Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mýty, nebo fakta? Co se říká o pivu

Co se píše o pivovarech a pivu


Mýty, nebo fakta? Co se říká o pivu

[středa, 20. květen 2009]

K pivu se váže celá řada mýtů. Prý odvodňuje, protože je to přeci alkoholický nápoj. Říká se také, že čím více má pivo bublinek, tím je lepší. A existují mnohé další mýty. Jak je to ale doopravdy, to ví nejlépe ten, kdo pivo vaří. Pivní mýty vyvrací sládek chotěbořského pivovaru Oldřich Záruba.

Je to tedy vážně fakt, že čím víc bublinek pivo má, tím lépe?

Lidem se to vizuálně líbit může, ale pokud CO2 uniká, je v pivu špatně vázán a nasvědčuje to tomu, že takové pivo je uměle dosycováno při filtraci a je kvašené v cylindrokonických, tedy stojatých tancích, a to většinou jednofázovým kvašením. Takto dosycená piva při vypití pivaře nafukují a vyvolávají pocit plnosti. Piva vyrobená klasickou technologií takové nepříjemné pocity nezpůsobují.

K dalšímu mýtu. Odvodňuje pivo?

Rozhodně ne. Je to samozřejmě naopak, pivo lidskému tělu doplňuje tekutiny, které jsou pro život potřebné, protože obsahuje 92 % vody.

Říká se také: alkohol, metla lidstva. Platí to i o pivu?

Podle odborníků je pivo zdraví prospěšné. Doporučené množství jsou dva půllitry piva denně u mužů, u žen pak dvě třetinky denně. Kromě již zmiňovaných 92 % vody obsahuje pivo také celou řadu vitamínů a minerálních látek prospěšných lidskému organismu.

Mohou hospodští pivo zkazit?

Na kvalitu čepovaného piva má vliv několik faktorů. Hospodští ho mohou „zkazit“ špatným skladováním (ideální skladovací teplota je kolem 10 stupňů Celsia) nebo např. špatným složením tzv. hnacího plynu, který ovlivňuje chuť a kvalitu piva. Nejvhodnějším hnacím plynem je dusík a oxid uhličitý v poměru 7:3 nebo 6:4, při použití samotného CO2 může dojít k přesycování čepovaného piva, když se pivo tlačí vzduchem, okysličuje se a zvětrává, vzduch obsahuje velké množství škodlivých mikroorganismů, které pivo znehodnocují.

Na kvalitu piva má ale v neposlední řadě vliv i to, do čeho a v jaké teplotě ho načepujeme. Pivo by mělo mít 6 až 8 stupňů. Sklenice by měla být vychlazená a správně umytá. Neměla by být umyta v obyčejném saponátu, protože ten znehodnocuje pivní pěnu. Navíc hospodští by každý den po skončení čepování měli celé vedení včetně naražeče a výčepního kohoutu propláchnout vodou. Sanitaci pivních cest je třeba provádět jednou týdně. Pokud bude pivo takto ošetřováno, bude zákazník spokojen.

Tloustne se po pivu a rostou po něm prsa?

Po samotném pivu se podle mého netloustne, pivo však podporuje chuť k jídlu, a když se člověk přejídá a nepohybuje se, tak tloustne. Mýtus o růstu prsou v souvislosti s pitím piva (a to zejména černého) je velmi hezký, tradiční a oblíbený, já ho určitě vyvracet nechci.

Ničí pivo filtrace a pasterizace? A jak to bude v Chotěboři?

Filtrací se pivo chuťově příliš nemění (nefiltrovaná piva jsou však hutnější), filtrací se prodlužuje trvanlivost. Na trh budeme dávat sudové pivo filtrované i nefiltrované. Pasterizace je jednou z metod konzervace potravin. Podstatou pasterizace je krátkodobé zvýšení teploty, které způsobí zničení mikroorganismů. Na rozdíl od převaření výrazněji nemění kvalitu potraviny. Při dlouhém skladování se mění chuť piva, pivo dostává ovocnou pasterační příchuť. Chotěbořské pivo pasterované nebude, na trh budeme dodávat pivo ošetřené jen filtrací.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

středa, 20. květen 2009
14:55

Roman Holoubek

Je s podivem, kolik lidí mající něco společného s Budvarem se tu poslední dobou objevuje. Nejprve tvůrci Pardála a nyní hostinský s Budvarem.
Nic proti Budvaru, je to chutné a poctivé pivo a rád si jej dám, ale přesto mi hlodá červíček, zda PR oddělení ......


Chody

středa, 20. květen 2009
15:33

Chody

to Roman Holoubek:
JJ, že by v Budvaru pochopili sílu internetu? A co dělá PR oddělení v Poličce?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.05.2009 ve 15:34:12


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
23:50


posted by: Inzerce

jiri.kana

středa, 20. květen 2009
19:30

jiri.kana

to Chody: No, mám pocit, že to je jako kdyby ses ptal, co dělají CKT na pivovarském dvorku pana Radomila Patáka...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.05.2009 ve 19:30:50


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 21. květen 2009
06:42

Roman Holoubek

to Chody: Na Tvou lehkou narážku už za mne odpověděl Jirka Kaňa. Jen doplním: Dobré pivo nepotřebuje reklamu, dobré pivo se prodá samo. Toť heslo pivovaru Polička. Ale, že jsi to Ty, tak promluvím s vedoucím odbytu Měšťanského pivovaru v Poličce a uvidíme, jaká bude jeho reakce.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.05.2009 ve 06:43:49


Malakin

čtvrtek, 21. květen 2009
07:09

Malakin

to Roman Holoubek: Tak v tomto se pan Witz mýlí. Toto platí možná u minipivovarů, které si pro své pivo odbytiště vždycky najdou, ale u středních pivovarů rozhodně ne. Mohou vařit sebelepší pivo, ale pokud nemají dobré obchoďáky a hlavně reklamu, stejně neprorazí.

Typickou ukázkou síly reklamy, resp. reklamy na internetu je dnes Herold. Donedávna se o tomto pivovaru skoro nevědělo a byl na pokraji uzavření a dnes - kromě toho, že sponzoruje kdejakou akci typu "Protiletadlový den v Lešanech" - je tady Heroldův písař, který nás informuje o všem, co se v případě Herolda šustne a díky čemuž je Herold opět na vzestupu. Vařit dobré pivo a umět ho lidem trochu přiblížit, to je ta správná cesta. Je škoda, že si toto spousta pivovarů pořád neuvědomuje a bere internet pouze jako cosi podřadného.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.05.2009 ve 07:24:02


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Petr

středa, 20. květen 2009
12:20

Petr

Točím Budějovický Budvar a nemám s ním nejmenší problém. Ležák je jako křen a lidi chtěj i Pardála nebo desítku. Přesto vím, že špatný hospodský dobré pivo zkazí a naopak dobrý hospodský může špatné pivo zachránit. Abych Budvar "nekazil", koukám, aby třeba už dva dny před naražením stál sud tam, kde se nakonec narazí. Prostě aby se s ním zybtečně nehýbalo. O každodenním proplachování pivních trubek až k výčepu ani nemluvě. Jinak bych to nejen od štamgastů schytal. A i takové pivko jako Budvar čepuji na dva až tři zátahy, aby nedráždilo pivařův žaludek. Prostě nestačí jen vyrobit dobré pivo. Musí se také umět načepovat. Hosté to pak opravdu dokážou ocenit.


napsal(a): Petr [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI