Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Začíná obří festival piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Začíná obří festival piva

[sobota, 11. červenec 2009]

Jeden z největších pivních festivalů v Česku startuje již dnes ve Svijanském Újezdě.

Dvacátý ročník obřích Slavností svijanského piva vypukne na tamním koupališti ve 13 hodin. Nabídne ochutnávku nového alkoholického nápoje, více možností, kde se skrýt před deštěm či sluncem a spoustu muziky. A nebude chybět ani překvapení.

Pivo poteče tento rok ze sto šedesáti píp. Opět je to o něco víc než minule; loni jich bylo sto čtyřicet, předloni sto dvacet. „Musíme uspokojit všechny návštěvníky,“ prohlašuje ředitel svijanského pivovaru Roman Havlík. „Jen loni jich do areálu zavítalo sedmnáct tisíc.“ Pro ilustraci -minulý rok se vytočilo šest set padesát padesátilitrových sudů.

K ochutnání budou všechny druhy svijanského piva s výjimkou patnáctistupňového speciálu Baron. „Svijanská Desítka, Máz, Rytíř, Kníže a Kněžna,“ vypočítává Havlík. Největší zájem je zpravidla o desetistupňové a jedenáctistupňové pivo, takzvaných dvanáctek a třináctek se vypije méně.

Novinkou bude ochutnávka nového druhu piva, které chtějí ve Svijanech začít vařit a dodávat do vybraných restaurací. Nese název Kvasničák. „Je to svrchně kvašené pšeničné pivo, které pochází z Německa. Fajnšmekři jej budou možná znát z tamních restaurací,“ prozradil Havlík.

Vyhrávat budou regionální i známé kapely K popíjení bude znít country, dixieland, dechovka i rock. Návštěvníkům budou vyhrávatmuzikanti z regionálních i věhlasných kapel: od Nonstop a Tres Udos přes Rangers až po Dědu Mládka Illegal Band. Nebudou chybět zpěváci Miroslav Žbirka, David Koller, Jaroslav Uhlíř a Aleš Brichta. „Kvůli onemocnění nepřijede původně ohlášená Marie Rottrová,“ zmínil spolupořadatel programu Pavel Mikez.

Diváci se dočkají i jednoho překvapení. „Podařilo se nám dojednat účast jisté netradiční a pozoruhodné moderátorské osobnosti. Lidé se mají na co těšit. Host dorazí odpoledne, nejpozději navečer,“ naznačuje Roman Havlík.

Prostor, v němž se slavnosti konají, se o něco zvětšil. „Přibude velký stan, kam se mohou lidé schovat když bude pršet nebo když bude pálit slunce,“ doplnil Havlík. Dosud měli pořadatelé na počasí celkem štěstí. „Za to, aby bylo i letos hezky, se teď doslova modlíme.

Příznivci piva se již na letošní ročník těší. „Tyto slavnosti jsou jedny z nejlepších, co znám. Jezdím tam už patnáct let, v poslední době i s rodinou. Akce je skvěle zorganizovaná. Pivu zdar a pivařům zvlášť,“ zdraví v diskusi na webu www.svetpiva.cz Luboš Bakovský z Jičína.

Železniční společnost Tanvald vypraví, stejně jako v uplynulých letech, na slavnosti zvláštní vlak. Pojede z Tanvaldu přes Železný Brod do Turnova a Příšovic.

Půjde o historický motorový vůz M240.057, řečený Singrovka. „Z turnovského nádraží bude na slavnosti zajištěna kyvadlová doprava,“ píší pořadatelé na internetové adrese www.zubacka.cz. Autobus bude jezdit mezi Turnovem a Újezdem od 13 do 24 hodin každou půlhodinu. Záchytná parkoviště budou na okrajích obce. „Jedno velké ve směru od Svijan pojme pět set aut, na tři menší při cestě od Pěnčína se vejde dohromady zhruba tisíc vozů,“ oznámil starosta Svijanského Újezda Blahoslav Kratochvíl.

***

* Pivní festival

Slavnosti svijanského piva, Koupaliště Svijanský Újezd, 11. července 13.00, Vstup: 150 korun

Co se bude pít? Svijanská Desítka 10%, Svijanský Máz 11%, Svijanský Rytíř, Kvasničák, Svijanský Kníže 13% a Svijanská Kněžna 13%. Cena všech druhů: 15 korun

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jan Mikulička

[Svijany] 13:04 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Hastrman

středa, 15. červenec 2009
21:31

Pšenice v Černé Hoře by se měla vařit v srpnu a slavnostně by měla být pokřtěna na Pivní pouti. Pivovar stálé dobře řídí ing. Fusek


napsal(a): Hastrman (pivovar(a)pivohastrman.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 14. červenec 2009
21:21

jiri.kana

Když pochází z Německa, tak nemůže zároveň pocházet z Náchoda :-)
Jinak už se psalo i o tom, že pšenici plánují i v Černé Hoře.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
05:49


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

úterý, 14. červenec 2009
20:01

Roman Holoubek

Koukám další pšenka na obzoru. Nebo půjde "jen" o pivo z Náchoda s labelem Svijany? Kdo to ví odpoví, nebo si domyslí.
Ale nemají svijanští náhodou pod názvem Kvasničák své jiné pivo?


jiri.kana

úterý, 14. červenec 2009
21:36

jiri.kana

to Roman Holoubek: To víš, jak je ten Kvasničák z nějakého důvodu čím dál silnější (nebo že by to byl jen můj subjektivní dojem? - ale začínal oficiálně jako 12,5° a dnes udávají 6% alkoholu...), tak je možná načase jeho původní koncepci opustit.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

LiborP

středa, 15. červenec 2009
09:23

LiborP

to Roman Holoubek:
Jak je to teď vlastně s Černou Horou? Stále ovládá pan Fusek nebo už ji spolkla KB?


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

hroch

středa, 15. červenec 2009
06:55

hroch

to jiri.kana:
kvasničák je polotovar jedenáctky před HGB. Takže před lety když s ním vyjely tak se jedenáctka dělala z 12,5ky a dnes to podle porovnání se třináctkou a patnáctkou ze Svijan vychází na 13,75.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 15. červenec 2009
09:37

Roman Holoubek

to LiborP: To není dotaz na mne, ale na Pivovar Černá Hora. Omlouvám se za nedostačující odpověď, ale nejsem kompetentní za ně mluvit. Jinak na ČH se mi líbí jak široké portfolium piv, tak i ekonomika postavená na 3 nohách: pivo, limo, turistický ruch. Takže jen tak dál, to je dle mne správná cesta pro pivovar dané velikosti. A šeptanda o pšenici z ČH - správný krok, myslím, že doba už nazrála pro tuto kategorii piva u nás. Teda, když už chutná i Chodymu :D



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI