Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velkopopovický pivovar otevírá novou prohlídkovou trasu

Co se píše o pivovarech a pivu


Velkopopovický pivovar otevírá novou prohlídkovou trasu

[úterý, 9. červen 2009]

Nové expozice uvidí také návštěvníci 17. ročníku dne kozla tuto sobotu

Velkopopovický pivovar dnes otevírá novou prohlídkovou trasu s rozšířenými expozicemi historie a výrobního procesu. Tradiční česká značka Velkopopovický Kozel se představí neotřelou formou, návštěvníci si projdou novou prohlídkovou trasu bohatší o návštěvnické centrum a prodejnu suvenýrů. Součástí trasy je samozřejmě současná varna i další části výroby. Nová expozice má premiéru dnes, první velký nápor návštěvníků se ale očekává na Den Kozla v sobotu 13. června.

Foto

Expozice dějin pivovaru a zdejšího piva přímo v historické varně překvapí návštěvníky, kteří zavítají do pivovaru. Ti nejprve projdou pivovarským parkem a návštěvnickým centrem, jehož součástí je také prodejna suvenýrů. Na trase se seznámí také se současnými varními a výrobními postupy piva. „Chceme ukázat návštěvníkům co nejvíce z tohoto tradičního českého pivovaru, vyprávět jim slavný příběh velkopopovického piva a seznámit je s výrobou piva Velkopopovický Kozel“ říká Markéta Formanová, manažerka rozvoje cestovního ruchu Plzeňského Prazdroje.

Velkopopovický pivovar je jedním z architektonicky nejzajímavějších a nejzachovalejších pivovarů u nás, nachází se v bezprostřední blízkosti Prahy, navíc malebném regionu Velkopopovicko.

Pivovar Velké Popovice nyní nabízí novou prohlídkovou trasu a nové bezbariérové Návštěvnické centrum. Návštěvníky necháme nahlédnout pod pokličku výrobního postupu světlého i tmavého Velkopopovického Kozla a provedeme je slavnou historií i současností úspěšného pivovaru, ve kterém se vaří pivo již více než 130 let. Samozřejmostí je ochutnávka Velkopopovického Kozla a živý maskot kozel Olda.

Roste výstav i popularita pivovaru

Velkopopovický pivovar byl založen v roce 1874 rostl a sílil i v historicky těžkých dobách. Dnes se původní výstav 18 000 hl piva zvýšil až k hranici přesahující jeden a půl milionu hektolitrů piva.

Loni pivovar navštívilo téměř 11 500 osob, což je o 13 % více než o rok dříve – podle výsledků prvních měsíců letošní sezóny soudíme, že tento rok bude ještě úspěšnější,“ dodává Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Trasa prohlídky:

* Návštěvnické centrum

* Nádvoří pivovaru

* Kinosál

* Historická varna

* Současná varna

* Ležácké sklepy

* Stáčírna lahví a sudů

* Živý maskot Olda

* Návštěvnické centrum – Kozlí obchod se suvenýry

Co nabízí prohlídkový okruh

První kroky zavedou návštěvníky do zbrusu nového bezbariérového Návštěvnického centra, odkud se společně s průvodcem vydáte na prohlídku.

Po krátkém úvodním filmu překvapí expozice varního procesu situovaná do charismatického prostředí historické varny. Prostřednictvím stylizované interaktivní instalace se návštěvníci doslova „podívají pod pokličku“ výrobního procesu Velkopopovického Kozla a poznají suroviny, ze kterých pivo vaříme. Dozví se také, jaký je rozdíl mezi světlým a tmavým pivem, a nahlédnou i do současné varny.

Dále zájemce prohlídka zavede do prostor, ve kterých průvodci nevšední formou představí bohatou historii pivovaru a osobnost i rod jeho zakladatele barona Františka Ringhoffera. Toto zastavení netradičním způsobem mapuje klíčové etapy ve vývoji pivovaru i značky Velkopopovický Kozel. Zasloužená pozornost je také věnována podnikatelskému příběhu barona Ringhoffera a jeho rodiny, která výrazným způsobem tvořila a měnila nejen příběh pivovaru, ale celého kraje.

Trasa pivovarem pokračuje přes ležácké sklepy, kde pivo kvasí a zraje, do stáčírny lahví a sudů s plně automatizovanými linkami.

Prohlídka končí opět v Návštěvnickém centru, jehož součástí je i obchod se suvenýry.

Součástí prohlídky je i oblíbená ochutnávka piva Velkopopovický Kozel pro návštěvníky starší 18-ti let a nechybí ani živý maskot pivovaru – kozel Olda.

Program letní sezony v pivovaru

V dubnu proběhl čtvrtý ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera. Koncem května již podruhé zavítali do pivovaru zákazníci z řad majitelů restaurací, kterým se speciálně věnoval starší obchodní sládek a obchodní zástupci.

V sobotu 13. června 2009 se koná už 17. ročník Dne Kozla, letos v duchu tradičních českých řemesel. Očekávaných 13 tisíc návštěvníků akce si bude moci vyzkoušet např. rytí do skla, vypalování do prkének, kovat předměty, vyrobit sud na pivo nebo si uplést košík. I tentokrát se pivovarští blýsknou pivním speciálem MISTR, ke kterému bude na výběr dostatek pochutin vhodných k pivu. Na slavnostech Kozla nebude chybět ani česká muzika na dvou hudebních pódiích, ať už půjde o nové mladé talenty nebo vyzkoušené hudebníky jako je Anna K. nebo MIG 21. Letní sezónu pivovar zakončí 19. září Dnem otevřených dveří.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

val

úterý, 9. červen 2009
16:46

val

bude součástí exkurze procházka mezi CK tanky a výklad u HGB mašinky, hm?


napsal(a): val [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 9. červen 2009
19:08

Roman Holoubek

to val:
No měla by. Myslím si, že by konečně měl někdo prolomit bariéru mlčení a nestydět se za moderní technologie. Je potřeba zákazníkům ukazovat divy moderní techniky a činit v tomto osvětovou činnost. Zákazníci musí pochopit, že jedině díky CKT, HGB, tlakové varně, extraktu, atd. se docílí té nejvyšší homogenní kvality. A kdo jiný, než největší hráč na trhu by měl na svá bedra vzít břímě těžké úlohy misionáře.


Adsense

19. duben 2024
12:19


posted by: Inzerce

tomas

úterý, 9. červen 2009
20:29

tomáš

to Roman Holoubek: No zrovna Kozel je poslední z velkých, kde se používá na hlavní kvašení otevřená spilka v několika odděleních a i ležácký sklepy (viděno osobně minulý týden)na Kozla, Klasika a Mastera. Přes tamní CKT je jen hlavní kvašení Gambrinusu, kterej dozrává kupodivu taky v ležáckých tancích. Vaří se kmenově 12,7% , takže u výsledný HGB 12ky to zase není úplná darda. Tlaková varna a extrakt se už dneska používá celkem běžně a kozel je navíc vařen z granulí. Spilky skončí na konci letošního roku, potom bude hlavní kvašení taky přes CKT. Byli jsme tam přímo se sympatickým sládkem, takže jen fakta. A ta nová prohlídková trasa je moc pěkně udělaná.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 10. červen 2009
06:22

Roman Holoubek

to tomas: V tom případě se popovickým hluboce omlouvám a mou nadsázku doplňte prosím k jinému vhodnějšímu pivovaru :-)

PS: Ale já osobně nepovažuji vyextrahované hořké substance za klasiku (a vítám, když ji někdo nepoužívá). Respektive, když většina hořkosti pochází jen z extraktu, je to na pivu znát. A proč nevaří kmenově 12,2 a neředí na rovných 12, a co 11 a 10? A tlaková varna? Ano jde o ekonomiku, ale také nejde o nic jiného než o papiňák. Lehce kulhající přirovnání: Guláš z kotlíku, kde je významná část odpařena, částečným zahuštěním a povařením získá jinou chuť, než guláš za 1/2 hodiny udělaný v papiňáku.


tomas

středa, 10. červen 2009
08:19

tomáš

to Roman Holoubek: Já taky nepovažuji extrakt za klasiku, ale nemá smysl mít zbytečný iluze, že v menších pivovarech je vše OK. Na ekonomiku koukaj všichni. Minimálně na desítky extrakt používají skoro všude. Tlakovou varnu mají třeba v Klášteře, Svijanech i jinde a některý piva mají pořád výborný. V Bamberku v Mahrs ji mají třeba taky a skoro všechny piva jsou nadprůměrně dobrý. Myslím, že guláš se může uvařit špatnej i v klasickým kotlíku. Mám rád tradice, ale to co dneska považujeme za tradiční (třeba ocelový ležácký tanky, betonový spilky) tak proti tomu bojovali ochránci tradic kdysi taky, když to nahrazovalo dřevěný sudy. Tradiční varny na přímej otop nebo otevřený štoky už se taky skoro nikde nepoužívají. Za pár desítek let tady bude spousta diskutujících obhajovat cékáčka jako tradiční věc proti něčemu modernějšímu co v budoucnu příjde. Vaší ochranou známkou-Tož tak.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

hroch

středa, 10. červen 2009
13:57

hroch

to tomas:
Když jsem studoval učebnici technologie výroby piva na začátku devadesátých let, tak tam byly CKT zmíněny, včetně "nejhorších" variant využití, tlakový chmelovar taky, ale o HGB a podtlakovém scezování tam nebylo ani slovo. Za to tam byla zmíněná kontinuální varna a taky semikontinuální kvašení a to by byl opravdu kentus. Podobně se peče v pekárnách nekonečný rotující pásový plech na který se kydaj třeba piškoty a po osmimetrové peci vylejzají upečený, Tak nějak to v té učebnici je. Zkusím se na to podívat a napsatúvahu co nám odbornící nastiňovali v učebnicích. Třeba něco ze supermoderních novinek se už používá akorát to neznáme


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI