Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

(Nejen) po stopách Járy Cimrmana a loupežníka Grasela

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

(Nejen) po stopách Járy Cimrmana a loupežníka Grasela

(Nejen) po stopách Járy Cimrmana a loupežníka Grasela [p1265][p1199]

Světoběžník Jára se sice v průběhu svého „života“ vyskytoval snad všude, ale přesto pomníků má jak šafránu. Jedním z nich je malebná zastávka Kaproun v jižních Čechách, kde byl Mistr vyloučen z vlaku. Ležící postava opět nezobrazuje tvář, leží totiž na břiše, jak dopadla při „detrainizaci“ památné noci z 28. na 29. června.

Začátkem května jsme pobývali pár dní v Jindřichově Hradci, kdy sice hlavním účelem byla návštěva několika místních pivovarů, leč toto památné místo, upomínající „Největšího Čecha“, jehož popisem jsem začala, jsme si nemohli nechat ujít. Ostatně i samotná vesnice Kaproun (asi 1 km od vlakové zastávky) je tak nějak cimrmanovská. Obcí projíždí autobus 1x denně a jenom „tam“. Podle slov řidiče se ale k cimrmanovým horníkům, hromadícím se v dole, neřadí. My si ovšem myslíme, že ano, jenom jsme ten „důl“ neobjevili.

Grand hotel Černý orel
Grand hotel Černý orel

Zastavení první: pivovar Jindřichohradecký orel. Původně se jmenoval Černý, ovšem pivovar toho názvu je již léta etablován v Kroměříži, tak by se to pletlo. Nachází se v restauraci Grand hotelu Černý orel na jindřichohradeckém náměstí. Pivovar vznikl v červenci roku 2013, ovšem historie domu sahá o několik staletí zpět. Od roku 1700 byl domem právovárečným. Přímo v hotelu jsme bydleli a tak nám každé ráno snídani doprovázela libá vůně (nechápu, jak ji někdo může považovat za smrad), linoucí se z varny, umístěné přímo v restauraci. Varna je dvounádobová, měděná, o objemu 220 l, vytápěná elektricky.

Varna u Orla
Varna u Orla

„Orlí“ pivo vaří pan Jiří Vainar, původním povoláním sklář, za odborného dohledu sládka pana Milana Maršálka. Ve sklepě hotelu je umístěna technologie pivovaru, vše od firmy Krýsl. Čtyři spilečné nádoby po 500 litrech a 8 tanků, též po 500 l. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic, specielní pak od Weyermannů, chmely pocházejí ze žatecké oblasti a kvasnice používá sušené. Ačkoli pivovar leží v oblasti spíše letního turistického ruchu, o pivo je prý zájem po celý rok, ostatně hojní návštěvníci z Rakouska to mají co by kamenem dohodili. Pivo pan Vainar vaří v sezóně 5x týdně, mimo sezónu pak 3x.

Spilka a varna
Spilka a varna

Pravidelně na čepu bývají tři piva – 12° světlá Vajgar a tmavá Dewerth a nějaký speciál k tomu. V době naší návštěvy to byla 13° Grand Ale. Všechna piva bez vady, u té světlé dvanáctky se krásně trávil večer. Popít tu v průběhu roku můžete i 11° Salamon, pšeničné pivo 11° Heniker, ale i další sezónní piva (bock, belgický ale, IPA atd.). A co ty názvy, určitě se ptáte. Vajgar je snad jasný - přece zdejší rybník, ta ostatní piva jsou pak pojmenována podle dřívějších majitelů hostince.

Vajgaři
Vajgaři

Ceny piva jsou: 11°za 29 Kč/0,5 l, 12° 32 Kč/0,5 l a speciály 38 Kč/0,4 l. Pivo si můžete odnést ve skle (0,5 l) nebo v PET (1,5 l), pro sběratele pak mají tácky, etikety i sklo. Bylo nám u „Orla“ dobře, dobré pivo, milý a ochotný sládek, chutné jídlo i slušné ubytování za rozumnou cenu. A vzhledem k tomu, že v Jindřichově Hradci je všechno blízko, tak jsme, kromě pivovarů, stihli navštívit i zdejší zámek a dvě místní muzea, včetně proslulých Krýzových jesliček.

PETky
PETky

Zastavení druhé: pivovar Český Rudolec. Obcí jsme projížděli na kole v srpnu roku 2011 a tehdy jsme si všimli cedule, hlásající, že se zde buduje pivovar, který má být otevřen v roce 2013. Pravda, ne vždy to, co je psáno, je dáno. Doba stavby se poněkud protáhla, ale v březnu roku 2015 se nový pivovar přičlenil do stále vzrůstající pivovarské rodiny. Na jednodenní návštěvu je to z Prahy trochu z ruky, tak jsme návštěvu tohoto pivovaru zahrnuli do plánu jindřichohradeckého pobytu. Cestu jsme plánovali na kole, z Jindřichova Hradce to není příliš daleko, ovšem… Sv. Petr byl jiného názoru na počasí než my. Po přečtení předpovědi na plánovaný den návštěvy jsme museli půjčení kola zrušit a jali se hledat přijatelné autobusové spojení. Našli jsme, sice přijatelný spoj 1x za den (nepočítám-li velmi brzký ranní), ale naštěstí ne po cimrmanovsku, ale tam i zpět. Tak se za dosti vytrvalého deště vydáváme do kraje proslulého obávaného loupežníka Jana Jiřího Grasela, po kterém je pojmenována nejen řada zdejších turistických stezek, stezek, po kterých prý kdysi sám chodíval a loupil, a které vedou po obou stranách česko-rakouské hranice, ale i pivo. To ovšem předbíhám.

Hostinec Rudolec
Hostinec Rudolec

Z písemných materiálů se dozvídáme, že v roce 1539 se začalo v Českém Rudolci vařit pivo, poslední zmínka pak je z roku 1897. To ovšem bylo ve starém pivovaru, jehož budova sice ještě stojí, ale je v havarijním stavu. Pivovar současný je umístěn ve zrekonstruovaném Zájezdním hostinci - Zámeckém penzionu. Měděná varna je umístěna přímo v restauraci, je dvounádobová o objemu 1000 l, ohřev je parou z elektrického vyvíječe. Spilka a ležácký sklep jsou pak v historické budově bývalé kovárny, bezprostředně přiléhající k penzionu.

Rudolecká varna
Rudolecká varna

Kvašení probíhá v uzavřených CK tancích a spolu s ležáckými je jich 12 x 2000 l a 2 x 1000 l. Technologii dodala firma INEKO Kuřim. Pivovaru vládne jedna z mála žen - sládků, paní Radka Kocmanová, se kterou se znám (ještě jako Maixnerovou) již z dřívějšího místa jejího působení v pivovaru Faltus. Spolu se svým manželem se v rudoleckém pivovaru stará o bezchybný provoz a vynikající pivo. Oběma děkuji za milé přijetí a provedení jejich královstvím. Paní Radka vaří pivo mimo sezónu 2x týdně, v sezóně se ovšem musí otáčet kolem varny mnohem víc. Pivo se totiž čepuje nejen „u komína“, ale dodává i do Jindřichova Hradce, Slavonic, Dačic i do okolních kempů.

Paní Radka ve svém království
Paní Radka ve svém království

Používaný slad je ze sladovny pivovaru Ferdinand, chmely ze žatecké oblasti i ciziny (USA), kvasnice pak z pivovaru Rebel Havlíčkův Brod. 11° světlé Vladyka, 13° světlý speciál Grasel (a už jsme u toho loupežníka!) a 15° tmavý speciál Černá růže jsou na čepu trvale. K tomu pak ještě jedno další, my jsme ochutnali světlou 16° Zá,eckou IPA. Všechna piva naprosto vynikající a tady bych si k celovečernímu posezení vybrala toho Vladyku.

Piva z Rudolce
Piva z Rudolce

Domů jsme si odnesli ptm. 13° Red Ale Rytíř von Picchioni, též výborné pivo, tentokrát pojmenované podle posledního majitele původního pivovaru v 19. století. Kromě jmenovaných piv se můžete v Zámeckém pivovaru setkat v létě s pšenicí, či v zimě s polotmavou 12°. Pivo si můžete odnést v litrových, nebo 1,5 l PETkách. Ceny za 0,5 l - 11° 30 Kč, 13° 35 Kč, 15° 38 Kč, 16° a Red Ale 42 Kč. Pro sběratele jsou k disposici tácky, etikety i sklo.

Koláž
Koláž

Nepřehlédnutelnou dominantou obce Český Rudolec je chátrající novogotický zámek (pozvolna opravovaný), označován jako „Malá Hluboká“ nebo také „Moravská Hluboká“. Pokud přijedete v turistické sezóně, máte možnost jej navštívit. Interiéry se sice pokochat, jako na „opravdové“ Hluboké nelze, ale z věže je nádherný výhled po okolí.

Malá Hluboká
Malá Hluboká

A jak to bylo s loupežníkem? Ten za svou loupežnickou kariéru spáchal v letech 1806 až 1815 přes dvě stě loupeží a krádeží a také minimálně dvě vraždy. Dokonce se traduje, že Grasel vyloupil pokladnu pivovarské kanceláře starého pivovaru s výplatami pro zaměstnance. Teď se už „grázla“ bát nemusíte, v roce 1818 byl po zásluze ve Vídni popraven.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4758x] [24. květen 2016]
[Minipivovary] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kisutam

pondělí, 1. srpen 2016
20:21

kisutam

Firmu Ineko Kuřim nemůžu na netu najít:(


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 31. červenec 2016
13:16

jiri.kana

V Českém Rudolci jsem byl předevčírem. Ejly jsou teď nahrazeny 11% pšenicí \"Coura\" (inu léto...). Chutnala, ale snad to není tak mizerná coura, aby musela chodit v tlustostěnném baňatém půllitru s uchem...

Rudolecké pivo jsem zaregistroval ještě ve výčepu Svijan u rybníka Zvůle, v hospodě v Rudolci s logem Kozla a v podniku Besídka ve Slavonicích.

A díky Dwarfe za tip na Ďáblovu prdel.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
20:23


posted by: Inzerce

Girese

neděle, 12. červen 2016
00:03

Za mne vždy piva z jindřichohradeckého orla výborná. Ať Vajgar nebo Salomon. Vždy ze skla. Zkušenost je za poslední 3 roky. Co se týká piva z České Rudolce tak až na první vzorek Vladyky z PET, kdy to bylo totálně bez pěny, rovněž vždy velmi dobré, zejména čepivaná IPA v brněnské pivnici Zastávka vynikající.


napsal(a): Girese (girese(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

středa, 25. květen 2016
19:08

Dwarf

před týdnem jsem strávil 3 noci v Zájezdním hostinci v Rudolci a souhlasím s tím, že všechna piva jsou velmi pitelná :-) do zámku jsem si netroufl, ale po Graselově stezce jsme se vydali na nejhezčí skalní útvar v ČR - Ďáblovu prdel :-) návštěvu Č. Rudolce nelze než doporučit


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

strevlas

středa, 25. květen 2016
20:22

strevlas

Dwarf: já se tam pohyboval vloni, Rudolec lze jen doporučit, všechny piva výborná, malebné okolí. Ďáblova prdel taky stojí za to. Ale ten Orel, to byla hrůza. Buď v létě nestíhají ležet, nebo jim ujely kvasinky, ale tak originální chutě jsem v pivu snad nikdy neměl.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Dwarf

středa, 25. květen 2016
21:11

Dwarf

strevlas: v Orlu jsem byl v říjnu 2013, a to mi tam chutnalo... ale je pravda, že zhruba před měsícem jsem v AUX doporučil stáhnout z čepu jejich red ejl (hodně ujetý vzorek, možná ty kvasinky opravdu trochu nezvládají), nicméně byla to spíš výjimka mezi mými sporadickými zkušenostmi s pivy z JH


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 26. květen 2016
20:08

Roman Holoubek

Dwarf: S JH Orlem mám doposud spíše negativní zkušenosti. Před dvěma lety se to ještě vcelku dalo, loni už to bylo velmi špatné. Letos jsem si od nich koupil v dubnu pivo a zanechalo ve mne tak hluboký dojem, že jsem jej vyjádřil i na jejich FB (doposud bez odpovědi). Cituji sama sebe: "Dnes jsem projížděl Jindřichovým Hradcem a zastavil se u vás a koupil novinku od Černého orla - s názvem Grand Ale, na místě byl i sládek a pár vět mi o charakteristice tohoto piva povídal. Ale vůbec nemluvil pravdu. Neřekl mi, že to pivo je na hony cítit ve vůni i chuti fenolem říznutým se spáleným bakelitem s nakyslou koncovkou. A prodané balení 1,5 litru v PET za 81 Kč právě vylívám do odpadu. Jak můžete něco takového vůbec prodávat? Děkuji za zkušenost."


Jana

čtvrtek, 26. květen 2016
20:37

Jana

Roman Holoubek:
Třeba se už zlepšili. :D Nic z toho, Tebou uvedeného, z Grand ale cítit nebylo. A co jsem koukala po ostatních hostech, tak šel docela na odbyt.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 26. květen 2016
21:25

Dwarf

Roman Holoubek: ten red ejl taky chutnal po fenolu - asi speciální druh :-) ale třeba bock, který prodávali v dubnu, mi celkem chutnal... nicméně jsou to jen 2 ochutnaná piva za poslední rok...
Jana: taky občas koukám po ostatních hostech, kteraxi pomlaskávají nad naprosto nechutným pivem (estery, diacetyl, fenol...), protože buď nevědí nebo nechtějí vědět... kór když jim "všeznalá" obsluha nacpe, že TO TAK MÁ CHUTNAT


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

strevlas

čtvrtek, 26. květen 2016
21:31

strevlas

Dwarf: bingo!


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 26. květen 2016
21:36

Roman Holoubek

Dwarf: Naprostý souhlas. Už jsem zažil mlaskající dav lidí nad pivem s vadami. Prostě je buď necítí, nebo je berou jako charakter daného piva a to je ještě horší varianta.


Jana

pátek, 27. květen 2016
08:21

Jana

Dwarf:
Red ale jsem neměla, tak nemohu posoudit, ale v tom Grand fenol nebyl.To bych též nepila. Pila jsem ho tam jen jednou, pak už tu 12°. Možná jsi měl pech na várku.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 26. květen 2016
21:45

jiri.kana

Roman Holoubek:Třeba tak, jak jsme to ještě docela nedávno brávali i my, že? Vzpomínám na ty doby, kdy jsem dokázal ocenit lecjakou osobitost chuti...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI