Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dovoz plzní z Německa už nebude tak výhodný, Prazdroj změnil přepravky

Co se píše o pivovarech a pivu


Dovoz plzní z Německa už nebude tak výhodný, Prazdroj změnil přepravky

[úterý, 1. únor 2011]

Největšímu pivovaru v zemi došla trpělivost s obchodníky a lidmi, kteří kupují ve velkém levnější lahvovou Plzeň v Německu. Plzeňský Prazdroj ode dneška zavádí v Německu a Rakousku upravené přepravky, které nebude vykupovat v Česku. Pokud se mu to podaří, výrazně klesne cenová výhoda dováženého piva.

Foto

Na jediné "base" zakoupené v Německu a následně i s prázdnými lahvemi vrácené v Česku obchodník ušetřil proti cenám v tuzemsku kolem 150 korun. Samotné pivo je v Německu levnější (i díky nižší spotřební dani), navíc se tam platí výrazně nižší záloha na sklo a přepravku (sklo + přepravka zhruba 76 Kč v SRN, v ČR 160 Kč).

Zisk z německé přepravky vrácené v Česku byl dosud zhruba 64 korun. Pokud tento zisk zmizí, plzeň dovezená obchodníkem z Německa tím fakticky podraží v přepočtu o tři koruny na lahev. Přesto bude stále levnější než u nás.

Přepravky se budou lišit jen vnějším potiskem. Namísto nápisu Pilsner Urquell má německá přepravka obrázek pěti lahví. Výkupní automaty mají být nově nastavené tak, že přepravky nepůjdou vrátit. Prázdné lahve půjde dál v Česku vracet bez ohledu na to, kde byly zakoupené.

Pivovar připouští boj s obalovými spekulanty

Když MF DNES poprvé upozornila na levnější plzeňské pivo z Německa, Plzeňský Prazdroj tvrdil, že to je pro něj "marginální záležitost". Jak změnu přepravky vysvětluje společnost nyní? "Jedním z důvodů je zvýšení atraktivity a prémiového vnímání piva Pilsner Urquell mezi spotřebiteli. Nové přepravky by měly také přispět k řešení spekulací s obaly," uvedl mluvčí společnosti Jiří Mareček.

Z "německé" plzně se stal postupně velmi žádaný artikl, několik velkoobchodních firem začalo takto pivo z Německa dovážet ve velkém. Takový postup není nijak postižitelný. Oblíbili si ho ve viditelném množství hlavně vietnamští obchodníci provozující večerky. Ve většině jejich prodejen je k mání pivo reexportované zpět do Česka s německou etiketou. Prazdroj nyní vydal leták informující o změně i ve vietnamštině.

Pivovar neuvedl, kolik piv se takto ročně do Česka doveze a zda jich přibývá. "Situaci monitorujeme, ale jedná se o interní data, která nezveřejňujeme," uvedl Mareček.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Jan Sůra

[SABMiller] 12:17 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Allegro.g.

středa, 10. srpen 2011
07:58

Allegro.g.

"zvýšení atraktivity a prémiového vnímání piva Pilsner Urquell mezi spotřebiteli", hmmm, vítejte ve společnosti překroucených hodnot. Nejde o to, jestli něco dobré, skvělé a nejlepší je, ale jestli je tak vnímáno a prosazováno správným marketingem. To je jako když starou hnusnou bábu budu tak dlouhou dobu vychvalovat jako krasavici, až celé hloupé stádo tomu uvěří.


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 3. únor 2011
09:51

Paja

Hehe, pochybuju, ze mali sikovni kluci nevymyslej protiopatreni. Stejne jako vymysleli protiopatreni proti kolkum (vykup kolku z prazdnych krabicek od cigaret), tak ted rozjedou tisk toho ceskeho polepu na nemeckou bednu a mozna nebude muset byt ani moc kvalitni. To uz automat asi nepozna. Proti tomu se Jihoafricani ohradej tim, ze na to napisou, ze padelani teto ceniny je trestne ... :-)))


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:26


posted by: Inzerce

Ludwig

středa, 2. únor 2011
14:38

Ludwig

Tak k tomuhle clanu muzu jen dodat:
Klobouk dolu, VSE JE PRAVDA!!!
Autor, pan Jan Sura napsal, to co vsichni (a predevsim ti co ziji v pohranici) uz davno vi, ale nemluvi o tom..
Snad i ja nebudu nazvan rasistou, kdyz vsem pripomenu, ze v nekterych prihranicnich mestech a vesnicich (Hrensko, Dolni poustevna atd) uz snad neni ani jeden "cesky" obchod s potravinama - zato je tam milion stanku kde muzete nakoupit nepreberne mnozstvi sadrovych trpasliku, kanystru na benzin a nekdy i nekolkovanych cigaret "Jin Ling" pripomnajici "Camel".
Pro nasince, ktery ma hlad a chce si koupit par rohliku a neco k tomu jsou tyhle stanky trnem v oku..
A taktez jiste mnozi z nas videli pri nakupu v SRN nejakou dodavku,umne vyskladanou od napravy az po strop v Nemecku koupenou Plzni, kolem ktere pobihaly drobne cernovlase postavy z dalneho vychodu :D
Tak konecne nekdo prisel na ten napad jim to zatrhnout!
Schvalne ted zacnu monitorovat obchudek pana Nguyena, jakou Plzen ze to tam prodava a za kolik. ::lol ::lol


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

hroch

středa, 2. únor 2011
15:44

hroch

to Ludwig: Oni jim to pouze zesložití budou muset přijet s prázdnýma bednama a pokusit se je vrátit, asi to budou muset vracet ve více obchodech, protože obchodníci udělají opatření kvuli výkupu prázdných beden. Jinak co se týká těch výkupních cen tak často vidím i poláky vracet kvanta nečeských lahví, tentokrát bez beden, jestli jsou to lahve co vypijí v německu přes týden na práci a vrátí je při cestě domů u nás a nebo přímo jezdí z polska, tak to nevím.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

úterý, 1. únor 2011
18:31

emu

škoda že se Prazdroj nepokusil vysvětlit, jak je možné, že je stejný výrobek v Německu levnější, přestože tamní cenová úroveň je obecně vyšší? Spotřební daň na tom hraje minimální podíl... ale Prazdroj přece nepřizná, že u nás je pivo velmi předražené, že v Německu je Plzeň jen průměrným pivem a podle toho taky vypadá cena.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Ludwig

středa, 2. únor 2011
15:09

Ludwig

to emu:
Emu, i kdyz pominu Prazdroj.. rekl bych ze VSECHNY ceska piva jsou v SRN levnejsi nez v CR
Schvalne jsem volal napr. do Starobrna, do jejich podnikove prodejny, kde je napis "Prodej piva primo z vyroby" a jejichz cena by mela byt nejnizsi v cele CR. I tam stala 12° Starobrno vic, nez tady v SRN ve FRISTO = 9,90€.
Osobne tady kupuji jen Konrada, ten je za 7,49€ za 20x0,5L. (Zalohu nepocitam) Taky neverim ze by v CR stal min.. :-?


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Luky

úterý, 1. únor 2011
17:46

Luky

Nevím, proč bych si měl z Německa vozit zrovna PU, když tam mají daleko lepší piva, než je PU jedenáctka a to za srovnatelnou cenu , jakou dám za PU


napsal(a): Luky [Odpovědět]

masakr

úterý, 1. únor 2011
17:16

Chudá utlačovaná menšina z vietnamu,zase maj o kšeft míň,to aby zvedli ceny na tržnicích,ale,že to trvalo než na to Ti manažeři přišli,jestli by neměli angažovat někoho z megongu,pak budou o krok dál:-)


napsal(a): masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 1. únor 2011
15:48

jiri.kana

V této souvislosti mě napadají dvě otázky:

1. Jak funguje ten automat, tedy jakým způsobem rozpozná basu kterou vykoupí/nevykoupí?

2. Proč jsou u nás přepravky výrazně dražší než v DE? Je to tím, že výrobci si tam neúčtují zálohy v plné výši ceny obalu, tedy jako třeba u nás není záloha plnou cenou prázdného sudu?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pepe

úterý, 1. únor 2011
15:45

Pokud zdůvodnňují cenu piva nižší spotřební daní, nevíte někdo jak je v Německu vysoká? Docela by mě to zajímalo.


napsal(a): pepe (pepepepe3(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Ludwig

středa, 2. únor 2011
14:42

Ludwig

to pepe:
Mehrwertsteuer (Depehacko) je v Nemecku od 1.1.2007 presne 19%.
Predtim bylo 16%!
To vim naprosto presne...


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Kejna

středa, 2. únor 2011
15:43

Kejna

to pepe: to Ludwig: je to 0,787 EUR z hektolitru na každý stupeň EPM (ale netýká se nealkopiva) u jedenáctistupňového Pilsner Urqell tedy 0,787 krát 11, takže 8,657 na hl, to znamená 4,3 centíku na jedno (0,5l) pivo, .. tedy tak to bylo cca před rokem, s MWSt to nijak nesouvisí, ta se platí "vedle".
U nás je systém stejný, jen je tam ještě kategorizace dle výstavu (čím větší, tím větší daň), PU je v nejvyšší kategorii za 28,80 z hektolitru za každý stupeň EPM. U nás je tedy skutečně spotřební daň skutečně vyšší rozdíl ovšem činí cca 2 centy na flašce!!


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

FrantaNovak

středa, 2. únor 2011
16:18

to Kejna: Jenom dotaz, není u nás SPD v této kategorii 32Kč/hl za každý stupeň EPM?


napsal(a): FrantaNovak (fr1nta(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Kejna

středa, 2. únor 2011
16:37

Kejna

to FrantaNovak: ano, je to tak, pro PU platí opravdu základní sazba CZK 32 (28,80 je pro kategorii 150-200 Thl), jsem já to ale mrkev nepozorná :-), omlouvám se za mystifikaci, ten rozdíl pak tedy činí cca 2,7 centu.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

FrantaNovak

středa, 2. únor 2011
16:51

to Kejna: ;)


napsal(a): FrantaNovak (fr1nta(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

úterý, 1. únor 2011
12:54

hroch

A tady máme ten nárůst exportu u PU o 4,4procenta.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

úterý, 1. únor 2011
12:35

Dan

Místo aby tu "prémiovou" pivoládu u nás zlevnili na úroveň která odpovídá její kvalitě, stejně jako to museli udělat v Německu, raději mění přepravky...
Snad si páni manažeři z PU nemyslí, že tím se jim zvednou prodeje u nás?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Lecba.neklidem

středa, 2. únor 2011
08:21

to Dan: dokud budeme ochotní za Pěnívý Univerzál platit nehoráznou sumu tak nás budou dojit dál....


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]

slina

úterý, 9. srpen 2011
12:32

P.s.Pivo šlo vrace do minulého měsíce v automatu v kauflandu, stačilo dát bednu na sluníčko a nebo ohřát fénem a nálempky šli bez problémů sloupnout -stačilo jen ty z delší strany bedny. Teď už to nejde, ale zatím nevím proč. nevíte někdo co je v tom za fígl? Bednu jsem oloupal celou a stejně nešla vrátit...


napsal(a): slina [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI