Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kuřáci na Slovensku budou v restauracích odděleni zdí

Co se píše o pivovarech a pivu


Kuřáci na Slovensku budou v restauracích odděleni zdí

[úterý, 17. únor 2009]

Majitele restaurací čekají na Slovensku nákladné přestavby. Poslanci slovenského parlamentu totiž v úterý schválili novelu zákona o ochraně nekuřáků, na jehož základě musí být kuřácká část restaurace oddělena od ostatního prostoru zdí v případě, že se v zařízení podává jídlo. Pokud se v podniku podávají pouze nápoje, stavební úpravy potřebné nebudou.

Ve hře byl také úplný zákaz kouření v restauracích, ale tento návrh neprošel. Podle schválené novely musí být pro nekuřáky vyhrazena minimálně polovina plochy restaurace a nekuřácká část musí být umístěna u vstupu do restaurace. Pokud v restauraci nebude možné provést tuto stavební úpravu, bude celá nekuřácká.

Novela začne platit od 1. dubna 2009 a přestavbu musí majitelé restaurací ukončit do 1. září 2009. Za novelu zákona hlasovalo 111 ze 137 přítomných poslanců.

Za prodej tabákových výrobků osobám mladším 18 let hrozí pokuta. Zákon zároveň zakazuje prodej tabákových výrobků ve školních bufetech a automatech. Zákaz kouření se vztahuje na areály nemocnic, divadel, kin, úředních budovách, autobusových a železničních nástupištích.

Při hlasování neprošly kuriózní návrhy poslanců, jako byl například úplný zákaz prodeje cigaret na Slovensku nebo zákaz kouření ve vzdálenosti do 10 metrů od dětí a těhotných žen. Poslanci se v rozpravě výjimečně nedělili na koaliční a opoziční poslance, ale na kuřáky a nekuřáky.

Zdroj: Novinky.cz | Autor: Ivan Vilček


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pátek, 20. únor 2009
10:06

hroch

Hlavní problém je v tom, že ta legislativa musí chránit nekuřáky před arogancí kuřáků. jak už bylo v diskuzi zmíněno více lidma mají představu že k pivu si dají cigáro. Proč takový člověk, který za týden bez piva vykouří třeba jen deset cigaret a takových je hodně,musí za pět hodin u piva (zhruba tři procenta času toho týdne)vykouřit taky deset cigaret. Proč se nechová jako po zbytek týdne. Teprve když bude povinně udělaná alternativa kuřácká nekuřácká část sám pozná nesmyslnost takto vykouřených cigaret a z těch lidí se stanou slušní kuřáci jedno dvě cigára před vchodem. Z nekuřácký části do smradu kuřácký si to jedno cigáro vykouřit nepůjde. Jinak u nás musí nekuřáci přes kuřáckou místnost jít na pánské WC. Kdyby se rapidně samo od sebe (viz výše)nesnížilo kouření v kuřácké místnosti zvané hašišárna tak jsme tam stěnu udělali spočtené náklady 9t.Kč. ventilátor už jsme měli.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

val

čtvrtek, 19. únor 2009
17:40

val

to Jip: Odhlédnu-li od všech více či méně objektivních argumentů, jde o jedinou věc: Vy chcete hulit (jedno, zda v hospodě, na nádraží, v mateřské školce, princip je stejný), já si chci vychutnat dobré pivo v netoxickém vzduchu. Proto budu vždy podporovat zákaz kouření. Tolerance? Když člověk kuřáka požádá, zda-li by to nemohl típnout, řekne běž do cukrárny apod. (ze zkušenosti, neřikám, že jsou takoví všeci) OK. Těším se na dobu, až na prosbu kuřáka, zdali si smí zapálit, budu moci odvětit "táhni do kuřárny". Proti ohni ohněm. To bude řečí o diskriminaci. Obavy majitelů hospod chápu, nicméně neviděl bych to nijak černě. Pít se bude furt, s cigaretou nebo bez. Jsem velmi zvědav, jaká bude po zavedení zákazu kouření praxe u sousedů Slováků.


napsal(a): val [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
23:20


posted by: Inzerce

hroch

čtvrtek, 19. únor 2009
16:25

hroch

Nekuřácké úpravy versus papírové ručníky.
Já bych to neviděl tak hrozně. Minimálně v devadesátiprocentech případů to jde vyřešit maximálně stěnou z ytongu s jedněmi dveřmi a to je do 20 tisíc jednorázové investice. A vrátí se to především majiteli a obsluze na zdraví a nesmradlavým oblečení. Narozdíl od toho zákaz hadrových ručníků a povinné vybavování záchodů papírovými utěrkami je každoměsíční provozní náklady podle velikosti restaurace jdoucí do tisíců. A proti tomu například nikdo neremcal. Ono kolem hygieny by toho bylo na diskuzi víc a je tam perzekuce nově vznikajicích hospod proti starým knajpám.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

val

čtvrtek, 19. únor 2009
17:46

val

to hroch: Hadrové ručníky v restauracích jsou děs, furt mokrý a špinaví, nicméně chápu nelibost majitelů vůči papírovým. Samy o sobě papírové ručníky nejsou drahé, ale lidi sou dobytci a místo jednoho dvou maximálně tří kousků na osušení z toho dycky vytrhnou celej štos, to vídávám furt. Dle mého názoru je ideálním řešením tzv. nekonečný ručník. Určitě víte o co jde, látkový ručník, kterého se vždy kousek odvine, utře se, on se pak navine druhou stranou do zásobníku a až je celá role špinavá, vypere se a použije znova.


napsal(a): val [Odpovědět]

val

čtvrtek, 19. únor 2009
17:47

val

to val: *špinavý


napsal(a): val [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 20. únor 2009
06:15

Roman Holoubek

to val:
V této větě se nepíše ani špinaví, ani špinavý, ale špinavé :-)
Nebo také, smradlavé, nehygienické, nechutné, ...


val

pátek, 20. únor 2009
07:03

val

to Roman Holoubek: Při použití spisovného jazyka je správně špinavé, při použití hovorového jazyka je správně špinavý. Věřte mi :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

phrabina

pátek, 20. únor 2009
20:27

phrabina

to val: no, taky záleží na tom, z které části republiky pocházíš :-)


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

val

sobota, 21. únor 2009
11:33

val

to phrabina: Jde-li o reakci na jazykový problém (Váš komentář nenavazuje na thread, tak si nejsem jist), tak Vás musím zklamat, v tomto případě s tím nářečí nemá co dělat :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

phrabina

neděle, 22. únor 2009
11:20

phrabina

to val: nemluvím o nářečí, ale o rozdílu mezi hovorovou a obecnou češtinou. V obecné češtině jsou ručníky špinavý, v hovorové jsou špinavé. Pocházím z kraje (Zlín), kde i přes snahu některých celoplošných médií používání obecné češtiny stále tahá za uši. Nikdo z domácích si dvě světlý piva neobjedná a to používají hovorovou češtinu. Prosím případné lingvisty o opravu/upřesnění.
Ovšem zpět k tématu smradění v hospodách. Podle mě je slovenské řešení sice vstřícné ke kuřákům, ale likvidační vůči hospodám, kde fyzické oddělení kuřáckého prostoru není možné. Jestli to dobře chápu, musely by být podobné, většinou malé podniky vyhlášeny za kompletně nekuřácké. Případný odliv hostů - kuřáků do sousedního podniku, kde takové oddělení bude, může být pro tento malý podnik fatální. Aby se zabránilo dalšímu křivení trhu je pak lepší celoplošný zákaz kouření bez výjimek. A to že fajčenie škodí zdraviu víme snad už všichni.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

hroch

pátek, 20. únor 2009
09:55

hroch

to val:
Já to nepsal, že jsem proti papírovým ručníkům, ale jako ukázku, že se k tomu nikdo nevyjadřuje, a cenový porovnání. Ale určitě mokrý hadrový ručník omezuje pobyt a zážitek v restauraci míň než smrad kuřáků.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

val

pátek, 20. únor 2009
13:24

val

to hroch: Rozumim, já to zmnínil jen jak zajímavost mimo téma.


napsal(a): val [Odpovědět]

val

pondělí, 23. únor 2009
07:24

val

to phrabina: Hm, pravda, hovorová a obecná čeština jsou dvě rozdílné věci. Přesné rozdíly však nejsem schopen vyjmenovat :-) Tak jako, pokud použijeme spojení "špinavý ručníky", ve slově "špinavý" musí být na konci tvrdé y, ať už je to čeština jaká chce :-) No, a jestli někdo používá spojení "světlý piva"? To netušim, abych řekl pravdu, nemůžu si vybavit, jak se to v Práglu nejčastěji říká...
Otázka odlivu hostů z komplentně nekuřáckých podniků by mě také velmi zajímala. Podle mě to bude jako všude jinde - nejprve znatelný pokles, pak mírné zvýšení, pak období stagnace, pak návrat všech původních hostů včetně kuřáků. Faktem každopádně je, že to období poklesu může některým podnikům způsobit vážné potíže... Ale nevěřim, že to bude tak hrozné, jak někteří prorokují. Ostatně ve slovenském zákoně je -pokud se nepletu- zmíněno, že se přestavba týká pouze podniků, kde se podává jídlo, takže bych řekl, že ty opravdu malé hospůdky, bary etc. začnou prostě podávat maximálně arašídy. A bude vyřešíno.


napsal(a): val [Odpovědět]

Jip

středa, 18. únor 2009
09:58

Další kokotina. Stát beztrestně prodává návykové drogy (chápej cigarety), protože na nich má nezanedbatelný zisk. Následně chce omezovat svobodu podnikání v oboru pohostinství. Tak buď zakážu drogy a budu perzekuovat každého kuřáka za jejich užívání nebo je nechám povolené a nechám hospodského, ať si rozhodne sám. Nikdo nikoho nenutí chodit do hospody, tak jako třeba na úřad, na nádraží apod. Trh by si měl poradit sám. Ovšem, máme tu diktaturu EU (a na Slovensku už víc než u nás) a tak budeme omezovat a omezovat, neb občan EU je pouhý stroj na peníze, který by se měl dožít ideálně 100 let a z toho 99 chodit do práce. Ať si kupuje drogy, to je jeho věc, ale majitel hospody bude stát poslouchat a basta ...


napsal(a): Jip [Odpovědět]

val

středa, 18. únor 2009
22:19

val

to Jip: Na nádraží taky chodit nemusíte, můžete přece jít pěšky... A co takhle povolit v hospodách hulit trávu? A ke každýmu popelníku mít sklíčko na lajnu koksu? A stříkačku na herák? To by se Vám nelíbilo, viďte? Ale kouření je v pohodě... Úžasné. Raději budu mít nekuřáckou "diktaturu EU" než kuřáckou diktaturu nemocných závisláků na nikotinu.


napsal(a): val [Odpovědět]

Ňy Wom

čtvrtek, 19. únor 2009
07:26

to val:Chlape, jak vás tady tak pozoruju, neříkají vám primář Nešpor? Nebo konstábl Komorous? Ta dikce...


napsal(a): Ňy Wom [Odpovědět]

Jip

čtvrtek, 19. únor 2009
09:47

to val: Co to meleš? Tak ještě jednou pro tebe, cos to evidentně nepochopil. Stát přece trávu a koks nepovoluje. Na cigárech však tvrdě vydělává a jejich prodej vesele podporuje. Ale takovej hospodskej, co má putiku a je rád, že mu tam někdo přijde, se musí omezovat kvůli debilnímu zákonu a to buď stavět zeď nebo udělat celou hospodu nekuřáckou. To je ale kravina. A kdo mu to zaplatí? Stát? To těžko.

Ty jako host si můžeš zajít kamkoliv. Ale ten hospodkej zas dostal nějakej příkaz a musí ho splnit.

Dokud bude stát drogy vesele prodávat, což také činí, nemá co kecat do jejich užívání. Tím to hasne.


napsal(a): Jip [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 19. únor 2009
10:38

Henri

to Jip: Zde nejde o to, že když stát drogy povolil, tak by neměl regulovat jejich užívání. Můj názor je, že je každého věc jakou drogu užívá, ale jen potud, pokud tím JAKÝMKOLIV způsobem někoho neomezuje a nebo neškodí jinému! A to, že nemohu jít do restaurace vychutnat dobré pivo, aniž bych musel také fetovat, to omezování je!A pokud nechci být diskriminován a jdu tam, tak je mi škozeno! Argument, že hospody po zákazu kouření zkrachují je nesmyslný. Kuřák po krátkém počátečním trucování na pivo stejně přijde (nebo je někdo, kdo chodí do hospody výhradně kvůli kouření?)a navíc přijdou i lidé, kteří tam za stávajících podmínek prostě nechodí.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

val

čtvrtek, 19. únor 2009
14:58

val

to Henri: Přesně, kultivovanějším způsobem jste vyjádřil mé stanovisko :-D


napsal(a): val [Odpovědět]

val

čtvrtek, 19. únor 2009
15:12

val

to Jip: Samozřejmě, hospodský se musí omezovat, musí mít třeba povinně záchod! Taková nehoráznost! Víte co dneska stojí výbava toalety? A to musí mít dvě - pro pány a dámy. Dovedete si představit tu skvělou částku, kterou by hospodský ušetřil, kdyby mohl posílat hosty chcát na chodník?


napsal(a): val [Odpovědět]

Jip

čtvrtek, 19. únor 2009
15:41

Opakuju, že je blbost přikazovat majiteli hospody, jaký podnik si z toho má udělat. Když po mě chce zeď, tak ať dosadí dotaci. Pokud mám podnik typu "4.cenová", tak z toho zásadně odmítám dělat nekuřáckou hospodu.

Stejně jako má kuřák možnost jít hulit ven, tak má nekuřák možnost jít do nekuřácké hospody. Nechoďte teď na mě s vesnicema, kde je jedna hospoda. Tam se hulí a hulit bude bez EU i s EU.

Zákazník, ať si jde tam, kde se mu to líbí. Nikdo ho nenutí chodit do mojí zahulené putiky. Podnik je můj a podle typu podniku (a v jakém stavu mám WC, to pro pana val) se odvíjí moje návštěvnost.

Přestanou-li ke mě chodit lidi, je to na žalobu za zásah do podnikání. Ukáže-li se, že po změně zákona ke mně přestanou chodit lidi, zhodnotím situaci a typ podniku změním - ovšem, podle SITUACE NA TRHU a ne, že mi to nějaký kokot z EU nařídí. Plošný zákaz něčeho je řešení dobré leda pro určitý druh lidí.


napsal(a): Jip [Odpovědět]

Kaacz

čtvrtek, 19. únor 2009
19:26

to Jip:
Ano plošné zákazy tu vznikají kvůli určitému druhu lidí .. kvůli bezohledným hovadům, kteří bez nich sami nepřijdou na to, že můžou dělat cokoliv ale jejich zvoboda končí, pokud by svým jednáním někomu škodili. Vezmu-li to obecně, slušný kuřák si svojí jedovatou úchylky provádí někde mimo ostatní lidi. Bezohledné hovado si zapálí smrdutec a vyrazí doprostřed davu ostatních lidí a je přesvědčen že na to má právo. Tak se alespoň nejhorší místa (uzavřené prostory, shromaždiště u zastávky) musí podložit zákonem, aby na ty hovada byla nějaká páka. Slušným kuřákům to nic nedělá, chodili stranou vždycky. Pokud si pamatuju tak za komoušů na zastávkách a nádraží se kuřáci družili stranou a nikomu nevadili. Bohužel pocit svobody dal hulvátům křídla a na ostatní serou. Někdy mám chuť jim čmoud na mně směrovaný oplatit mlhou z pepřáku. Ať tuší o čem to je ...


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Energetik

pátek, 20. únor 2009
09:27

Energetik

to Jip: To je zbytečný... ::lol Každý je přesvědčen o své pravdě, někteří holt preferují plošné normy, zákazy a příkazy, na co nějaká svoboda podnikání...


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

martin

středa, 18. únor 2009
09:05

jak se to vezme. Me to pripada jako nesmysl radit majitelum jak to udelat, kdyby bylo vyhodne mit nekurackou, byly by vsechny nekuracky bez zakona, takhle se dokaZuje ze to je nesmysl.


napsal(a): martin (mc(a)df.lo) [Odpovědět]

siki

úterý, 17. únor 2009
21:28

siki

Zase jsou na Slovensku o krok vepředu....


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI