Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V cizině nejvíc pijí Kozla

Co se píše o pivovarech a pivu


V cizině nejvíc pijí Kozla

[sobota, 11. únor 2006]

České pivovary pochopily, že Češi už toho z jejich produkce více nevypijí, a vydaly za hranice. Loni vyvezly o pětinu více piva, přes 3 miliony hektolitrů, a bilanci navíc vylepšují licenční výrobou za hranicemi. Zahraničním bestsellerem je Velkopopovický Kozel.

Nejprodávanějším pivem v cizině však není Budvar ani Plzeňský Prazdroj. Nejvíc šel na odbyt překvapivě Velkopopovický Kozel - hlavně proto, že se už třetím rokem vaří v Rusku, Maďarsku a na Slovensku.

Kozla se v zahraničí prodalo 1,3 milionu hektolitrů. To je dokonce víc, než se uvařilo jen ve Velkých Popovicích.

"Celkem se Kozel prodává ve 24 zemích světa od Finska až po Austrálii. Podle průzkumů je například v Rusku Kozel nejznámějším a nejúspěšnějším českým pivem a zároveň nejúspěšnější licenčně vyráběnou značkou v Rusku," říká Alexej Bechtin, mluvčí Plzeňského Prazdroje, kterému Kozel patří.

Také díky Kozlovi se letos plzeňskému pivovaru podařilo poprvé v historii prodat přes deset milionů hektolitrů piva za rok.

"Na rekordu mají největší zásluhu více než dva miliony hektolitrů piva prodaného v cizině. Zhruba půl na půl se na tom podílí samotný export a licenční výroba," řekl nedávno při oznamování výsledků šéf Prazdroje Mike Short. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI