Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Pivo a rmutovací postupy

[neděle, 13. březen 2011]

Při svých cestách za pivem se vždy snažím získat o daném pivu co nejvíce informací. Mimo jiné i to, jakým postupem je vařeno. Někdy mám dojem, že tam, kde se nevaří klasickým dvourmutovým postupem, o tom neradi mluví. A už se mě i stalo, že pivo připomínalo svou chutí pivo z koncentrátů. To mě vede k úvaze, že tak, jak vzniká stále více restauračních pivovarů, tak to některé majitele svádí k co nejrychlejší návratnosti investice a jedna z cest je zjednodušení rmutovacích postupů, případně je nedělat vůbec Že už hodně minipivovarů vaří jen na jeden rmut, je fakt( že by někdo vařil infuzně nebo pouze ze sladového výtažku s určitostí nevím, jen si to na základě některých informací z diskuzí či zpráv na internetu myslím). Jaký je váš názor na to, jak způsob rmutování ovlivňuje chuť piva a zda by to nemělo být uvedeno. Teď mě někdo napadne, že srovnávám jablka s hruškama, ale vína se u nás zatřiďují do kategorií a tak proč bych u piva taky dopředu nemohl vědět, zda to je pivo z "konzervy" nebo poctivé dvourmutové.

autor: Lubos | Blok 12:05 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

fero

úterý, 29. březen 2011
11:44

Fero

jak se liší klasicky kvašené pivo vyrobené ze sladinového koncentrátu od piva vyrobeného běžným varním postupem a rovněž klasicky kvašeným? Nebudou náhodou případné senzorické rozdíly spočívat v něčem jiném než základních surovinách?


napsal(a): fero [Odpovědět]

Lubos

úterý, 29. březen 2011
19:22

Lubos

to fero: minimálně je rozdíl v tom, že sladinové koncentráty se obvykle dělají pouze infuzním postupem. Dále musí odpařit vodu, a to buď část(pastovitých) nebo úplně. A je otázka, jak moc šetrně to dělají.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
07:46


posted by: Inzerce

fero

úterý, 5. duben 2011
16:58

Fero

to Lubos: Možná by stálo za to udělat si exkurzi do Sladovny Bruntál a nechat si ukázat jak se sladové výtažky ve skutečnosti dělají.Jen tak na okraj , jeden z důležitých ukazatelů hotového výtažku pro výrubu piva je diastatická mohutnost podle WK, zde její hodnoty pro výrobu piva jsou dostatečné.Ono bude spíš záležet na tom, jak se vlastně to pivo z koncentráru vyrábí.


napsal(a): fero [Odpovědět]

Kutílek

středa, 23. březen 2011
21:08

to tomas: Hele tomas myslím ,že děláš chytrýho a víš houby přijeď se podívat,já ti tu varnu ukážu.Normálně na chytrolíny neareaguji ,ale přemluvil mě sládek.Proč se kreješ za tomase přihlas se jménem ,nebo se bojíš?


napsal(a): Kutílek [Odpovědět]

pechi

úterý, 29. březen 2011
12:00

pechi

to Kutílek: Že by žižkovskej Šůvinka používal další ze svejch nicků? Proč se teda schovává za pana Kutílka...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Dan

úterý, 29. březen 2011
13:54

Dan

to pechi:
Jo to je dobrý, říkat někomu že se schovává za anonymní nick a sám psát též jako anonym. Hold nějakej kutílek a s pivovarem... :)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

pivar

úterý, 5. duben 2011
11:13

to Dan: Pan Kutilrk postavil mini v Z.Chvalovicich, nvari z koncentratu, tak se ozval.


napsal(a): pivar [Odpovědět]

pivar

úterý, 5. duben 2011
11:16

to Dan: Sorry pan Kutilek ...a nevari


napsal(a): pivar [Odpovědět]

wolfgang

středa, 16. březen 2011
11:30

Je - li dvounádobová varna (kotel + scezovačka) dá se vařit na dva a tři rmuty, popř. je možné použít modifikaci (1 a půl rmut). 3 rmuty na malém pivovaru mám odzkoušené k překvapení a radosti správce. Scezovačka má dvířka, aby bylo možné vyhodit mláto. Pokud tomu tak není, je výhoz uvnitř nebo se nepoužívá slad.


napsal(a): wolfgang (kajm(a)email.cz) [Odpovědět]

tomas

neděle, 13. březen 2011
22:19

tomáš

Občas se stačí podívat na varny minipivovarů. Když tam někdo nemá scezovačku (Rambousek), tak ani nemůže vařit jinak než z výtažků. U Kutílka v Ž.Chvalovicích je taky jen 1 varní nádoba, takže jasná infuze a nevšiml jsem si otvoru na odhoz mláta. Tvrdil, že má nějaký patent spádový varny prý jako jediný v republice, ale moc se mi to nezdá. Dovnitř jsem nekoukal...


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Petr Buriánek

pondělí, 14. březen 2011
17:16

to tomas: U malé scezovačky není otvor na výhoz mláta třeba. Scezovačka se dá položit na bok a vyhrábnout apod. I scezovačka se dá obejít, viz např. u amerických homebrewářů používaný systém RIMS. Je to ale použitelné spíš pro homebrewing nebo opravdu malinkaté pivovárky.

Jestliže je jedna varná nádoba + scezovačka, dá se bez problému vařit na 1 rmut a při vhodné technické úpravě klidně na 2 (3).

Tím se ale nechci pouštět do debaty, kdo jak a z čeho vaří.


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI