Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Co to v té lahvi plave?

[středa, 30. leden 2013]

Stále mi vrtá v hlavě, co je a co není u lahvového piva normální. Zákal, drobné vločky na dně, atd. Nemyslím nepasterovaná a nefiltrovaná piva ručně stáčená v malých pivovarech, ale klasické, skleněné, v lahvárně pivovaru plněné 0,5 l lahve.

Sterilní, mrtvé rychlokvašky z velkých nadnárodních firem jsou v lahvi naprosto čiré. Ale ty nepiju.

V lahvích z menších pivovarů však někdy bývá pivo lehounce zakalené, případně se u dna drží jakási miniaturní "nečistota".

Pivo se nezačíná kazit, nemá vadu chuti. Ani nejde o ojedinělý případ, např. chybou ve výrobě, při mytí láhví, plnění, u některých značek jde naprosto stabilní jev. Prostě u některých výrobců v láhvi vždy dole něco plave. Pokud jde o zákal, např. nyní mám lehce zakalený Eggenberg ležák.

Drobná smítka zase jsou charakteristikou Regenta, Opata, často Bakaláře (vždy z marketů - Kaufland, Billa, kupodivu vyjímečně z pivovarské prodejny), občas Rohozce. A zrovna Bakalář a Rohozec mají na pivo "nekonečné" DMT.

Co kdo na to ?

autor: JardaK | Blok 17:54 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

zákal

sobota, 2. únor 2013
13:16

Jedná se o koloidní zákal, který se tvoří u každého piva pokud není dobře stabilizované. Jde o komplex bílkovin a polyfenolů. Běžně se toto řeší během filtrace stabilizací, kdy se tyto látky částečně vychytávají a tak se prodlužuje koloidní stabilita (trvanlivost) piva


napsal(a): zákal [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 3. únor 2013
12:18

Roman Holoubek

to zákal: Přesně, tak tomu je v naprosté většině případů. Jen občas může být příčinou druhotné kvašení v láhvi u nepasterovaných piv, kde mikrofiltrace neproběhla dokonale při splnění dalších negativních podmínek. Občas to ale bývá k prospěchu věci, tedy chutě. :)


Adsense

19. duben 2024
05:06


posted by: Inzerce

JardaK

pondělí, 4. únor 2013
17:09

JardaK

to Roman Holoubek:
Dík za konečně fundované odpovědi. Mám tomu tedy rozumět tak, že i u filtrovaných pasterovaných piv to není na závadu? Ono to totiž někdy vypadá jako u některých minerálek - lehký zákal těsně u dna, to bývá třeba ten Opat. Jindy zase je pivo celé lehce zakalené, to byl teď ten Eggenberg. No a u Bakaláře, tam zase občas plave pár smítek trochu větších, ca. v desetinách mm. Tak nevím. Ale když jsem se přemohl k ochutnávce, tak problém nebyl, ani druhý den :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 4. únor 2013
18:54

jiri.kana

to JardaK:Nechci být nějaký ošklivý vůči Opatovi a Eggenbergu, ale moje zkušenosti jsou takové, že tam už je ten zákal jenom tou příslovečnou třešničkou na dortu. Na obou značkách už jsem si dlouho nedokázal pochutnat (řečeno diplomaticky) a na jejich kalných verzích si pak během svých (dnes už nečetných) pokusů pochutnávám ještě maličko méně.
Jinak je to u Krakonoše - ten mi bez zákalu připadal docela fajn, ale pak se pomalu začal kalit a s nárůstem zákalu se i pivo chuťově posouvalo někam, kde by rozhodně být nemělo. Vše ještě hluboko v období minimální trvanlivosti :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Pepa

čtvrtek, 31. leden 2013
16:04

pepa

jestli používají něco na vysrážení bílkovin můžou to být i ony,případně uvolněné částečky filtrační hmoty.Podívej se pořádně i na ty rýchlokvašky.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

kdo

čtvrtek, 31. leden 2013
11:06

kvasnice...


napsal(a): kdo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI