Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Soutěž s Pivem na Náplavce 2017


verze pro tisk

Soutěž s Pivem na Náplavce 2017

Soutěž s Pivem na Náplavce 2017

Opět tu máme červen a s ním také další ročník festivalu malých českých pivovarů a minipivovarů Pivo na Náplavce v Praze. Stejně jako v předchozích letech i tentokrát jsme si v souvislosti s tím pro čtenáře Pivního.infa připravili vědomostní soutěž. Zatímco loni jsme ji zaměřili vyloženě ekologicky, tentokrát bude laděna více pivně. Ale nejprve si pojďme tento festival trochu přiblížit.

Jak již z jeho názvu vyplývá, prim zde hraje pivo. Oproti většině pivních festivalů se ho ale nesnažíme prezentovat jen jako cosi k zahnání žízně, nýbrž coby ušlechtilý nápoj. Jsme totiž přesvědčeni o tom, že nejen víno, ale též pivo si zaslouží náš obdiv, čemuž by měl odpovídat i způsob jeho konzumace. Na „lemtání“ po půllitrech či dokonce po tuplácích u nás tudíž můžete zapomenout, na náplavce se pije pouze z třetinek, a to výhradně skleněných. Ano, opravdu skleněných, používání nedůstojných plastových kelímků je u nás již od prvního ročníku zapovězeno!

Festival, kde by to bylo jen o pivu a chybělo něco valného k snědku, by bavil málokoho. Protože z toho ale nechceme dělat pouť, kde to začíná klobásou, pokračuje langoši a končí perníky, pozvali jsme skutečné profesionály, na jejichž výtvory dostanete chuť už pouhým pohledem.

Požitek z degustace by pochopitelně nebyl úplný, kdybychom opomněli na nějakou kulturní vsuvku. Letos si tak přijdou na své nejen milovníci rocku, ale i folku, grunge či směsice stylů označované jako rock'n'schrammel shrapnel chanson.

Další informace o festivalu naleznete v této tiskové zprávě.

Festival Pivo na Náplavce se uskuteční již popáté
Festival Pivo na Náplavce se uskuteční již popáté

A nyní již k samotné soutěži. Jak bylo avizováno výše, bude zaměřena ryze pivně a naše otázky jsou tyto:

1) Mezi účastníky festivalu bude i Žatecký pivovar, jeden ze tří tuzemských pivovarů, které mají ve své stálé nabídce také bezlepkové pivo. Způsobů výroby tohoto druhu piva je hned několik, pokud nám ale napíšete aspoň jeden z nich, budeme zcela spokojeni.

Bezlepkové pivo Celia ocení nejen celiaci, ale i nadšenci do zdravého životního stylu (foto: Žatecký pivovar)
Bezlepkové pivo Celia ocení nejen celiaci, ale i nadšenci do zdravého životního stylu (foto: Žatecký pivovar)

2) Loď Pivovar je zatím jedinou lodí u nás, kde je komerčně provozován pivovar. Už v roce 2014 však o podobném projektu uvažovala i „Pražská paroplavební společnost“, která (nejen) za tímto účelem do Prahy přivezla jistou vlečnou loď, jejíž jméno bychom od Vás rádi slyšeli.

Na festivalu budete moci obdivovat i jediný lodní pivovar u nás, tzv. Loď Pivovar (foto: facebookový profil Lodi Pivovar)
Na festivalu budete moci obdivovat i jediný lodní pivovar u nás, tzv. Loď Pivovar (foto: facebookový profil Lodi Pivovar)

3) Na letošním ročníku vůbec poprvé okusíte festivalové pivo, které bylo chmeleno i tzv. za studena. Věděli byste, co je smyslem tohoto způsobu chmelení?

Letošní festivalové pivo nese název Vltavské ouško a jde o extra hořkou desítku, s nižším stupněm prokvašení a chmelenou i tzv. za studena
Letošní festivalové pivo nese název Vltavské ouško a jde o extra hořkou desítku, s nižším stupněm prokvašení a chmelenou i tzv. za studena

Odpovědi, prosím, zasílejte na e-mailovou adresu marek.kamlar@gmail.com do 14. hodiny čtvrtka 15. 6. a do předmětu zprávy zadejte text „Soutěž s PNN 2017“. Na tři nejrychleji správně odpovídající čtenáře bude na festivalu čekat skleněný džbánek s logem Vltavského ouška, katalog, tácek, propiska a také vzorek piva k ochutnání.

Tak hodně štěstí! A kdo neuspěje, ten si snad alespoň rozšíří pivní obzory. :-)



[Marek Kamlar] [Zobrazeno 4510x] [13. červen 2017]
[Pivní soutěže] [comments: 12] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kremák

neděle, 2. červenec 2017
14:09

Vždycky jsem si myslel, že jsme národ pivařů, ale už si to nemyslím. Doporučuji se podívat na dnešní článek na Novinkách.cz do diskuze. Tolik nesmyslů, mýtů a naprostých blábolů hned jen tak pohromadě neuvidíte.(článek - Dvanáctky se už v hospodách prodávají víc než desítky.....). Motají % EPM s alkoholem, někteří jedinci dokonce si to pletou s promile, které si pak přepočítávají na alkohol, tvrdí že se do piva přilévá čistý alkohol, a další šílenosti.Rozdíl mezi objemovým a hmotnostním alkoholem je pak úplně zbytečné vysvětlovat...(tvrzení že dřív bylo pivo hnusnější, protože mělo jen 2% alc.!!) O výrobě piva většina Čechů nemá ani potuchy. Kvalitu přisuzují pouze množství alkoholu a dle toho odznačují kolikastupňuvé pvo to je.Je to tristní, ale je to bohužel tak. Když člověk se pak snaží je na to upozornit a uvésti věci na správnou míru, tak Ti pitomci Vás ještě začnou napadat a urážet, že vím kulové...největší sranda na tom článku je, že se tam mluví o dvanáctkách a především o Prazdroji, přitom Pilsner Urquell vůbec dvanáctka není....to ale nikomu nevadí, český národ je rád šizen a oblbován, a nedej bože aby je na to někdo upozornil, to by bylo zle. Pak se nelze divit, že nad dobrými pivy z malých pivovarů tahle nevzdělaná masa ohrnuje rypák, vždyť přeci \"pivo má chutnat jako Plzeň a vše ostatní je špatně\" a hlavně je drahé, radši dají 45 kaček za pivo z masové produkce, to je v pořádku, je přeci \"nejlepší a nejtradičnější\" . Pivu zdar a poctivému zvlášť!


napsal(a): kremák (pheber(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 2. červenec 2017
18:08

jiri.kana

kremák: Člověče, odkud jste spadnul, že Vás rozháže diskuse na Novinkách? :-) Vždyť po rozkliknutí dvou tří tamních diskuzí na libovolné téma musí být každému jasné, že tam chodí diskutovat téměř vyhradně intelektuální elita a společenská smetánka s vybraným chováním...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.07.2017 ve 18:10:22


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:31


posted by: Inzerce

Vlada

středa, 14. červen 2017
10:19

Vláďa

Stánkař: Teda na Náplavku chodím roky a drtivá většina lidí používá předepsané sklo. Jestli Vy čepujete do plastu, je to Vaše chyba, že nerespektujete pravidla. Tím bych se nechlubil - je to podobné, jako kdybyste kradl v obchodě a chlubil se, že krást budete i nadále. Když se Vám festival nelíbí, tak můžete navrhnout zlepšení, nebo tam nejít. Organizátora neznám a je mi to ukradené, na Náplavku chodím kvůli dobrému pivu a hezké akci, i když třeba umístění toalet u schodů se mi taky nelíbí, stejně jako nedostatek míst k sezení. Ale s tím asi moc dělat nejde.


napsal(a): Vlada [Odpovědět]

Bert_Ro

středa, 14. červen 2017
10:14

Gratuluji - to chce fakt odvahu po té "recenzi" Pivařky se tu ještě objevit a něco dalšího publikovat. Holt pan Kamlar je statečný...


napsal(a): Bert_Ro [Odpovědět]

Chody

středa, 14. červen 2017
10:23

Chody

Bert_Ro: Vy budete na té Pivařce nějak závislý :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Weetek

pátek, 16. červen 2017
12:22

Weetek

Bert_Ro: To je takový Markův folklor, z teplíčka za klávesnicí být statečný, přísný, nesmlouvavý a velice kritický, v reálu to bývá často trochu jinak. Nicméně Pivařce udělal svou "recenzí" takové promo, že mu její autoři myslím ten dětinský výron malosti už dávno odpustili :D


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

RBN:

pátek, 16. červen 2017
14:51

Weetek:
Oddanost vazala mu ostatně vyjádřil i admin těchto stránek zveřejněním patřičné ankety.


napsal(a): RBN: [Odpovědět]

Chody

pátek, 16. červen 2017
15:58

Chody

RBN:: I ty vazale... Co Ti vadí na anketě. Zkus vymyslet lepší téma. Nebo bys raději, aby byla jedna anketa rok, dva...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 19. červen 2017
14:32

Weetek

RBN:: Připomnělo mi to jednu dávnou anketu v době, kdy tímto webem cloumala vášnivá diskuse o pivních stylech, která byla v druhém plánu tak trochu diskusí o jejich propagátoru Honzovi Kočkovi... Podobně sugestivní nabídka odpovědí, podobně pro autora ankety nevítané výsledky. Člověk by čekal, že po těch letech budeme už všichni někde dál... :D


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

RBN:

úterý, 20. červen 2017
07:32

Weetek:
Souhlasím - nic se zde nezměnilo = vše při starém + otázkou je, zda je do dobře nebo naopak.


napsal(a): RBN: [Odpovědět]

Stánkař

úterý, 13. červen 2017
19:19

Gratuluju kamarádům pana Malakina v vyhraným cenám, určitě to to vyhráli poctivou cestou no a teď musím chtě nechtě konstatovat, že čtenáře PI Marek trochu tahá za nos, když píše, že na této akci se pije pivo ze skla. Jezdím na Náplavku už několik let a do skla vydám zlomek toho, co do kelímků a co se bavím s kolegama, jsou na tom stejně. Pan Kamlar by musel bejt slepej na obě oči, aby si toho nevšiml, ale nepřizná to. On neumí přiznat, že tohle se mu fakt nedaří zrealizovat, aby tam ty kelímky nebyly a tak radši lže, že tam nejsou. Každej, kdo bude chtít, dostane u mě pivo do kelímku i letos i za 10 let. Nebudu raději jmenovat pivovar, pro kterej pracuju, Marek je svině viz nedávnej útok na knihu domovarníků a vím že by se mstil. Pivu zdar!


napsal(a): Stánkař [Odpovědět]

Malakin

úterý, 13. červen 2017
16:37

Malakin

Soutěž je za námi. Hlavní cenu vyhrávají Jiří Gazárek, Karolína Mašková a Daniella Tallová.

Kromě toho jsme se rozhodli dát i cenu útěchy v podobě bezplatné ochutnávky festivalového piva, a tu obdrží těchto sedm šťastlivců: Milan Tešný, Martin Panuška, Marek Himl, Jan Pechánek, Aleš Klement, Viktor Johanis a Martin Hnilo.

Všem srdečně gratuluji a instrukce k vyzvednutí výher zašlu mailem.

A jak zní správné odpovědi? Odpovím zejména formou odkazů na stránky, z nichž většina výherců stejně čerpala:

Ad výroba bezlepkového piva:

Přehled způsobů jeho výroby můžete nalézt buď v Národní databázi patentů a užitných vzorů , kde stačí zadat text „pivo/piva se sníženým obsahem glutenu“ a hned budete více v obraze. Někteří správně odpovídající se však inspirovali i v bakalářské práci nazvané Výroba piva pro jedince trpící celiakií .

Ad vlečná loď, kde měl být umístěn první lodní pivovar u nás:

Její jméno je Petra a více o ní se dočtete např. v článku nazvaném Vlečná loď Petra opět v Praze .

Ad studené chmelení neboli dry hopping:

Smyslem tohoto způsobu chmelení je – velmi zjednodušeně řečeno – vyrobit hodně voňavé pivo, ale přitom už příliš neovlivnit jeho hořkost. :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.06.2017 ve 16:50:42


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI