Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak by praotec Čech na Říp nedošel

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Jak by praotec Čech na Říp nedošel

Jak by praotec Čech na Říp nedošel [p1404]

Pojďte a poslyšte pověsti dávných časů…“ Ale ne, nechme klasikovi, co jeho jest. Však si všichni ještě ze školy pamatujeme, jak to s praotcem Čechem bylo. Ač už v letech, briskně vyběhl na horu Říp (ostatně ona v blízkém okolí ani jiná nebyla) a shlížel z vrcholu na utěšený kraj, zemi zaslíbenou, mlékem a strdím oplývající…

Přenesme se do současnosti a představme si dnešního „praotce“, usedlého tatíka s pivním mozolem. Ten, pokud by vůbec na kopec vylezl, nehledal by mléko a strdí, ale rovnou by se šel občerstvit Bakalářem do vrcholové hospody. Pokud by se výstupem moc nezadýchal, možná by si i zanotoval známý popěvek: „Vidím zemi zaslíbenou, orosenou pivní pěnou“. Ostatně i náš humorista – již klasik, Neprakta - vložil do úst praotci vpravdě prorockou větu: „Zem ta oplývá mlékem a strdím, takže zbývá založit jen pár pivovarů!

Ovšem, ubíral-li by se dnešní „tatík praotec“, milovník piva, na horu Říp směrem od obce Ctiněves, byť veden snahou a dobrým předsevzetím vrcholu dosíci, zřejmě by při průchodu obcí veškerá předsevzetí vzala za své. Skoro na konci vsi, za kapličkou, je lípa, u lípy statek s Lípou. Tedy s majitelem, panem Alešem Lípou a v tom statku… no přece nový minipivovar. Podřipský rodinný minipivovar .

Lípa u statku, vzadu budoucí pivovar
Lípa u statku, vzadu budoucí pivovar

Nesedíme sice pod lípou, ale s panem Lípou v prostorách jeho budovaného pivovaru. Jako vždy mne samozřejmě zajímá, jak k nápadu na založení pivovaru přišel. A slyším příběh trochu odlišný, byť ve finále korespondující s jinými. Pan Lípa dostal vrácenou v restituci, kromě statku a polností, také chmelnici. A přes pěstování chmele se postupně propracoval k myšlence, že by měl využít i dosud nevyužitou budovu u statku, chátrající stodolu. Vzhledem k tomu, že je milovníkem dobrého piva, bylo rozhodnuto, že sen o vlastním pivovaru si splní.

Tak rychle sice ne, jak se napíše, prý to rozhodnutí zrálo asi 10 let. Ovšem před třemi lety se rodina definitivně rozhodla „jít do toho“ a postupně, více méně svépomocí (řekla bych – v takové rodinné akci Z), rekonstruovali starou stodolu. Kompletní technologii, včetně montáže, pak dodaly Pacovské strojírny.

Varna
Varna

Měděná dvounádobová varna o objemu 550 litrů je umístěna v budoucí „nálevně“, v zázemí pivovaru pak spilka – otevřená, 3x 1000 litrů. Tu si pan Lípa prosadil - prý „když minipivovar, tak jedině s otevřenou spilkou“. Ležáckých tanků, plášťově chlazených, je 8 po 1000 litrech, dále pak 2 přetlačné a 1x CKT pro svrchně kvašená piva. A ještě je tu dost místa na případné rozšíření. Inu, stodola je stodola.

Otevřená spilka
Otevřená spilka

A ještě tu zbývá místo na hospůdku, samozřejmě nekuřáckou, jakož i malou venkovní zahrádku. S vařením se tady zatím nepočítá, prý až někdy, prostory rovněž jsou. Hladem ale neumřete, nějaké ty chuťovky k pivu k dostání budou.

Tanky
Tanky

A jak je to s pivem? Pivo si pan Lípa sám nevaří, sládkem je v Podřipském rodinném minipivovaru pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva. Zaučuje však zetě pana Lípy, takže to bude do budoucna opravdu „v rodině“. Slad odebírá pivovárek ze Záhlinic, chmelí se ŽPČ, Sládkem a Premiantem, kvasnice jsou ze Žatce. Vařit se bude podle potřeby, předpokládaný výstav je 1000 hl/rok. Na čepu bude 11° a 12° světlá, příležitostně pak 13° polotmavá a na léto pšenice.

Kvasnice
Kvasnice

A kdyže Podřipský ležák, nejen „tatík praotec“, ale i my ostatní, ochutnáme? Předpokládané otevření minipivovaru plánuje pan Lípa na přelomu června a července letošního roku. Máme se na co těšit, doporučuju však napřed ten Říp, pak už by se vám asi nahoru nechtělo.

A když už jsem „nakousla“ praotce Čecha - víte, že se, on pohan, dostal do křesťanského nebe a to přímo do nebeské komise? Vše na pravou míru uvádí největší český génius Jára Cimrman. Ač byl praotec Čech zarytým pohanem a v křesťanském nebi by správně neměl být, podplatil svatého Petra tuzemským rumem a tak byl vzat na milost. Inu, asi tehdejší pivo nebylo ten pravý úplatek.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10656x] [11. červen 2014]
[Minipivovary] [comments: 27] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

pondělí, 31. srpen 2015
10:41

Dan

Pivovar jsem konečně navštívil až tuto sobotu 29. srpna. A musím jen chválit.
Jednak je to kouzelné místo, jedna z nejstarších vesniček přímo u Řípu a pivovar se nachází v úplně prvním stavení, tedy alespoň podle čísla. Už to má svoje kouzlo a vůbec nevadí, že na domě zatím není omítka. Uvnitř je vše jak ze škatulky. Ale hlavně, všechna ochutnaná piva výborná. Desítka osvěžujiící, jehká, voňavá. V tom parném dnu, vynikající. Jedenáctka, krásně vyvážený ležák, u kterého by se dalo vydržet. A pšenice krásně plná, osvěžující. Tmavé neochutnáno, protože právě došlo. Pan Lípa je sympatický člověk, sdílný, ochotný, krásně se s ním povídalo. Moc pěkné místo s krásnou atmosférou a dobrým pivem. Tak ať se pivovárku a lidem kolem něj daří.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Martin Š.

pondělí, 14. červenec 2014
13:35

Výborná práce, děkuju za informace a inspiraci! Každý poctivý pivovárek, který se snaží být blízko lidem, vítám.


napsal(a): Martin Š. [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:52


posted by: Inzerce

Jana

sobota, 28. červen 2014
20:06

Jana

Pivovar jsem dnes opět navštívila a již jeho pivka popila. O 11° se tu zmiňoval Henri a já mu dávám plně za pravdu. 11°je pivo, u kterého by se večer vydrželo posedět. Ochutnala jsem i nově stočenou 10°- výborné lehké pivo pro horké dny. Pro cyklisty jako dělané.
Pokud byste chtěli pivovárek navštívit, tak musíte zvonit z druhé strany statku, ne od lípy. Venku je pár stolečků k sezení. Interiér se ještě dokončuje. Pravidelná otvírací doba ještě není zveřejněná, ale o víkendech fungují již přes den, ve všední dny spíše k večeru.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Láďa s.

pátek, 20. červen 2014
15:08

to hroch: Dvě várky jsou jedna spilka? To jakože uvaří dvě várky nějak hned za sebou a dá do jedné spilky? To je divné.


napsal(a): Láďa s. (sen.v(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 20. červen 2014
15:40

Dwarf

to Láďa s.: to není divné, ale naopak zcela běžné :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Láďa s.

pátek, 20. červen 2014
16:01

to Dwarf: V tom případě je ovšem produktivita dost mizerná. Furt si myslím, že je produktivnější mít varnu na 1000 litrů a spilku taky na 1000 litrů.


napsal(a): Láďa s. (sen.v(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Láďa s.

pátek, 20. červen 2014
13:18

Nevíte proč má spilku i ležácké tanky po 1000 litrech a varnu jenom na 550 litrů?
Nějak mi ten smysl uniká. Díky za info.


napsal(a): Láďa s. (sen.v(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

pátek, 20. červen 2014
13:36

hroch

to Láďa s.: Je to velmi časté. Spilka 1000litrů je levnější než dvě spilky 500litrů. U tanků je to taky tak. Varna je holt taková kolik bude potřeba a dvě várky jsou jedna spilka. Dvojnásobná varna je většinou minimálně čtyřikrát dražší tam nemá cenu předčasně předimenzovávat.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pivovarský

pátek, 20. červen 2014
14:00

to hroch: Dvojnásobná varna je většinou minimálně čtyřikrát dražší tam nemá cenu předčasně předimenzovávat. Většinou to neplatí, větší varna bývá dražší pouze o nárůst váhy plechů na zvětšení objemu, řízení, potrubí i čerpadla bývají shodná. Větší varna = vyšší produktivita na varně, nižší náklady na uvaření jedné várky.


napsal(a): pivovarský [Odpovědět]

Henri

pondělí, 16. červen 2014
09:06

Henri

Aby ta debata nebyla tak smutná...
Podřipský rodinný minipivovar ve Ctiněvsi jsem navštívil 16. 6. 14. Pan Lípa je velice vstřícný a sympatický člověk, nebyl problém s ním posedět a popovídat si u piva čepovaného přímo z ležáckého tanku. Restaurace se zahrádkou bude otevřena v brzké době. Není problém zakoupit sudové pivo, či si nechat stočit pivo do přinesených PET, či jiných láhví.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 16. červen 2014
17:55

Dwarf

to Henri: a co chuť, Henri? :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Henri

úterý, 17. červen 2014
14:40

Henri

to Dwarf: Já pil světlou 11%, byl to poctivý a dobře pitelný ležák. Přímo z tanku je pivo vždy nejlepší, tak snad bude dobré později i z pípy v hospodě.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Hubert

neděle, 15. červen 2014
10:50

Smutná debata...


napsal(a): Hubert [Odpovědět]

Jirka Čížek

čtvrtek, 12. červen 2014
21:17

To je divný, počítadlo tu ukazuje 4 komentáře, ale v tuto chvíli jsou tu jen dva. Nepromazává to někdo účelově? Je to svobodný web??


napsal(a): Jirka Čížek [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 12. červen 2014
21:55

jiri.kana

to Jirka Čížek: Promazává, aby to líp klouzalo. Když už se i Chody - ženatý provozovatel svobodného webu - odhodlal k účelovému promazání, tak to asi musel být echt plevel. Většinou mu totiž svobodní diskutující vytýkají právě to nepromazávání ;)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 13. červen 2014
00:20

Dwarf

to jiri.kana: byl to echt plevel...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Echt plevel

sobota, 14. červen 2014
09:39

to jiri.kana: Škoda, že sem to nestihl přečíst, takhle už lze jenom zjistit, že smazány byly příspěvky Honzy Kočky a Střevlase, ale čím zaplevelovali Chodyho web, to už se zbytek čtenářstva nedozví.


napsal(a): Echt plevel [Odpovědět]

strevlas

sobota, 14. červen 2014
14:47

strevlas

to Echt plevel: spíš než v tom, co jsme napsali my, byl problém v příspěvku jakéhosi "Poradce", který byl smazán, a s tím i naše odpovědi. Ale tak je to správně, dokud nebudou moct přispívat jen přihlášení uživatelé, podobné útoky se budou objevovat dál.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

sobota, 14. červen 2014
15:12

to strevlas: jo jo, Echt plevel si nevsiml, ze by zamerne?, smazaneho prispevku Poradce. Holt bez registrace se tu budou nekteri predvadet. Doplnte si po svem, kdo a jak...


napsal(a): Honza Svetpivacz [Odpovědět]

Xaver

neděle, 15. červen 2014
07:18

to Honza Svetpivacz: Pane Kočka, zvládl byste někdy napsat nějaký komentář, který by se týkal tématu článku? Radši řešíte, kde kdo co napsal či nenapsal, že?


napsal(a): Xaver [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

neděle, 15. červen 2014
09:42

to Xaver: Vazeny Xavere, pokud tu anonymove maji potrebu ucelove vypichovat z diskuzi veci, ktere pak prekrucuji, mam i ja nutkani na to reagovat. A na obsah textu take reaguji. Staci jen pozorne cist.


napsal(a): Honza Svetpivacz [Odpovědět]

Chody

neděle, 15. červen 2014
10:16

Chody

to Xaver: Koukám, že Váš příspěvek je silně k tématu článku :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

středa, 11. červen 2014
23:11

Dan

Paní Jano, díky za další pěkný článeček. Ačkoliv se v této lokalitě dost často vyskytuji, tak jsem o chystaném pivovárku neměl ani tušení. Přibývá jich tolik, že už není možné to všechno stíhat


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 12. červen 2014
16:11

Jana

to Dan:
Děkuji. Stíhat se opravdu všechno nedá. O tomto minipivovaru jsem se doslechla úplně náhodou a jen tak mezi řečí v jedné hospodě. Prý "tam někde, co má kamarád chalupu bude minipivovar".... Chvilku mi to pátrání zabralo, ale snaha byla korunována úspěchem. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

MOJA

středa, 19. listopad 2014
19:18

Jana:


napsal(a): MOJA [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI