Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

…a vyloupne se krásný motýl

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

…a vyloupne se krásný motýl

…a vyloupne se krásný motýl [p1758]

Tedy ne motýl, ale pivovar a k tomu vyloupnutí do úplné krásy ještě pár měsíců chybí. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že existují lidé, kteří dokážou oživit historii a vdechnout život budově, kterou by (asi) většina pokládala za ruinu, zbourání hodnou. Určitě namítnete, že to chce nejenom nadšení, ale taky spoustu peněz. A hned každého jistě napadnou „všespasitelné“ dotace, ale tento případ je o to cennější, že rekonstrukce je z peněz vlastních.

Pivovar
Pivovar

Nebudu vás déle napínat - tím motýlem, který se pomalu vylupuje z nevábné zchátraliny, je bývalý panský pivovar v Kamenici nad Lipou, v němž se po sedmdesátileté odmlce opět začalo vařit pivo.„Pachatelem“ této vysoce bohulibé činnosti je pan Milan Houška, úspěšný podnikatel v oboru strojírenském, který objekt v roce 2016 zakoupil a postupně jej opravuje.

Nádvoří ve stavbě
Nádvoří ve stavbě

Nahlédneme-li letmo do historie, zjistíme, že první zmínky o vaření piva v Kamenici nad Lipou pocházejí z 15. století. Vařili jej kameničtí občané, kteří ovšem o svá práva přišli po bitvě na Bílé Hoře a marně se jich zpět na vrchnosti domáhali. Ta si právo várečné nechala jen pro sebe. Zajímavostí, spojenou s pivovarem je, že si jej pronajal v roce 1841 Johan Linek, bratr matky Bedřicha Smetany. V roce 1860 byl pivovar přestavěn a první várka piva v moderním provozu byla uvařena 8. února 1861. Pivovar u zámku byl v provozu až do konce druhé světové války. Posledním majitelem byl Richard baron Geymüller, jemuž byl pivovar zkonfiskován. Poté provoz přešel pod národní správu a v roce 1948 byl uzavřen.

Varna minipivovaru
Varna minipivovaru

První várka ve znovuzrozeném, zatím velikostí jen minipivovaru, umístěném v bývalé lednici, byla uvařena 1. března letošního roku. Po dokončení celé rekonstrukce, která se předpokládá do konce října letošního roku, se výroba piva vrátí na své původní místo a pivovar nabude i na objemu. Minipivovar pak bude sloužit k přípravě speciálů. Na ochutnání první várky místních piv ve středu 26. dubna jsme byli mezi pozvanými hosty a průvodcem po pivovaru mi byl sám sládek, pan Robert Franěk. (Jistě jej mnozí znáte z pivovaru Hendrych.)

Kvasné CKT
Kvasné CKT

Samo město nás vítá deštěm a větrem (a to po cestě i sněžilo), vstup do pivovaru zatím též není zrovna na salónní obuv, ale uvnitř, v malém výčepu, je útulno. K němu pak přiléhá místnost s technologií z dílny firmy 3K Kraus. Varna je dvounádobová, o objemu 500 litrů, dva kvasné CKT (10 a 15 hl) a osm ležáckých tanků (4x 5 a 4x 10 hl). Budoucí „velký“ pivovar má na starosti firma Destila Brno. Třínádobová varna o objemu 30 hl, otevřená spilka i 2x 30 hl CKT a 52 ležáckých tanků, to vše by mělo spatřit světlo světa během letních měsíců, neboť s první várkou v nové varně se počítá 1. září.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Budova sama o sobě je impozantní, zejména nádherné sklepy, které jsme měli možnost doslova prolézt, jakož se i seznámit na vystavených panelech s budoucí podobou celého objektu. V části sklepa (v místě budoucí varny) pak probíhala „sláva“. Pravda, nebylo tam zpočátku zrovna nejtepleji, ale početný dav, teplý gulášek a další pochutiny, točené pivko, jakož i hudba, teplotu vytáhly na přijatelnou míru. Pozvané hosty přivítal majitel, pan Milan Houška a pivovaru pak popřáli tradičním „Dej Bůh štěstí“ prezident Českomoravského svazu minipivovarů ing. Jan Šuráň a šéfredaktor časopisu PBA, pan Pavel Borowiec. A samozřejmě, ani sládek nemlčel.

Přípitek
Přípitek

Vraťme se ale ještě k pivovárku současnému a uvařeným pivům. Na čepu byla 10° a 12° světlá a 13° polotmavá, všechna výborná, svádějící k dalšímu a dalšímu napití. Slad odebírá pivovar ze sladovny v Náměšti na Hané, specielní pak od firmy IREKS Kulmbach. Speciální slady IREKS i slad humnový dodává Pivovar Kamenice nad Lipou na český trh, neboť má i vlastní velkoobchod se sladem. Zaměřuje se zejména na malé pivovary, které mají problém humnový slad sehnat.

Kamenické pivo
Kamenické pivo

Chmelí se ŽPČ, Sládkem a Premiantem, kvasnice jsou z Bernarda. Do budoucna ovšem pivovar počítá s vlastní propagační stanicí. A ještě jedna zajímavost, která zaujme zejména Pražáky, je spojena se současným pivovarem. Vaří totiž exkluzivně pro Krkonošskou hospůdku pivo Bob&Dave Bitter 11°, což je spodně kvašený ležák s obsahem alkoholu 4,7%, který tam bude stále na čepu. Toto pivo je plné, má sladové tělo a hořkost s pozvolným odezníváním.

Už se čepuje
Už se čepuje

Co dodat? V plánu je samozřejmě pivnice, ani sběratelé v budoucnu nepřijdou zkrátka, plnička láhví byla právě dodána do pivovaru. Tak už jen to Dej Bůh!

Další fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4733x] [2. květen 2017]
[Události] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pátek, 19. květen 2017
20:43

Jana

Kamenická 10°by měla zítra být na čepu na Vysmolení v Kostelci.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 2. květen 2017
20:41

jiri.kana

Dá se to někde v Kamenici koupit/ochutnat?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
07:59


posted by: Inzerce

Jana

středa, 3. květen 2017
08:42

Jana

jiri.kana:
Nevím, jestli už teď, byla to první várka.Zkuste kontaktovat přímo pivovar.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 3. květen 2017
08:59

jiri.kana

Jana:Díky, rád si počkám, až bude hotová pivnice.

Jinak koukám, že už je jasné, kdo dostane výroční cenu PBA nebo České a moravské pivovarnické akademie. Zbývá jen vymyslet kategorii :D


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI