Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slovenské pivo varíme aj v Poľsku

Co se píše o pivovarech a pivu


Slovenské pivo varíme aj v Poľsku

[úterý, 1. prosinec 2009]

Slovenský pivný trh tápa. Napriek tomu, že na pultoch predajní zostávajú tradičné značky, ich pôvod nemá s históriou nič spoločné. Pivné giganty - Heineken a Topvar - skúpili regionálne značky pod jednu strechu a varia pivo z jedného centra.

Pozícia malých hráčov je výrazne obmedzená. „Na rozdiel od susedných krajín, kde zažívajú malé pivovary zlaté časy, na Slovensku postupne vymierajú," hovorí o situácii na trhu Branislav Cvik, predseda Predstavenstva Banskobystrického pivovaru.

Domáci „štangasti" nešetria

Košický Cassovar, michalovský Starý prameň či bratislavský Stein. Regionálne značky, ktoré v lepšom prípade stratili svoj domov, v tom horšom zanikli úplne. Kým na začiatku 90. rokov pôsobila na Slovensku dvadsiatka pivovarov, od budúceho roka ich bude len päť.

Napriek dramatickým zmenám, na Slovensku prežívajú aj malé značky. „Malé pivovary majú šancu prežiť, musia sa však orientovať na špeciality, ktoré nie je možné vyrábať vo veľkých pivovaroch," vysvetľuje Roman Šusták, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Kým Heineken a Topvar hovoria o poklesoch predaja, Banskobystrický pivovar hlási stabilizovanú pozíciu. Podľa Cvika, pivovaru pomohli snahy odlíšiť sa od veľkých hráčov na domácom trhu, aj keď bystrické pivo exportuje do Kanady či Fínska. Svoje pozície si udržiava aj vyhniansky Steiger.

Popradský Pilsberg z Poľska

Svoj tradičný domov stratil aj podtatranský Pilsberg. „Súčasná situácia na slovenskom trhu aj kvalitatívne podmienky výroby ukázali, že výhodnejšie je variť pivo v Poľsku," zhodnotil situáciu Peter Sabol, poverený vedením popradského Pilsbergu. Podľa jeho slov sú úvahy o návrate výroby pod Tatry skôr v rovine špekulatívnych úvah. K podobnému kroku pristúpil pred dvoma rokmi aj Stein, ktorý presunul výrobu sudového piva na Moravu.

Šusták nepredpokladá, že by v najbližšej budúcnosti malo na trhu dôjsť k výraznejším posunom. „Počet malých pivovarov je momentálne stabilizovaný," hovorí.

Osobitnou kategóriou slovenského trhu sú reštauračné minipivovary. „Na Slovensku je ich pomerne málo. Ponúkajú nepasterizované alebo kvasinkové pivá, ktoré majú na trhu svoje opodstatnenie," vysvetľuje Šusták. Väčšina z nich existuje v spojení s reštauračným zariadením. „Varíme svetlé a tmavé kvasinkové 11,5-percentné pivo, ktoré je čerstvé, napasterizované a nefiltrované, preto si uchováva všetky vitamíny B," hovorí o osobitosti reštauračného piva Beáta Murková, majiteľka košického pivovaru Golem.

Medzi vínom a pivom

Od roku 1997 varí osobité pivo aj rožňavský pivovar Kaltenecker. „Malé pivovary by nemali konkurovať veľkým. Od veľkých pivovarov sa chceme odlíšiť, nechceme s nimi súťažiť," vysvetľuje hlavnú filozofiu varenia piva Ladislav Kovács, riaditeľ pivovaru Kaltenecker. Do dnešného dňa ponúkol na trh 17 rôznych druhov piva či pivných špeciálov. „V rámci malého pivovarníctva sa dá veľmi veľa experimentovať, pripravovať zaujímavé chute," hovorí Kovács. Svetlo sveta tak uzrel pivný špeciál obohatený vínnym extraktom.

Kým veľké pivovary sú nútené ponúkať overené chute, ich miniverzie majú možnosť osloviť aj špecifické regionálne chute. „Priestor na experimenty tu stále je. Skúšali sme napríklad vyrábať zelené pivo, pre poľovníkov," hovorí o nezvyčajných pokusoch Ľubomír Švarc, zakladateľ pivovaru Dobrovar. Podľa jeho slov však zákazníci dávajú prednosť osvedčeným kvasinkovým pivám.

Pivovary na Slovensku

Heineken Hurbanovo

SABMiller Veľký Šariš

Steiger Vyhne

Popper Bytča

Banskobystrický pivovar

- prehľad zahŕňa malé a veľké pivovary, ktoré varia pivo na Slovensku

Zdroj: HN Online.sk | Autor: Tomáš Vašuta

[Slovensko] 07:45 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

středa, 2. prosinec 2009
06:07

Roman Holoubek

Pavle, tak pokud já mám správné info, tak se polské pivo vaří už i u nás. Beze srandy. Nevím, zda ještě ta výroba pokračuje, ale v Měšťanském budějovickém pivovaru (Samson) vyráběli tmavé výčepní pro polského zákazníka. Pivo se jmenuje Heban (či tak nějak) a je na něm dokonce polsky napsáno něco ve smyslu "první černé polské pivo".


Libor

středa, 2. prosinec 2009
08:10

Libor

to Roman Holoubek: potvrdzujem Tvoje slová
pivo sa naozaj volá Heban - s dovetkom "Piervsze czarne polske piwo".... (sorry za prípadné prznenie polštiny)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 3. prosinec 2009
08:56

Pavel R.

to Roman Holoubek: Já věděl, že mám mezery vevzdělání :D Čeho se tu ještě dožijeme...


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:14


posted by: Inzerce

Pavel R.

úterý, 1. prosinec 2009
22:33

Pavel R.

Je to koloběh života, globalizace nebo prasárna ? Slovenské pivo se vaří v Polsku, české na Slovensku... Teď už jen zbývá aby se polské začalo vařit u nás... Pokud teda nemám mezery ve vzdělání a už se tak neděje :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Peter

úterý, 1. prosinec 2009
21:23

Bytca uz vari iba same lacne piva!


napsal(a): Peter [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 1. prosinec 2009
16:34

Roman Holoubek

Bytča vaří. A i přes likvidaci 16% tmavého Palatína - zmenšeno na 12%. A je to pořád ještě pitelné pivo na SK.

Ale koneckonců majitel (majitelé?) Bytče také můžou za jednu likvidaci a to za Ilavu, jejíž značku Konbier degradovali na vodové levné pivo a vaří v Bytči.

Takže nejen někteří velcí hráči, ale i někteří malí používají klasický kapitalistický způsob ekonomického efektivního myšlení. Koupit konkurenci a zavřít ji.
Na tom skutečně nevidím nic špatného. Jen nám co toužíme po pestrosti výrobců (a ne brandů) to vadí. Jinak ekonomika má své zákonitosti a toto do ní patří.


krišot

úterý, 1. prosinec 2009
09:22

Krišot

Bytča ještě vaří? Jsem myslel,že už ne.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

krišot

úterý, 1. prosinec 2009
09:21

Krišot

"Počet malých pivovarů je stabilizovanuý". Zbývá jen dodat, že už žádný nezůstal.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

koscj

úterý, 12. leden 2010
22:03

to krišot: ale to nie je pravda, je ich dosť.


napsal(a): koscj (koscj(a)post.sk) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI