Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Umírá Victor Cibich

Co se píše o pivovarech a pivu


Umírá Victor Cibich

[sobota, 17. leden 2015]

Tahle smutná jistota mě dostihla při nákupu v hypermarketu, kde jsem narazil na lahvové pivo značky Březňák s krušovickou etiketou. Mimochodem velmi pěknou.

Proč o tom vlastně psát? Značka Březňák přece cílí na konzervativnější lidi, kteří si potrpí na nějaké tradice. Heineken se taky chová předvídatelně, tudíž tradičně a konzervativně: Koupí pivovar, vyprázdní jeho obsah, zavře pivovar. Místo piva začnou produkovat značku. Značka zůstane, chuť původního piva nahradí nemístné a nesmyslné bláboly. Potud všechno v pořádku. Jenže znáte to – jak se do něčeho začnou míchat city, jde zdravý rozum stranou a chladné uvažování přestává fungovat.

To se stalo i mně. Victor Cibich (tehdy se mu ještě říkalo pan Zippich) byl totiž jedním z lidí, kteří mě přivedli k dobrému pivu. Se svým trpělivým úsměvem mě nenápadně a nenásilně učil, jak si pochutnat na kvalitním ležáku. Zprávu o jeho smrtelném onemocnění proto nesu s velkou lítostí.

Pana Cibicha ještě lze navštívit v nemocnici a popovídat si s ním o starých časech. To když zajdete někam na točený velkobřezenský ležák. Nemusí tedy zemřít v ústraní. Jen se obávám, že ho v dohledné době napojí na přístroje. A stane se z něj ležák v klinické smrti.

Ne, Heineken velkobřezenský pivovar ještě nezavírá. „Jen“ přesouvá výrobu lahvového jinam. A ujišťuje, že zavírat nemá v plánu. Nevzpomínám si, že by nějaký velkopivovar někdy tvrdil opak. „Tak jsme to koupili a celí se třeseme na to, až vám to tu zavřeme“. Ale nakonec to vždycky tak nějak stejně vyplyne jako nutnost.

Heineken velkobřezenský pivovar nezavře, protože do něj přece hodně investoval. Ano, nemám důvod pochybovat, že to TEĎ myslí vážně. Vzpomínám si na jeden pražský velký pivovar, býval někde v Braníku. Jeden rok se jeho majitel chlubil, kolik do něj nainvestoval a že je nejmodernější v ČR. A za rok už byl zcela neperspektivní.

Už jsem zmiňoval, že je nová etiketa Březňáku velmi pěkná. Ale co na krušovickém pivu dělá ten nápis „Velké Březno“? Kdyby tam místo toho bylo napsáno třeba „Lőkösháza“, vyšlo by to nastejno. Podobné kousky jsou u této společnosti v oblibě. A tak se zřejmě pro pobavení publika skví na přední etiketě Zlatého Bažanta hrdý nápis „Originálne slovenské pivo“, zatímco na té zadní „Zěmě původu Česká republika“.

Stejně tak nechápu, proč je na krušovickém pivu vyobrazen velkobřezenský maskot. Jeho podobizna je tam přibližně stejně tak na místě jako třeba na jistém uruguayském pivu.

Pane Cibichu, bylo mi s Vámi dobře. A díky hlavně za ta devadesátá léta.

[jiri.kana] 14:22 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

realista z vesnice

středa, 25. únor 2015
15:15

Tomu se říká kapitalismus v podání nadnárodní korporace jakou Heineken je. ČR není jedinou zemí, kde se chová jak se chová.Nevoněly nám socialistická piva a pivovary, přišla tedy konkurence a soukromý kapitál. Já se vůbec nedivím,chtěli jsme to


napsal(a): realista z vesnice [Odpovědět]

Martin Vávra

středa, 25. únor 2015
20:22

realista z vesnice:
Okolo 150ti pivovarů uzavřených během čtyřiceti let, tomu se zase říká socialismus s plánovaným hospodářstvím. Tomu se divím hodně.


napsal(a): Martin Vávra [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:19


posted by: Inzerce

realista z vesnice

čtvrtek, 26. únor 2015
18:14

Martin Vávra: Tak to máte pravdu, ale dnes vaří zase každý strejda v kotli v putyce ,takže výběr máte. Já jsem pouze autorovi chtěl naznačit, že se nesmí divit,jak nadnárodní koncern nastolil podmínky i v českém pivovarnictví


napsal(a): realista z vesnice [Odpovědět]

kaer morhen

středa, 28. leden 2015
18:54

R.I.P


napsal(a): kaer morhen (begani(a)seznam.cz) [Odpovědět]

velbloud

pátek, 23. leden 2015
16:46

velbloud

Hmm, krásně napsáno... Hnojneken to má dobře propracované :-( Severní Čechy budou zase plakat. RIP p. Zippichu...


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 23. leden 2015
08:53

jiri.kana

Nedalo mi to a ochutnal jsem novou desítku Březňák. Na desítku to bylo docela dobře pitelné, s chutí jsem neměl problém.

Na etiketě mě zaujal znak Ústeckého kraje.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

yerka

pátek, 23. leden 2015
09:24

yerka

jiri.kana: Mně se stalo v neděli něco podobného s Krušovicemi 12, které jsem točené ochutnal po 7 letech (přestal jsem je tenkrát pít pro jejich nepitelnost) a byl jsem překvapen jejich chutí, vypil jsem celkem tři půllitry. Sico to nesouvisí s panem Cibichem, ale zaujala mne Vaše obdobná zkušenost s Březňákem, který je také z portfolia Heinekenu.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

pátek, 23. leden 2015
10:14

Chody

yerka: A já slyšel od jednoho minipivovarníka, že v poslední době si rád dá gambáč...

Možná propad výstavu nenutí giganty dělat takové prasárny jako v předchozích letech?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 23. leden 2015
15:57

Roman Holoubek

jiri.kana: Jo jo, tak jsem si včera dal test výčepního Březňáka s etiketou z Velkého Března (dmt 5.15) a nového z Krušovic (dmt 6.15). Výsledek? Krušovický je chutnější!!! Zdůvodnění: Krušovický byl čistý bez vad, "březenský", mimo mírnou a pochopitelnou oxidaci navíc diacetyl a trochu i lepenkové. Ale obojí se dalo vypít, žádný problém. Tož tak ... PS: na krušovickém ve složení už není cukr.


Felčar

pátek, 23. leden 2015
13:43

Felčar

Chody: Od začátku krize (2009) jde kvalita z produkce gigantů určitě nahoru, holt je to nutí už tolik nešidit. Já vlastně pivo od gigantů vesměs nevyhledávám ne z toho důvodu, že by mi nechutnalo (snad vyjma maltózou obohaceného Staropramenu řezaného vodou někdy i z 18 na asi 9,7), ale proto, že na něj narážím všude a tudíž je to něco hodně všedního.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Dedek

středa, 21. leden 2015
22:53

Dedek

Asi takhle. Lahvovna mela ve Velkem Brezne oficialne koncit ke konci lonskeho roku, kdyz jsem se tam ale byl podivat zacatkem listopadu, uz nejela a ani nas nechteli v ramci exkurze pustit dovnitr (udajne z hygienickych duvodu, ostatne to je klasicka vymluva vsech pivovaru, pokud vas nechteji nekam pustit, nejcasteji proto, ze neco taji). Lahvovna ve Velkem Brezne tudiz uz na podzim bud nejela nebo jela jenom omezene. Tipoval bych, ze desitka uz se tam nestacela pomerne dlouho a asi ani nevyrabela...
To, co u nas zeleny mor predvadi, bylo po jeho slovenskem radeni naprosto predvidatelne a pokud do budoucna koupi nejaky dalsi pivovar nebo pivovary, ceka je podobny osud. Kazdy rozumne myslici clovek se srdem pivare a laskou k pivovarske historii by jim nikdy nic neprodal.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 22. leden 2015
11:36

yerka

Dedek: Potvrzuji, dle průvodce, měla opravdu lahvárna být mimo provoz již od 1. 11. 2014. Byl jsem tam koncem října.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

pivo

čtvrtek, 22. leden 2015
20:30

pivo

Dedek: ... a ze zásady by od nich ani nikdy nic nekoupil, tudíž nepil. Ať si ty svoje výtvory strčí někam, za to všechno, co tady ti smrťáci předvádějí ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Felčar

neděle, 18. leden 2015
23:07

Felčar

Taky mě vždy hodně bolí, když padne další pivovar, respektive další krásná část české historie a asi zrovna tenhle pivovar mám nejraději ze všech původních sedmi Heinekeňáckých. Ale vlastně každý mám spojený s nějakým hezkým a zajímavým zážitkem; ve Znojmě jsem prohlídku absolvoval v němčině s německými turisty, Krušovice byl můj zcela první pivovar, který jsem kdy navštívil, v Kutné Hoře byl zcela první CKT u nás, sládek nám ho nechtěl v takové tmavé polozatopené místnosti ukázat, v Lounech měly unikátní bubnovou sladovnu, ve Starobrně si vzpomínám, jak se sládek kroutil při dotazu z publika ohledně HGB, ale pak se krásně rozpovídal o době, kdy v pivovaře začínal, no a ve Zlatopramenu nezapomenu na pěknou degustaci pod vedením tehdejšího manažera kvality DU. Ale Březňák stojí jinde, krásné jsou vzpomínky na vynikající odbornici a skvělého člověka paní sládkovou Janu Rostovou, rád vzpomínám na svého kamaráda Zdeňka Šťastného ze severu, který každoročně i pod současným majitelem pivovaru pořádá na sklonku zimy akci "V březnu na Březňáka", kdy se chodí také do nedalekého Valtířova, kde je Victor Cibich pochován.
Ale dosti nostalgie, teď trochu k tvrdému ekonomickému chování. Něco se stane a určitě to nebude jen o případném zavření Březňáka, Heineken se na žádném národním trhu dlouhodobě nespokojuje s rolí trojky, tak není důvod, proč by to u nás mělo být jiné. A ztráta na dvojku (Staropramen) je hodně velká a nezmenšuje se. Takže buď čekejme zase nějakou velkou akvizici minimálně v objemu produkce LIF (Svijany, Rohozec, Náchod) či PMS (Přerov, Litovel, Hanušovice) nebo se Heineken odporoučí z českého trhu a přijde v lepším případě někdo jiný, v horším případě to koupí současný majitel Staropramenu společnost Molson Coors, to by se pak děly věci…
Za tohle poděkujme komunistům, nevidím totiž důvod, proč by bez jejich Vítězného února nemohla být situace na našem trhu s pivem obdobná jako v sousedním Rakousku či Bavorsku, když před řáděním komunistů obdobná byla. A ještě k Rosťově větě“ Co si tipnout, kolik a které ze "starých" průmyslových pivovarů umře do roku 2025?“; budou umírat už jen ty, které jsou v rukou nadnárodních skupin, a to z důvodu sice kladné rentability, ale ne dost dobré pro jejich nadnárodní majitele. Posledním zemřelým průmyslovým pivovarem nevlastněným nadnárodním majitelem byl v roce 2004 Zlatovar z Opavy, od té doby umíraly už jen ty vlastněné nadnárodním kapitálem, a to proto, že málo vydělávaly.
Heinekenu ale na českém trhu nelze dle mého názoru upřít zvýšení stability a kvality piva, i když se mnou mnozí zde diskutující nebudou souhlasit. Když si ale vzpomenu na Starobrno v druhé polovině 90. let či krušovické experimenty pod německým kapitálem, tak bych nechtěl, aby se tato chuť vrátila. A i Březňák se mi nezdá horší, než býval, kvalita už tehdy celkem dobrého Zlatopramenu se dle mého ještě mírně zvedla.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 19. leden 2015
11:13

Rosťa

Felčar: A kruci. Tedy se může stát i to, že "akvizují" LIF i PMS a postupně ty pivovary všechny usmrtěj?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 19. leden 2015
12:42

Felčar

Rosťa: LIF a PMS jsem uvedl jen kvůli představivosti objemu produkce, která dělí dvojku (Staropramen) a trojku (EHineken), nemám žádné informace, že by se tímto směrem měl trh ubírat.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

pivo

neděle, 18. leden 2015
15:00

pivo

Krásný nekrolog a bohužel i pravdivý...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Kejna

sobota, 17. leden 2015
19:47

Kejna

Krásně napsáno, výstižné, pravdivé, bolavé ..


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Rosťa

sobota, 17. leden 2015
16:58

Rosťa

Rozesmutnil jsi mě. Tvůj nekrolog těžko někdo trumfne. Jdeš na to přes city. Bolavá cesta. Díky ti za to.
Co si tipnout, kolik a které ze "starých" průmyslových pivovarů umře do roku 2025? Nabývám dojmu, že bolavá cesta není u konce... :-(
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.01.2015 ve 16:59:11


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Fajtik

sobota, 17. leden 2015
16:28

Zde se musím bohužel počítat mezi pozůstalé. Dodnes vzpomínám na své pivní začátky s panem Zippichem v hospodě U Hnáty na Klíši v Ústí. V podstatě jsem tam v polovině devadesátých let paralelně studoval nedaleké gymnázium. Každý den po škole jsme si tam chodili pro svoje dvě, tři pivka a byli jsme rádi, že nám vrchní(říkalo se mu Adolf, podle typického knírku)toho podmíráka vůbec natočil. Březňák mi bude chybět.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 17. leden 2015
16:42

jiri.kana

Fajtik:Vy jste Jardovi říkali Adolf? :-)
Vypadá to, že jsme spolužáci z gymplu. Já na Hnátě pamatuji ještě děčínské. Pak místo Bukanýra začali točit veklobřezenskou desítku a pro mě to byl šok, protože mi to pivo najednou připadalo hrozně hutné. Ale dobré.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Fajtik

pondělí, 19. leden 2015
11:55

jiri.kana: Tak to je povedená náhodička. Mě děčínské o fous uteklo a Jardovi jsme samozřejmě do očí nikdo Adolf neřekli, ten by se s námi asi nepáral. Vzpomínám si jak jeden kamarád už si nechtěl dát další pivo a znaje Adolfa, který nosil nové pivo již při do poloviny vypitém půlitru, mu sdělil, že už další nechce protože na něj nemá peníze. Adolf se zamyslel a pak před něj postavil další půlitr se slovy "tak si půjčíš" a odešel. To byly časy.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Narmer

pondělí, 19. leden 2015
12:27

Narmer

Fajtik: V Ústí jsem v první polovině 90. let studoval na vejšce, takže Hnáta byla naše častá posluchárna :-); jo jo, taky si pamatuju, jak půlka piva před člověkem byl dostatčný důvod postavit mu tam další plný ... :-) :-). Tři pivka, držťkovka a dva rohlíky, to bejval oběd, ne jako ty hnusy v nedaleké menze. Kde jsou ty časy ...


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Roman Holoubek

sobota, 17. leden 2015
15:31

Roman Holoubek

Jirko, upřímnou soustrast. Taktéž i ostatním pozůstalým.
Tedy, vím, že přeji předčasně, ale tak nějak cítím, že máš pravdu.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI