Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Dáme suda?

[sobota, 9. leden 2010]

Nesmyslně nasazená reklama Staropramenu na Coolkeg do zimního období, mě přiměla k zamyšlení,kdy a jak jsem se svými kamarády pil pivo na akcích ze sudů v minulosti.

Je mě čtyřicet a pořádně jsem začal pít pivo až na vysoké škole v roce 1987, kdy se o přenosném chlazení nezdálo ani největšímu pivnímu fantastovi. Moji pivně vyspělejší spolužáci na průmce uspořádali několik sudů během čtvrtého ročníku a to na podzim a nebo brzkém jaru, kdy teplota prostředí umožňovala mít sud a tím i pivo v rozumné konzumační teplotě. Jednalo se o sudy hliníkové naražené pípou přímo s kohoutem(jehla zakončená kohoutem a šroubení s ventilem na pumpičku tzv. gintr).

Na vysoké škole se během prvního ročníku a dvou chmelových brigád vytvořila parta, se kterou jsme dělali v podzimním, zimním a brzce jarním počasí sudy každý týden, někdy i víc, v kuchyňce na kolejích. Základním předpokladem bylo studené období, aby sud již při koupi byl studený. Na chmelové brigádě po druhém ročníku nás přepadla nostalgická vzpomínka na pivo rovnou ze sudu a přes opravdu letní období jsme suda uspořádali. Sehnal se velký plechový barel do něj se vložil pivní sud a zasypal se močovinou-hnojivem. Rozpouštějící se močovina v téměř nasyceném roztoku udržovala nízkou teplotu a sud částečně vychladila. Pro neznalé cenových poměrů podotýkám, pivo v restauraci IV cenové skupiny, které byly naší domovinou, stálo stejně jako pivo v sudu koupené přímo v pivovaru nebo jeho prodejně.

Všechny uskutečněné sudy byly hlavně o atmosféře, pocitu, že se to podařilo zorganizovat (bez aut), o obřadu narážení sudu, zakázaném ovoci na kolejích. Na kolejích byl přísný zákaz alkoholu, restaurace v blízkém okolí kolejí nebyly, počet klubů byl omezen a prodej alkoholu v klubech byl povolen jen na určité akce.

Po revoluci se objevili na Strahově i první (černí) podnikatelé. První byli borci, kteří se sestěhovali ze dvou pokojů na jeden (z lešení a postelí si udělali palandy) a z druhého pokoje vytvořily sklad lahvového piva s nabídkou snad šesti pivovarů. Druhý podnikatel se objevil na jaře, vlastnil žigulíka s vozejkem, dohodnul si někde chladící box na zeleninu a úterý a čtvrtek na objednání zavážel chlazené sudy kozla, starouše, braníka, měšťana, přímo před blok kolejí. Pivo bylo studené a muselo se rychle vypít. S poloteplým sudem mohla pomoci jenom sprcha se studenou vodou.

Další období až do roku cca 97 jsme sudy dělali vždy v chladnějším počasí a nebo se sud vychladil v lednici či mražáku a pil se venku na vzduchu zabalený do dek či karimatek, aby si co nejvíce udržel chlad.

Roky 98 a 99 jsou u mě ve znamení vytváření průtokového chlazení z ledničky. Výparník Calexky jsem opatrně stočil vrazil do barelu, k němu spirálu z pivní hadice, to celé do dřevěné bedny a vodní chlazení bylo vyrobeno. První umřelo u kamaráda v místě s nízkým napětím, dalším uteklo chladící medium, ohybem poškozeným výparníkem.

Další roky jsou již ve znamení upravené ledničky (někdy nazývané jako kegerátor). Předchlazený (nebo den předem do zapnuté chladničky daný) sud v chladničce, na stěně chladničky zavěšený odkapávač a namontovaný kohout. Bylo trochu laborování s tlakem s bomby, než jsem zjistil, že tlak musí být minimální, jinak se pivo za dva dny přesytí. Jinak tahle metoda je pro stálé místo to nejlepší.

Dnes při ceně průtokového chlazení pod osm tisíc, všechny tyhle problémy na léto u party o alespoň čtyřech lidech se vyřeší složením se a zakoupením profi stroje.

V podzimním a zimním období je stejně nejlepší si sud narazit krátkou pípou, najít to správné místo se správnou teplotou a chodit si do zimy pro pivo, ať už je na balkoně, na verandě, na schodech do sklepa, nebo na schodech na půdu.

V životě by mě nenapadlo si na zimní party v místnosti, koupit pivo v předraženém coolkegu, abych ho měl studené v přetopené místnosti (kvalitu piva v obalu radši vůbec neřeším).

Mám radost, že i někteří mladí praktikují sudy i dnes podobně. Téměř o dvacet let mladší kolega z práce si ode mě pravidelně půjčuje partypípu na sudy vychlazené ve sklepě a nebo v chladničce.

A co vy máte taky nějaké zajímavé zážitky nebo poznatky s pitím piva na akcích ze sudu.

Dáme suda?

autor: hroch | Blok 21:31 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Felčar

čtvrtek, 14. leden 2010
16:54

Felčar

to Elf: Stane se :-) Jak píše umbob, řeč byla o objemu. Většinou se to snažíme brát ve stupňovitosti kolem 11 EPM (abychom déle vydrželi...), loni Chotěboř a Kácov byly 12, Tambor, Nová Paka a Náchod 11, no a vynikající Mikulicůcv vídeňský ležák je asi tak 12,5.
Je to akce, která se každoročně koná na přelomu září a října už po 11 let. Pro letošek uvažuju m. j. o Krakonošovi, Poutníkovi a Janáčkovi. Škoda, že je dost vynikajících piv, co se nestáčí do menších sudů, třeba Rychtář, Svijanský rytíř apod.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

martin

čtvrtek, 14. leden 2010
19:19

to Felčar: A co Poličské jste zkoušeli. Ty stáčejí do 10, 15, 30, 50 sudu-mužu doporučit je to super pivko.


napsal(a): martin (mata(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

27. červenec 2024
01:45


posted by: Inzerce

felčar

čtvrtek, 14. leden 2010
22:45

Felčar

to martin: Loni jsme o Poličce tak trochu uvažovali, ale já si nemohu pomoci, ale pořád z poličského piva cítím už pro mě ne úplně příjemné množství diacetylu a rovněž v něm postrádám vyšší hořkost. Jdu tak hodně proti loňským výsledkům vyhlášení Sdružení přátel piva (jsem členem), v níž Polička vyhrála v "jedenáctkách" (bylo to tu i jinde docela probíráno i propíráno), ale jak se asi shodneme - ještěže každý máme jiné chutě a preference. Navíc je zde ještě jedna skutečnost - běžně se záloha na bečku pohybuje kolem tisícovky, v případě Poličky to jsou tisíce tři. Lze namítnot, že náklady na pořízení KEGu jsou ještě vyšší než požaduje Polička jako zálohu, ale když mám možnost výběru... Jen doufám, že mě za tohle Roman Holoubek nepřestane zdravit :-)


napsal(a): felčar [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 15. leden 2010
06:16

Roman Holoubek

to felčar:
Obavy se neplní - zdravím.

Každé pivo je jinak vyladěné a každé má svého zákazníka. Jsme různí, tak máme i různé chuťové preference.

S těmi malými sudy, máme špatné zkušenosti z dřívějška. Za zálohu do 1000,- Kč se jich poměrně dost nevracelo a končilo nenávratně mimo pivovar. Proto došlo k rozhodnutí o navýšení zálohy za 10 a 15 l KEG na 3.000,- Kč a kupodivu se nám nyní všechny malé sudy vrací.


felčar

středa, 13. leden 2010
09:38

Felčar

Na chalupě jsme začínali s klasickou party pípou a jedním velkým kegem většinou G nebo S (hliníkáče jsem na akci už nikdy nezažil). Pak jsme začali používat z tátovy hospody vyřazené vodní čtyřkohoutové chlazení, ale to bylo velké a těžké jako kráva. Asi před třemi roky jsme si s kamarádem koupili such chlazení. Postupně jsme začali přecházet na piva z menších pivovarů a hlavně jsme brali menší bečky, aby to bylo pestřejší. Loni to bylo dokonalé - dvacítka Kácov, patnáctka Chotěboř, patnáctka Tambor, patnáctka kvasnicová Nová Paka, patnáctka Náchod a jako třešnička desítka vídeňský ležák.


napsal(a): felčar [Odpovědět]

Elf

středa, 13. leden 2010
11:08

Elf

to felčar: Nechci bejt moc velkej šťoura, ale Tambor ani Náchod patnácku nevařej. U Chotěboře a Nové Paky si nejsem jistej. Nevíte někdo jak to maj se stupňovitostí?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

umbob

středa, 13. leden 2010
11:12

umbob

to Elf: Jsem si jistý,že felčar mluvil o objemu beček a ne o stupňovitosti jejich obsahu :)


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Elf

středa, 13. leden 2010
11:16

Elf

to umbob: Ježiš, já sem vůl, Kácov jsem přečet jako dvanáctka a ten zbytek mi nějak neseděl... No nic, du se zahrabat :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.01.2010 ve 11:17:09


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jarlib

úterý, 12. leden 2010
17:01

jarlib

Dát si "točený" přímo ze sudu snad není pouze něco, na co bychom měli jen nostalgicky vzpomínat,ne? My každý rok na chalupě oslavujeme tátovy narozeniny, které má, z hlediska přírodního chlazení piva trochu nešťasně - v červenci. Naštěstí přes pozemek teče potok s dostatečným průtokem, takže malá přehrádka a případně apartní slunečníček udrží pitelných 13-15°C. Viz foto. Potocni_chlazeni


napsal(a): jarlib [Odpovědět]

Chody

úterý, 12. leden 2010
19:23

Chody

to jarlib:
Jasně že to není jen o vzpomínání. Já mám tedy narozky v zimě, takže je pivko vždy vychlazené. Letos bude na čepu Konrad 11 nefiltr. :) Na druhou stranu v létě si ten sud venku lépe vychutnáme...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

val

neděle, 10. leden 2010
23:17

val

Už vidim měšťáky, jak zakopávají sudy před panelákem nebo hromadně vyhazují salámy z ledničky, aby se jim tam vešel malý soudek :-) Jednokohoutový přenosný suchý chlazení dneska není zas tak drahý a je to pohodička. Princip coolkegu je zajímavý, ale v praxi je to dost k ničemu, je to drahý a těžký (vzhledem k objemu piva). No a sklep je pro dnešní sádrokartonové rychlostavitele sprosté slovo, takže ho de facto žádný nový dům nemá (a ty starý časem spadnou... :-) ). Pochybuju, že by se v dnešní době nějak hromadně praktikovalo zakopání sudu do země apod., ostatně takřka všechny zdejší příspěvky se nesou v duchu "jó, tenkrát, to byly časy..." Ale je to hezké počtení.


napsal(a): val [Odpovědět]

Savuche

neděle, 10. leden 2010
17:15

Savuche

To je ale náhoda. Zachvilku si pujdu narazit 10 l bečičku Krakonoše 12°. Pozval jsem kamaráda a přítelkyně taky něco zvládne. :) Zítra ráno ji musím vrátit prázdnou, tak to snad vypijem.
Mám ji ve sklepě, kde je momentálně 8 C°a narážím párty pípou.


napsal(a): Savuche [Odpovědět]

Ludwig

neděle, 10. leden 2010
17:55

Ludwig

to Savuche:
To mam na Krakonosovi rad.
Da se sehnat ((DOKONCE!!)) i v Brne!
Maji i 10 L KEGy, to nema kazdej pivovar, a ta cena /nakupka/.. jedna basen! :D Nikdy bych neveril ze tak levny pivo bude i chutnat.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.01.2010 ve 17:56:10


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

tomino

pondělí, 11. leden 2010
07:31

tomino

to Ludwig:
je to tak...berem ho s bratrem když jedem k rodičům pořád.Většinou dvacítku na víkend :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Pavo

neděle, 10. leden 2010
16:36

Dobrý článek ,také ve mě vyvolal vzpomíky na mladá léta..... je mi 39. Udělat "bečku" byl vždy dobrý nápad.Obvykle se tyto nápady rodily v pátek navečer nebo v sobotu odpoledne,když vyvstala otázka co s načatým večerem. Většinou nás bylo deset a tak každý dal 25kčs a bylo to vyřešeno(50 kčs v případě "hekťáku").Pivo jsme brali přímo z hospody kde byl vynikající sklep, jen hůř se ten "hekťák" dostával ven,protože pro dva byl těžkej a tři jsme se tam nevešli.Takže u toho bývala i celkem psina.Později jsme chladili u místního řezníka v obrovské lednici.A když byla "bečka" v přírodě tak se také vychlazená zakopávala a obkládala ledem a hadrama. Nejlepší byla jedna čtyřdenní akce v hlubokém lese daleko od lidí, bylo nás tam čtrnáct . Měli jsme dva "hekťáky" a tři "malý",byly zakopaný v zemi a zasypaný ledem a postupně se vytahovaly a narážely. Akce neměla chybu a s návratem do civilizace to bylo horší.:-))


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

hroch

neděle, 10. leden 2010
16:50

hroch

to Pavo:
Hekťák se nejlépe po schodech nosil v dece, ve dvou až třech lidech. U půlek jsem byl používán jako specialista na přenášení přes vrátnici na kolejích jeden zakryl s dotazem výhled vrátný další otevřel dveře a já jsem s tím téměř sedmdesátikilovým sudem v rukách proběhl rychle vrátnicí.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

hroch

neděle, 10. leden 2010
16:35

hroch

Ještě jsem nezmínil dvě metody se kterými jsem se v minulosti setkal. Kámoš měl udělané na country pípu protiproudé průtokové chlazení (půlmetrové nerez vedení šlo větší trubkou, kterou v protisměru protéká studená voda), pivo točené trochu přiškrceným kohoutem má teplotu skoro shodnou s teplotou vody. Pak jsme použil při dopíjení druhý den původně vychlazeného sudu, předchlazování půllitrů v mražáku. Stačí mít víc půllitrů vlhké je dát na mražák a teplotu piva srazíte odhadem i o sedm stupňů. Jinak sud ve skříni jsem zažil pouze u kamaráda, (my jsme se moc neschovávali) a ten sud zasypávali sněhem a ta potopa co z té skříně tekla až do jiných pater je prozradila spolehlivě.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Pavel R.

neděle, 10. leden 2010
12:54

Pavel R.

Pivní akce, to byla věc... Učil jsem se v Plzni ( 79-81 ) a internát jsme měli přímo v pivovaru. V prváku jsme pili lahvové. Nebudu říkat jak a kde se dalo sehnat i když je už vše po takové době promlčené. V druháku jsem přivezl pípu a " fasovali " jsme sudy. Sud byl v mé skříňce a dokonce i vychovatel chodil najisto s půllitrem...Stačili jsme toho vypít dost, jen jednou měsíčně jsme museli jet všichni domů, jinak jsme tam zůstávali i přes víkend. Skoro na konci druháku se vedení rozhodlo, že ten starý naklaďák co stál u intru i s vlekem, někam odvezou. Jaké bylo asi jejich překvapení, když ho museli komplet složit, jelikož byl plný beden a sudů. Zpátky se nám to odnášet už moc nechtělo a ta souprava byla přeci jen blíž. To se ještě dalo G i PU pít.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Kejna

neděle, 10. leden 2010
11:08

Kejna

super článek, který mi evokoval akce, které se už zdály být zapomenuty. jsem ještě o rok mladší než hroch, takže kolejácké sudy ve skříni (kvůli šťáře) mě potkaly až v roce 88 a vzpomínám, že jsme je pili i teplé (hlavně kvůli konspiraci). Na maturitní večírek na chatě téhož roku na jaře jsem pak s pár kamarády přijel o den dřív a v pátek a v sobotu dopoledne kopal obrovskou díru, do které jsme pak ze sklepa vychlazené hliníkáče odpoledne zahrabali .. tehdy poprvé pak ještě párkrát. Tehdy jsem také jako "zkušeňák" dostal důvěru narazit a vlastně jsem se nikdy nepřiznal, že i to bylo tenkrát poprvé .. a adrenalin to opravdu byl.
krásné hrochu, dík za tohle připomenutí .. a kegerátor také moc rád používám, jen to slovo jsem dosud neznal :-)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

hroch

neděle, 10. leden 2010
16:46

hroch

to Kejna:
Já ten výraz taky neznal až v diskuzi na varimpivo.kvalitne jsem se to dozvěděl a nějaký zapálenec vytvořil i stránky, ale jsou již bez příspěvků.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Chody

neděle, 10. leden 2010
10:46

Chody

Jo "dělat suda", to je fenomén. Taky pamatuju ještě hliníkáče, kdy při narážení jeden vrážel jehlu do útrob sudu a druhý "utahoval", aby sud nedopadl jako ve Slavnostech sněženek...

Jinak já jsem párty pípě věrný furt. Neláká mě chlazení s metry trubek, mně stačí mých 20-30 cm :) V zimě není s vychlazením problém a v létě to spraví pár hodin v mrazáku či několik dní v lednici. Samozřejmě, že sud je do těchto chladících zařízení vložen až po ustátí ve sklepě. A jelikož se jedná většinou o štěňata není s jeho ztepláním problém. Maximálně ho obleču do mokré deky.

Dříve jsme měli vyzkoušeno, že když se sud nechá 24 hodin v mrazáku místního JZD, tak i v těch největších vedrech (samozřejmě nesmí být na slunci) vydržel studený do pozdních nočních hodin.

Atmosféra "sudu" je pak úplně o něčem jiném, než posezení v hospodě či než jen popíjení lahváčů...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Malakin

neděle, 10. leden 2010
10:37

Malakin

Vesnické bečky jsme vždycky řešili nákupem bečky předchlazené ve sklepě hospody a pak vykopáním díry v zemi a doufáním v to, že než to zteplá, tak že se to vypije. A to se při 20 až 30 lidech, z nichž někteří zvládali i 30 piv denně, zvládlo za pár hodin. No a když pivo náhodou došlo, jelo se autem přes pole pro další.

Na koleji jsme to zase řešili vždycky bečkou ve vaně a hadrama s tekoucí vodou, příp. 15-litrovým bečičkou chlazenou přes noc v ledničce, příp. na balkoně, pokud bylo chladněji. Na chatě u kámoše, kam jezdíváme vždycky v létě, zase teče potok, takže když náhodou nevyjde "pikolík", tak do něj bečku vždycky postavíme a pak si chodíme pro pivo tam. A kupodivu se za 11 let, co tam pravidelně jezdíme, nikdy nestalo, že by při té příležitosti někdo spadl do vody. Maximálně jednou u toho jeden z nás na chvíli usnul, ale je tam takový dřevěný ostrůvek, takže utonutí nehrozilo.

Ta močovina je jinak dobrej nápad, ale nehodí se to do uzavřené místnosti - docela páchne - a hlavně když se to dostane někam bokem, tak se to pak blbě uklízí. Suchej led je ve větším množství zase "jedovatej" (tuhý oxid uhličitý), takže když by někdo náhodou usnul u bečky, která se jím chladí, a nějak moc se toho nadejchá, v lepším případě jenom omdlí a spadne někam dál od bečky, v horším se může udusit. Ale to už je zase dost extrém. Nicméně v opilosti, příp. zhulenosti, člověk takový věci neřeší, takže i k extrémům, bohužel, může dojít.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.01.2010 ve 10:52:58


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Ludwig

neděle, 10. leden 2010
09:28

Ludwig

:D Skvely clanek.. Jak kdybych ho napsal ja sam o sobe :D
Vek sedi, roky sedi, zkouseni ruznych chladicich metod taky. (Jen 2 veci nesedi..ja nemam vejsku, na to s tou mocovinou, my jsme chladili suchym ledem z mraziren, kdyz byl, jinak jen tak, jak je nahore popsano). Vidim ze takovy problemy zamlada jsem nemel jen ja, ale i jini.
Uz asi 10 let jsem majitelem "Countrypipy" na kterou nedam dopustit, pravda, prutokovy chlazeni nema, takze cepovani piva v letnich mesicich neni tak jednoduchy, ale dost lidi ma v pradelne ci ve sklepe nepouzivanou, lec funkcni lednicku, do ktere pasuje 30KEG, a tak kdyz tam zustane aspon pres noc a den, tak se to druhy den vytahne, omota karimatkama, tak to je zcela OK... no, teply pivo jsme nikdy nepili.
Kdyz vidim jaky nesmysly kupuji "dnesni" pivari.. coolkegy atd, a hlavne, jaka je tam cena litru piva v tehle vynalezech, tak se nestacim divit. Nejhorsi je ze do techto vynalezu staci svy patoky jen "chemicky fabriky" .Dobry pivo se v tom sehnat neda.
Ale jinak: Skvelej clanek, je v tom kus "nostalgie" :-8


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Chody

neděle, 10. leden 2010
10:48

Chody

to Ludwig:
Myslím, že jsem viděl letáček na CoolKEG od Černý Hory


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

siki

neděle, 10. leden 2010
11:35

napsal(a): siki [Odpovědět]

Ludwig

neděle, 10. leden 2010
11:55

Ludwig

to siki:
@Chody+Siki:
OK, Cerna Hora 11° Pater, je relativne pitelny pivo, ac pasterovany, tak prece jen zadny koncernovy patok z velkochemicky. Proste "stredni" pivovar. Ani maly, ani velky.
Ja osobne si nekdy CH dam, pokud je dobre osetrena.
Kazdopadne ale 15L = 30 pullitru za 607KC = pres 20 KC za pullitr. Hmmmmm....
To uz zrovna muzu sedet v hodpode a cucet servirce za vystrih :D .. za tu cenu..
Myslim si ze piti sudu (o vikendech) se dela z povicero duvodu..
Nejde jen o :D to ze to vyjde levnejs nez hospoda, ale predevsim o tu neopakovatelnou atmosferu.
Mohli by sme tady udelat neco na zpusob ankety s hlasovanim, typu:
Mas narozeniny:
A.) Pozves kamarady do hospody na pivo, nebo
B.) Koupis sud a chlastate a grilujete na zahrade (atp.)
Ja si myslim ze by vetsina klikla na "B".. :-? :-?


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

kmotrdrobek

neděle, 10. leden 2010
01:22

kmotrdrobek

Zlatý starý časy, když stačilo vykopat díru na sud. Když prasžilo slunce, tak se předchladilo tím, že se na sud nandaly hadry a deky a všechno se to polilo vodou. Tak půl hodiny před vlastní akcí se pak sud obsypal ledem (nejlépe z masokombinátu) a byla mňamka. Když jsem doma pořádal Silvestry pro víc lidí, soudek nesměl chybět, ale byl pěkně ve sklepě a my tam běhali s okurkáčem. Občas někdo u toho sudu zůstal v tom sklepě. Bohužel, dneska jsou všichni moc pohodlní a radši budou pít nějakou břečku z těch chlazených novinek.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI