Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar sa z centra mesta pravdepodobne odsťahuje

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar sa z centra mesta pravdepodobne odsťahuje

[pondělí, 19. leden 2009]

Spoločnosť Pilsberg Investment, s.r.o. Prešov, ktorá je väčšinovým vlastníkom popradského pivovaru, požiadala mesto Poprad o zmenu územného plánu v lokalite, kde sa nachádza pivovar.

Podľa návrhu zmeny územného plánu by sa táto lokalita mala zmeniť zo zóny priemyslu na zónu polyfunkcie. V území s rozlohou viac ako 121 000 štvorcových metrov by mali v budúcnosti vyrásť hotel, byty, nákupno-spoločenské centrum a administratívne priestory. Podľa spoluvlastníka popradského pivovaru Ladislava Lazára „zmena územného plánu neznamená odsťahovanie pivovaru, je to len zmena využitia daného územia.“ Podľa neho popradský pivovar minimálne najbližšie dva roky zostane na tom mieste, kde je teraz. Napriek návrhu zmeny územného plánu definitívne rozhodnutie o budúcnosti celého pivovaru ešte nepadlo. "Je otázka na najbližších päť rokov, či sa to vôbec bude realizovať, vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu v Európe a vo svete,“ povedal Lazár.

Spoločnosť Pilsberg ešte minulý rok uvažovala o zásadnej rekonštrukcii popradského pivovaru, ale vzhľadom na situáciu na trhoch tieto plány pozastavila. Momentálne sa pivo vyrába v licencii mimo Popradu. Popradský pivovar sa v súčasnosti zaoberá výrobou nealkoholických nápojov, predajom piva, výrobou a predajom sladu a veľkoobchodu s liehovinami. Spoločnosť chce v blízkej budúcnosti výrazne zvýšiť výrobu sladu, ktorú plánuje presťahovať do Mlynice v okrese Poprad. "Na súčasnom území je nevhodné rozširovať priemyselnú výrobu a bol by to príliš drahý pozemok v centre mesta na výstavbu sladovne, preto sme sa rozhodli pre Mlynicu,“ povedal Lazár. V pivovare v Poprade sa podľa Lazára nebudú stavať nové priemyselné budovy.

Podľa návrhu zmeny územného plánu mesta Poprad v lokalite pivovaru by mali byty tvoriť takmer polovicu celého projektu. Nákupné stredisko približne štvrtinu. Hotel a administratívne priestory približne po 12 % plánovanej investície. Zmenou územného plánu sa budú zaoberať poslanci mestského zastupiteľstva na jednom z najbližších zasadnutí.

Areál popradského pivovaru sa nachádza na západnom okraji centra Popradu, na križovatke ciest I/18 a I/67. História popradského pivovaru siaha do roku 1812.

Zdroj: Aktuality.sk | Zdroj: SITA


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Weetek

středa, 21. leden 2009
09:41

Weetek

Ach jo, po Steinu další slovenský nezávislý pivovar, který se stal kořistí majitelů, které spíš než samotný provoz evidentně zajímají pozemky pod ním. Podobně jako u bratislavského kolegy, ani tady nevěřím v nějaký pozitivní vývoj. A můžu jen s nostalgií vzpomínat na krásnou pivovarskou hospodu...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Jiří.J

středa, 21. leden 2009
11:42

to Weetek: CzechBeerMan by jistě našel tu správnou obhajobu a interpretaci pro tento plně volnětržní akt:-))


napsal(a): Jiří.J [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
06:19


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

úterý, 20. leden 2009
11:33

Roman Holoubek

Odhaduji to na definitivní konec popradského pivovaru.


Libor

úterý, 20. leden 2009
13:54

Libor

to Roman Holoubek: popradský pivovar sa v súčasnej situácii nachádza už rok.... A jedna z mojich reakcií v 1/2008 - bola v zmysle: reči o rekonštrukcii sú pekné, ale Poprad už nevstane....
Mimochodom - momentálne varí všetko popradské pivo polský Van PUR....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 22. leden 2009
06:52

Roman Holoubek

to Libor:
Dík, tak už vím, který "polák" má na svědomí pivo, které jsem loni na Slovensku pil.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI