Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dárek pro přátele přerostl v žádaný pivní gadget

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Dárek pro přátele přerostl v žádaný pivní gadget

Dárek pro přátele přerostl v žádaný pivní gadget

Vymýšleli jsme s kamarádem, jak vyřešit klasický problém, kdy při grilování dojde pivo a není možnost rychle sehnat další sud za rozumnou cenu. Možností jak se k pivu dostat i mimo běžné pracovní hodiny je dnes nepřeberné množství - plechovky nebo PETky z večerky či čerpací stanice, případně drahá pivní pohotovost. Rozumně však vycházejí pouze první dvě varianty. Problém nastává ve chvíli, kdy potřebujete takový “větší nákup” rychle vychladit. Ne všude mají pivo nachlazené a pokud ano, většinou pouze v malém množství.

Chlazení sice máte, ale PETku ani plechovku jím nevychladíte a lednice je běh na dlouhou trať. Vzniká tedy nežádoucí situace, kdy máte co i čím, ale nemáte jak. Po této úvaze vznikl nápad vytvořit naražeč na PET lahve .

Naražeč na PET lahve

Zastáváme názor, že v jednoduchosti je síla a proto jsme velmi brzy opustili původní myšlenku na sofistikovaný rychloupínací nerezový prototyp pracovně nazvaný R2D2. Podobnost s postavou ze Star Wars je čistě náhodná :-). Kromě konstrukční složitosti, rozměrů a hmotnosti v poměru k PET lahvi jsme naráželi na cenu a rychlost výroby. Padlo tedy rozhodnutí konstrukci co nejvíce odlehčit a zjednodušit. Studováním technických vlastností jsme dospěli k materiálu POM-C (polyoxymetylén copolymer). Je pevný, nenasákavý, tvarově stálý, nepřilnavý, samokluzný, vysoce odolný silným zásadám, lehce obrobitelný a především má atest pro přímý styk s potravinami. Přesto byla minimální požadovaná serie 300 ks. Na původně zamýšlený dárek pro přátele docela drahá legrace. Po dlouhých úvahách jsme se rozhodli, že do výroby se i přes rizika pustíme a přebytky zkusíme prodat za výrobní ceny v inzerci a sdílením na sociálních sítích.

Naražeč na PET lahve
Naražeč na PET lahve

Po vystřízlivění ze sdílené radosti obdarovaných nás zaplavila panika. Zbývalo cca 250 ks a nevypadalo to, že by měly někdy opustit naše ruce. Jasný kandidát na suverénně nejdražší malý dárek v našem životě. Až do doby, než jsme se na naražeč na PET lahve začali dívat jako na potenciální sanitační adaptér, případně sanitační baňku. Najednou jsme měli v ruce užitečný nástroj s vyšším cílem. S myšlenkou že si bude každý moci udělat chemickou sanitaci doma sám. Navíc za pár korun a bez sanitační baňky stojící více než trojnásobek toho co stojí sanitační adaptér na PET lahve. Bežná PET lahev vydrží tlak až 8 bar a má základní chemickou odolnost. Další možností je připravovaná verze “Hulk” s uzávěry DIN 45, 51 a 61, které budeme distribuovat společně s odolnými HDPE kanystry 5l, 10l a 20-25l s ryskami vyznačujícími vnitřní objem po 1l.

Sanitační adaptér na PET lahve

Zde se otevírá další možný okruh využití. Ať už naražeč na PET lahve nebo uzávěry DIN 45, 51 nebo 61 mohou sloužit domácím pivovarníkům. Prostě doma vyrobené pivo vytočíte a vychladíte pomocí našich uzávěrů a libovolného chlazení s kompresorem nebo tlakovou lahví kdekoliv a kdykoliv. Myšlenka na stáčení piva do kanystrů se může zdát romantická až naivní, stejná ale byla i situace s naražeči a sanitačními adaptéry na PET lahve.

Nákres pro uzávěry DIN
Nákres pro uzávěry DIN

Podle našich současných zkušeností a reakcí zákazníků však bude s nejvyšší pravděpodobností i nadále hlavním účelem těchto původně nechtěných dětí být sanitační pomůckou za rozumnou cenu. A to je dobře. V hospodě či restauraci chcete také svíčkovou pokaždé na čistý talíř. Proč tedy domácí sanitaci a proplachování vodou zanedbávat, když nebyly nikdy snadnější a dostupnější? Nalijme si čistého piva přátelé, děláme to přeci pro sebe.

Autor: Ondřej Rudolf, Výčepy.com



[Pivní.info] [Zobrazeno 4170x] [23. září 2019]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI