvčí vlastníka pivovaru Starobrno, firmy Heineken. Od loňského dubna, odkdy je pivo v plastu na trhu, pivovar prodal 215 tisíc hektolitrů značek Starobrno, Zlatopramen a Březňák, což je asi třetina piva prodaného ve skleněných lahvích. Pivo na party

Mohly by ale maxilahve jednou nahradit klasické sklo? „Pivo v plastu se neliší cílovou skupinou, ale spíše příležitostmi, při kterých jej lidé pijí,“ vysvětlila Eliášová. Heineken totiž v Maxi lahvi prodává pivo na party a oslavy.

Litr a půl piva v lahvi se hodí pro chvíle s přáteli či rodinou u grilu nebo na večírky. Díky lehkému, zavíratelnému a nerozbitnému obalu je ideální i na výlety do přírody,“ říká Eliášová. Na rozdíl od piva ve skle nebo hliníku má pivo v plastu jen tříměsíční lhůtu spotřeby. „Nechceme, aby tyto lahve byly příliš dlouho na skladě,“ objasnila Eliášová.

Do plastových obalů světoví výrobci obvykle stáčejí levné pivo. „Pivaři se proto na piva v PET lahvi dívají trochu s opovržením a image pivovarů v jejich očích klesá,“ myslí si Jan Kočka ze serveru www.svetpiva.cz.

Heineken chce ale negativní vnímání pivních PET lahví změnit. „Materiál beerpack, ze kterého vyrábíme Maxi lahve, je dost kvalitní na to, abychom do něj stáčeli desetistupňové Starobrno Tradiční, jedenáctistupňový Zlatopramen a do dvoulitrového obalu i pivo Březňák. Nabídku navíc rozšíříme i o Starobrno medium,“ uvedla Eliášová.

Příliš mnoho odpadu

Ekologům se to však příliš nelíbí. „Lahváčů se do oběhu vrátí asi sedmadevadesát procent, zatímco PET lahví se vytřídí jen asi polovina,“ upozornil Ivo Kropáček z Hnutí duha. Heineken se ale brání tím, že za rok vyrobil asi čtrnáct milionů plastových lahví.

To je jen zlomek z celkové produkce plastových lahví. Do devadesáti procent PET lahví na trhu se totiž balí nealkoholické pití. Na ekologickou recyklaci navíc přispíváme,“ uvedla Eliášová. Podle ekologů by stačilo plastové lahve zálohovat.

Kdyby se podařilo zálohovat plastové obaly, rázem by petky, které se povalují v příkopech i po ulicích, zmizely. Ti, kdo nemají peníze, by je vysbírali,“ myslí si Kropáček.

První stáčírna v Česku

Brněnský pivovar není jediný, který plastovou výrobu vyzkoušel. Je ale jediný, který má velký odbyt. Původně pivo do PET lahví stáčel ve slovenském pivovaru Zlatý Bažant, kde k tomu byly podmínky. Tam buďto pivo z Brna dovážel, nebo vařil pod licencí v tamním pivovaru – proto je dnes jako země původu označeno na Maxi lahvi Česko i Slovensko.

Už brzy se ale pivo z plastu bude vyrábět přímo v Brně. „Úspěch nás přiměl k tomu, abychom vybudovali první stáčírnu plastových lahví v Česku,“ uvedla Eliášová. Linka, kterou v Brně pivovar zprovozní v květnu, přijde na sto milionů korun. Díky ní zvýší pivovar roční produkci asi o polovinu až na 1,7 milionu hektolitrů piva. S novou linkou zaměstná Starobrno, kde dnes pracuje více než tři sta lidí, dalších deset pracovníků.

Hlavně levné

Používání plastových lahví na pivo podle pivního odborníka Kočky labužníkům nevadí u nejmenších, takzvaných mini pivovarů.

Drobné pivovary nemají peníze na koupi stáčírny a čistírny skleněných lahví, takže pivo stáčí do plastových lahví,“ říká Kočka. To, že plastové lahve začaly používat i velké pivovary, podle Kočky souvisí se změnami ve společnosti. „Z někdejší národní hrdosti na české pivo jako vývozní artikl už mnoho nezbylo. Lidem dnes záleží na ceně piva a je jim jedno, v jakém bude obalu. U toho plastového je cena za půl litru piva často nižší než u skleněné lahve. Také proto, že není třeba platit zálohu za láhev,“ říká Kočka.

Velké pivní PET lahve čím dál častěji plní regály obchodů a lidé si je pochvalují. „Pivo z PET lahve piji hlavně v létě při práci na zahradě. Vystačí mi na celé odpoledne a můžu jej zašroubovat, hodit do stínu a pak opět otevřít. Když si ale chci dát pivo před spaním, je litr a půl příliš. To si raději otevřu lahváč,“ říká dvaašedesátiletý Josef Prokeš.

Zdroj: Sedmička.cz | Autor: Jiří Hloušek

[Heineken] 07:30 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

pátek, 26. únor 2010
12:01

Dan

To je vážně hnus!
Heineken přitvrdil v likvidaci naší pivní kultury... ::cry
Už zase se mi chce zvracet! :(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Krišot

pátek, 26. únor 2010
11:13

Krišot

Tak to je konec pivařů v Čechách (a na Moravě). :-(


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
18:42


posted by: Inzerce

Energetik

pátek, 26. únor 2010
11:12

Energetik

Tolik sraček v jednom článku už jsem dlouho neviděl! :D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Trhac

pátek, 26. únor 2010
10:58

Trhac

Fuj, prznitelé z Hlenekenu holt útočí i na poslední zbytky pivní kultury téhle země:-D
Jinak nechápu jak někdo může celé odpoledne chálovat na zahradě petku takové močoviny.... :D To si radši vždycky dám pauzičku a odskočím do lednice pro lahváče kvalitního piva....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

VozechV

pátek, 26. únor 2010
10:16

VozechV

Mám velké výhrady proti nápojům v plastu.

Ale nyní z jiného soudku. V Pace není stáčečka na PET láhve? Viz: "První stáčírna v Česku"


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Sekal

pátek, 26. únor 2010
10:29

Sekal

to VozechV: Kde by stáčeli ten slabý Valdštejn?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

VozechV

pátek, 26. únor 2010
11:49

VozechV

to Sekal: Já vím. V Pace mají stáčečku a nefungují s ní jen pro sebe, ale třeba i pro Staropramen s jeho dříve kvalitním, dnes mírně zdegenerovaným Měšťanem.

Proto ta má poznámka o tom kdo má prvenství. Ačkoli v tomto případě (PET láhve) je to jedno. Jak praví pan Jiří Kaňa - je to těžká romantika a jak praví pan Sekal - je to velmi praktické v létě na výletě.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

karl2

pátek, 26. únor 2010
10:16

chcipnete chcipnete v heinekenu..... uz je mi lip, du docist moudra v clanku


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 26. únor 2010
09:51

jiri.kana

To je romantika jak svině - litr a půl plastovka ze sedmého schodu, hotové Postřižiny ::lol
To by si jako ti chlapi v tom filmu měli nechat tu plastovku kolovat, nebo by si to rozlévali do sklenic? To si asi pan Hloušek dal o jednu maxilahev Březňáku víc, že ho napadají takovéhle paralely...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 26. únor 2010
10:12

to jiri.kana:
Vypadá že to říznul něčím tvrdším, když se mu už plete Lasica a Labuda :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Sekal

pátek, 26. únor 2010
10:28

Sekal

to jiri.kana: Vypadá to, že se paní Eliášová pomátla. V půli července vytáhnu na výletě z báglu pet lahev zteplalého Zlatopramenu a v 30°C si ji naliju do chřtánu? Nebo ji zašroubuji jako tento 62-letý Prokeš a nechám ji v báglu dál teplat? Zajímalo by mne, kolik petek Prokeš vykalil na Ťědrý večer, než si dal lahváče před spaním.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 26. únor 2010
10:52

Rosťa

to jiri.kana: romantika ze sedmého schodu je z Vesničky střediskové, páč na osmém už bylo přechlazený a na šestém ještě teplé... :)


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 26. únor 2010
11:25

jiri.kana

to Rosťa:Cožpak o to, to já vím. Já ty Postřižiny uvedl, jelikož je to pro mě jakýsi etalon pivní romantiky. Pokud by tedy průměrná těžká pivní romantika dosahovala hodnoty jedněch Postřižin (1 Pst), tak mám důvodné obavy, že bych na svém postřižinoměru u té plastem vylepšené verze Vesničky jeho střediskové naměřil nanejvýš 10 µPst.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomino

pátek, 26. únor 2010
08:56

tomino

FUCK IT !!!!


napsal(a): tomino [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI