Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Energetické úspory v procesu vaření piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Energetické úspory v procesu vaření piva

[čtvrtek, 30. červenec 2009]

Za použití údajů o termodynamických vlastnostech látek bylo zřetelně ukázáno, že obvyklý způsob tepelného zpracování surovin poskytuje ohromný potenciál úspor spojený s poměrem snížení opařování. Přitom při tvorbě tepla z poskytované primární energie není zmenšena specifická pivovarská efektivita.

Zevšeobecnělé zjednodušené vztahy jsou použity takovým způsobem, aby ukázaly stupeň, při kterém může být energie ušetřena. To se může týkat každého pivovaru, kdy je funkce každoročního objemu výroby snížena o celkové odpařování na hektolitr mladiny, který nebyl odpařen. Během sledování efektivnosti hospodaření s energií byly zahrnuty veškeré technické a technologické možnosti.

Zvláštní pozornost provedeného hodnocení byla věnována rozdílům, které jsou výsledkem zabudování vybavení ke zpětnému získávání tepla, jako například parních kondenzátorů nebo parních kompresorů. Vynikajícím faktem je skutečnost, že úspory primární energie jednoduše rostou. Jsou výsledkem toho, že se může do výrobního procesu dodávat teplo vzniklé odpařováním. V případě přivedení mladiny k bodu varu s nižším celkovým odpařeným množstvím jsou dodatečné úspory primární energie nezanedbatelné. Tato skutečnost by neměla být opomíjena při hodnocení potenciálu celkových úspor.

Během sledování se projevilo, že největší potenciál úspor byl přirozeně nalezen v systémech bez opětovného využívání tepla.

Tudíž v případech, kdy se použijí takové systémy, které celkové odpařování přednostně sníží pod běžný rozsah, je stále ještě poskytováno dostačující množství energie pro ohřev mladiny. V tomto případě je mladina zahřívána přímo.

Zdroj: Agronavigátor.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pondělí, 3. srpen 2009
07:52

hroch

A pivovary dostanou jistě brzy výnosem EU aby vyráběly "zelené" pivo- snahy už tady jsou dávno.
Rekuperace brýdových par (jediná věc, která uspoří a neovlivní chuť a technologický proces výroby piva) využívá již většina středních pivovarů.
Vaření na vyšší než konečnou stupňovitost nám naši gigantin a po nich již mnoho středních pivovarů taky nabízí delší dobu. A úspora snížením odparu při hlavním vaření- infuze a při chmelovaru tlakový chmelovar-papiňák se již taky někde používá. Až to dají do EU normy zbydou nám jako maximálně použitelné ty minimální hodnoty uvedené pro české pivo a budeme tu mít skvělou eurosračku ale ekologickou. Proč by jinak někdo dělal takové studie.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 03.08.2009 ve 07:53:01


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI