Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velký úspěch Staropramenu na PIVEXU: Ležák vyhrál svou kategorii, pivovar má také nejlepší dvojici piv

Co se píše o pivovarech a pivu


Velký úspěch Staropramenu na PIVEXU: Ležák vyhrál svou kategorii, pivovar má také nejlepší dvojici piv

[čtvrtek, 15. leden 2015]

Pivovar Staropramen zaznamenal mimořádný úspěch na letošním 23. ročníku prestižní degustační soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015, která se každoročně koná v Brně. U porotců nejvíce zabodoval Staropramen Ležák, který zvítězil v kategorii světlých ležáků a spolu se Staropramenem Světlým navíc získal zvláštní ocenění s názvem SUPERIOR KOLEKCE udělované pivovaru, jehož soutěžní značky získaly v součtu dvou hlavních kategoriích (světlé výčepní + světlý ležák) nejvyšší bodové hodnocení. Pivovar si z prestižní degustační soutěže odváží celkem čtyři ocenění.

Výsledky soutěže byly oficiálně vyhlášeny v Brně ve středu 14. ledna 2015 v rámci 23. Galavečera pivovarníků a sladovníků České republiky. Staropramen se prosadil v konkurenci 13 pivovarů, které přihlásily do soutěže rovných 40 vzorků svých lahvových piv. Vítězstvím Ležáku výčet úspěchů pivovaru Staropramen zdaleka nekončí. Staropramen Světlý obsadil skvělé druhé místo v kategorii světlých výčepních piv. Celkový úspěch smíchovského pivovaru navíc podtrhl Certifikát kvality pro Staropramen Jedenáctku za vyrovnanou kvalitu v obou kolech soutěže.

Máme velkou radost, že se nám podařilo uspět se všemi třemi přihlášenými pivy značky Staropramen, tedy s Ležákem, Světlým i Jedenáctkou. Získaná ocenění potvrzují, že na Smíchově vaříme velmi kvalitní piva, která se dokáží prosadit v konkurenci velkých i malých pivovarů,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen, a dodává: „Úspěchu ve Zlatém poháru PIVEX si vážíme mimo jiné proto, že je to soutěž dvoukolová a zohledňuje tak dlouhodobou vysokou kvalitu.

Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015 probíhá ve dvou kolech, v rámci nichž porota složená pivovarských odborníků hodnotí zejména chuť, plnost, vůně, říz a hořkost piva. V obou kolech jsou u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení v laboratořích. K první degustaci se odborní degustátoři sešli v listopadu 2014. Druhé kolo hodnocení přihlášených vzorků proběhlo 7. ledna 2015.

Staropramen Světlý, který je nejprodávanějším pivem z portfolia Staropramenu, je charakteristický osvěžující čistou pivní chutí s jemným řízem. Je to také nejoceňovanější pivo z portfolia pivovaru. Na Zlatém poháru PIVEX zaujal porotu a získal ocenění i v letech 2011 a 2013. Ve stejných letech vyhrál svou kategorii také ve druhé prestižní pivovarské soutěži – České pivo roku. Loni získal bronz.

S náročnými podmínkami soutěže si výborně poradily i oba přihlášené světlé ležáky, když Staropramen Ležák svou kategorii dokonce vyhrál. „Je středně až silně prokvašený. Vaříme ho ze dvou druhů sladů z Polabí a vybraných odrůd chmele z žatecké oblasti. Loni na podzim získal třetí místo v soutěži o Nejlepší ležák pořádané První pivní extraligou. Těší nás tak, že dlouhodobě vítězíme napříč soutěžemi bez ohledu na složení odborných degustačních komisí soutěží i počtu a velikosti soutěžících pivovarů,“ popsal po zisku ocenění své pocity vrchní sládek pivovaru Zdeněk Lux.

Umístění Staropramenu v odborné degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015:

Superior kolekce: Staropramen Ležák a Staropramen Světlý

Staropramen Ležák: 1. místo v kategorii světlý ležák

Staropramen Světlý: 2. místo v kategorii světlé výčepní pivo

Staropramen Jedenáctka: Certifikát kvality


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

našinec

pátek, 16. leden 2015
16:39

Zřejmě na tyto tzv. soutěže vaří asi jiná piva než ta, která dávají do distribuce. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Tož tak.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

pivo

čtvrtek, 15. leden 2015
21:06

pivo

Patoky od Staropramenu na PIVEXU jako nejlepší? Apríl je normálně až 1.dubna. Že by byl letos v předstihu?


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
16:23


posted by: Inzerce

hroch

čtvrtek, 15. leden 2015
18:36

hroch

Pivex býval na začátku devadesátých let skvělým veletrhem, pořádaným společně s Salimou a Vinexem. Ale od roku 94 se to začlo zhoršovat, ochutnávky u stánků jen dvakrát za den, ceny za stánek byly asi tak velké, že každým rokem se stánky regionálních piv zmenšovali a rostly stánky megapivovarů. Podle toho se každým rokem zmenšovala i účast pivovarů v soutěži. A výsledky i v těch devadesátých letech plně korespondovali s veikostí stánků vystavovatelů. Kdo nejvíc platí BVV ten si odnese nejvíc cen. Poslední roky je to "soutěž" jen mezi giganty.
Dnes už ani neexistuje výstava PIVEX. soutěž byla v rámci výstavy REGIONTOUR, a nic se o ní nedá nikde dohledat.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 15. leden 2015
19:18

Roman Holoubek

hroch: Jó Hrochu, také pamatuju starý dobrý Pivex. Pro mne například na jednom z ročníku bylo tehdy velmi příjemným překvapením pivo z pivovaru ve Studené. To pivo jsem znal ještě z dávnější minulosti v tehdejší snad jediné podobě - desítky. A najednou se u nich objevily (na danou dobu) zajímavé pokusy a to včetně lahvového nefiltrovaného piva.


Honza SP/PiRo

čtvrtek, 15. leden 2015
20:50

hroch: No jo, kdyz tech pivovaru, co by si neco koupily uz moc neni, (skupiny, nove vybaveni uz maji...)tak proc delat Pivex. A soutez jde nekolik let do kopru, kdyz si Svaz, tedy ten velky, udelal svoji soutez a nepropaguje tuto...dvam jim rok, dva :)


Roman Holoubek

čtvrtek, 15. leden 2015
20:54

Roman Holoubek

Honza SP/PiRo: Honzo, já bych nebyl takový pesimista. Čím méně účastníků, tím větší šance na výhru. Takže zbývajících několik soutěžících rádi zplatí náklady organizátorovi, aby se i nadále mohli chlubit výsledky z "prestižní" soutěže. :)


kisutam

pátek, 16. leden 2015
19:13

kisutam

Roman Holoubek: Romane,tento týden jsem se tak,jak u tvého příspěvku,nezasmál.Máš ode mě palec nahoru.A podstatu jsi vystihl přesně. :)


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 16. leden 2015
20:54

Roman Holoubek

kisutam: díky :)


Fajtik

čtvrtek, 15. leden 2015
11:23

Konkurence celých třinácti pivovarů, vitězové Staropramen a Gambrinus. To se asi dvě největší společnosti trochu dohodly, ne? A napadá mne ještě, jestli se této maškarády účastnil i nějaký jiný pivovarnický koncern popř. pivovar.


napsal(a): Fajtik [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 15. leden 2015
17:21

Dan

Jana: Tam se píše o sekci minipivovarů, kde vyhrál Rampušák (což chápu).
Znamená to tedy, že soutěží zvlášť eropatoky a zvlášť skutečná piva?
Protože jinak si nedovedu vysvětlit, jak by něco jako Gambrinus mohlo získat přední ocenění...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI