Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Orlickém Podhůří: clock

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V Orlickém Podhůří: clock

V Orlickém Podhůří: clock [p1351]

Minule jsme se podívali do Žamberku, kde nás místní Kanec moc nepotěšil. Další den vyrážíme do Brna, kde zaskočíme na oběd do Zelené kočky, přičemž ochutnáme Osvalda 10 a 11 z Dalešic a 11 od Beskydského pivovárku. Všechna piva prakticky bez chyby, ale zase mi nijak neučarovala (ale to je můj problém).

Další den má přijít pivní vyvrcholení. Ale ještě před vlastní návštěvou pivovárku je na řadě místní hrad (kde je na čepu mimo jiných Konradů i Spytihněv) a zámek, kde nás při prohlídce upozorní, že v Potštejně ještě můžeme navštívit bývalý zámecký pivovar, v němž bylo vaření piva obnoveno l.p. 2014.

Pivovar clock
Pivovar clock

My samozřejmě o tomto pivovárku víme a já se přiznám, že jsem dnes v Potštejně kvůlivá clocku a že hrad a zámek byly jen zástěrka :) Ještě se mi nepoštěstilo narazit na spodně kvašené pivo z tohoto řemeslného pivovaru. Dnes se to však má změnit. Na čepu je mj. 10° Hektor (ležák). Tedy volba prvního piva v parném odpoledni je jasná. Letos jsem měl dvě výborné desítky. Narozdíl od Kašperku (což byla ta druhá ) je Hektor výrazně hořké pivo plné chuti, na desítku až nezvyklé.

Varna
Varna

Pivovarská pivnice není velká, část zabírá dvounádobová nerezová varna s Clockem a nápisem clock. Lokál je vyzdoben obrazy jednotlivých piv. Zaujmou také svítidla, která jsou zhotovena z pivních lahví. My ale volíme posezení na předzahradě, kde se neobsluhuje. Není úplně plno, ale i tak mají děvčata co dělat, aby uspokojila žíznivé pocestné. Prakticky pořád se tvoří u výčepu fronta. Kalkulace a účtenka každé objednávky trochu zdržuje, ale jinak to asi nejde.

Výčep
Výčep

Na čepu je čtvero místních piv, nějaká ta limonáda, k zakousnutí pak něco ze studené kuchyně. Ochutnáváme utopence a na zobnutí misku sladu. Krom Hektora jsou dnes ještě na čepu 11° Goldie (weizenbier), 12° Belgian Pale Ale a 15° Smoked Brown Ale (v cenách od 27 do 38 Kč). Pšenice je krásně krémová, voňavá, čerstvá. Belgický ejl není tak drsně hořký jako některé konkurenční pokusy. Tmavý nakouřený ejl je pak opravdový silák z něhož jemně vystupuje kouřové aroma.

V pivnici
V pivnici

I když všechny ty ejly zrovna nemusím, tady mi vše moc chutnalo. Snad genius loci, spíše však řemeslně výborně zvládnuté pivo. Příjemné prostředí a profesionální přístup jsou pak jen příjemný bonus. Návštěvu tohoto netradičního minipivovárku lze jen doporučit. Bez posezení v potštejnském pivovárku budete při pití různých druhů clocků o něco ochuzeni - to ostatně platí o každém pivovaru. Myslím, že potštejnští roboti mají skvěle našlápnuto a již dnes patří mezi špičku českého minipivovarnictví.

Belgian Pale Ale
Belgian Pale Ale

Další dny jsou již pivně nezajímavé. Návštěva České Třebové se bohužel obešla bez posezení u Faltuse (nevybíral jsem obědovou destinaci :() Po nakouknutí dovnitř však pivovar - hostinec nabízí jistě příjemné posezení. Škoda. Příště tedy určitě sem.

Cestou domů ještě zastavujeme v Humpolci, kde se zrovna vaří a libá vůně pokrývá toto malebné městečko. Když se sem odstěhoval Hliník, jistě netušil, že místní pivo bude jednou známé a uznávané po celé republice. Pánům Bernardovi a Vávrovi se prostě povedl americký sen po česku...

Bernard se odstěhoval do Humpolce
Bernard se odstěhoval do Humpolce


[Richard Chodora] [Zobrazeno 3968x] [15. srpen 2016]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pepe

pátek, 26. srpen 2016
20:06

Navštíveno před třemi týdny. Spodně kvašená piva totálně přehořčená. Sotva jsem je dopil. Po napití nepřicházela chuť na další napití. V tanku ležela dle mého sotva 12dní:-(


napsal(a): pepe (pepepepe3(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jana

úterý, 16. srpen 2016
19:00

Jana

Pšenici Goldie jsme dneska v Praze ochutnali - s pšenicí to mělo společnou (možná) akorát tu vůni. Jinak, co se týče návštěvy Clocku- viz článek Pechiho z exkurzue tamtéž. Dojmy úplně opačné.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI