Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Rychtář mění po dvou desetiletích zásadně vzhled svých etiket


verze pro tisk

Pivovar Rychtář mění po dvou desetiletích zásadně vzhled svých etiket

Pivovar Rychtář mění po dvou desetiletích zásadně vzhled svých etiket [p207]

Pamětníci si možná vzpomenou, že stávající etikety se s malými úpravami používaly téměř dvacet let. Za tu dobu se toho v pivovaru mnohé změnilo. „O grafické úpravě etiket jsme uvažovali již delší dobu. Nakonec jsme se rozhodli vyčkat až na konec oslav 100 let založení pivovaru, abychom ho oslavili ještě s původní etiketou, na které hrdě zářila číslovka 100,“ popisuje zákulisí vzniku nové etikety Milan Morávek, sládek Pivovaru Rychtář a dodává: „Při výběru nového vzhledu jsme se jednak nechali inspirovat kolekcí historických etiket, ale také samozřejmě i samotným názvem našeho pivovaru.

Fojt
Fojt

Postava rychtáře se na etiketě neobjevuje poprvé. Již kolem roku 1995 se používala etiketa, kde byl vyobrazen rychtář, který spíše než moudrý a zkušený člověk s autoritou působil jako rozmařilý knížepán. „K tomu jsme se vracet nechtěli. Myslím, že ani tehdy nebyl našimi příznivci dobře přijat,“ říká Milan Morávek. Na nový vzhled etiket vyhlásil pivovar výběrové řízení, ze kterého jako vítěz vyšla česká designérská agentura Fiala & Šebek. Konečná podoba etiket ale byla předložena i zaměstnancům, kteří měli možnost vybírat mezi různými návrhy.

Grunt 11%
Grunt 11%

Největší diskuze byla samozřejmě nad vyobrazením postavy rychtáře, která samozřejmě vzbuzuje emoce. Tak je to vždy s něčím, co je nové a nabourá léty zavedený stereotyp. Nechtěli jsme žádného drába s vidlemi v ruce, ale člověka, ze kterého vyzařuje autorita, zkušenost a dobrosrdečnost. Vždyť je to náš „Správce poctivého piva“ a odkazuje na tradici a tradiční výrobní postupy, při kterých se do piva jako v jednom z mála českých pivovarů přidává žatecký chmel v jeho přírodní hlávkové podobě,“ vysvětluje Milan Morávek.

Premium
Premium

Pivovar hledal i nové názvy pro piva Klasik a Standard. Důvodem byla jejich nízká atraktivita a spojitost s daným regionem, kde má již Pivovar Rychtář vybudovanou dlouholetou tradici a dobré jméno. „Viděli jsme také pozitivní reakce na nové názvy loňských novinek Rataj, Fojt či Hamr, proto jsme zvolili tuto cestu,“ upřesňuje důvody změny Milan Morávek.

Speciál 15%
Speciál 15%

Změna etiket se dotkne všech čtyř piv, které pivovar distribuuje v lahvích, tedy výčepní světlé pivo Rychtář Fojt (dříve Rychtář Klasik), světlé ležáky Rychtář Grunt 11% (dříve Rychtář Standard) a Rychtář Premium. Novou etiketu ponese také světlý Rychtář Speciál 15%. Pivovar vaří i další druhy piv, ale ty jsou k dostání pouze v sudech: Rychtář Natur - světlý ležák nefiltrovaný, nepasterizovaný, který se vyznačuje lehkým zákalem způsobeným přítomností pivovarských kvasinek, Rychtář Rataj - světlý ležák, čtyřikrát chmelený, při jehož výrobě se používá speciální odrůda aromatického chmele a také metoda tzv. „chmelení za studena“, Rychtář Fojt nefiltrovaný - světlé výčepní pivo nefiltrované, díky vynechání procesu filtrace obsahuje množství pivovarských kvasinek.

Pivovary Lobkowicz, a.s., Renata Melíšková, tisková mluvčí



[Pivní.info] [Zobrazeno 7909x] [2. prosinec 2014]
[Tiskovky] [comments: 17] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

našinec

úterý, 16. prosinec 2014
15:47

Vážený pane Holoubku,jsem jen laik, díky že jste mě poučil, bral jsem to pouze podle názvu piva.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 16. prosinec 2014
17:38

Roman Holoubek

našinec: Nemáte zač, toto je jedna ze stinných stránek současné legislativy. Kdyby se spotřební daň u piva neplatila podle epm, ale podle % alkoholu, neměly by v podstatě pivovary důvod dělat desítky pod deset, dvanáctky pod dvanáct, ...


Adsense

29. březen 2024
08:09


posted by: Inzerce

hroch

pondělí, 8. prosinec 2014
18:25

hroch

Roman Holoubek: Pro zajímavost doplním, někdy to pátrání po přesném EPM pomůže etiketa se slovenskými nápisy tak jak to zná slovenská legislativa, konzumné do 9,6%EPM, výčapné do 10,6%EPM, výčapné ležiaky do 11,6%EPM, ležiaky do 13,6%EPM, špecialne ležiaky do 15,6%EPM, exkluzivne ležiaky nad 15,7%EPM a portery nad 17,6%EPM.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 9. prosinec 2014
08:00

Roman Holoubek

hroch: Máš pravdu, také se orientuji (pokud je k dispozici i SK mutace) podle tohoto. Nejvíc se mi líbí detailnější dělení, které tak trochu kopíruje dřívější značení.


našinec

pondělí, 8. prosinec 2014
15:12

Desítka Rychtář Standard nikdy nebyla. Desítka byla Rychtář Klasik. Tož tak.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 8. prosinec 2014
15:34

Roman Holoubek

našinec: Vážený "našinče", dle současné legislativy je výčepním pivem vše od 7 % epm do 10,99 % epm. ležákem pak vše od 11 % epm do 12,99 % epm, přičemž se procento vždy zaokrouhluje na celá čísla dolů.
Podíváte-li se na současnou etiketu Rychtář Standard - objevíte na ni povinné legislativní označení světlé VÝČEPNÍ pivo. Jinými slovy Standard není 11, (předpokládám že ani 9), nýbrž 10. Rychtář Klasik pak je něco mezi 7 a 10.
Tož tak ...


Chody

pondělí, 8. prosinec 2014
17:51

Chody

Roman Holoubek: Přesně tak, skoro jedenáctka může být výčepním pivem, ale výčepní pivo nikdy nemůže být jedenáctkou...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 3. prosinec 2014
19:59

Roman Holoubek

Kdepak to je pan Cibich z Březňáka :D


Chody

čtvrtek, 4. prosinec 2014
07:06

Chody

Roman Holoubek: No jo, ale to byl ještě teeneger...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 4. prosinec 2014
08:38

Roman Holoubek

Chody: Máš pravdu Chody. :)
Ale obecně dle mne jsou tyto etikety pro většinu populace líbivé, myslím, že pomůžou k vyššímu prodeji.

Snad jen malý dovětek - obecně je staniolový šáteček vnímán oproti krčkové etiketě jako něco "lepšího" - a je to vidět u základní řady Rychtáře ("10" - krček, 11 a "12" staniol. Ale najednou 15 má opět jen krček). Že by za tím byla drahá výroba staniolů v malé sérii? Protože patnáctka bude mít výrazně menší prodeje oproti zbylým pivům.


Rollingman

středa, 3. prosinec 2014
01:05

No konečně....


napsal(a): Rollingman [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 2. prosinec 2014
21:31

Roman Holoubek

Všimli jste si, že desítka Rychtář Standard se proměnila na 11 Rychtář Grunt?


Rychtář

středa, 3. prosinec 2014
09:17

Roman Holoubek: Ano, ze Standardu na Grunt a z výčepního na ležák.


napsal(a): Rychtář [Odpovědět]

pechi

úterý, 2. prosinec 2014
21:10

pechi

Tak nevím. Už od prvního zobrazení někdy dopoledne se nemůžu zbavit pocitu, že jsem už něco podobného někde viděl...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Kari

středa, 3. prosinec 2014
13:08

Kari

pechi: Tak teď nevím, Honzo, jestli to nebyla řečnická otázka, každopádně mně hned v hlavě naskočily poslední etikety Postřižinského, kde fotku Hrabala nahradil podobný "počítačový" obrázek (který se mi v obou případech zrovna dvakrát nelíbí).


napsal(a): Kari [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 3. prosinec 2014
13:20

jiri.kana

pechi:Mně to zas připomnělo týpka z etikety olivětínského piva Novic. Prostě motiv lidské tváře s pivem nahoře uprostřed etikety.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pechi

středa, 3. prosinec 2014
13:38

pechi

jiri.kana: To by mohlo být ono :) Déjà vu Olivětín


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI