Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Českem se šíří europivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Českem se šíří europivo

[čtvrtek, 27. březen 2008]

Soumrak českého piva? Zahraniční investoři posilují svoji pozici v českém pivovarnictví.

Osm z deseti „českých“ piv je ve skutečnosti zahraničních. Cizí kapitál totiž není přítomen jen ve velkých pivovarech jako Plzeňský Prazdroj nebo Staropramen. Také mnoho menších pivovarů přijalo pomocnou ruku ze zahraničí.

Heineken po čerstvém nákupu Drinks Union nevyloučil, že bude chtít svou pozici v České republice i nadále posilovat. „Společnost Heineken se zajímá o další možné akvizice ve středoevropském regionu, ale zásadně konkrétní plány ohledně těchto operací nezveřejňuje,“ řekla mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová.

Podle některých zdrojů by totiž Heineken mohl mít vedle posledních velkých českých pivovarů Budějovického Budvaru a PMS Přerov také zájem o Staropramen. Druhý největší pivovar na tuzemském trhu ale tyto informace označil za spekulace.

Podle šéfredaktora Pivního magazínu Jaroslava Nováka Večerníčka je tak daleko pravděpodobnější, že Heineken bude chtít ovládnout menší pivovary jako je Černá Hora nebo Svijany. S oběma pivovary přitom Heineken už jednal.

„Na takovou dohodu by museli být dva a já na Heineken zálusk nemám. Nic takového ale rozhodně není, a ani nebylo předmětem jednání,“ uvedl Jiří Fusek, předseda představenstva Pivovaru Černá Hora.

Lídr českého trhu Plzeňský Prazdroj vlastněný jihoafrickým koncernem SABMiller, kterému na domácím trhu patří zhruba čtyřicet pět procent, nechtěl zvýšenou aktivitu Heinekenu na českém trhu blíže komentovat.

„V České republice podnikáme již léta ve vysoce konkurenčním prostředí. Přítomnost globálních pivovarnických společností vytváří situaci podobnou ostatním trhům, kde je společnost SABMiller přítomna,“ konstatoval pouze mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Fúze a skupování českých pivovarů přitom podle mnoha odborníků, ale i konzumentů ničí kvalitu piva. Z tradičního českého nápoje se stává „europivo“. Platí proto přímá úměra: čím větší výstav pivovar má, tím více šetří na nákladech. „Místo kvalitních surovin nakupují velké pivovary ty s průměrnou kvalitou, aby při tak vysokém objemu výroby nedocházelo k výkyvům chuti piva,“ říká Večerníček. Kvůli snížení nákladů se rovněž nakupuje méně sladu, který je poté ředěn ve větším množství vody.

Velkým problémem je rovněž okysličování piva kysličníkem uhličitým. Aby totiž pivo vydrželo déle čerstvé, po pár dnech se provětrá a prosprchuje, což znamená, že se do piva opět vstříkne CO2. Původní chuť piva se tak unifikuje.

Pivovary si také oblíbily svá piva výrazně podchlazovat. „Člověk tak nemá šanci rozpoznat skutečnou chuť. I proto se nejexkluzivnější světová piva pijí při pokojové teplotě,“ říká Večerníček.

***

Triky při velkovýrobě piva

* Velké pivovary chtějí ušetřit na výrobě piva, nakupují proto menší množství surovin, které ředí ve větším objemu vody. Navíc nakupují méně kvalitní suroviny - chuť piva je proto neměnná a unifikovaná. * Opakované okysličování piva kysličníkem uhličitým - ničí se tím původní charakter piva. *Výrazným podchlazením se maskuje skutečná chuť piva. Odborníci přitom doporučují pít kvalitní pivo při pokojových teplotách.

Komu patří české pivo

Skupina Heineken Nizozemská skupina Heineken bude po schválení koupě Drinks Union v ČR ovládat tři velké pivovarnické společnosti (ještě Starobrno, a. s., Královský pivovar Krušovice). Jejich celkový výstav ji zařadí na třetí místo mezi výrobci piva v ČR.

Plzeňský Prazdroj, a. s. Největší pivovarnická skupina v Česku i střední Evropě je součástí druhé největší světové pivovarnické společnosti SABMiller. Loňský výstav činil 8,915 milionu hektolitrů piva a tvořil 44,8 procenta celkové produkce pivovarů v ČR.

Budějovický Budvar, s. p. Donedávna třetí největší český pivovar stále ještě ovládá stát. Pivovar s loňským výstavem 1,253 milionu hektolitrů (6,3 procenta loňského výstavu v ČR) vede vleklý známkoprávní spor s americkou společností Anheuser-Busch.

Pivovary Staropramen, a. s. Druhý největší výrobce piva v Česku provozuje dva pivovary - Staropramen v Praze-Smíchově (hlavní značky Staropramen, Braník) a ostravský Ostravar (značka Ostravar). Loňská produkce: 3,207 milionu hektolitrů piva (16,1 procenta českého výstavu). Pivovary Staropramen jsou členem skupiny InBev.

Skupina PMS Skupinu tvoří majetkově propojen moravské pivovary v Hanušovicích (Holba), Přerově (Zubr) a Litovli a akciová společnos PMS Přerov. Pivovary loni prodaly bezmála milion hektolitrů piva.

Zdroj: Lidové noviny | Autor: Jiří Böhm


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Petr Mašek

neděle, 13. září 2009
22:40

Výrobu europiv dotuje EU v souladu s myšlenkou, že chlast má být hnusný, aby si na něj lidi nezvykali.


napsal(a): Petr Mašek (petr_masek(a)nm.cz) [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 28. březen 2008
13:32

Dwarf

to Martin Štros: tak to nevím, ani po tom nepátrám :-) jen občas čtu i jiné diskuse než ty pivní :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
00:49


posted by: Inzerce

Martin Štros

pátek, 28. březen 2008
13:20

to Dwarf: Jej ty o mě snad víš i kde bydlim :-)


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Paja

pátek, 28. březen 2008
12:17

Paja

to jiri.kana: asi takhle: "problemem je rovnez syceni piva CO2..." Taky me okyslicovani kyslicnikem zaujalo. Jo, mozna v tom bude ten problem, novinari, aby meli bystre mysleni, tak si okyslicuji mozek z lahvi s CO2. A tim je vse vysvetleno ;).


napsal(a): Paja [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 28. březen 2008
11:14

jiri.kana

Co je tohle za blábol?

"Velkým problémem je rovněž okysličování piva kysličníkem uhličitým. Aby totiž pivo vydrželo déle čerstvé, po pár dnech se provětrá a prosprchuje, což znamená, že se do piva opět vstříkne CO2. Původní chuť piva se tak unifikuje."

Dalo by se to nějak přeložit z novinářštiny do češtiny?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

MirEgg

pátek, 28. březen 2008
10:14

MirEgg

Smeruje to do sračiek :-( Co víc k tomu říct...


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 28. březen 2008
09:07

Dwarf

to Martin Štros: vidíš to, taky to bereš víc vážně než to bylo myšleno :-) to bylo jen takové malé rýpnutí směrem, že holt nikdo není dokonalej (ani já ne)... a co člověk, to jiné chápání dané věci (viz Bohemians) :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Pramech

čtvrtek, 27. březen 2008
21:20

Pramech

To je hrozný jak jsou lidi nechápavý. P.S.: Vůbec jsem nepochopil o čem je tady řeč.


napsal(a): Pramech [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 27. březen 2008
21:07

Libor

skôr sa kloním k Sikiho názoru...
A jedna vec nás odteraz spojuje viac ako kedykoľvek predtým - ten úžasný, fantastický, chutný, božský Heineken.....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 27. březen 2008
20:50

siki

to Martin Štros: Spíš jako Zlatý Bažant a Starobrno


napsal(a): siki [Odpovědět]

Martin Štros

čtvrtek, 27. březen 2008
20:45

to Libor: Češi a Slováci to je jako Krušovice a Starobrno, sice jiná značka, ale v principu to samé ;)


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 27. březen 2008
20:38

Libor

to Martin Štros: Ha a už ťa mám....
"že češi mají v mezinárodním srovnání velký problém se správným porozuměním textu"
vidíš - ale ja som sprostý Slovák...
;)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Martin Štros

čtvrtek, 27. březen 2008
20:02

to Libor: Mno OK, tak promiň ;)


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Martin Štros

čtvrtek, 27. březen 2008
20:01

to Dwarf: Vida, a už jsme přesně u toho :-)) Já tu nikoho neopravoval a už vůbec ne pravopis! Upozorňoval jsem akorát na problém nepochopení textu.
Mám nedávné nepříjemné zkušenosti s tímto, proto takhle reaguju. Nevím jak se dá toto naučit. Výzkumy ukazují, že češi mají v mezinárodním srovnání velký problém se správným porozuměním textu. Ono se to rádo bagatelizuje, ale je to vážný problém. Lidi pak čtou zprávy a udělají si z toho zcesté závěry. Asi to chce číct všechno pomaleji. I já občas text špatně pochopím, ale snažím se dávat pozor. Není to ani tak nic proti Liborovi, jak spíš nešvaru jako takovému...
Omlouvám se, jestli tímto někoho otravuju.


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 27. březen 2008
19:44

Libor

to Martin Štros: Ja neviem ako u Vás slovenčina, ale u nás sa bežne na školách čeština neučí - takže (nič v zlom) tvoju poznámku o vzdelávaní beriem ako nemiestnu.
Nie vždy a nie každý pochopí na prvý krát všetko čo je napísané a navyše, keď to nie je v jeho rodnom jazyku.
Možno pre teba to jasné bolo, ale ja som "sprostý" a nechápavý, tak sa opýtam a nechám si vysvetliť....
Keď budeš ty chápať všetky slovenské texty aspoň tak ako ja české, bude to fajn...
Mimochodom neurazil som sa, len som si tak nejak potreboval povedať "svoje" :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 27. březen 2008
19:12

Dwarf

to Martin Štros: když už jsme u toho opravování, tak 'mě se to občas taky stává' má být správně MNĚ :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Martin Štros

čtvrtek, 27. březen 2008
19:02

to Libor: Mě to teda bylo jasné hned od začátku, zase jsem nechápal Libora, co to tady plácá :-) V kontextu s přechozí a následující větou je to napsání naprosto jasně.
Tohle mě štve, když píšu na svůj blog a pod ním se na mě sesypou diskutéři, kteří neporozuměli obsahu textu, to bych zabíjel... nejen že to člověka mrzí, ale taky to odvádí pozornost od tématu... problém bude asi ve školním vzdělávání, ale to sem nepatří :-) doufám že jsem tě Libore neurazil, mě se to občas taky stává ;)


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 27. březen 2008
08:58

Libor

to Kejna: potom to už dáva zmysel, aj keď napísané je to dosť nejasne....
Nejasná správa o konci sveta.


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Kejna

čtvrtek, 27. březen 2008
08:53

Kejna

to Libor: to "není" se vztahuje k "jen" nikoli k "přítomen" .. každopádně máš pravdu, srozumitelné to příliš není, lepší by bylo: " .. cizí kapitál je přítomen nejen ve .." .. i když přítomen v souvislosti s kapitálem, no .. ale to už by byla jiná debata :-)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Moro

čtvrtek, 27. březen 2008
08:46

Moro

Napíši to hodně nadneseně - Heineken je doslova jako mor, co napadá a zabíjí české tradiční pivovarnictví. A co s tím? Můžeme se litovat, můžeme si tu zanadávat a nic s tím neneděláme. Chjo! :(


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 27. březen 2008
08:14

Libor

Osm z deseti „českých“ piv je ve skutečnosti zahraničních. Cizí kapitál totiž není přítomen jen ve velkých pivovarech jako Plzeňský Prazdroj nebo Staropramen. Také mnoho menších pivovarů přijalo pomocnou ruku ze zahraničí

dobrá haluz, hlavne to o tom cudzom kapitále v PP a Staropramene

ten človek odporuje sám sebe - pritom v ďalšom odstavci už píše že PP vlastní SABMiller....

Neviem, nejako som to nepochopil
---------------------------------
Zpráva byla upravena 27.03.2008 ve 08:17:16


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI