Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na Strahově se křtilo i dekorovalo

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Na Strahově se křtilo i dekorovalo

Na Strahově se křtilo i dekorovalo

Oba výše zmíněné akty se udály ve čtvrtek 30. listopadu v prostorách Klášterního pivovaru Strahov. První událostí byl křest „Knihy o pivu“ autorů Pavla Borowiece a Marcely Titzlové, s podtitulem „Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem“. Autoři knihy seznamují čtenáře nejen se současnou českou i zahraniční pivní scénou, ale především prezentují pivo jako nápoj, který se vyplatí plně vychutnávat, nejen jím hasit žízeň. O knize samotné jste si ostatně mohli alespoň ve stručnosti přečíst v nedávno publikované tiskové zprávě. Nebudu tedy opakovat již napsané, přiblížím vám spíše atmosféru slavnostního odpoledne.

Autor
Autor

Již před samotným začátkem akce byli oba autoři v obležení podpisuchtivých čtenářů. Po krátkém úvodu redaktorky nakladatelství Smart Press, které knihu vydalo, a hudební vložce Ivana Hlase byli vyzváni kmotři, aby se ujali samotného aktu. Jak sami vidíte na fotografii, bylo jich povícero - pánové Ivan Hlas a Adam Matuška, jakožto kmotři, uvedení samotnými autory, dále nesměla chybět legenda českého pivovarnictví, pan Ivan Chramosil, jakož i prezident Svazu minipivovarů, pan ing. Jan Šuráň. A samozřejmě zástupci, tedy zástupkyně, nakladatelství.

Křest
Křest

Křtilo se vskutku silnými moky – Barel Age Imperial Stoutem z produkce pivovaru Matuška a belgickým Duchesse de Bourgogne. Tak dobrou chuť ke čtení i ochutnávání popisovaných piv, kniha totiž „potěší cestovatele, gurmány, začínající i pokročilé pivaře.“ Po křtu pak následovala neformální diskuse s autory, jakož i přítomnými pivovarskými. Zájemci mohli též nahlédnout do útrob Strahovského pivovaru.

Společné foto pivovarských
Společné foto pivovarských

Křest pak následovalo v hodinách večerních udílení Výročních cen časopisu Pivo, Beer, Ale (PBA). Cen bylo uděleno téměř padesát v různých kategoriích (snad jsem dobře počítala), oceněna byla jak stálá piva, tak i limitované edice piv z pivovarů, uvařených poprvé v letošním roce. Samozřejmě se dostalo i na pivovary, zástupci některých pak by byli potřebovali více rukou, aby pobrali všechny ceny. Byl oceněn objev roku (resp. objevy), i nejlepší koncepce pivovaru, nejlepší nový restaurační pivovar, jakož i pivovar s vyšším výstavem. Dále pak pivovary, úspěšné v exportu světlého a tmavého ležáku a piva specielního. Pro mladé sládky pak byla určena kategorie Talent roku. Tři hlavní ceny byly uděleny pivovarům za dlouhodobou kvalitu jejich piva. Ceny předával nejen sám šéfredaktor PBA, pan Pavel Borowiec, ale zejména sponzoři i významné osobnosti pivního života.

Nejlepší nově otevřený pivovar nad 10000 hl
Nejlepší nově otevřený pivovar nad 10000 hl

Jistě budou v krátké době publikovány oficielní výsledky, nebylo v silách jedince si všechno zapsat, tak jenom pár postřehů. A některé oceněné najdete na fotografiích. Nejvíc cen si odnesl pivovar Kamenice nad Lipou , hned v několika kategoriích, jak za piva, tak za nejlepší koncept i nejlepší nový pivovar roku s vyšším výstavem. Mezi vícečetné vítěze se zařadily pivovary Mazák, Dalešice, Zhůřák, U Přeška, Primátor, Matuška, Clock, Velké Popovice a to jsem určitě ještě někoho přehlédla.

Nejlepší nově otevřený restaurační pivovar
Nejlepší nově otevřený restaurační pivovar

Z Přeštic k převzetí ceny za nejlepší nový restaurační pivovar přijel dokonce i starosta města, pivovar je totiž městský. Oceněny byly i dvě ženy za svá piva - Martina Valterová z Monopolu Teplice a Lenka Straková z Velkých Popovic. Talentem roku byl vyhlášen Adam Roudnický z pivovaru U Dobřenských. Za úspěšný export pak převzali cenu zástupci Pilsner Urquel (světlý ležák), Bernard (tmavý ležák s jemnými kvasnicemi) a Pardubický pivovar (speciál Porter). Za dlouhodobou kvalitu 11° byl oceněn pivovar Velké Popovice, za polotmavou 13° pivovar Primátor a za kolekci svých piv pivovar Matuška.

Fotografie dalších oceněných naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3422x] [4. prosinec 2017]
[Události] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pana

čtvrtek, 7. prosinec 2017
18:56

Letos tedy pronikavá změna - Budvar už byl zřejmě oceněn dostatečně.


napsal(a): pana [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 4. prosinec 2017
18:38

Dwarf

"Za dlouhodobou kvalitu 11° byl oceněn pivovar Velké Popovice" - tohle je o čem?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:23


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 4. prosinec 2017
20:07

Jana

Dwarf:
Na to se zeptej hodnotitele (-lů).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 4. prosinec 2017
20:14

Sekal

Dwarf: Když už chtěli ocenit jedenáctku, tak proč to nedali PU?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 4. prosinec 2017
21:41

jiri.kana

Dwarf:Chovatelé Kozla buď dlouhodobě udržují nějaké přísně vymezené laboratorně stanovitelné rozmezí hodnot teoretických ukazatelů kvality, nebo objednali více inzerce, což dlouhodobě přispěje ke kvalitnímu fungování oceňujícího subjektu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.12.2017 ve 21:42:10


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 5. prosinec 2017
22:21

Dwarf

jiri.kana: tak nějak si to vykládám - takže mají stejnou barvu, nasycenost a pH a podle toho souděj, že je to furt stejný :-D


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Dan

pondělí, 4. prosinec 2017
14:23

Dan

Já musím ocenit Janu, že se v těch oceněních vyznala a napsala o tom článek...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pondělí, 4. prosinec 2017
14:26

Jana

Dan:
Děkuji Ti, dobrá vílo :D, jakož i Chodymu. On ví za co.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 4. prosinec 2017
11:57

jiri.kana

Dámy a pánové, máme tu poslední dvě prestižní ocenění:

Ocenění za největší množství oceňovaných získává...

Čestné uznání za největší kreativitu při vymýšlení ocenění na míru oceňovaným subjektům získává...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

pondělí, 4. prosinec 2017
13:36

Chody

jiri.kana: Je fakt, že některé kategorie a jejich celkový počet je k zasmání ::lol


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI