Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Bítově už připravují první ležák. Bude do měsíce

Co se píše o pivovarech a pivu


V Bítově už připravují první ležák. Bude do měsíce

[pondělí, 9. listopad 2015]

V Bítově už připravují první ležák. Bude do měsíce[goto:http://znojemsky.denik.cz/podnikani/obrazem-v-bitove-uz-pripravuji-prvni-lezak-bude-do-mesice-20151105.html]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

pepa k.

středa, 11. listopad 2015
17:55

Adéla:Vy spíše přečtěte si článek a interpretujte. Snad Vám dojde, o čem se vede debata


napsal(a): pepa k. [Odpovědět]

pepa k.

středa, 11. listopad 2015
17:37

Tak i tak: Dostal jste mne, cizinče


napsal(a): pepa k. [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:27


posted by: Inzerce

Adéla

středa, 11. listopad 2015
16:44

Pánové, článek se nejmenoval Které studium je nejlepší? Přečtěte si alespoň nadpis článku, než začnete psát ty vaše pivní moudra


napsal(a): Adéla [Odpovědět]

hroch

středa, 11. listopad 2015
18:04

hroch

Adéla: Ano, velká omluva Bítovu. Přeji jim vše nej do další práce. Za to, že se zde rozjela tato diskuze může Dwarf- ti trpaslíci všude vlezou, nenapíší blok na téma kurz na sládka a pak se debata rozjede pod nějakým článkem, který nemá zase tolik mnoho s danou problematikou. Být tebou Adélo tak mu osobně vynadám, vem si židli a řekni to tomu dvoumetrovému stočtyřicetikilovému drobečkovi do očí " ty za to můžeš". :)


napsal(a): hroch [Odpovědět]

středa, 11. listopad 2015
20:38

hroch: nu, tak oběť už máme, takže můžem kliďánko pokračovat v debatě ;) a nepřidávej mi kila ;)


napsal(a): [Odpovědět]

mithe

úterý, 10. listopad 2015
13:15

mithe

Já bych to zas až tak nezatracoval.
Pokud se někdo začne zajímat o pivo a jeho výrobu později než v 15 letech, není z Prahy a nemůže tam dojíždět 4 roky každý pátek na dálkové studium, jak se má podle vás stát sládkem? Rekvalifikační kurz sice není úplná náhrada studia, ale pro nadšence z oboru je to jeden z mála způsobů, jak si splnit sen a stát se sládkem...
Navíc je lepší mít akreditovaný rekvalifikační kurz se zkouškou než vůbec nic...


napsal(a): mithe [Odpovědět]

pepa k.

úterý, 10. listopad 2015
14:51

mithe: No jenže to "a" má i "b": někteří "nadšenci" neumí sanitovat, což se odráží v kvalitě piva. Dále snižují i cenu práce a znalostí praktiků, kteří např. "měli čas a čtyři roky dojížděli na dálkové studium". Je to smutné, do oboru mluví každý, kdo má tam kdesi otvor.


napsal(a): pepa k. [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 10. listopad 2015
15:22

Roman Holoubek

pepa k.: Souhlas. Jedna věc je nadšení, ale druhá věc je studium, případně léta praxe. Ale za měsíc jakkoli intenzivního kurzu se zákonitě nemůže naučit vše s čím může přijít do styku ve své práci. Ve výsledku to pak mnohdy může být znát.


Fajtik

úterý, 10. listopad 2015
16:14

Roman Holoubek: Za měsíc se toho člověk rozhodně moc o vaření piva nedozví. Mně ale tento kurz přijde jako celkem rozumná varianta pro domovarníka,ktery si chce otevřít svůj vlastní komerční pivovárek aniž by tam musel zaměstnávat někoho dalšího navíc. Takhle dostane lejstro o absolvování kurzu a na jeho základě si, předpokládám, bude moci to své pivo komerčně vařit a prodávat. Tito lidé mají často mnohaletou zkušenost s vařením piva(sic ve skromných podmínkách) a chybějící vzdělání kompenzují obrovským nadšením a zápalem v samovzdělávání.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Narmer

středa, 11. listopad 2015
07:57

Narmer

Roman Holoubek: Ráno jsem psal reakci a koukám, celá se mi smazala a uložila jen jako prázdný komentář. No nevadí, pokusím se to vyplodit ještě jednou.

Takže - nemyslím si, že ten kurz musí být nutně špatně. Jistě existují lidi, kteří si už roky vaří pivo doma a mnozí z nich velmi dobré, takže lze jen těžko tvrdit, že to vůbec neumí. A tento kurz může jejich snažení posvětit. Pochopitelně, že měsíční kurz nenahradí x let studia a praxe, ale třeba tu praxi nenahradí ani poctivá docházka do školy. Jako další bych chtěl srovnat nadšence, který si kurz zaplatí, protože ho absolvovat chce a tudíž nemá sebemenší potřebu studium šulit s nějakým, řekněme ne příliš motivovaným studentem, který si školu nějak odchodí, přežije na čtyřkách (takže o oboru neví zhola nic), ale má papír, kterým může vesele mávat. Kdo z těch dvou škodí pivovarství víc?
Za další, nemyslím si, že si každý absolvent kurzu bude hned zakládat pivovar, neboť ne každý z nich je milionář (ačkoliv vzhledem k ceně kurzu možná jo :D :D ). A pokud platí, že k tomu kurzu musí mít ještě uznanou praxi, aby mohl provozovat komerční pivovar, opravdu bych se neobával armády przničů kvalitní práce našich sládků.
Otázkou pochopitelně zůstává, jakým způsobem proběhla ona akreditace kurzu, ale o tom nevím vůbec nic, takže těžko soudit, jestli bude v rámci časových možností kvalitní a nebo ne. Ale o tom tady asi nic neví nikdo :D
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.11.2015 ve 11:53:09


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

mithe

úterý, 10. listopad 2015
17:34

mithe

Fajtik: Přesně takto jsem to myslel.

Netvrdím, že jen na základě toho kurzu má hned každý umět vařit perfektní pivo se stabilní kvalitou. To je jasné, že se naučí až praxí (třeba i domovarnickou)... Jen mi přijde zbytečné hned zatracovat tu možnost, která pro někoho může být i jedinou, jak legálně vařit a prodávat své pivo.


napsal(a): mithe [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 10. listopad 2015
10:43

Roman Holoubek

Kterak býti sládkem za 15 dní teorie a 15 dní praxe
Odkaz na kurz zde: http://www.terra-felix.com/rekvalifikacni-kurzy/pivovarnictvi/
:ble:


hroch

úterý, 10. listopad 2015
19:52

hroch

Roman Holoubek: Nechci schazovat dnešní Podskalskou. Ale před lety už dvaceti, když jsem ji s dvěma kamarády dálkově dělal, udělali jsme rozdílovky do třeťáku dálkového čtyřletého studia, odpustili nám jako inženýrům elektrikářům, všechny matiky, fyziky, automatizaci, jazyky občanky atd.. Chodili jsme jen na biologii, technologii, organickou chemii a analytickou a fyzikální chemii. V laboratoři jsme za dva roky byli jednou v biologii a jednou v analytický chemii. Proti tehdejší výuce by byl intenzivní kurz 15+15dnů asi přínosnější. Největší výhoda byla že nám zůstaly učebnice.
Dnes se maturant dostane do druháku pětiletého studia a ty odborné předměty dělají cca 60 hodin za pololetí z toho 16 hodin v laborkách. Taková výuka už vypadá zajímavěji. Ale kdyby ten kurz byl vedený opravdu pořádně s dobrou literaturou, tak bych nezatracoval. Nejdůležitější je praxe a rada zkušenějšího kolegy. Nejvíc ohledně mikrobiologické čistoty. A to tě žádná výuka nenaučí, protože psanému slovu se zásadně nevěří. Každý si musí nabít držku sám, aby začal být poslušný rad starších a zkušených.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pepa k.

úterý, 10. listopad 2015
22:15

hroch: Prostě ne. Zmiňovaný kurz pro nadšence je špatně. Jak jsem uvedl, kazí nám to dost podstatně profi jméno špatnými pivy, snižuje to ohodnocení sládků myšleno jak obdivem "erudice", tak, a to je velmi důležité, finanční odměnou, protože za něco musíme platit složenky. A navíc, kurzy "snadno a rychle" náš rybníček posouvají na úroveň banánových republik, kde profík není k dispozici, tak se doveze a někoho zaškolí......


napsal(a): pepa k. [Odpovědět]

Tak i tak

středa, 11. listopad 2015
15:02

pepa k.: Ne kazdy odbornik studoval obor, kteremu tolik rozumi. Myslim, ze nejsem sam, kdo ma takove lidi v okoli. Samostudium a nadseni muze byt vice, nez roky "odsedene v lavici".


napsal(a): Tak i tak [Odpovědět]

Mosquit

středa, 11. listopad 2015
10:31

Mosquit

hroch:
Jako loňský absolvent dálkové Podskalské bych Tě mohl doplnit. My jsme nastoupili do třeťáku z celkových pěti ročníků. Laborek chemie (analytická, fyzikální) a mikrobiologie bylo celkem dost (průměrem cca 4x4h na předmět za rok). Reálné vaření - tedy praxe v pivovárku - v osnovách pro dálkaře není (pozn: to se prý již letos změnilo)

Otázkou je, nakolik znalosti z laborek pomůžou reálnému životu v pivovaru. Ať si každý skutečný sládek v (mini)pivovaru odhadne, kolikrát v životě dělal mikrobiologické zkoušky u přijímaného sladu, kolikrát destilační metodou stanovoval původní EPM, a kolikrát přemýšlel nad využitím iontoměničů pro snížení tvrdosti vody. Teorie nějaká v hlavě zůstane, ale...

Zmíněný kurz vítám, přijde mi to pořád lepší, než brát na vaření lidi "z ulice" a obcházet zákonné požadavky přes "zodpovědnou osobu" nebo "někdo nám tu praxi napíše". Co jsem slyšel od absolventa prvního běhu, bylo to hodně přínosné a velmi praktické - podle mě tedy daleko lepší pro člověka reálně v pivovaru pracujícího.

O tom, že nejvíce člověku pomůže reálná praxe někde v pivovaru (přinejhorším domácím) asi mluvit není třeba, to platí skoro v každém oboru. Denní studium je pak možná ještě horší než dálkové - sice je intenzivnější, ale pořád je víceméně povinné a studenti si to tam často jen odsedí bez velkého zájmu a obohacení. Moc nechápu proč by se pak někdo takový měl/chtěl označovat jako "profi".

Ještě k té ceně: nějakých 50 tisíc za kurz opravdu není vysoká částka. Ušlý zisk za dny na Podskalské, cestovné a vyplácaná dovolená stojí řádově (!) víc.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Rash

středa, 11. listopad 2015
21:09

Rash

Mosquit: lépe bych to neshrnul, souhlas se vším. ;)


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 9. listopad 2015
17:38

Dwarf

"rekvalifikační kurs na sládka" - co to je, kde a za kolik? domníval jsem se, že na sládka se studuje...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adéla

pondělí, 9. listopad 2015
17:44

Dwarf: Do 2 let tu budou vařit pivo i ve vietnamskejch večerkách a nebudou mít ani ten kurz.


napsal(a): Adéla [Odpovědět]

Jana

pondělí, 9. listopad 2015
19:01

Jana

Dwarf:
Tyto kurzy s akreditací ministerstva (či čeho)pořádá třeba pivovar Frýdlant. Stojí to dost tučný peníz.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 9. listopad 2015
19:45

Dwarf

Jana: tak to se divím, že se to nepořádá v Plzni (tam to rychlostudium nedávno bylo taky v kurzu...)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Pavel R.

pondělí, 9. listopad 2015
19:13

Pavel R.

Dwarf: Jak to tak pozoruji, tak dnes si říká sládek i ten, co si vaří doma. Takže rekvalifikační kurz mě nepřekvapuje....


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI