Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tambor Original Kopp

Hospody, hospody a restaurace ...


verze pro tisk

Tambor Original Kopp

Tambor Original Kopp [p539]

Pivo z tanku, to je pojem, který má v zákaznících navodit dojem něčeho vyjímečného, lepšího. Naopak pivo z PET lahve je považováno za méněcenné, něco co zavání posunem pivní kultury hodně na východ. No a vidíte, v podstatě se jedná o jedno a to samé - v obou případech si vychutnáte pivo z plastu. Sklo a kov, to jsou nejběžnější pivní obaly a já osobně jsem s nimi spokojen, nicméně se ochutnání piva z plastu nijak moc nebráním. Vždy se dá nápoj z PETky přelít do patřičného skla a myslím, že v takto přelitém pivu nepoznáte jeho původ. Ale to jen tak na okraj.

Pasáž 80
Pasáž 80

Tankoven, jak se říká restauračním zařízením, kde čepují pivo tlačené vzduchem, aniž se vzduchem přijde do kontaktu, je v naší republice neurekom. V převážné většině případů si z takových zařízení ale můžete vychutnat nápoj nějakého toho našeho giganta. Ve Dvoře Králové nad Labem však toto zažité klišé boří. Na restauračním nebi právě vychází nová hvězda a průkopník na poli tankového piva. Restaurace Baroque - ve dvoře má ve své nabídce místní pivo z tanku. Jedná se vůbec o první provozovnu, která disponuje touto technologií a nabízeným pivem z malého pivovaru?

Restaurace Baroque - ve dvoře
Restaurace Baroque - ve dvoře

Kde jinde si může novou technologii a kvalitu nového piva pivovar ověřit, než v místě svého působení. První tankovna královédvorského piva se nachází pouhé dva kilometry od pivovaru, v samém centru města, pár kroků od Masarykova náměstí, v nové restauraci ve Dvoře. Ta je také součástí zrekonstruovaného komplexu budov o názvu „Pasáž 80“ (v minulosti Hotel Kopp či Labe). Podle původního názvu hotelu je proto pojmenováno i nové pivo z produkce Královédvorského pivovaru Tambor. Pivo bude na čepu pouze v tankové podobě a bude výhradně v nabídce restaurace Baroque - ve dvoře a to pod názvem „Tambor Original Kopp“.

Montáž
Montáž

Luxusní jantarové pivo s osobitou hořkostí si jistě získá řadu příznivců,“ zaznělo při prvotní degustaci. Hlavní sládek Martin Vrba ještě dodává, že se jedná o pivo stupňovitosti necelých 11%, tedy ideální pivo na žízeň. Tankovna, pivo i název vznikly na přání majitele objektu, Vladislava Žižky mladšího. Nutno podotknout, že "ve dvoře" není první restaurace skupiny Baroque. Tu najdete v nedalekém Kuksu na místě kultovní hospody U Prďoly a na čepu má také mj. královédvorské pivo Tambor, většinou Jakoubka a nějaký ten speciálek.

Kopp
Kopp

Podmínkou tankového piva je nejenom potřebná technologie, ale i odborně zdatný a zaškolený personál. A ten u nás, v pivovaru, určitě máme,“ říká Nasik Kiriakovský, majitel královédvorského pivovaru Tambor. Tankovna je osazena třemi tanky od firmy Duotank, každý o objemu 500 litrů, s přímým chlazením pláště. V tankové nabídce proto bude i nejoblíbenější světlý ležák 11% a polotmavý ležák 11% J.Jakoubek. Dále je restaurace vybavena stolem se samoobslužnou pípou. Instalaci chlazení a rozvodů piva zajistila firma Lindr.

Pivní samoobsluha
Pivní samoobsluha

V nejlepších letech hotelu Kopp bylo na čepu pivo plzeňské. Dnes je to, krom tankového Tambora, i humpolecký Bernard a na osmikohoutovém čepu jsou plánovány i další pivovary se svými speciály jako Clock, Kocour nebo Hendrych (to vše samozřejmě ze sudu). A když už jsme u té historie, tak vězte, že za provozovatele Hotelu Kopp pana Lodra se tradovalo, že hosté se bavili tím, že pokládali na bohatou zlatavou pěnu drobnou minci a ta do obsahu kvalitního moku nepropadla. Pivu se zde prý vůbec věnovala veliká péče. S dovezenými sudy se nesmělo uhodit a ihned se opatrně spouštěly do sklepa. Bude to platit i u současného provozovatele?

Na zdraví!
Na zdraví!

Já pevně věřím, že ano. Přeji nové restauraci pořádnou tamboří výtoč, novému pivu, aby hosty zaujalo a aby se na něj těšili. Ač jsme nebyli přítomni koštu nového piva, pozdvihněme půllitr Tambora a spolu s dámami z předchozí fotografie pokřtěme jak novou restauraci tak především nové pivo. Dej Bůh štěstí!

Kdy že budete moci poprvé ochutnat pivo Tambor Original Kopp? Právě dnes! Ve čtvrtek 28. května totiž restaurace Baroque ve dvoře otevírá své prostory široké veřejnosti...




[Richard Chodora] [Zobrazeno 7514x] [28. duben 2016]
[Restaurace] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Karel Tank

pátek, 13. květen 2016
17:13

Lahůdky jakot Prazdroj,Kozel,Budvar,Starpramen,Krušovice vše teče z igelitky a nikdo si nestěžuje. Tak o co jde. Dej Bůh štěstí . Váš Karel Tank


napsal(a): Karel Tank [Odpovědět]

František Ctibor

čtvrtek, 12. květen 2016
22:58

Chody: takže vlastně pivo z pytle..lahůdka :D


napsal(a): František Ctibor [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:49


posted by: Inzerce

Jarda

čtvrtek, 12. květen 2016
19:03

Takže je to vlastně taková velká petka....Tak fajnšmekři co kritizují petky ....co Vy na to ?


napsal(a): Jarda (polda.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Martin

středa, 11. květen 2016
11:48

Úvod článku považuji přinejmenším za zavádějící. Vždy jsem měl za to, že tanky jsou z nerezové oceli; rozhodně ne z plastu, jak se zde uvádí. Nebo mi něco uniklo?


napsal(a): Martin [Odpovědět]

Chody

středa, 11. květen 2016
11:59

Chody

Martin: Ano, vlastní tank je kovový, nicméně pivo se přečerpává do plastového pytle, z kterého pak pivo vytlačuje vzduch působící mezi tankem a pytlem - tedy nepřijde do styku s pivem. Pokud by se tank plnil přímo pivem, pivo by přišlo do styku s tlačným médiem (stejně jako u sudů) a tank by se musel sanitovat. Takhle se po použití plastový obal vyhodí a jede se dál.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

neděle, 15. květen 2016
23:04

Dan

Chody: Ono to má ještě jednu výhodu. Jednak se nepoužívá tlačný plyn, ale vzduch, což je výrazně levnější a pak se pivo dá vytočit prakticky do posledního zbytku prakticky beze změny kvality. Když se dá nový pytel a plní se z cisterny, tak je nejdřív proti pytli vytvořen řízený přetlak, čímž se zajistí že při přečerpávání je pivo stále pod stejným tlakem a neztrácí vázané ceočko.
Pokud vím, ve světě existují u sudy s vnitřním pytlem / membránou, která se dá vyměnit a tím lze tlačit vzduchem, aniž by pivo oxidovalo.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI