Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Soutěž s Pivem na Náplavce 2016


verze pro tisk

Soutěž s Pivem na Náplavce 2016

Soutěž s Pivem na Náplavce 2016

Již příští pátek 17. a v sobotu 18. června uvítá pražská náplavka Rašínova nábřeží milovníky kvalitního piva, jídla a hudby. Ano, opět je tu pivně-gastronomicko-hudební festival malých českých pivovarů a minipivovarů Pivo na náplavce , a to již čtvrtý ročník.

Tentokrát se můžete těšit na piva 44 pivovarů, které budou na festivalu dle dosavadních zvyklostí zastupovat převážně přímo sládkové či majitelé a vy tak budete mít příležitost s nimi nejen prohodit pár slov, ale také vznést dotazy, na které by se Vám mělo dostat fundovaných odpovědí.

A kteréže pivovary se tedy zúčastní? Tady je máte a rozdělené podle krajů:

Hlavní město Praha: Bad Flash / létající pivovar; Novoměstský pivovar; Pivovar Hostivar; Pivovar Kolčavka; Pivovar Kunratice; Pivovar a restaurace U Tří růží; Počernický pivovar; Restaurace a pivovar Marina Holešovice a Zemský pivovar / létající pivovar

Středočeský kraj: Kounický pivovar; Pivovar Antoš Slaný; Pivovar Lobeč; Pivovar Starokladno; Rodinný pivovar Zichovec; Sedlčanský pivovar Krčín; Slepý krtek Ujkovice; Továrna Pivovar Slaný a Tradiční pivovar v Rakovníku (Bakalář)

Jihočeský kraj: Pivovar Prachatice a Pivovarský dvůr Zvíkov

Plzeňský kraj: Pivovar Raven Plzeň a Minipivovar U Stočesů Rokycany

Karlovarský kraj: Rodinný pivovar Krušnohor Kraslice a Pivovar Permon Sokolov

Ústecký kraj: Pivo Falkon Žatec / létající pivovar; Pivovar Kocour Varnsdorf; Pivovar Monopol Teplice a Žatecký pivovar

Liberecký kraj: Pivovar Vratislavice (Konrad)

Královéhradecký kraj: Hostinec s pivovarem „U Hušků“ Běleč nad Orlicí; Městský Podorlický pivovar Rychnov nad Kněžnou; Minipivovar Krkonošský Medvěd Vrchlabí; Pivovar Hendrych Vrchlabí a Primátor Náchod

Kraj Vysočina: Biskupický pivovar Gajdoš; Pivovar Heřman Vladislav a Pivovar Chotěboř

Jihomoravský kraj: JBM Brew Lab Pub Brno / létající pivovar

Olomoucký kraj: Chomout Olomouc; První soukromý pivovar společenský Lipník nad Bečvou a Rodinný pivovar Bravůr Loučná nad Desnou

Zlínský kraj: Pivovar Černý Orel Kroměříž; Pivovar Maxmilian Kroměříž a Rodinný minipivovar Valášek ve Vsetíně

Letošní festivalové pivo se jmenuje Vltavský kraul
Letošní festivalové pivo se jmenuje Vltavský kraul

Jako obvykle nepřijdete ani o příležitostnou várku festivalového piva, tentokrát z produkce Sedčanského pivovaru Krčín , vítěze loňského hlasování návštěvníků o nejoblíbenější pivovar festivalu. Půjde o 12% světlý ležák, vskutku poctivý (EPM 12,6 % hm.), a ponese název Vltavský kraul, tedy opět dalšího z plaveckých stylů. Oproti standardní sedlčanské dvanáctce se tato liší zejména užitím nesladovaného ječmene při její výrobě, což by pivu mělo dodat tzv. hladkost. Tak uvidíme, jak moc Vás pohladí. :-) K dispozici ho bude úctyhodných 500 litrů. Většina v sudovém/čepovaném provedení, pár desítek litrů ale též ve skleněných lahvích.

Pivrncovo pivo z Broumova
Pivrncovo pivo z Broumova

Kromě piv výše uvedených pivovarů, resp. festivalového piva, bude v nabídce také lahvové Pivrncovo pivo vyrobené v broumovském pivovaru Opat.

Takhle ne, na festivalu se bude čepovat výhradně do skla!
Takhle ne, na festivalu se bude čepovat výhradně do skla!

Jak jste zvyklí z předchozích ročníků, konzumace piv bude probíhat výhradně z festivalových skleněných džbánků, a to buď logovaných, nebo nelogovaných. Objem bude opět 0,3 l, což je dle našeho názoru ideální množství na to, abyste dokázali říci, že Vám pivo nejen chutná, ale že má také pitelnost.

Festival bude také o kvalitním jídle
Festival bude také o kvalitním jídle

Festival Pivo na Náplavce pochopitelně nebude jen o pivu, ale též o kvalitní doprovodné gastronomii. Na pouhé langoše a klobásy, jimiž to na jiných festivalech začíná a současně končí, však rychle zapomeňte. Jídlo na náplavce nejenže bude dobře vypadat, ale hlavně bude lahodit Vašim chuťovým buňkám.

Hudbu jsme opět vybrali tak, aby se nejednalo o žádný „mainstream“, ale spíš o něco, co si dokáže vychutnat téměř každý, aniž by měl pocit, že ho to nějak výrazně ruší.

Ruda Pivrnec na pivním tácku z r. 1997
Ruda Pivrnec na pivním tácku z r. 1997

Součástí programu bude i bleší trh s pivními suvenýry (v sobotu od 10 do 14:00), autogramiáda kreslíře Petra Urbana, duchovního otce věhlasného Rudy Pivrnce (v sobotu od 14:00), autogramiáda sběratele Josefa Michovského, spoluautora novinky na knižním trhu „Pivovary Mělnicka“ (v sobotu od 10 do 12:00), tvůrci turistické hry Pivní stopou se Vám pokusí ukázat, že pít se dá nejen s mírou a rozumem, ale že se při něm můžete i lecčemu přiučit, a vůbec poprvé zde Pražanům bude představen unikátní Chmelařský a pivovarnický betlém , v roce 2012 vytvořený řezbářem Liborem Daenemarkem z Přílep a keramikem Jiřím Duchkem z Mutějovic. Zhlédnout tak budete moci miniatury drátěné a tyčové chmelnice, dočesné, sušárny chmele, sladovny, bečvářů, ledařů, varny, stáčírny piva a hospody, situovaných do obcí na Rakovnicku.

Chmelařský a pivovarnický betlém – ukázka ručního stáčení piva do lahví
Chmelařský a pivovarnický betlém – ukázka ručního stáčení piva do lahví

Více v tiskové zprávě nebo na webových či facebookových stránkách akce.

Ale nyní již k samotné soutěži. Před třemi lety a předloni jsme uspořádali ryze tipovací soutěže, loni jsme se pro změnu pokusili o zvýšení povědomí o pivní kultuře, letos zkusíme zkombinovat obojí.

Tady jsou naše otázky:

1) Dokázali byste spočítat či alespoň odhadnout, kolik gramů ropy je potřeba k výrobě 1 plastového (polypropylenového) pivního kelímku o objemu 0,3 l? Aby to nebylo tak složité, přikládáme také nápovědu:

· frakční destilací ropy lze získat 30 % hm. směsi vhodné k výrobě propylenu (propenu);

· následnou pyrolýzou (vysokoteplotním štěpením) této směsi lze získat 15 % hm. propylenu;

· polymerací 1 gramu propylenu vznikne cca 1 gram polypropylenu;

· hmotnost 0,3litrového plastového (polypropylenového) kelímku činí 6 gramů.

2) Pokud by na festival zavítalo 10 tisíc návštěvníků a každý z nich vypil alespoň 10 malých piv, jaké hypotetické množství ropy ušetříme tím, že namísto do kelímků budeme čepovat výhradně do skla?

Své odpovědi zasílejte na tuto e-mailovou adresu (marek.kamlar@gmail.com). První tři nejrychleji správně počítající/tipující odměníme nejen poukazem na ochutnávku festivalového piva, ale též degustačním setem, jenž bude obsahovat 0,3litrový džbánek s logem festivalového piva, katalog, pivní tácek a propisku. Konec soutěže je naplánován na úterý 14. 6., pevně však věříme, že alespoň tři správné odpovědi k nám dorazí mnohem dřív.

Za poskytnutí podkladů k vytvoření těchto otázek velmi děkujeme doc. Ing. Jaromíru Ledererovi, CSc., vědeckému řediteli výzkumného a vědeckého centra UniCRE (Unipetrol Centre of Research and Education, http://www.unicre.cz ) v Záluží u Mostu.

Předem díky za Váš zájem o soutěž i festival jako takový a příští týden na viděnou na náplavce.



[Marek Kamlar] [Zobrazeno 5367x] [8. červen 2016]
[Pivní soutěže] [comments: 15] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Malakin

neděle, 19. červen 2016
09:16

Malakin

Díky všem návštěvníkům festivalu, stejně tak zúčastněným pivovarům. Mělo to sice několik organizačních much, na které už jsem kolegy upozornil (např. málo koryt na mytí skla či tužka namísto dosavadní "kukuřično-papírové" propisky, k jejímuž užívání není třeba nůž či ořezávátko), i tak si ale myslím, že se to hodně povedlo. Fronty na pivo byly minimální až nulové, na WC se taktéž nečekalo, zaujal i pivní betlém či autogramiáda Petra Urbana, z 10 ležáků a 2 ejlů, které jsem zvládl ochutnat, vyloženě špatné nebylo nic, pouze ve 2 ležácích byla trocha diacetylu, hodně povedené bylo i festivalové pivo, které navíc mělo výtečnou pitelnost. Jediné, co nemůžu hodnotit, je hudební produkce, neboť ji nebylo vůbec slyšet, ale jak znám Janu, ta to opět bude vidět jinak. :-)

Co se nejoblíbenějšího pivovaru festivalu týče, na 1. místě se umístil varnsdorfský Kocour (289 hlasů), 2. skončil kraslický Krušnohor (225) a 3. vsetínský Valášek (190).

Tak zase za rok na 5. ročníku na viděnou a samozřejmě opět zkusím vymyslet nějakou zajímavou soutěž pro chytré/přemýšlivé hlavičky. :-) Ještě jednou díky za celý náš tým.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.06.2016 ve 06:19:46


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jana

neděle, 19. červen 2016
19:48

Jana

Malakin:
Vzhledem k tomu, že už si Náplavku zhodnotil sám, přidám k tomu pár svých postřehů, abych nemusela opakovat Tebou popsané. Ostatně na "one man show" jsou tu jiné tiskoviny. Navíc jsi mne přímo popíchl ohledně hudby. Takže tou začnu - vůbec mi nevadila, protože pódium bylo tak šikovně umístěné, že nebyla slyšet. :D
Ochutnali jsme (ve dvou) asi 15 piv. Vyhnuli jsme se pivům, se kterými jsme měli z nedávného minula špatné zkušenosti, jakož i pivům dobře známým (a dobrým). Mile překvapil pivovar Prachatice, naopak velmi zklamaly Kunratice. Třeba se ale časem vylepší. Chtěli jsme ochutnat i Počernice, leč svoje pivo ještě na čepu neměli. Nutno však je pochválit, že se tím netajili. Ani my jsme vyloženě špatné pivo nezaznamenali. Kolik bylo pivovarů, to asi víš Ty nejlíp, já to nepočítala. Kuriozitou byla piva Slepého krtka - Alík a hlavně Viróza. Pivo nejen s chmelem, ale i puškvorcem, pelyňkem, heřmánkem, fenyklem a anýzem. Prý šlo hodně na odbyt.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:55


posted by: Inzerce

Malakin

pátek, 24. červen 2016
06:18

Malakin

Jana: Díky za shrnutí/doplnění.

K počtu pivovarů:

- pro letošek jsme měli stanoven strop na 50 pivovarů,
- 4 pivovary (Melichárek, Národní, Olivův, Poutník) se nám pár týdnů před festivalem odhlásily,
- nakonec se zúčastnilo 44 pivovarů plus náš "létající" Vltavský, nadto bylo ke koupi i lahvové Pivrncovo pivo z Broumova, ale to bych jako další pivovar nepočítal = 45, což bylo tak akorát na to, aby byli spokojeni jak návštěvníci kvůli možnosti výběru, tak pivovarští kvůli výtoči.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 10. červen 2016
18:40

jiri.kana

Nevěřil jsem tomu, ale pokud jsou správně ta procenta výtěžnosti, tak to skutečně vychází. Šestigramový kelímek, to je 5,14 g uhlíku. Tolik uhlíku je přibližně v 6 gramech ropy. Ale pak nastupuje počítání výtěžnosti: 6/0,3 = 20, 20/0,15 = 133 :o

Čili ze 113 gramů uhlíku v ropě se do kelímku dostane jen těch 5. Ale ty zbylé uhlíky snad dojdou využití někde jinde (?).
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.06.2016 ve 18:41:59


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Zbycho

čtvrtek, 9. červen 2016
20:56

270 g
27 tun - celkem
na naplavku nejdu


napsal(a): Zbycho (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 9. červen 2016
01:02

Sekal

Ten Lipník je ten druhý Lipník? Eko otázky fakt nebudu řešit, pijeme přece ze skla z jíných důvodů, než že ušetříme ropu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Ékolog

středa, 8. červen 2016
19:34

Kvízová otázka -kolik se spotřebuje ropy na těžbu surovin na výrobu skla, jejich dopravu, tavbu a pak znovu dopravu hotových, poměrně těžkých skleněných výrobků?


napsal(a): Ékolog (kkk(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. červen 2016
09:30

Malakin

Sekal: Lipník = Svatovar. *** Ano, hlavně jde o pivní kulturu, i ekologická stránka je však hodně důležitá.

Ékolog: Sklo lze používat opakovaně, třeba i stovky let, pokud je vyrobeno kvalitně a nemyje se v myčce, což u PP kelímků na jedno použití rozhodně neplatí.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

středa, 8. červen 2016
17:09

Malakin

Rozhodli jsme se navýšit počet odměn na patnáct. Již šest z devíti tipujících odpovědělo správně (jejich jména zatím zveřejňovat nebudeme), takže ještě devět z vás má šanci. Snažte se, fakt to není tak složité, jak se na první pohled zdá. Chce to jen trochu přemýšlet a neplést do toho žádné hustoty, objemy apod. :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.06.2016 ve 17:14:47


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. červen 2016
09:31

Malakin

Známe jména 10 výherců, tak už jen 5 a je to za námi. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

pátek, 10. červen 2016
16:25

Malakin

Zbývá poslední volná sada, tak to ještě někdo zkuste


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

pátek, 10. červen 2016
18:13

Malakin

Soutěž je ukončena. Správné odpovědi jsou následující:

1) 133 g ropy
2) 13,3 tun ropy

Postup výpočtu:

Ad 1) Jako základ si zvolíme např. 1 000 g, z toho 30 % = 300 g, 15 % z 300 g = 45 g a následně přepočtem na hmotnost jednoho kelímku (6 / 45 x 1 000) nám vyjde 133 g.

Ad 2) Nyní už stačí vynásobit 133 x 10 000 x 10, čímž se dostaneme na hodnotu 13,3 tun.

Soutěže se zúčastnilo 19 zdejších čtenářů, 4 bohužel tipovali špatně, zbylým 15 však za celý náš tým srdečně gratuluju a až budu mít chvilku, pošlu jim instrukce k převzetí jejich výhry.

Zde jsou jejich jména (řazeno v pořadí, v jakém zaslali správnou odpověď):

1) Samuel Majerčák, 2) Honza Pechánek, 3) Danka Tallová, 4) Martin Zítek, 5) Luboš Kadavý, 6) Petr Hošek, 7) Pavel Karásek, 8) Pavel Richter, 9) Marian Rohoška, 10) Kateřina Rohošková, 11) Jiří Kolář, 12) Eliška Pospíšilová, 13) Karel Pauš, 14) Pavel Pleva, 15) Vladimír Štěpánek

Cenu útěchy získává Jana Běhounková. Odpověděla sice správně, ale až napotřetí, což samozřejmě nelze uznat, vůči jiným tipujícím, kteří měli jen jeden pokus, by to nebylo fér. Máš u mě tedy lahev Bubínka, a to zřejmě pšeničnou desítku, to ti však upřesním někdy v půlce příštího týdne, až budu vědět, zda je k veřejné prezentaci či nikoliv. Zatím s ní moc spokojený nejsem, tak bych ti nerad dával něco, co půjde hned do kanálu. :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.06.2016 ve 08:32:55


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 13. červen 2016
11:21

Mosquit

Malakin:
A jedna protianalýza.

* Barel ropy akutálně stojí kolem 50 USD, to je asi 1200 Kč
* 1 barel ropy v závislosti na druhu ropy váží od 96,972 kg do 166,92 kg [wikipedia], berme 133 kg pro jednoduchost.
* Podle Tvého výpočtu je k výrobě kelímku potřeba 133g ropy. Z barelu lze tedy vyrobit 1000 kelímků.
* Náklad (jen na ropu) pro výrobu jednoho třetinkového kelímku je tedy 1,20 Kč.

Realita:
* kelímek 0,3 l stojí kolem 0,40 Kč (bez DPH), a to v maloobchodním balení po párset kusech, a to od ropy na prodejní pult musel projít tankerem/ropovodem, zpracováním v rafinérii, výrobcem kelímů, a marží obchodu.

Důvod bude tedy nejspíš v tom, že na kelímky se používá jen jedna složka rafinace (a je to tak trochu vedlejší produkt třeba při výrobě benzinu apod.), takže je trochu ošemetné o tom mluvit, jako "že se spotřebuje".

Nicméně díky za hezký kvíz :-)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 13. červen 2016
12:19

jiri.kana

Mosquit:K podobnému číslu jsem se dnes dopočítal taky :-)
Cena litru surové ropy na burze cca 8 Kč/l, uvažoval jsem hustotu 0,8 kg/l, takže jsem došel k cca 1,30 Kč jen za surovinu, a to je řeč o ceně na burze někde daleko od Prasákovy zločinné kelímkárny s.r.o.

Takže spočítané to má Marek správně, bylo to zajímavé cvičení, ale úhel pohledu by bylo třeba poopravit. Jinak bych taky mohl tvrdit, že se na čtvrt kila ovaru z rypáčku spotřebuje jedno prase.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.06.2016 ve 12:21:57


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Malakin

neděle, 19. červen 2016
08:38

Malakin

Mosquit: Ivo, myslím si, že většině čtenářů je jasné, že "na kelímky se používá jen jedna složka rafinace", i tak ale díky za doplnění. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI