Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na Šumavě je (nejen) dolina

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Na Šumavě je (nejen) dolina

Na Šumavě je (nejen) dolina

Na Šumavě je dolin mnoho, leč pro nás, Pražáky, je tento krásný kout Země České trochu z ruky. Jste-li však milovníci Šumavy, určitě znáte místo v Praze, kde na vás její atmosféra dýchne, kde se s ní potkáte. A kdo náhodou nezná, nechť přijme následující pozvání.

Na krásné Šumavě tam víska je malá“, zpívá se ve známé písničce. Na pražských Vinohradech víska malá není, zato je v tamější Šumavské ulici již několik let malá a útulná Kavárna Na Šumavě, kde vládne dobrý duch, pan ing. Jan Egner. Sám je sice již rodilým Pražákem, ale jeho rod pochází z jihočeské části Šumavy.

Pan Egner, majitel kavárny
Pan Egner, majitel kavárny

Na webových stránkách se můžeme dočíst, že „Kavárna Na Šumavě vznikla z lásky nejen k tomuto kraji, nýbrž i jako nabídnutá ruka k možnosti prezentace šumavských výrobků a služeb na tomto místě. Přijďte se podívat a nechte se zlákat ochutnávkou točených pivních speciálů, dobrého vína a voňavé kávy, možná si k tomu dáte i něco malého ze skromné nabídky zdejší gastronomie.“ Ale nejenom gastronomie, včetně pivních speciálů ze 4 píp, ale i originální výrobky ze Šumavy a publikace jsou zde k mání. To ale nejsou všechny aktivity pana Egnera, ve svém podniku pořádá večery s hudbou, přednášky, mimo něj pak třeba přímo v šumavské obci „Šumavování ve Zdíkově“.

Interiér Kavárny Na Šumavě
Interiér Kavárny Na Šumavě

Z výše uvedeného je jasné, že Kavárna Na Šumavě nemohla stát opodál akce „Dny Šumavy v Praze“, pořádané Ministerstvem životního prostředí (MŽP) v době adventní. Ať už to byly Adventní farmářské trhy na dejvickém „Kulaťáku“, kde se prezentovala se svým stánkem s originálními šumavskými výrobky, či přednáškou přímo v kavárně, přednáškou „Karel Klostermann neznámý“. Přednáškou odborníka na život a dílo slavného šumavského spisovatele, přednáškou pana Ondřeje Fibicha, básníka a nakladatele, antikváře na strakonickém hradě.

Mgr. Erbenová představuje přednášejícího
Mgr. Erbenová představuje přednášejícího

Přiznám se, že patřím k těm „Klostermannem postiženým“, nejen, že mi jeho díla zabírají značnou část knihovny, ale stále se k většině vracím. Na přednášku jsem se velmi těšila a hned předesílám, že mne rozhodně nezklamala. Poté, co Mgr. Erbenová z MŽP pana Fibicha uvedla a představila, dokázal tento muž po více než hodinu ze sebe sypat jednu zajímavost ze života Karla Klostermanna i jeho rodiny za druhou. To vše za podpory fotografky Ivany Řandové, která promítala reprofota k tématu.

K.K., student gymnázia v Písku
K.K., student gymnázia v Písku

Nechci zde, na fóru pivním, unavovat podrobnostmi, ale dozvěděli jsme se z přednášky, kromě faktů o spisovateli obecně známých, i množství vpravdě neznámých „špeků“. Víte např., že K.K. byl vynikajícím plavcem, jedním z nejlepších v Rakousku-Uhersku, a zachránil i pár tonoucích?

Posluchači
Posluchači

Prostory Kavárny Na Šumavě jsou, dá se říci, kapesní a tentokrát doslova „praskaly ve švech“. Věřím, že na všechny zájemce o problematiku se ani místa nedostalo. O to víc mrzí, že někteří účastníci se během přednášky navzájem bavili, či v průběhu odcházeli. Vrchol všeho byla rodina s batoletem, které po celou dobu vyrušovalo. Nedivím se, mne by to v jeho letech také nebavilo, ale rodiče by mohli aspoň trochu té soudnosti mít. Přesto všechno doufám, že podobná osvětová činnost pana „kavárníka“ ing.Jana Egnera bude mít pokračování. Díky předem!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6570x] [23. prosinec 2012]
[Události] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

hroch

středa, 26. prosinec 2012
07:46

hroch

Ta hlavní informace ti Jano chybí: Když byla přednáška o Klostermannovi, točil se z jedné pípy strakonický Klostermann a z ostatních taky něco ze Šumavy?


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

středa, 26. prosinec 2012
18:18

Dan

to hroch:
V tomto podniku je Klostremann a Král Šumavy stále na čepu. Ostatní pípy jsou proměnné, ale často nabízí též něco ze Šumavy.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

středa, 26. prosinec 2012
19:15

Jana

to hroch:
Kromě Kl. byl na čepu Král Šumavy, tmavý Jakub z V.Brodu a na to 4. si teď honem nemohu vzpomenout, ale bylo to též něco "místního". Mám dojem, že Vimperk.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:12


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI