Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vídeň tekutá


verze pro tisk

Vídeň tekutá

Vídeň tekutá

Vídeň – někdejší sídlo císařů, město Mozartovo, město umění se známou operou, s nesčetnými muzei i architektonickými skvosty, ale i město dobrot kulinářských. Město, alespoň pro mne, s neopakovatelnou atmosférou, ze které dýchá zašlá sláva monarchie. Ráda se tam vracím a nikdy neopomenu navštívit svá oblíbená místa - nejen Graben (Příkopy), dóm sv. Štěpána, „umělecký“ vršek Spittelberg, ale i známou tržnici Naschmarkt a pár dalších. A k tomu vždycky něco (památka, výstava, parky apod.). Tentokrát jsem si však řekla, že by nebylo špatné podívat se na ty dobroty kulinářské, nikoli však ve skupenství pevném, ale tekutém. A zaměřila jsem se na minipivovary.

První navštívený minipivovar
První navštívený minipivovar

Během jednodenního pobytu nelze stihnout navštívit všechny (tuším, že je jich ve městě a nejbližším okolí asi tucet), navíc nemám takovou výdrž, jako zde mnozí diskutující, takže jsem si vybrala čtyři, nacházející se v centru města a v nich některá z piv, která u nás nejsou „na denním pořádku“. Nejbližším pivovárkem od nádraží Wien Südbahnhof (mimochodem, na místě původního zeje obrovská jáma, kde za pár let vyroste nádraží nové, teď se jezdí do provizoria), jen přes park Belveder se stejnojmenným zámečkem, je Salm Bräu (Rennweg 8).

Varna v Salm Bräu
Varna v Salm Bräu

Restaurační pivovar je umístěn v bývalém salesiánském klášteře, klenuté stropy restaurace a stylová výzdoba naladí návštěvníka pozitivně hned při vstupu. Za restaurací je výčep s varnou a pár stolky. Na čepu byla piva : Pils (12,5°,4,5%), Helles (12°,4%), Böhmich dunkel gemischt (5%), Märzen (5,2%) a Weizen (4,8%). Poslední dvě jsem ochutnala a obě byla výtečná. Ani se mi odtamtud nechtělo. Sice trochu předběhnu, ale musím říci, že zdejší načervenalý, lehce nahořklý Märzen a krásně voňavá pšenice byla vůbec nejlepší piva, která jsem ve Vídni pila.

V pivovarské pivnici
V pivovarské pivnici

Další navštívenou restaurací s pivovárkem byl Wieden Bräu (Waaggasse 5). Budova byla tč. pod lešením, provoz však nepřerušen. Tento podnik na mne působil jako lidová jídelna, v poledne všedních dnů s levnými hotovkami a četnými návštěvníky, spíše mladšími, kteří si jen odskočili na oběd ze svých pracovišť. Ostatně, i předchozí podnik byl dosti zaplněný, ale spíše návštěvníky usedlejšími. Varna je umístěná za výčepem v chodbě.

Varna ve Wieden Bräu
Varna ve Wieden Bräu

Na čepu byla piva: Helles (11,3°, 4,3%), Dunkles (11,6°, 4,5%), Gemischtes, Märzen (12,5°, 5,1%) a speciál Orangenblütenbier (13,9°, 5,6%). Z nabídky jsem ochutnala Märzen. Zmlsaná ovšem předchozím, připadalo mi toto pivo trochu řidší. A jelikož byl čas oběda, tak k tomu mnichovskou bílou klobásu s pivovarským preclíkem. Jako pozornost podniku mi pak servírka přinesla výborný koblížek, jakožto masopustní dárek. Chtěl zapít, ale čas kvapil a bylo nutno se přesunout „o dům dál“.

Z pivovárku Wieden
Z pivovárku Wieden

Cestou ovšem nemohu minout bez povšimnutí vídeňskou tržnici Naschmarkt. Skoro lituji, že jsem po obědě. Tolik zajímavých, krajových dobrot!

7Sternbräu , neboli „Sedmihvězdičkový“ pivovar se nachází na Spittelbergu (Siebensterngasse 19). Sestupuji po pár schůdcích, chodbou se „Síní slávy“, do restaurace. Vévodí jí uprostřed umístěná varna a na stěnách okolo stylová výzdoba.

7Sternbräu
7Sternbräu

V době mé návštěvy čepují: Wiener helles (11,8°, 4,7%), Prager dunkles (12,1°, 4,5%), Märzen (13,5°, 5,1%), pivo konopné a chilli (obé 11,8°, 4,7%), Bamberger rauchbier (13,2°, 5,1%), IPA (13,2°, 5%) a speciál Bamberger winterbock (16,5°, 6,3%). Dávám si pro srovnání opět Märzen, tentokrát nezklamal. Chuť by byla na víc druhů, ale pamětliva, že mne čeká ještě jedno zastavení, odolávám. V době odpolední je zde jen pár hostů, prostory jsou tu ale značné.

Varna v 7Sternbräu
Varna v 7Sternbräu

Šikmo přes ulici je hospůdka Centimeter II s nabídkou 7 druhů piv a hned za rohem další, Plutzer bräu, též se širokým sortimentem. Doba však pokročila a kromě toho v plánu byly jen pivovary, takže klapky na oči a přímo hleď! Sbíhám dolů ze Spittelbergu, kolem divadla a přes zahrady Hofburgu se přesunuji na štaci poslední.

V sedmihvězdičkovém pivovaru
V sedmihvězdičkovém pivovaru

Tou je Stadtbrauerei Schwarzenberg (Schellinggasse 14). Již mezi dveřmi zavane známá, libá vůně vaření piva. Sládek právě vaří „světlé“. Tak jsem se alespoň na konec přece dočkala! Varna je umístěná hned u vchodu, tanky pak za výčepem. Restaurace sama není příliš veliká.

Vstupte k Schwarzenbergům
Vstupte k Schwarzenbergům

Na čepu Helles (11,8°, 5%), Dunkles (11,6°, 4,9%), Gemischt, Weizen (11,9°, 5,1%) a speciál Irish Stout (13,5°, 5,6%). Volba padá na pšenici, ale moc si nepochutnám, připadá mi hodně mdlá. Na nápojovém lístku je ještě udaný Schwarzenberg Christmas Bock (a vážně o něm uvažuji, když už je to poslední zastavení), který ale již není.

Varna v Stadtbrauerei Schwarzenberg
Varna v Stadtbrauerei Schwarzenberg

Od února se změnil majitel restaurace a ten dal přednost stoutu. Tento druh piva mi ovšem nechutná. Mám alespoň víc času si projít střed města a nasát trochu té nostalgické atmosféry, než půjdu na vlak.

Výčep a tanky
Výčep a tanky

Nádraží Wien Mitte je rovněž v přestavbě, nezeje tu sice jáma, ale celý objekt je ohražen. Zbývá asi půlhodina do odjezdu. Je už docela chladno na další procházení se a na peróně v průvanu se mi sedět nechce. Avšak zjišťuji, že Bierkutschen padla výstavbě také za oběť. Hned za rohem se nachází (doslova) putyka Stammgeist, se světlým pivem z pivovaru Weitra (kromě piva Ottakringer a českého Budvaru ). Poslední pivo ve Vídni a zase někdy nashledanou.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 11466x] [4. březen 2012]
[Pivo ve světě] [comments: 27] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

AntiWeetek

neděle, 28. prosinec 2014
14:27

AntiWeetek

Včera sme navštívili 3 vídeňské minipivovary v tomto pořadí: 7 Stern, Salm Brau a 1516, odkud jezdí tramvaj D na už zase funkční Hlavní nádraží, které zeje novotou, je vidět, že bylo otevřeno teprve nedávno. Po přečtení příspěvků jsem raději nekoukal na výčepy, abych si nezkazil radost z návštěvy takto Praze vzdálených podniků, dá se říct, že ani jeden pivovar nezklamal, jasným vítězem se pro nás stal 7 Stern, tam fakt chutnalo nejvíc, vyzkoušeli sme Marzen, konopné, nakuřované a Prager Dunkles, nastejno pak o stupínek níž byly pivovary Salm Brau a 1516, v posledně jmenovaném jsme chtěli koupit i něco sebou, ale nic neměli. V 7 Sternu i Salm Brau mají pro hosty připravené i lahvové pivo sebou, nenapadlo nás, že v 1516 ho mít nebudou, ale zase co se týče atmosféry, tak v 1516 bylo nejlíp-nepotkali jsme tam žádné turisty, ale hlavně mladé místní lidi. V 7 Sternu to bylo tak půl na půl s Rusákama a v Salm Brau tvořila rusky mluvící klientela 90% jejich návštěvníků.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Jana

neděle, 28. prosinec 2014
16:13

Jana

AntiWeetek:
inu, jsou vánoční svátky, Rusové expandují.:( Já jsem je tam nikdy nezažila, spíš Poláky. škoda, že jste nestihli navštívit Lichtenthalerbräu, ale ten je trochu z ruky a má otevřeno až večer. Jinak s pořadím souhlas. Hvězdičky nemají chybu a mají taky milého sládka.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
11:40


posted by: Inzerce

Mosquit

pondělí, 25. červen 2012
13:03

Mosquit

Pár zkušeností z tohoto víkendu:
1516: excelentní pivo (měli jsme IPA, Saphir Dry Ale - jakoKölsch,Weizen), excelentní obsluha. Byli jsme odpoledne a zahrádka plná, uvnitř prázdno.

Salm Bräu: zahrádka obsazena (večer bez rezevace), byli jsme usazeni dovnitř, fiasko začalo když nám přinesli Menu v azbuce, pokračovalo tím, že si nás 15 minut nikdo nevšimnul, a když jsme viděli jak si u výčepu přelévají piva ze sklenic tam a zpátky podle toho, co jim zrovna pění, tak jsme odešli. Weizen do Dunkelu? Proč ne ?! Neochutnáno nic.

7stern: Na čepu IPA (trochu sladší), rauch (také tak), výborný Dunkles, Helles a skvělý Märzen. Jako speciál Sommerbock překvapivě pitelný. K tomu slušná obsluha a dobrý Schnitzel. Jediná restaurace, kde jsme byli 2x...

Naproti v Centimetru nás obsluha usadila a po 15 minutách jsme odešli bez objednání.

Vedle v Plutzer bräu mají hezkou zahrádku, jídlo trochu dražší a pivo nenadchlo. Jejich Dunkel jsem přirovnal k Kozel 11 tmavý, světlé prádnější, medový ale extrémně sladký.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 25. červen 2012
14:01

jiri.kana

to Mosquit:To prasení s pivem v Salm Bräu je tedy zjevně tamní standard. Byl jsem tam dvakrát s několikaměsíčním odstupem a pokaždé jsem na to dost zíral.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

yerka

pondělí, 25. červen 2012
18:45

yerka

to jiri.kana: Vždy jsem trpěl ideou, že něco takového je možné jen u nás a v jiných měně kapitalisticky vyspělých zemích, ale ve Vídni, to tedy zírám.....


napsal(a): yerka [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 25. červen 2012
21:42

jiri.kana

to yerka:Kdysi jsem chtěl sepsat článek s pracovním názvem "I ve Vídni umí prasit pivo", ale pak jsem se na to nějak vykašlal :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

kisutam

úterý, 26. červen 2012
20:32

kisutam

to jiri.kana: Ve Vídni je běžné slívání piva ze sklenice do sklenice i v 7 Stern brau,akorát si člověk musí sednout tak,aby dobře viděl na pípu.Přiznám se,že když jsem to viděl,doslova mě to šokovalo,protože jsem myslel,že jsou to praktiky zaostalejších zemí.Našich pivovarů jsem sjezdil fakt hodně,ale největší mistři ve slívání jsou Na rychtě v ústí nad Labem.Tam už mě nikdo neuvidí.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

über Bier

sobota, 8. prosinec 2018
12:53

Mosquit: Přesně tohle jsem viděl i v pivovaru Fischer Bräu, výčepák tam neustále roztáčel všechna piva a pak slejval, jak se mu to hodilo. A Radler tam vyráběl tak, že do piv přilejval nějakou sladkou kašičku z umaštěné petky bez etikety. Opravdu mňamka. Je to sice nejstarší minipivovar ve Vídni, z roku 1985, ale za opakovanou návštěvu rozhodně nestojí.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

kisutam

sobota, 8. prosinec 2018
18:19

kisutam

über Bier: Běžná praxe i v Bavorsku.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Thomas Köhler

čtvrtek, 3. květen 2012
01:04

Kdyby jste se nahodou jednoho dne zase podívala do Vídne, podívejte se do pivovaru:
1516 Brewing Company, Schwarzenbergstrasse 2
Kadletz Bräu, Floridsdorfer Hauptstrasse 9
Fischer Bräu, Billrothstrasse 17**
The Highlander, Sobieskiplatz 4**
Lichtenthalerbräu, Liechtensteinstrasse 108**

**Blízko u sebe, auto by nebylo nutné


napsal(a): Thomas Köhler (hrcshirts(a)gmx.net) [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 3. květen 2012
09:47

Jana

to Thomas Köhler:
Děkuji za tipy, určitě ještě někdy Vídeň zopáknu. (autem nejezdím)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jarlib

úterý, 13. březen 2012
16:38

jarlib

To jste vynechala Plutzer bräu zbytečně - tam mají taky vlastní pivo. Před Vánocemi jsem si tam dal k večeři 3x jejich Helles - a jak se mě ráno jednalo... Jinak bylo narváno a stejnou zkušenost mám i z Salm bräu - večer to chce rezervaci.


napsal(a): jarlib [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 5. březen 2012
14:01

Kejna

hezky jsem si zavzpomínal a to i na místa, která autorka už nestihla, díky za tenhle článeček


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

kokýs

neděle, 4. březen 2012
23:34

Není náhodou "městem Mozartovým" spíše Salcburk nežli Vídeň?:)


napsal(a): kokýs [Odpovědět]

Jana

pondělí, 5. březen 2012
13:25

Jana

to kokýs: Pokud by se mělo vybrat jen jedno jediné město, pak ano.
Ve Vídni ovšem také tvořil. Ostatně Prahu také nazývají městem Mozartovým.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pivko2

neděle, 4. březen 2012
22:40

pivko2

V piatok som bol v 1516, to je proste raj pre milovnikov IPA. Na uvod Canadian Cream ALE, potom Amarillo Amber ALE a na zaver zlaty klinec Victory Hop Devil IPA, jedna basen. Cestou na stanicu kratka zastavka na jeden Weizen v Salm Brau a prijemna cesta domov. Vieden odporucam !


napsal(a): pivko2 [Odpovědět]

mithe

neděle, 4. březen 2012
21:28

mithe

Víděň jsme s přítelkyní navštívili na Silvestra, tak jsme stihli jen 2 pivovary. A to zrovna 7 Stern a 1516.
Märzen ze 7 Sternu nám taky moc chutnal a za zmínku určitě stojí jejich Chilli pivo - ostré jak cyp:) Pro úspěch jsme si ho pak koupili i lahvové z pivního automatu:)
V 1516 jsme vyzkoušeli Victory Hop Devil IPA a Yakima Sunrise PA. Na IPě jsem si pochutnal, přítelkyně ale moc nadšená nebyla, ejly moc nemusí...
Příště snad budem mít ve Vídni víc času navštívit i další pivovary a jak tak čtu, tak Salm Bräu bude jasná volba:)


napsal(a): mithe [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 4. březen 2012
19:57

jiri.kana

Tak tomu říkám promarněná příležitost - být takový kousíček od pivovaru 1516 a skončit u Trautenberga, tedy, ehm, Schwarzenberga...
Na druhou stranu, předpokládám, že se někdy brzy zas necháte Vídní zlákat a budete pokračovat v objevování. Asi je při tom lepší začít něčím průměrnějším či horším a pokračovat něčím lepším. Takže doporučuji 1516 a tamní IPA, pro mě jednoznačný vídeňský pivní vrchol. Nedaleký Schwarzenberg byl pro mě naopak jedním z propadáků - pivo průměrné a obsluha hrozná.
V Salm Bräu bylo pivo výborné. Hrozně narváno, vešli jsme se jen na bar. Ale milá atmosféra, příjemné prostředí, jen ten způsob čepování by bylo lepší nevidět.
Po první návštěvě ******* jsem byl nadšen, zejména rauchbierem. Pak už mi tam pivo moc nechutnalo, protože vzpomínky na kvalitu v 1516 byly příliš čerstvé. Ale na obědy je to tam dobré.

Jinak díky za vyvolání příjemných vzpomínek na Vídeň.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 4. březen 2012
20:40

Dwarf

to jiri.kana: napadlo mě totéž, ale už se holt nemusím rozepisovat :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

neděle, 4. březen 2012
20:51

Jana

to jiri.kana: též pro Dwarfa:
Není všem dnům konec, pánové. Jak jsem psala,vybrala jsem si, z výše uvedených důvodů, jen zlomek. Holt, z internetu jeden kvalitu nepozná. Schw. byl pivně nejslabší, ale k obsluze nemohu říct nic negativního.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Haha Bimbi

neděle, 4. březen 2012
21:47

to Jana: Nebo si přečíst starší články o Vídni na PI. :-)


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 5. březen 2012
13:24

Weetek

to Haha Bimbi: Nebo jinde... ;)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Jana

pondělí, 5. březen 2012
13:30

Jana

to Weetek:
Nemějte péči, něco jsem si přečetla. Vybrala jsem si, jak jsem si vybrala.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

pondělí, 5. březen 2012
14:02

Dan

to Jana:
Mně se článek líbí a je pro mně rozhodně inspirací. Není to vůbec jednoduché si vybrat a ještě to stihnout v jednom dni.
V článku není zmíňka o cenách, bylo by možné uvést některé ceny, jen tak pro zajímavost? Jak moc se Wídeň v poslední době v tomto směru změnila?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pondělí, 5. březen 2012
15:22

Jana

to Dan:
Díky za pochvalu. O cenách jsem se nezmiňovala schválně, abych článek nepřehltila čísly. Cena 0,5 l se pohybovala od 3,5 do 3,9 Euro (speciály), třetinky pak od 2,7 do 3,3E (speciály).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Haha Bimbi

pondělí, 5. březen 2012
14:24

to Jana: Nemyslel jsem to nijak zle nebo jízlivě... :-(


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Dan

pondělí, 5. březen 2012
15:31

Dan

to Jana:
Díky za doplnění informací


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI