Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Malenovicích se po 70-ti letech vaří pivo, aneb znovuobnovená tradice!

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

V Malenovicích se po 70-ti letech vaří pivo, aneb znovuobnovená tradice!

V Malenovicích se po 70-ti letech vaří pivo, aneb znovuobnovená tradice! [p730]

Ano, v hraběcím Sternbergském pivovaru v Malenovicích se po sedmdesáti letech opět vaří poctivé pivo. Připomeňme si něco z historie.

Staré foto (pohled zezadu)
Staré foto (pohled zezadu)

Malenovický panský pivovar, jeden z nejstarších na Moravě je v historických pramenech zmiňován již kolem roku 1570. Nicméně k dnešku promlouvá hlavně posledními majiteli malenovického panství, častolovickou větví pánů ze Sternbergů, kteří toto panství koupili v roce 1804. Tímto nastává všeobecný rozvoj veškerého malenovického hospodářství, jako lesů, velkostatku a dalších přidružených činností.

Sternbergský pivovar pod hradem
Sternbergský pivovar pod hradem

Zajímavostí je, že si Sternbergové na vedoucí posty svého malenovického panství najímali lidi osvědčené ze svých českých hospodářství a to se týká i sládků pivovaru. Malenovický pivovar byl znám kvalitním pivem, které se tehdy čepovalo nejen v Malenovicích (např. v pivovarské hospodě Na Podskalí či panské hospodě Na Horním), ale také v dalších obcích, tehdy Uherskohradišťského okresu. Pivovar v těch dobách vařil 3 – 4 tis. hl. piva ročně. Za války se musel poslední majitel panství, hrabě Jaroslav, pod německým nátlakem veškerého hospodářství, a tedy i pivovaru, vzdát a umírá brzy na to, r. 1943, mladý ve věku 43 let.

Bývalá pivovarská hospoda
Bývalá pivovarská hospoda

Po 2. světové válce bylo veškeré sternbergské hospodářství zkonfiskováno a ani pivovar už neobnovil svoji činnost. Na válečné události doplatil kromě jiných i poslední malenovický sládek pan Vladislav Linhart, který pocházel z rodiny několika generací českých sládků. Byl udán nějakým "dobrodincem" za poslech zahraničního rozhlasu. Vrátil se sice z koncentračního tábora, ale s podlomeným zdravím a brzy po válce, r. 1949 zemřel.

Bývalá panská hospoda Na Horním
Bývalá panská hospoda Na Horním

Z původního sternbergského pivovaru jsou mezi sběrateli známy pivní lahve, buď se sternbergskou osmicípou hvězdou nebo pozdější předválečné lahve pouze s nápisem a různými typy hrdla. Existuje také varianta pivního podtácku modré barvy 14° piva.

Minipivovar
Minipivovar

V původních prostorách hraběcího pivovaru nyní provozuje minipivovar pivovarský nadšenec pan Martin Velísek. Poctivá, nešizená, tedy tradičním způsobem vařená nefiltrovaná piva, plná vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek z tohoto pivovaru se pravidelně čepují ve vyhlášené zlínské restauraci Zelenáčova šopa, dále ve Zlíně – Loukách v hospůdce U Sousedů a nově také ve Zlíně - Malenovicích přímo naproti pivovaru v restauraci U Tetoura pod malenovickým hradem.

Prodej piva minipivovaru
Prodej piva minipivovaru

Pivovar nabízí po předchozí domluvě také exkurze, spojené s ochutnávkou vyráběných piv a také možnost zakoupení piva v sudech nebo PET lahvích každý pátek od 14 - 17 hod..

Milovníci, znalci poctivého, nešizeného piva jsou nadšeni, že konečně i v okolí Zlína je pivovar, který nabízí to nejlepší. To, co kdysi pili naši dědové. Poctivé pivo!


Autor: Přemysl Zouhar (pivo)



[Pivní.info] [Zobrazeno 9168x] [1. červenec 2012]
[Glosy] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dedek

středa, 4. červenec 2012
20:58

Dedek

Tak je jasné, že Šternberk je česká varianta německého slova Sternberg, dá se určitě použít obojí. Pokud se bavíme o rodu obecně, já bych se vzhledem k češtině spíše přikláněl k variantě Šternberk, podobně jako u hradu Šternberk nebo města Šternberk. Slovo Sternberg není česky. Podobně třeba německému městu München říkáme Mnichov, Konstanz je Kostnice, atd.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

pivo

pondělí, 2. červenec 2012
22:58

pivo

Ano, bylo to dilema, vyslechl jsem různé názory. Např. na starých lahvích, které sbírám je většinou uvedeno S-G, někdy Š-G, jen na jedné z variant s osmicípou hvězdou je S-K. Mám také pár starých dokumentů, mimo jiné i smuteční oznámení (parte) posledního hraběte Jaroslava a všichni se i v r.1943 psali Sternbergové. Ikdyž je něco vžité, doporučované atd. jsem proti a mně osobně by se to také nelíbilo, kdyby mi kdokoliv komolil příjmení jen proto, že to někdo začal. U mně prostě jde o princip. Ale beru, věc názoru, třeba. Tož tak ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
21:22


posted by: Inzerce

Jerzy

pondělí, 2. červenec 2012
14:31

Pěkný článek. Ale proč Sternbergové/sternbergský...? Už F. Palacký běžně psal Šternberkové a tato forma rodového jména (a z ní odvozené tvary) se v česky psané historické, heraldické atd. literatuře používá stále.


napsal(a): Jerzy [Odpovědět]

yerka

pondělí, 2. červenec 2012
20:52

yerka

to Jerzy: V článku je řeč o častolovické větvi Šternbergů, kterým malenovický pivovar patřil; jméno současné majitelky zámku v Častolovicích je Franziska Diana Sternberg - Phipps. Takže si myslím, že napsat Šternberk je víceméně komolením jména.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

mor

neděle, 1. červenec 2012
21:44

dnes jsem pil v šopě filtrovanou desítku ševce a řekl bych, že přesto je to skvělé, nefiltrovaná varianta ale byla podstatně větší nářez


napsal(a): mor [Odpovědět]

pivo

pondělí, 2. červenec 2012
23:17

pivo

to mor: Pokud vím, v Malenovicích se pivo nefiltruje, není důvod. Jestliže bylo tedy pivo více čiré, tzn. méně zakalené, mohlo to být tím, že delší dobu poctivě leželo, při stáčení do sudů tedy úsady zůstaly v lež. tanku.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

mor

úterý, 3. červenec 2012
20:31

to pivo: to mě taky napadlo, ovšem švec byl úplně čirý... upřímně nevím


napsal(a): mor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI