Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Festival minipivovarů na Pražském hradě: akce, kde pivo je vnímáno jako ušlechtilý nápoj

Co se píše o pivovarech a pivu


Festival minipivovarů na Pražském hradě: akce, kde pivo je vnímáno jako ušlechtilý nápoj

[pátek, 14. červen 2013]

Dnes, 14. června, ve 14 hodin začal na Pražském hradě již druhý ročník degustační akce roku - Festival minipivovarů, na kterém se představí 60 pivovarů a 120 druhů piva z celé republiky, od Ostravy po Sokolov, od Varnsdorfu po Dolní Bojanovice. Každý z pivovarů vybral své dvě nejlepší piva a celkově se zdarma vyčepuje 6000 litrů piva.

Festival minipivovarů se koná na Královské zahradě Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 14. června od 14-20 hodin a v sobotu 15. června od 10-20 hodin. Na festivalu jsou přítomni sládci z každého pivovaru, kteří podávají návštěvníkům akce co nejobsáhlejší a nepřesnější informace. „Sládky jsme na festival pozvali hlavně proto, aby lidem představili nejen jejich pivovar, ale i jejich kraj. Stejně jako se Morava poznává přes víno, můžeme poznávat celou republiku přes pivo,“ uvádí Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů o.s.. Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva. „Vždyť jak nejlépe poznat naši krásnou vlast, než skrze pivo,“ dodává Jan Šuráň.

Foto

V Čechách bohužel zůstává přežitek minulosti, kde je pivo spojeno se zakouřenou restaurací, pitím v pracovní době a čímsi primitivním a tento festival ukazuje pravý opak, unikátní prostředí, výrazné chutě, krásné chování lidí vůči sobě, kteří mezi sebou diskutují, ale neopíjejí se. Velkou předností festivalu je to, že jsou pivovary postaveny sobě na roveň, kde nikdo nemá větší nebo menší stánek. „Vlastní průběh akce ukazuje, že jde opravdu o degustaci, nikoli setkání lidí, kteří se přišli jen napít piva. Pivo se zde pije v malých vzorcích, jak je tomu zvykem na významných světových pivních festivalech, jako je festival v Denveru, Londýně apod.,“ říká Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale.

Foto

Pivovary, které se na festivalu představí: Pivovarský dům Praha, Břevnov klášterní pivovar Praha, Pivovar Purkmistr Černice, Pivovar Kozlíček, Zámecký pivovar Pikard, Rodinný minipivovar Pacov, Štiřínský pivovar, Pivovar a restaurace U Fleků, Minipivovar u Medvídků, Šumavský pivovar Vimperk, Rodinný minipivovar Valášek, Rodinný pivovar Bravůr, Rodinný pivovar v Dobrušce, Pivovar Matuška, Sokolovský pivovar Permon, Ratíškovický pivovar Na Mlýně, Městský Podorlický pivovar v Rychnově, Hostinský pivovar Excelent Rýmařov, Pivovar Antoš Slaný, Želivský klášterní pivovar, Rohovský minipivovar Komárků, Pivovarský dům Lipan, Radniční minipivovar Jihlava, Starokladenský pivovar, Pivovar Herold Březnice, a.s., Minipivovar Jakub Vyšší Brod, Svatokopecký pivovar, Spolkový pivovar Sazovice, Pivovar Chotoviny, Pivovarský dům Zvíkov, Pivovar Koníček Vojkovice, Minipivovar Labuť Litoměřice, Líšeňský minipivovar Brno, Městský pivovar Štramberk, Valašský pivovar v Kozlovicích, Minipivovar Biovar Ostrava, Mostecký Kahan, Pivovar Groll Plzeň, Pivovar Kocour Varnsdorf, Minipivovar Kvilda, Rodinný pivovar Hendrych, Novoměstský pivovar Praha, Sousedský pivovar Bašta Praha, Pivní rozmanitost, Pivovar Hastrman – Velký Rybník, Pivovar Sv. Norbert, Pivovar Luční bouda, Chmelařský institut, Minipivovar Beznoska Prosek, Minipivovar Hukvaldy, Pivovar Mazák, Podklášterní pivovar Urban, Pivovar Magistr Brno, Pivovar Černý orel Kroměříž a Pivovar Faltus.

Foto

Festivalu se nakonec nemohly účastnit všechny avizované pivovary, jelikož byly některé z nich vytopeny při povodních.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hONZA

čtvrtek, 20. červen 2013
18:33

honza

Já Vám říkal, ať se radši zůčastníte dne otevřených dveří v Nymburku - super akce a program BEZ vstupného. Podle posledních informací bude příští ročník "festivalu" minipivovarů na hradě stát "lidových" 399,- Kč + degustační sklenice o objemu 0,05 l (tzv. hotelovka na české ležáky-aby se toho moc za to lidové vstupné nevypilo). Minipivovarů by mělo být 99 - mínus povodně, takže cca 23.


napsal(a): hONZA [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 21. červen 2013
06:26

Mosquit

to hONZA:
to je ta super akce, kde celý den řve do mikrofonu Heidi Janků a hraje ta super country hudba?


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:00


posted by: Inzerce

PetrV

čtvrtek, 20. červen 2013
15:33

PetrV

Super akce! Přes veškerou původní skepsi, kterou jsem měl k objemu degustačních vzorků, musím říct, že to byl nejlepší pivní festival jaký jsem zažil. Skleničky byly 2 dcl, piva se čepovalo tak těch 0,75-1dcl, půl piva, půl pěny. Při nějakých 110 druzích piva to bylo až až. A 300,- mi přijde levná cena za tak parádní možnost celý den neomezeně degustovat nefiltrovaná piva ze všech koutů republiky na jednom místě, a to na Pražském hradě. Při tom množství piv si jistě žádný rozumný člověk neklade za cíl ta piva objektivně zhodnotit. Prostě člověk si jen tak příjemně popíjí a s každým dalším vzorkem se rozhoduje, co za čerstvé pivko si dá dál. Doufám, že příští rok bude koncept zachován!


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 17. červen 2013
11:26

Mosquit

Byl jsem v pátek a letos opět velká spokojenost. Měl bych 3 výhrady:
- fronty na toalety (málo budek)
- nějaký centrální kompresor asi nefungoval jak měl a způsoboval přepěňování piva
- sýrové chuťovky na zneutralizování chuti byly fajn, ale hodilo by se i něco k jídlu - všichni jsme měli večer dost hlad.

Velikost sklenice a nachlazení piva v pořádku.

Trochu mě překvapily některé minipivovary, jejich piva nebyla nic moc. To bych jako homebrewář nikdy nepustil do světa, natož abych se s tím prezentoval na takovéto akci...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Tchoř

pondělí, 17. červen 2013
23:50

to Mosquit:
Byl jsem tam rovněž v pátek a užil jsem si skvělou akci, souhlasím a jen doplňuji:
- toalety nazvládnuty, po dvou frontách na budku už jsem podobně jako nemálo dalších hostů dopřál přilehlému křovitému porostu trochu močoviny
- myslím si, že běžné pečivo a nepříliš výrazné uzeniny by měly být bezplatnou součástí degustací (a jak jsem pochopil, tak to snad bylo původně prezentováno), smrdutý pivní sýr na krajíčku chleba za 40 CZK jsem si teda jako uklidnění chuťových buněk mezi degustačními vzorky nepředstavoval
- z avizovaných pivovárků nechyběly jen ony dva zmíněné "vytopené" (Kněžinek a Mělnické Vtelno, ten druhý nevím proč), ale i pár dalších, o kterých se organizátoři nezmínili
- některá piva nebyla opravdu nic moc, ale to snad je normální, taky jsem si na řadě vzorků nepochutnal, ale aspoň mají jejich producenti co zlepšovat!
Přes uvedené nedostatky mohu jen poděkovat organizátorům za skvělou akci. Jen tak dál pánové, ať vám roste členská základna a minipivovarské dobrůtky ať jsou čím dál lepší!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Sekal

sobota, 15. červen 2013
00:16

Sekal

Objem 0,075 l na pivním festivalu nepochopím nikdy. Moje žena nikdy nepoochopí výdaj 300 Kč za cmrndání po tři čtvrtě deci. To je ČR, nehrajme si na nic jiného. To můžeme dělat s ejly, portery, imperial stouty, weizenbocky, ne s ležáky, na nichž je většina zmíněných pivovarů založena.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Děkan

pondělí, 17. červen 2013
07:54

Děkan

to Sekal: Souhlasím, tento objem je stěží vhodný na degustaci vína, natož českých ležáků ... zkuste někdo tímto způsobem zjistit pitelnost piva, což je pro mě osobně nejvíce vypovídající kriterium kvality. Podle mě je to hogo fogo akce a který z pivovarů se tam neukáže, tak neexistuje. Ale třeba se mýlím, třeba mě někdo vyvede z omylu.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

pechi

pondělí, 17. červen 2013
15:09

pechi

to Děkan: jak píše Energetik, byl to opravdu jiný typ akce. Sklenička měla rysky 0,1 a 0,2 l s dostatkem vůle pro pěnu, většina obsluhy to čepovala plné po okraj, tzn. piva tak od 0,15 l do 0,2, a to už k něčemu bylo. Ono deklarovat 0,075 litrové vzorky mělo za cíl zřejmě odradit násosky, kteří by chtěli za svých 300 opičku. Já osobně jsem byl nadšen touto akcí, za necelé 3 hodiny jsem ochutnal asi 20 vzorků a to mi právě tak stačilo.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Děkan

pondělí, 17. červen 2013
15:35

Děkan

to pechi: OK, konečně nějaká fakta, 0,2 l je přece něco jiného než deklarovaných 0,075 l ...


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 17. červen 2013
15:48

Felčar

to Děkan: Nechápu, proč se stále tolik mediálního prostoru dává degustačním sklenicím. Objem sklenice naprosto stejný jako loni, tedy dvě deci s ryskou uprostřed, tvar byl oproti loňsku nepatrně jiný. Pokud by někdo hodlal zůstat celou akci u jediné značky piva, tak nepochybně mohl, mohl by tedy klidně vypít klidně několiv stejných piv. V reálu samozřejmě nikdo takový nebyl.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

hroch

úterý, 18. červen 2013
19:59

hroch

to Felčar: Mě u té sklenice, respektive u té informace že se bude degustovat z objemu 0,75dcl vadí, prostě ta informace. Je pěkné a pro dnešní dobu v naší zemi i obvyklé, udělá se podmínka, zákaz, ale když se nedodržuje tak ti to přeci nemá vadit. Ale proč ta informace je ve všech oficiálních textech organizátorů, proč ta značka je na sklenici? Aby se někomu na hradě zavřela pusa, že to není chlastací akce. Nebo aby byl bič na problematické návštěvníky či zůčastněmé pivovary-porušuješ vypadni, případně plať pokutu. Zajímalo by mě, jestli to byl ústupek hradu, z čeho se potom ochutnávalo růžové víno při akci na hradě, když víno má cca dvojnásobný alkohol? To se pilo z 4cl panáků?
Kromě tohoto se mě systém samotné akce líbí a nezůčastnil jsem se jen protože jsem neměl čas.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

yerka

úterý, 18. červen 2013
21:55

yerka

to hroch: Sice je to hnidopišení, ale přece jen: "nezúčastnil"


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

pátek, 14. červen 2013
20:49

Chody

Já bych snad jen doplnil zprávu, že se piva rozhodně nevyčepují zdarma, o vstupném 300 Kč bylo taktně pomlčeno.
Osobně nejsem příznivcem žádného sdružování a jsem rád, že mi pivo vaří minipivovar, který není v ČMSMP organizován.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 14.06.2013 ve 21:15:30


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

pátek, 14. červen 2013
21:07

Jana

to Chody:
Kdyby si milostivá dáma dala alespoň trochu práce a ty pivovary by si na Hradě spočítala, tak by takto nemohla (s prominutím) kecat.Opsala to z původního seznamu, ale vše bylo jinak. A vytopené byly pouze dva! Jinak to byla akce moc pěkná.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 17. červen 2013
14:41

Energetik

to Chody: Od začátku akce bylo vstupné deklarováno, stačí číst a nechytat za slovo slátaninu někoho, kdo tam stěží byl. Děkan: příště navštivte a nebude vám muset někdo něco sálodlouze vysvětlovat :-) Hogofogo je snad od vás přemrštěné, což se dá vaší neúčastí omluvit, spíše to byla akce víc na úrovni ve smyslu nikoliv chlastací. Je to jiný styl, typ, nejsou to pivní slavnosti tak, jak je znáte. Kdo to chce pochopit, pochopí ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Pivař

pondělí, 17. červen 2013
15:28

to Chody: Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by obsluha odmítla případně načepovat další vzorek...
Koukám, že nejdřív začaly vadit velké pivovary a teď už vadí i minipivovary sdružené v ČMSMP... Co bude dál?


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Chody

pondělí, 17. červen 2013
17:01

Chody

to Pivař: Co bude dál? Uvidíme :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chlebník

úterý, 18. červen 2013
12:58

to Chody: Ale i ten pivovar užívá daňové výhody, které i pro něj vyboxovali ti organizovaní.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Felčar

úterý, 18. červen 2013
14:43

Felčar

to Chlebník: Daňové výhody pro malé nezávislé pivovary a tedy i pro minipivovary vyboxoval v polovině 90. let Český svaz malých nezávislých pivovarů zejména díky osobě pana Stanislava Bernarda.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Magister

úterý, 18. červen 2013
23:27

to Felčar: Jo, to je sazba pro pivovary do dvouset tisíc, čili pořádný fabriky. Pak je ještě sazba do deseti tisíc, s tou lobbista Bernard nemá co do činění.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

hroch

středa, 19. červen 2013
07:07

hroch

to Magister: U spotřební daně z piva je základní sazba (32Kč za procento EPM za hektolitr), a snížené pro pivovar 0-10thl (16Kč), 10-50thl(19,20Kč), 50-100thl(22,40Kč),100-150thl(25,60Kč), 150-200(28,60Kč). Pozn.na to vše i s cenou piva je ještě DPH. Celé toto rotložení bylo dohodnuto najednou, jen ta daň postupně stoupá, ale procentuelně to je pořád shodně rozložené. Takže jestli se to vyjednalo za obrovského přispění pana Bernarda, vyjednal to i pro ty nejmenší minipivovary. Pro dvanáctku to dělá i s DPH na spotřební daň u velkého pivovaru 2,32Kč na půllitr, 1,16Kč v minipivovaru a 2,07Kč u pivovaru těsně pod 200tisíc hektolitrů výstavu.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Chlebník

středa, 19. červen 2013
10:42

to hroch: A co malí kuchaři? Mají taky úlevu? A malí básníci? A malí kominíci? Úlevy Pygmejům! Zdanit basketbalisty a žirafy!


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Felčar

středa, 19. červen 2013
22:30

Felčar

to hroch: Já jen doplním, že CELÝ tento systém, tj. rozdělení do šesti skupin zdanění spotřební daní dle výstavu se odehrálo s účinností od roku 1995 a CELÉ najednou to prosadil Český svaz malých nezávislých pivovarů v jehož čele tehdy stál Stanislav Bernard. V legislativním procesu byl tehdy jedniný zádrhel a sice v zákoně se vyskytující pojem "malý nezávislý pivovar", který byl definován pouze ministerskou vyhláškou. Proto díky Ústavnímu soudu byla plná účinnost zákona o zhruba půl roku odložena. Takže pokud bychom museli jmenovat jedno jméno, kdo vybojoval pivovarům do 10 tis. hl nižší spotřební daň, tak je to beze vší pochybnosti výše zmíněný pán. Mimochodem, jeho pivovar měl v době účinnosti tohoto zákona výstav kolem 100 tis. hl.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Felčar

středa, 19. červen 2013
22:42

Felčar

to Chlebník: Žádná z výše uvedených profesí, etnika a zvířete na rozdíl od pivovarníků neplatí spotřební daň. Takže o jakékoliv daňové úlevě pro ně nemůže být řeč. U poživatin se platí spotřební daň pouze z piva, lihu, vinných meziproduktů a šumivého vína, nikoliv ale z tichého vína (pro laiky tiché víno = běžné víno).


napsal(a): Felčar [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI