Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sládek z Ostravy uvařil jako první v republice bezlepkové pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Sládek z Ostravy uvařil jako první v republice bezlepkové pivo

[středa, 25. listopad 2009]

Dosud to měli lidé s bezlepkovou dietou, takzvaní celiaci, těžké. Když dostali chuť na pivo, museli si ji nechat zajít, nebo si nechat poslat speciální pivo z Anglie či Německa. To už ale neplatí. Vrchní sládek Zámeckého minipivovaru v Ostravě-Zábřehu Tomáš Hub totiž uvařil speciální bezlepkové pivo.

Foto

V zámeckém pivovaru mohli celiaci ochutnat bezlepkové pivo už loni, tehdy je sládek uvařil z pohanky, která ale "zabetonovala" výrobní zařízení, proto je letos hlavní surovinou kukuřice a také kukuřičný sirup.

Dalšími surovinami pro neobvyklé pivo byl například karamel, belgické pivní kvasnice a chmel s přísadou bylinek, například ibišku. "Ten podpořil tmavou barvu piva a také zažívání," řekl vrchní sládek minipivovaru.

Minipivovar uvařil osm set litrů bezlepkového piva s názvem Pikard, o další výrobě rozhodnou štamgasti. Pokud bude o pivo zájem, pivovar jej bude dále vyrábět. "K výrobě bezlepkového piva nás po úspěchu prvního pokusu s pohankou přivedla intervence Českého svazu celiaků," dodal vrchní sládek Tomáš Hub.

Na sto obyvatel jeden celiak

Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu je prvním v zemi, komu se podařilo vyrobit pivo vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou. V Evropě takové pivo vaří jen jeden pivovar v bavorském Norimberku a v britském Leedsu.

Lidé s bezlepkovou dietou mají vrozenou alergii na obilnou bílkovinu, tedy lepek. Nemohou tedy například požívat potraviny z mouky ani extrakty s obilovin. "Když si dám normální pivo, tak utíkám na záchod," popsal účinky při porušení bezlepkové diety celiak, který pracuje shodou okolností jako číšník v Zámeckém minipivovaru.

Eliška Dufková ze Společnosti pro bezlepkovou dietu odhaduje, že v Česku připadne na sto obyvatel zhruba jeden celiak. "Podle našich informací je v péči lékařů maximálně deset tisíc celiaků," uvedla Eliška Dufková. Mnoho lidí však o své celiakii neví.

"Identifikace tohoto onemocnění je i dnes velmi složitá, málo lékařů podle prvních signálů ihned odhalí celiakii. Ale kdo má už jednoho pacienta, ten nezaváhá," řekla Eliška Dufková. Uvedla, že celiaků přibývá, nikoli však abslutně - zvýšený počet lidí s bezlepkovou dietou odborníci přičítají spíše tomu, že lékaři mají k dispozici lepší diagnostiku.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz| Autor: Jaroslav Baďura | Foto: Alexandr Satinský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

čtvrtek, 26. listopad 2009
19:52

Známý má také celiakii a proto bezlepkovou dietu. A pivo si také musel odpustit, respektive vyjímečně si ho dal, s vědomím že ho musí být málo, zřídka kdy a pokud možno doma, aby to stihl. Ale zjistil, že Braník mu nevadí. Nikdo neví, proč to tak je, ale důležité je, že pořád lepší low-cost pivo, než nějaká náhražka. Takže pro Leoše a další, zkuste to, případně jiné druhy.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

VozechV

pátek, 27. listopad 2009
08:11

VozechV

to Jarda: S Tím Braníkem, Vratislavem, Staropramenem je to tak, že mají v pivu vysoký podíl Glukózového sirupu. U nás používaný je vyrobený z kukuřice, tedy látky vhodné pro celiakii. Je ještě několik pivovarů, co část sladu nahrazují touto levnou surovinou. Oproti tomu cukr je dražší než slad, ale glukózový sirup je levnější než slad.
Pozor nepíši, že tato piva jsou vhodná pro bezlepkovou dietu! Jen vysvětluji, proč s tímto pivem má váš známý nejmenší problém. Tedy, pokud to budeme ještě nazývat pivem.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
17:56


posted by: Inzerce

Ludwig

čtvrtek, 26. listopad 2009
19:35

Ludwig

No.. nechci nikoho urazet, a lidi s alergii na lepek je me opravdu lito.. jenze ja jsem mel tu cest ochutnat nekolik bezlepkovych piv, a osobne bych si netroufl to VUBEC PIVEM NAZYVAT!!!
Chutna to fakt strasne......
Ale technologicky to asi jinak nejde.. To chapu...
PS: Pivo miluju nejvic ze vsech napoju.. ale kdybych onemocnel touhle nemoci, radsi bych pil vino..... Sorry, ale je to tak.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Leoš Polenský

středa, 25. listopad 2009
19:12

Dobrý den.
Jsem z Českých Budějovic, kde máme dva pivovary bohužel vzhledem k alergii na lepek si nedám ani kapku. Můžete mi sdělit kde se pivo Pikard bude moc koupit. už se na něj těšim jako malej kluk. Vždy je pro nás velkým svátkem objev nových potravin či nápoje.


napsal(a): Leoš Polenský (leos.polensky(a)hochtief.cz) [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 26. listopad 2009
17:38

siki

to Leoš Polenský: A nebo si sežeň Bezlepkové pivo bio NEUMARKTER LAMMSBRAU, to se vyrábí celoročně, stojí kolem 35,- a nabízí ho většina obchodů z bio stravou....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Ludwig

čtvrtek, 26. listopad 2009
19:38

Ludwig

to siki:
Dela to i vic tech BIO Pivovaru v Nemecku..
Hlavne tam musi byt napsany "" GLUTENFREI""


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI