Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Liqui Blatná

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Liqui Blatná

Liqui Blatná [p1685]

Před dvěma lety začal psát svou novodobou historii Zámecký pivovar Blatná, který se nachází v areálu Zámeckého lihovaru firmy Liqui B a ten se zase nachází v areálu bývalého pivovaru, který na Blatné vařil pivo až do roku 1978. Kruh se nám tak krásně uzavírá. Já jsem měl tu čest být u otevření pivovaru a od té doby sem tam ochutnat, ale vězte, že mockrát to nebylo. Byla tedy jen otázka času, kdy bývalý parostrojní pivovar navštívíme za účelem kontroly jeho piv. Ten den bylo na duben krásné letní počasí a žízeň, že by se dala krájet. Po příjezdu lokálkou se nás ujímá sládek pan Martin Fried.

Račme do pivovaru
Račme do pivovaru

Pivovarská technologie a následná degustační místnost s výčepem je v prostoru bývalých pivovarských lednic (šupnu na led vidíte jako okno nad varnou). Pivovar vaří patero druhů piv. Nejzákladnější je značka Blatenský Kohout (na počest sládka Kohouta) v provedení světlá 11 a polotmavá 12. V květnu 2017 přibyla Blatenská desítka (úspěšná v Nepomuku), v prosinci pak světlá Sládkovo sváteční 14 a nejnovější počin je Blatenská Ipa, která leží od 18. ledna letošního roku. Tu jsme dostali ochutnat z tanku.

Okénko nad varnou
Okénko nad varnou

A tady zarytí příznivci pivních stylů budou mnohé namítat. Předně je třeba říci , že se jedná o velmi silné pivo o stupňovitosti 17%. Je ale až nebezpečně pitelné. Krásně zakulacená chuť. Blatenská Ipa je spodně kvašená. Tedy bych ji nebral jako pivní styl, ale jako prostý název. Škoda, že není černá, mohla by se tak jmenovat po asfaltové izolaci :) Ipa se také jako zatím jediná dočká stáčení do "obyčejného" skla 0,5 a 0,3l.

Blatenská Ipa
Blatenská Ipa

Ostatní pivo je standardně stáčeno do KEG sudů (15, 30 a 50l), PET a patentních lahví 1,0l a 5,0l soudků. Vše ručně. V lihovaru sice mají plnící linku, ale ta se na pivo nehodí, tak se zde zatím jen polepují skleněné lahve.

Blatenská piva za ty dva roky již získala i některá ocenění. Největším úspěchem je asi zlatá Salima v Brně pro blatenského klostermanna. Ten byl i třetí na Chutná hezky jihočesky (letos je přihlášeno Sládkovo sváteční). Zlato (spolu s Modrou Hvězdou) pak slavila Blatenská desítka na Nepomuckých pivních slavnostech.

Etikety na plnící lince
Etikety na plnící lince

Pivovar se skládá s klasické dvounádobové varny, kde se pivo vaří na dva rmuty. Používá se voda z vlastní artézské studny, slad, podle druhu piva, plzeňský, mnichovský, barvicí a karamelový. Chmelí se především žateckými chmely ŽPČ, Premiant a Sládek. Na speciály a Ipu i nějaký ten chmel novozélandský a americký. Spilka a sklep v jednom se nachází v chladící prosklené místnosti naproti varně. Z původních čtyř se tanky rozrostly na dnešních osm. Uzavřené tanky se používají zejména proto, aby zrající pivo nebylo kontaminováno různými organismy z lihovarnické výroby.

CK tanky
CK tanky

Jako pivo k posezení vybíráme jedenáctku Kohouta a není to vůbec špatná volba. Pivo je výborně pitelné, chuťově zakulacené, hutnější. Vždyť to také není jen nějaká jedenáctka, ale ležák o stupňovitosti 11,8% EPM, čehož leckterá, historicky daná, dvanáctka z průmyslového pivovaru nedosahuje. Je vidět, že paní Olina, která má na starosti následné posezení, je spíše lihovarská a jen čepovat pivo ji moc nebaví. I my jsme rádi uvítali ochutnávku místních pálenek, likérů a lihovin (samozřejmě jen v množství víc jak malém)

Světlý Kohout 11%
Světlý Kohout 11%

Bylo to příjemně strávené a vlastně i poučné sobotní odpoledne. Krom pivovaru jsme se podívali i do útrob lihovaru či pálenice, ale to už je na jiný článek na jiném serveru. Pivo i lihoviny můžete zakoupit v podnikové prodejně, kterou naleznete při hlavním tahu Plzeň - Písek. Škoda jen, že v pivovaru nefunguje podniková restaurace. Kohouta si tak můžete dát v několika restauračních zařízení v Blatné. My jsme ještě zaskočili na jedno do Kavárny V Pozámčí. Polotmavé zrovna došlo, takže jsme se rozloučili opět jedenáctkou.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3728x] [2. květen 2018]
[Minipivovary] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Roman Holoubek

čtvrtek, 3. květen 2018
10:53

Roman Holoubek

Proč vymýšlet nesmysly, když existuje kategorie IPL? Jinak Jano k poznámce o svrchně kvašeném ležáku - není to jen ono nesmyslné povinné značení dle platné CZ legislativy (je-li EPM mezi 11,00 a 12,99)?


Jana

čtvrtek, 3. květen 2018
11:14

Jana

Roman Holoubek:
Není. Je to prý pro ně jednodušší výroba. Nevím, že by se to někde prodávalo mimo vlastní hospodu(pivovar).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:59


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

čtvrtek, 3. květen 2018
11:39

Roman Holoubek

Jana: Hmm, tak to pak nechápu. Něco konkrétního Jano prosím?


jiri.kana

středa, 2. květen 2018
19:51

jiri.kana

Netrvalo to moc dlouho a hned jsem se coby “příznivce pivních stylů” chytnul :-)
Na to nemusím být ani moc “zarytý”, aby mi připadalo divné označovat něco termínem určeným pro něco jiného. Kdyby to byla nějaká extra pivně-stylová libůstka, tak to vem čert. Ale spodně kvašný ejl, to je opravdu podivuhodný vynález. Asi jako vepřové výpečky připravené vařením.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

středa, 2. květen 2018
21:02

Jana

jiri.kana:
Nebo jako svrchně kvašený ležák. :D Viděno i ochutnáno vícekrát na jižní Moravě.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.05.2018 ve 21:02:31


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Martin C.

čtvrtek, 3. květen 2018
11:05

Martin C.

jiri.kana: Někdy to může být ale docela těžké jednoduše označit pivní styl. Například včera jsem ochutnal z Létajícího pivovaru Hangár jejich pivo Maršaler, India red lager, spodně kvašené, ale použili australské chmely. Výborný pěkně hořký počin a přiznám se, že bych ležák asi nepoznal, kdybych si to nepřečetl. Uznávám, že někdy to může "protimluv" (svrchně kvašený ležák, spodně kvašený weizen atd.), ale když se to dobře uvaří, může to být chuťově velmi zajímavé a vskutku připomínat jiný styl. Já bych nebyl tak přísný, dokud neochutnám. Koneckonců, svět piva je natolik bohatý, že jsou některé škatule holt trochu malé. :)
Ale je fakt, že někdy se člověk fakt diví. :)


napsal(a): Martin C. [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 3. květen 2018
11:48

Roman Holoubek

Martin C.: Trochu si dovolím nesouhlasit. Dnes je cca 100 pivních škatulek s celkem širokými možnostmi. A pokud někdo udělá nějaký crossover, pak mám rád, když jej stylově popíše tak, abych věděl do čeho jdu. Například včera jsem měl skvělý Smoked Porter od Zichovce - z nově vytvořeného směsného stylu mi ale hned bylo jasné do čeho jdu a co bych od tohoto piva mohl čekat. Ale pokud někdo přede mne postaví pivo s názvem IPA a je v něm pivo jiné kategorie, tak je to matení konzumenta. Dalo by se dokonce říci, že je to až "podvod" na zákazníka. A je jedno, zda to pivo je výborné, či ne. Je to stejné, jako byste si chtěl koupit auto na benzín a oni vám prodali nafťáka, byť velmi kvalitního. PS: vím, trochu to přirovnání pokulhává :-)


Martin C.

čtvrtek, 3. květen 2018
13:23

Martin C.

Roman Holoubek: Však já se nehádám, Romane. :) Máš pravdu, že pivko mohli bezpochyby označit IPL. Jen jsem chtěl naznačit, že někdy to nemusí být úplně zřejmé. Ten Smoked Porter, ten Ti závidím. :)


napsal(a): Martin C. [Odpovědět]

Sekal

sobota, 5. květen 2018
19:20

Sekal

Roman Holoubek: Smoked porter je neco noveho?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 4. květen 2018
10:00

Roman Holoubek

Martin C.: OK Martine :-)


Roman Holoubek

čtvrtek, 10. květen 2018
10:01

Roman Holoubek

Sekal: Nevím zda nové, ale já to koupil nedávno - Lucifer 14 Smoked Porter a výborné.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI