Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Soukromé pivovary? Na Valašsku zbyl jediný

Co se píše o pivovarech a pivu


Soukromé pivovary? Na Valašsku zbyl jediný

[středa, 20. srpen 2008]

Nad malými soukromými pivovary se v Česku smráká, drtivou většinu trhu totiž ovládly nadnárodní pivovarské koncerny. Stejně je tomu i na Valašsku, v regionu se totiž do těchto dní zachoval už jenom jeden jediný: rodinný vsetínský podnik Valášek.

Malé pivovary nemají v Česku na růžích ustláno a vedle pivních gigantů se prosadí jen zřídka. Velké pivovary hospody doslova skupují. Po podepsání smlouvy restaurace s velkým pivovarem, se nemáme šanci nikde uchytit,“ vysvětlil sládek a majitel Valášku v jedné osobě Jan Dohnal.

Proto čepuje pivo ve vlastní hospodě, která patří k pivovaru, a pak už jen v restauracích ve Zlíně a v Prostějově. Přesto prý zájem o jeho značku roste, a to i šest let po jeho otevření.

Jedním z důvodů rostoucí popularity je podle Dohnala fakt, že minipivovar vaří klasickou technologií, bez urychlování výrobních procesů.

Používáme na výrobu jen kvalitní suroviny, což je slad z hanáckých ječmenů a žatecký chmel. Proto v našem pivu nenajdete žádné chmelové extrakty,“ pochlubil se sládek.

V nabídce vsetínského minipivovaru lidé najdou světlé a tmavé ležáky, višňová, mandlová i kávová piva, i čtrnáctiprocentní světlá piva, jenž se podávají obzvlášť na Vánoce a na Velikonoce.

Nabízíme ještě pivo kvasnicové, které má v sobě celou řadu vitamínů B a proto je velmi zdravé. Samozřejmě máme i filtrovaná piva,“ doplnil Dohnal.

Dalším trumfem, který pomáhá minipivovaru přežít, je restaurace patřící značce. „Byli jsme tam s rodinou na večeři sice poprvé, ale líbilo se nám to. Terasa je nádherná i ten zurčící potůček protékající okolo,“ pochválila si třeba Jana Pešková ze Vsetína.

Mě ani tak neokouzlil potok, ale to pivo. V životě jsem o kávovém neslyšel, jen mě mrzí, že jsem se nemohl podívat, jak taková pochutina vzniká,“ dodal její manžel Marek.

Dohnal totiž místnostmi, kde vzniká zlatavý mok, provádí návštěvníky jen výjimečně.

"Lidé o exkurze sice mají zájem, jenže musíme dodržovat čistotu. Navíc tady pracuji jen já a můj pomocník, a pak bychom neměli žádný čas na vaření a museli by jsme jen umývat,“ vysvětlil omezený počet exkurzí vsetínský sládek.

Zdroj: Zlínský deník.cz | Autor: Kristýna Jarošová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Honza www.SvetPiva.cz

středa, 20. srpen 2008
18:12

Ad BArtus - no pokud vim, zamecky pivovar se rozhoupaval mnohem driv nez tech pul roku provozu Qaska. Prebudovavali zamek, to holt trva. Takze zacali stavet pivovar prvni, Qasek zacal varit prvni:)


napsal(a): Honza www.SvetPiva.cz [Odpovědět]

Bartus

středa, 20. srpen 2008
16:48

Já osobně už tyto novinářské plky přehlížím. Ono se dá totiž jednoduše dohledat, že se i jiné pivovárky byly novinařinou pošlapány. Například jsem se dočetl, že Zábřežský Zámek (Ostrava - pivo Pikárd) je prvním a jediným minipivovarem v Ostravě, který vaří nefiltr. a nepasteriz. pivo. Myslím, že na to reagoval Chody a to velice správně. Prvním byl Biovar (pivo Qásek) a dobrého půl roku i jediným v Ostravě, než se rozhoupali v Zábřehu. Ikdyž si myslím, že pro ty mediální hvězdičky od Pikárda není problém nadále rozhlašovat, že jsou v Ostravě jediní...


napsal(a): Bartus [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 20. srpen 2008
12:23

jiri.kana

Řekl bych, že to nezapomněl pan Dohnal, ale spíš paní Jarošová (autorka článku). Pan Dohnal nic takového netvrdí.
Možná ale paní Jarošová považuje Bon za pivovar veřejný nebo nadnárodní...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 20. srpen 2008
12:01

Roman Holoubek

No jo chlapci, pan Dohnal zapoměl, že je na Valašsku ještě jeden pivovar s větším výstavem než má od sám :)

PS: pan Marek by byl asi zklamán, kdyby viděl jak vzniká kávové pivo

PPS: Libore, BON to má sice v logu, ale Valášek je Valašský už samotným názvem :D


Adsense

20. duben 2024
06:02


posted by: Inzerce

Libor

středa, 20. srpen 2008
11:01

Libor

dovolím si odpovedať za Romana: Bon je čiste valašské pivo . majú to aj v logu... :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Chody

středa, 20. srpen 2008
10:59

Chody

Nic proti Valášku, ale asi otázka pro Romana Holoubka. Je Zašová na Valašsku nebo nikoliv :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI