Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Dudák má svou vlastní hymnu. Složili ji Parkáni

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Dudák má svou vlastní hymnu. Složili ji Parkáni

[čtvrtek, 13. listopad 2014]

DUDÁK Měšťanský pivovar Strakonice a.s. má vlastní hymnu. O hudbu i text se v rámci dlouholeté spolupráce a zcela zadarmo postarala legendární strakonická skupina Parkán. Autorem hudby je Ivo Trojan, frontman této legendární strakonické kapely. O text se postarala jeho žena Pavlína.

Uprostřed Strakonic na břehu řeky, stojí tam pivovar už dlouhý věky. Tisíce hospůdek tady na jihu, drží nás Dudákem poctivě v lihu,“ – těmito verši začíná píseň „Natoč nám DUDÁKA“, která je od léta hymnou strakonického pivovaru DUDÁK.

Stane se tak písní všech milovníků strakonického, výhradně nepasterovaného piva, které vaří poslední měšťanský pivovar v Česku.

Vlastní hymna je věc, na kterou se nás naši pivaři často ptali. A kdy jindy by měla vzniknout, než v roce 2014, kdy slavíme 365 let od založení pivovaru?! Je to veselá, rytmická píseň, kterou si u půllitru oblíbeného strakonického piva, všichni hned začnou zpívat nebo pobrukovat,“ vysvětluje Jaroslav Tůma, ředitel DUDÁK Měšťanského pivovaru Strakonice a.s.

Hymna poprvé zazněla v červnu na pivovarské pouti. Od té doby ji Párkáni zahráli nejméně stokrát a bouřlivé reakce fanoušků překvapily i zkušeného Ivo Trojana. „Nestává se často, že publikum reaguje tak výjimečně spontánně a zpívá s námi od prvního verše. Za pár měsíců je z písně hit,“ uvádí Trojan.

Skupina Parkán zakomponuje tuto píseň „Natoč nám Dudáka“ do svého v pořadí již 9. CD, které bude nahrávat po Novém roce a pokřtí ho 1.8.2015 ve Volyni! (Pozn. Už dnes si každý může poslechnout první dvě sloky. Nahrávka začátku písně je v příloze tiskové zprávy).

Oboustranně prospěšná spolupráce skupiny Parkán a pivovaru DUDÁK trvá již několik let, na jejím základě složila skupina hymnu zcela zadarmo.

2. sloka Dudácké hymny:

A co ten výčepák, ať se tam nefláká,

jsem celí žízniví, natoč nám DUDÁKA.

Hrň do nás půllitry, voni se spijou,

Co chlastaj točený, vo dost dýl žijou.

Rf.: Heja heja hou, paříme gou,

Střízliví nás nedostanou.




Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

pátek, 14. listopad 2014
09:49

jiri.kana

Tak já si ještě přisadím :-)
Tisíce hospůdek tady na jihu, drží nás Dudákem poctivě v lihu
Opravdu má Dudák tisíce hospůdek?
Stane se tak písní všech milovníků strakonického, výhradně nepasterovaného piva, které vaří poslední měšťanský pivovar v Česku.
Poslední určitě není (a nejspíš ani první), ale tak mě napadá - je to vůbec měšťanský pivovar v pravém slova smyslu, jako třeba ten v Poličce? Tedy že patří právovárečným měšťanům? Nebo je jen ve vlastnictví města?

To je jako kdyby nám představovali hymnu českého království, kde by se zpívalo o tom, jak stovky našich stíhaček budí respekt v Moskvě a Berlíně (a díky tomu u nás můžeme celé dny chlastat a souložit).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 14. listopad 2014
11:58

Roman Holoubek

jiri.kana: No konečně ses Jirko projevil. Takže Tvým snem je celé dny chlastat a souložit. :D

Jinak v názvu mají sice Měšťanský, tak jako v písni, ale domnívám se, že správně by mělo jít o městský - tedy jak píšeš Ty. A nemýlím-li se tak Strakonice nejsou jediné město, které má majetkový podíl v pivovaru. Ale asi jsou opravdu v současné době jediní, kteří jsou ze 100 % ve vlastnictví města.
Tvé přirovnání beru jako velmi, velmi trefné.


Adsense

29. březen 2024
02:01


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

pátek, 14. listopad 2014
07:38

Roman Holoubek

Přidám se k Jirkovi i Chodymu. Tento úlet, navíc plný gramatických chyb, se možná hodí do šesté cenové. Toto má reprezentovat strakonický pivovar? Co na to vlastník - tedy rada města Strakonic? Ztotožňují se tím? Vždyť ta hanba z takové hymny dopadá (jako na vlastníka) i na ně.
A to že to porušují v tomto případě Etický kodex pivovarů je zcela evidentní.


hroch

pátek, 14. listopad 2014
19:22

hroch

Roman Holoubek: Dnes jsem byl ve Strakonicích (ne v pivovaru) a město žije povolební situací kdy nový starosta likviduje nebo co nejdříve chce likvidovat ředitele všech městských firem i firem kde má město podíl. Hymne bude možná jen labutí píseň na odchodnou.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 14. listopad 2014
20:14

Roman Holoubek

hroch: Tak takovou píseň bych panu Tůmovi nepřál ani na odchodnou. Ale třeba se mu líbí.


Jana

pátek, 14. listopad 2014
21:20

Jana

hroch:
Jaký k tomu má starosta důvod?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

pátek, 14. listopad 2014
07:30

Chody

Ač nejsem příznivcem nějakých kodexů či žvanění pivovarských o umírněném pití, myslím, že oficiální hymna pivovaru by mohla být trochu o něčem jiném, než o opíjení. Vždyť pivo se dá podat spíše jako nápoj společenský. Přiblížit dobrou náladu při posezení apod. Ne prvoplánově představit pivo jako nástroj k opíjení :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 13. listopad 2014
18:13

jiri.kana

No, písnička je to pěkná. Po osmi pivech člověk ocení nápad, po dvanáctém i vtip.

Sice to asi neodpovídá nějakýmu tomudle é... epilep... etickýmu pokryteckýmu kod... koldrexu, ale co. To sme podepsali za střízliva, to neni směroplatný. Hej hou, hlavně se všichni pořádně ožerte tim našim DUDÁKEM.

P.S. Pokud strakoničtí pivovarníci mají pocit, že je pronásledují střízliví (a to asi mají, když si to dali do hymny), mohla by to být známka stihomamu. Nebo ať zkusí vystřízlivět, třeba pak zjistí, že se je nikdo dostat nesnaží.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI