Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červenec 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červenec 2014



Mladinový koncentrát

[úterý, 22. červenec 2014]

Prodám devět barelu mladinového koncentrátu po 45kg, výtěžnost až 360l z barelu. Vše neporušeno, originál, doložím doklady. Původní cen 3660 za barel, nyní 2660. Skladováno pouze jeden měsíc v chladu. Volejte na tel 728 315 087.






Na výstavu do pivovaru

[pondělí, 21. červenec 2014]

Ode dneška mohou návštěvníci hanušovického pivovaru Holba shlédnout nově instalovanou výstavu fotografií „Lesy objektivem lesníků“. Fotky dokumentují zajímavé momenty života v jesenických lesích očima jejich autorů. Výstava je jedním z dalších projektů dlouhodobé spolupráce pivovaru Holba a Lesů ČR.

Před 9 lety ji otevřel projekt Holba Jeseníkům, orientovaný na výsadbu mladých stromků v Jeseníkách. Od té doby se ho daří úspěšně rozvíjet. Potvrzuje to i současná výstava 30 fotografií, instalovaná v expozičních prostorách varny. Jejich autory jsou sami lesníci, jedním z nich je Jiří Šikl z revíru Loučná nad Desnou, který spolu s hanušovickými pivovarníky, coby dobrovolníky, každoročně sází stromky ve svém revíru. Většina fotek je právě z oblastí, kde pivovarníci vysázeli už 4000 stromků.

Pivovar Holba láká nejen na výstavu. V malebném pivovaru uprostřed Jeseníků poznáte tradiční výrobu piva, které tady vaří podle původních receptur už 140 let. Můžete ho degustovat třeba se sládkem, posedět u pivovarských rybníků nebo navštívit Pivovarské muzeum. Najdete tady také stylovou Pivovarskou restauraci, kde fortelně načepovaná Holba chutná nejlépe. Zájem podívat se do pivovaru roste především v létě, kdy sem zavítá až 100 návštěvníků denně. Exkurze pivovarem trvá necelou hodinu. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčírny sudů. Exkurzi je třeba objednat předem telefonicky nebo emailem, vstupné je 30 Kč na osobu.







Nové pivo ve Frýdlantu táhlo

[pondělí, 21. červenec 2014]







Z několika tisíc výčepních z celé České republiky se do užšího výběru 9. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender* dostalo 118 výčepních, z nichž se jich do celonárodního finále probojovalo 20 (17 mužů a 3 ženy). Zkušení specialisté navštívili v uplynulých týdnech tuto více než stovku restaurací a hospod a přímo v praxi prověřili, za běžného provozu a v utajení, soutěžící výčepní. Uspěli ti, kteří v rámci běžného pracovního dne prokázali nejlepší technické znalosti a dovednosti včetně péče o pivo a výčep a také přístup k zákazníkům. Jméno vítěze pro rok 2014 bude známé 7. srpna, kdy dvacítka finalistů předvede v Plzni svůj um široké veřejnosti a odborné porotě.

Dvacet nejlepších se do finále kvalifikovalo nejen díky řádné péči o výčep a pivo, přístupem k hostům a štamgastům, ale především prokázáním těchto dovedností ve chvílích, kdy netušili, že jejich práci hodnotí utajení znalci piva. Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neuniklo.

Výběr finalistů probíhal za běžného provozu přímo v domovských restauracích jednotlivých přihlášených,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je zároveň předsedou prestižní soutěže s mezinárodním přesahem. „Zájem o účast v soutěži je každoročně obrovský. Naši lidé hodnotili velice přísně, do finále se dostali skutečně jen ti nejlepší z nejlepších! Naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především.

Letos se koná již 9. ročník soutěže. Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky v Praze, který bude členem odborné poroty v sekci čepování.

Finále se uskuteční v prvním srpnovém týdnu v Plzni. „Ve středu 6. srpna finalisté absolvují v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a večer představí své umění široké veřejnosti v zahradě Měšťanské besedy v Plzni. Následující den je čeká praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru,“ doplňuje tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Vítěz národního finále získá možnost uvařit si vlastní várku společně s vrchním sládkem Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu obchodního sládka, trofej pro vítěze, ale zejména přinese své restauraci vysokou prestiž a signál hostům, že „jeho“ restaurace se umí o pivo a své hosty skutečně skvěle postarat.

* Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku. Cílem soutěže je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice prostřednictvím lidí, kteří pivo „dělají“ každý den.














Legendární zpěvák a idol 60. let Václav Neckář se skupinou Bacily, jedna z nejtalentovanějších mladých zpěvaček současnosti Ewa Farna a jako zlatý hřeb programu olympijská vítězka ze Soči Eva Samková. A k tomu moře zlatavého moku, vybrané laskominy a bohatý celodenní program plný atrakcí a zábavy pro velké, malé i ty nejmenší. To vše nabídne již sedmnáctý ročník tradičních Krkonošských pivních slavností, které se uskuteční v sobotu 9. srpna od 10 hodin dopoledne na vrchlabském náměstí a přilehlých prostranstvích.

Rok utekl jako voda a Krkonošské pivní slavnosti jsou opět o rok starší a slaví své sedmnáctiny. Nedávno jsme ještě byli batolata, teď s námi lomcuje puberta a za rok už budeme plnoletí a snad i moudřejší. Bylo naším cílem, aby si v programu, který nepřímo vstřebává neúprosný chod čas a příchod nových generací, našli to své úplně všichni,“ uvedl zástupce pořadatelského týmu Petr Ticháček.

Pro letošní ročník si pořadatelé opět připravili řadu novinek a překvapení. Jedním z nich bude Fotobedna, která každému zájemci umožní získat upomínkovou a především originální fotografii s nejrůznějšími rekvizitami či pozadím. Neméně zajímavou atrakcí pro všechny zdatné turisty je i Krkonošská pivní soutěž o pobyty na Friesových boudách či vouchery do pivní lázně. Pro rodiny s dětmi bude vedle pódia připraven dětský park, kde vedle skákacích hradů, trampolíny a malování na obličej vyroste dětský hlídací koutek se školkou Makovička či horolezecká stěna.

Návštěvníci akce se mohou těšit na bohatý celodenní hudební program. Jeho hlavními hvězdami budou Václav Neckář se skupinou Bacily a talentovaná zpěvačka Ewa Farna. „Spojení těchto dvou interpretů v sobě skrývá velký náboj a my věříme, že tradičně vděčné vrchlabské publikum si nenechá ujít tyto jedinečné koncerty,“ říká Petr Ticháček. Během dne se na pódiu představí i vrchlabský svérázný soubor Cémur Šámur, punkoví dravci Driák, revivalové skupiny Kabát a Alibi rock či kapela Flendrs. Celý hudební maratón pak v sobotu dopoledne odstartuje svým koncertem Big band vrchlabské Základní umělecké školy.

V průběhu podvečera pak náměstí ozáří lesk „zlaté“ Evy Samkové, která se vrátí do svého rodného města pozdravit své sousedy. „Eva je čiperná a rozverná dračice, která je pro každou čertovinu. Ani tentokrát nic nenechá náhodě a návštěvníci se mohou těšit na velké překvapení,“ naznačuje Ticháček.

Díky finanční podpoře ze strany města Vrchlabí se pořadatelům podařilo udržet beze změny i vstupné. Kdo na náměstí přijde do 14. hodiny, bude mít vstupenku za 50 korun, po 14. hodině se cena zvýší na 100 korun. Děti do 130 centimetrů budou mít jako tradičně vstupné zdarma.


Film Díra u Hanušovic míří na Moravu

[úterý, 15. červenec 2014]

Film, který vznikl za podpory pivovaru Holba, uvidí jako první diváci na Moravě. Na slavnostní předpremiéry se mohou diváci těšit už v tomto týdnu. V Olomouci se bude promítat v CineStar 17. července, o den později v Zábřehu v Retru a 19. července v Šumperku v kině OKO. Diváci se na nich setkají s hlavními protagonisty, režisérem filmu Miroslavem Krobotem, scénáristou Lubomírem Smékalem a herci Ivanem Trojanem, Táňou Vilhelmovou, Lenkou Krobotovou nebo Jaroslavem Pleslem. Na vybraných projekcích dostanou pivo sponzora filmu jako dárek.

Na Moravu míří Díra u Hanušovic po úspěšném představení se na MFF v Karlových Varech, kde film soutěžil o Křišťálový globus. V Praze bude mít svou premiéru 23.červenece.

Přesně před rokem se v Holbě sešli režisér filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot a producent s vedením pivovaru. A bylo rozhodnuto. Holba podpoří vznik filmu, který je poutavým příběhem z kraje ryzího piva z hor, o jeho lidech, životě a jeho paradoxech.

První natáčení načernalé komedie proběhlo v srpnu ve Vikanticích a dnes se film těší na první návštěvníky a jejich ohlasy.

Film vypráví současný příběh mladé učitelky Maruny, která pracuje jako hospodská v malé vesnici na Hanušovicku. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází, jak už to bývá, většina obyvatel. Táňa Vilhelmová v roli Maruny tady čepuje Holbu jako zkušená šenkýřka. Postava Maruny ji stejně jako Jeseníky inspirovala. „Maruna má můj obdiv. Myslím, že kdybychom se spolu potkaly, a pokud by se se mnou vůbec dala do řeči, zírala bych na ni s otevřenou pusou. Řekla bych si: tak to je ženská. Jsem úplný ořezávátko! Aspoň to mi běželo hlavou, když jsem četla scénář. A když jsme natáčeli, nechala jsem se vést od režiséra, scenáristy, herců… I Jeseníky jsou velmi inspirující místo; kdybych byla malíř nebo spisovatel, tak tvořím jenom tam,“ říká Vilhelmová.

Poetika filmu Díra u Hanušovic vyžaduje špičkové herce, a tak není divu, že Krobot obsadil převážně herce, které dobře zná ze spolupráce na divadle. Zároveň se však nebál do rolí vesničanů obsadit řadu neherců. Pro tvůrce bylo podstatné, aby hrdinové filmu promlouvali naprosto věrohodným jazykem, který patří k prostředí, kde se děj filmu odehrává. Proto postavy mluví v nářečí. Přestože se režisér zabýval i možností obsadit herce z Moravy, jimž by dialekt nedělal takový problém, vsadil nakonec na jistotu a obsadil herce, které dobře znal. Jejich role pak namluvil v nářečí na CD a s předstihem je hercům rozdal, aby měli dostatek času se dialekt naučit.

Stejně jako prostředí Jesenicka byl pro tvůrce důležitý i humor. „Humor je pro mě nezbytnou součástí díla, pokud vnímám divadelní inscenaci nebo film jako pokus o sdílení, porozumění a hru. Což vnímám. Mám rád humor, který netrčí v podtitulu jako zadání, ale je zdánlivě samozřejmý a nenápadný, humor, který dokáže být na hraně tragického, provokuje mozkové buňky a hravost,“ říká Miroslav Krobot.

Jeseníky učarovaly i hercům a celému štábu. Na rozdíl od jiných natáčení, kdy se velmi často pendluje mezi domovem a placem, bydleli herci i štáb několik týdnů na místě lokace. Celý film se natáčel ve Vikanticích, tedy necelých deset km od Hanušovic.

Spojení hanušovického pivovaru s tímto filmem je stejně přirozené jako ztělesnění jeho hlavních postav. Navíc Holba není v této oblasti žádným nováčkem. Za finanční podpory pivovaru vznikl např. film Alois Nebel nebo Sedm dní hříchu.



Minipivovarům se dobře daří

[úterý, 15. červenec 2014]



Koupaliště ve Svijanském Újezdě vítá každoročně druhou červencovou sobotu milovníky piva a dobré zábavy na Slavnosti svijanského piva. Letos proběhl jubilejní 25. ročník, na který zavítalo 16 000 návštěvníků z celé republiky. Největším lákadlem byl svijanský prémiový světlý ležák 450, kterého se vypilo 250 sudů, a hvězdné kapely v čele se skupinou Olympic.

Již kultovní svátek piva si každoročně nenechají ujít tisíce Čechů. Letošní ročník byl výjimečný dvojitými narozeninami. Slavnosti svijanského piva proběhly už po 25. a svijanský pivovar slaví letos 450. výročí od svého založení. Program byl proto nabitý zvučnými jmény českých hudebníků a nechybělo ani narozeninové pivo, prémiový světlý ležák 450. Jedná se o pivo uvařené z nejtradičnějších českých surovin tím nejtradičnějším možným způsobem. Jak se ukázalo, návštěvníkům se Svijany tímto pivem opravdu trefily do chuti, vypili ho totiž 250 sudů a snědli 1700 kopečků zmrzliny, která byla z tohoto prémiového ležáku připravena. Druhou příčku v pomyslném žebříčku oblíbenosti obsadila svijanská stálice, jedenáctka Svijanský Máz. Na čepu byla všechna piva ze svijanské produkce, celkem se jich vypilo 700 sudů.

Organizátoři letos připravili také jednu novinku, pivní degustaci. Příchozí si tak mohli na vlastní kůži vyzkoušet práci odborných degustátorů, když museli mezi neoznačenými vzorky poznávat konkrétní piva ze Svijan.

Ve svižném tempu probíhala i hudební vystoupení. Před davem fanoušků zazpívala třeba Marta Kubišová, Jan Vančura & Plavci, Turbo, Petra Janů nebo skupina Olympic, která dokonce dvakrát přidávala. Po setmění zábavu přerušil velkolepý narozeninový ohňostroj, po kterém se na obou pódiích opět rozezněla hudba.




Když svatba, tak samozřejmě s Březňákem

[pondělí, 14. červenec 2014]

Zásmucké pivní slavnosti

[pondělí, 14. červenec 2014]


Na vrátnici Budvaru spadl betonový sloup

[pondělí, 14. červenec 2014]

Moravskoslezské pivovary: Garage Ostrava

[pátek, 11. červenec 2014]

[Svijany] 07:29 [permalink] [reaguj]


Pivovar Dudák v posledních letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje se ziskem. Pro začátek roku 2014 ve srovnání s rokem 2013 narostl výstav strakonického piva o šest procent. Město Strakonice je proto na svůj hlavní klenot náležitě pyšné.

Pivovar Dudák, největší pivovar v Pošumaví má za sebou klíčové roky svého fungování. Za poslední rok a půl investuje historicky největší částky do plánovaných oprav a nutné výměny technologií. K tomu měl pivovar v loňském roce obrat více než 105 milionů korun a na účtech bylo na konci roku 2013 více než 18 milionů, což je o 700 tisíc více než v roce 2012. Po odečtení nepeněžních operací (tzv. odpisů) dosáhl pivovar zisku 7,1 milionů korun, což je lepší výsledek než v roce 2012. Vzhledem k vývoji výstavu piva v prvních pěti měsících roku 2014, očekává vedení pivovaru další zlepšení výsledku hospodaření.

„Náš pivovar je finančně zabezpečený. Rozhodně nehrozí to, že by město Strakonice chystalo jeho prodej. I když se takové poplašné informace po posledním jednání zastupitelstva města znovu objevily. Opakuje se tak stejný scénář jako před minulými komunálními volbami. Byli bychom velice hloupí, kdybychom se zbavovali našeho prosperujícího rodinného stříbra,“ uvádí Pavel Vondrys, starosta Strakonic.

V březnu 2009 zodpovědně naplánovalo tehdejší představenstvo a dozorčí rada pivovaru Dudák nutné výměny zastaralých pivovarských technologií a s tím spojené investice a opravy majetku. Ty byly naplánované až do roku 2018.

„Z naplánovaného sedmdesáti milionového objemu jsme investovali již více než 44 milionů korun. K plánovaným investicím bylo nutné zrealizovat další opravy o objemu 16 milionů korun. To vše za plného provozu pivovaru a z vlastních peněz uspořených za předchozí roky. Bez jediné koruny z úvěru. Navíc se daří opravy urychlit nad rámec běžné doby,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Dudák s tím, že generální oprava v pivovaru skončí o rok dříve, než bylo v plánu.

Největší položku - okolo 6 miliónů spolkla rekonstrukce výrobny ledové vody pro chlazení a jejího rozvodu po areálu pivovaru.

Bylo nutné nahradit zastaralou kanalizační přípojku na Podskalí (1,1 milionu Kč). Pivovar má také od loňského roku svou vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Veškerou elektrickou energii, kterou vyprodukuje, v pivovaru spotřebují. Investice do ní se vrátí zhruba za šest let.

„Snad nejdůležitější investiční akcí byla výměna linky na stáčení sudů KEG. Ta zajišťuje snížení nákladů na plnění sudů a výrazné zlepšení chuťových vlastností piva. Výměna končí v těchto dnech, vyšla na osm milionů korun,“ uvádí Jaroslav Tůma.

Více než dva miliony korun stála oprava dna dvou důležitých nádob při výrobě piva přímo na varně - rmutovacího kotle a vystírací kádě.

Vlastní úpravna vody pivovaru je navíc nově vybavena o další technologii zajišťující lepší kvalitu základní suroviny nutnou při výrobě piva – vody.

„Abychom mohli expandovat také směrem na Moravu, investovali jsme do našeho expedičního zachlazeného skladu v Holasicích“ uvádí Marek Pohanka, obchodní ředitel pivovaru Dudák.

„Na další podporu prodeje jsme nakoupili nové prodejní stany a výčepní zařízení. Vedle toho i nové propagační předměty, které v dudáckých restauracích výborně slouží k dalšímu budování dobré a kvalitní značky našeho piva Dudák,“ doplňuje Pohanka.

Co se hospodaření pivovaru týká, byl jeho zisk po odečtení nepeněžních operací 7,1 milionů korun.

Výstav činil v roce 2013 více než 62 tisíc hektolitrů piva, což jsou podobné hodnoty jako v předchozích třech letech.

Loňský výstav také ovlivnily povodně na Vltavě a Otavě, kde logicky klesla výtoč piva a také sychravý a studený červen,“ uvádí ředitel Dudáku Jaroslav Tůma.

V letošním roce jsou zatím údaje o výstavu ještě optimističtější než v předchozích letech. V meziročním srovnání let 2013 a 2014 za období leden až květen se v Dudáku letos uvařilo o šest procent více piva, než tomu bylo loni.

Trendem posledních let ve spotřebě piva je, že lidé přestávají chodit do hospod a restaurací a kupují si domů pivo lahvové, jehož spotřeba neustále roste. V roce 2013 představovala jeho spotřeba 60 % celkové spotřeby.

Ve srovnání s celorepublikovým průměrem se ve Strakonicích prodává více sudového piva. „To je také náš cíl, který dlouhodobě plníme. V celkovém objemu prodáváme více než 58 procent piva sudového. Na celorepublikové přitom představuje podíl prodaného sudového piva 40 procent.“ vysvětluje Jaroslav Tůma

Účetnictví pivovaru za rok 2013 prověřila renomovaná pražská auditorská společnost Consultas-Audit, s.r.o.

Účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz aktiv a pasiv společnosti, nákladů a výnosů, výsledků hospodaření a peněžních toků v souladu s českými účetními předpisy,“ píše se v auditu.

Zachovat něco z odkazu našich předků ve formě klasické výroby nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele), je v moderní době plné potravin obsahujících různé stabilizátory a náhražky hlavním cílem našeho pivovaru. Tímto směrem proto vedeme všechny plánované investice a opravy,“ uzavírá sládková Dagmar Vlková.




«« « Strana 2 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI