Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z Chomutovska už pivovary zmizely

Co se píše o pivovarech a pivu


Z Chomutovska už pivovary zmizely

[pátek, 11. duben 2008]

Češi jsou národem pivařů, v pití piva lámou celosvětové rekordy. A pivaři na Chomutovsku se od ostatních Čechů určitě neliší. Víme však, jaká piva pijeme ve zdejších hospodách? Kterého piva je tu nejvíc a které je nejlepší?

„Vynikající pivo je Klášter, který točili a snad ještě točí v jirkovské Sodovkárně,“ tvrdí Milan Trhlík, předseda jirkovských a chomutovských sběratelů pivních etiket a suvenýrů, sdružených v Rytíř klubu Jirkov. „Které pivo na Chomutovsku je nejlepší, ale říct nemůžu, každé má jinou chuť a někomu sedí tohle, dalším zase jiné.“

Někoho z pivních znalců na Chomutovsku potěší Krušovice, jiného Budvar, někdo má rád Starobrno, řada pivařů nedá dopustit na Plzeňský prazdroj. „Za nejlepší pivo v Čechách považuji Svijany. Jenže to na Chomutovsku neseženete, protože stačí vyrábět tak akorát pro své hospody.“

V Chomutově a v ostatních městech a obcích bývalého okresu je prý populární i Březňák, ale mezi lepší piva by jej sběratel a znalec piva Trhlík nezařadil. „Taky se tu zkoušelo točit litoměřické pivo, občas narazím na třeboňského Regenta, někde nabízeli Radegast nebo Primátora, obvyklejší bývají Louny nebo Žatec, ale i Bernard, vzácněji jsem zaznamenal Malý Rohozec, Samsona, Platana, Kozla, nebo děčínského Kapitána a budějovického Pardála. A není to tak dávno, kdy se tady v hospodách točila Vratislav. Dokonce se sem ze Slovenska vozíval Zlatý Bažant.“

V některých pivnicích zkoušeli zákazníky přilákat na Braník, proniknout na Chomutovsko se snažil i lobkovický pivovar ve Vysokém Chlumci, v některých podnicích nabízeli spodně kvašené pivo Velvet nebo Kelta od Staropramenu.

„Nejrozšířenější na Chomutovsku je dneska pravděpodobně ústecký Zlatopramen, který tu zaplnil trh poté, když s vařením piva skončil pivovar v Mostě-Sedleci,“ dodává M. Trhlík. „Dalšími poměrně rozšířenými jsou pražský Staropramen a plzeňský Gambrinus.“

Co se týče druhů a značek, zdá se nabídka lahvového piva v marketech a obchodech širší, avšak spíše odpovídá tomu, co se točí ve výčepech.

Jak vidno, vyloženě místní pivo se v obcích a městech na Chomutovsku nepije. Žádné tu neexistuje. Poslední pivovar, který vařil a zásoboval místní pivnice a hospody, byl do roku 1976 v Jirkově. Před ním v průběhu 20. století pomalu mizely nebo ukončily výstav malé a střední pivovary v Dolanech, v Doupově, v Hoře Sv. Šebestiána, v chomutovské Horní Vsi, v samotném Chomutově, v Kadani, v Klášterci nad Ohří, v Libědicích, Mašťově, Novém Sedle, Prunéřově, v Přísečnici, ve Vejpretch, ve Vernéřově a ve Výsluní. Dnes si na ně vzpomene málokdo.

„Podobné je to i v okolních okresech. Ani na Mostecku nefunguje žádný pivovar. Na Lounsku vaří pivo jen v Lounech a v Žatci,“ potvrzuje Trhlík.

K doplnění situace kolem Chomutovska je dobré připomenout, že na sousedním Karlovarsku jsou v chodu pivovary v Chebu, v Lokti, v Chýši, ve Velichově a ve Velkém Rybníku, kde se ve větším množství vaří domácí pivo Hastrman pro místní motorest.

Střídavou oblibu na Chomutovsku mají i piva zahraničních výrobců. Mnozí zkusili belgické pivo Stella Artois nebo Hoegaarden, irského Guinnesse, rakouského Kaisera, další rakouské pivo Zwettler se léta točilo v jedné z hospůdek v Jirkově, znalci dokázali ocenit i holandský Heineken.

Právě nizozemská společnost Heineken se v minulých dnech rozhodla koupit ústeckou pivovarnickou skupinu Drinks Union, které patří pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a v Kutné Hoře. Do nabídky firmy Drinks Union patří Zlatopramen, Řezňák,

Jsme národem pivařů a upřednostňujeme vlastní, česká piva. Avšak, kdo to pivo vlastně pro nás nechal uvařit, ani pořádně nevíme. Proto k otázkám kladeným v úvodu můžeme přidat třetí: Víme, komu můžeme za to dobré české pivo poděkovat?

Zdroj: Chomutovský deník


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavo

pátek, 11. duben 2008
23:01

Heineken, Krušovice ,Gambrinus ......... , jsou opravdu piva znalců, ten kdo to zná ten to nepije. :-))))


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

laďa

pátek, 11. duben 2008
17:44

Lada

při vzpomínce na zašlou slávu již zavřených pivovarů by mně spíš zajímalo kolik bylo u nás pivovarů před rokem 89 a kolik jich zůstalo činných dodnes. jako kluk jsem chodíval na brigády do holického pivovaru /tenkrát ještě samostatná obec Holice u Olomouce/, ještě se tam tenkrát vylévaly dřevěné sudy smolou - speciálně na vývoz do SSSR, takovou obří pyramidu ze sudů už nikdy neuvidím, po sametu to byla jedna z prvních firem v okolí, která ukončila produkci. chodím kolem a ochutnávat už můžu akorát vzpomínky... jednoho to docela mrzí, když vidí jak tak velký objekt chátrá


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 11. duben 2008
13:10

Roman Holoubek

Ten pán je opravdu jeden z největších sběratelů etiket a dalších suvenýrů u nás.
A mám zkušenosti, že celá řada sběratelů vůbec nerozumí pivu.
Další nesmysly už možná budou opravdu jen tím co si novinář odnesl z rozhovoru s tímto pánem.
Jinak pan Trhlík patří mezi letité domovařiče piva a tak nevím zda perly typu "..znalci dokázali ocenit i holandský Heineken.." jsou od něj, či jen zmatek novináře.

Nesouhlasím ani s Honzou, že článek je přínosný i pro normální konzumenty. Copak je tam něco o tom, vyhledávejte Klášter, nebo Žatec? Ne. Na stejnou roveň jsou postaveny všechny značky a navíc půjde-li osvícený čtenář hledat onoho Kapitána, tak bude velmi zklamán.


martin c.

pátek, 11. duben 2008
12:20

Martin C.

Myslím, že kdybych byl někde ztracen na poušti a umíral žízní, tak bych Heineken ocenil - ale ne kvůli jeho, řekněme, chuti. Ovšem docela by mě zajímalo, kde točí Kapitána. To musí být zajímavý případ červí díry nebo časového defektu, ne? -:)


napsal(a): martin c. [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
16:03


posted by: Inzerce

jiri.kana

pátek, 11. duben 2008
11:39

jiri.kana

to Chody:
jak jako blábol? Vždyť je to odborný článek! Jinak by přece nezdůrazňovali, že je Velvet spodně kvašený... :)
Jinak zmínka o Litoměřicích a Kapitánovi samozřejmě pamětníky potěší. Já bych řekl, že si to novinář prostě "přebral", zkrátil a upravil, proto asi ten Kapitán vedle Pardála.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Honza

pátek, 11. duben 2008
10:32

honza

Ja myslim ze clanek ma velky prinos pro uznavace piva z malych pivovaru - bezny ctenar se zde totiz, nejspis vubec poprve dozvi, ze ma za rohem spoustu malych pivovaru. A treba tam nekdy i vyrazi.

Ostatni neni nutne komentovat...


napsal(a): Honza [Odpovědět]

Ludw.

pátek, 11. duben 2008
10:26

Souhlasim uplne s MirEgg. """Znalci piva""" co ocenuji eurobiry.. k tomu neni co dodat!!! ja kdyz ve meste vidim "hospodu" co cepuje Heineken, tak ji beru obloukem.
A i to v pripade ze tam ten patok potece zdarma.
Ceskemu pivu zdar!


napsal(a): Ludw. [Odpovědět]

Weetek

pátek, 11. duben 2008
09:55

Weetek

Mno, pán bude asi oprvdu především sběratel a moje zkušenost říká, že těmto lidem často ani tak moc nejde o pivo samotné, jako o nějakou etiketu s posunutým směrovacím číslem nebo tácek, ukradený přímo z tiskárny. Ale to se tu přetřásalo už mockrát.
Opravdu mě zaráží, jak někdo, kdo se o pivo aspoň minimálně zajímá, může napsat o Heinekemu to, co tam napsáno jest. A živí to ve mně obavu, že českým chlemtačům asi zatím brání v jeho běžnější konzumaci jen vyšší cena.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

MirEgg

pátek, 11. duben 2008
09:32

MirEgg

"...znalci dokázali ocenit i holandský Heineken." Já se asi pominu :-))) Znalci :-D Ocenit :-D Holandský :-D
Ten "Řeznák" je nějaká nový druh řezaného piva? :-D
"Víme, komu můžeme za to dobré české pivo poděkovat?" Za dobré české pivo můžeme poděkovat malým a středním pivovarům, za výměšky pohlavních žláz zmutované koaly (všeobecně známé pod pojmem eurobeer) můžeme poděkovat nadnárodním molochům ;)


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Chody

pátek, 11. duben 2008
08:49

Chody

Tak tenhle článek mi přijde jako pěkněj blábol. "Někoho z pivních znalců na Chomutovsku potěší Krušovice, jiného Budvar, někdo má rád Starobrno, řada pivařů nedá dopustit na Plzeňský prazdroj. „Za nejlepší pivo v Čechách považuji Svijany. Jenže to na Chomutovsku neseženete, protože stačí vyrábět tak akorát pro své hospody.“" Tento odstavec je perla ...
Nebo spojení: "nebo děčínského Kapitána a budějovického Pardála" je také zajímavé, jako by tato piva mohla být někde vedle sebe na čepu ...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI