Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar v Žinkovech 1911

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Budějovický Budvar v Žinkovech 1911

Budějovický Budvar v Žinkovech 1911 [p230]

Dnes se společně podíváme trošku do historie, přesněji na začátek minulého století do roku 1911. Už tehdy se cca 40 km od Plzně čepovalo budějovické pivo z Českého akciového pivovaru, dnešního Budvaru. Účet pro pana Korbela nám prozradí plno tehdejších zvyklostí v prodeji piva.

V Žinkovech se skoro před sto lety točil jak Ležák (16 korun za hl) tak Granát (22,30 korun za hl). Dovolte mi několik citací z účtu: "Láhve na skladě nemáme, máme je pro Vás objednat? Obdržíte je ovšem jak známo až za 3 neděle." "Máme nedostatek nádobí. Račte je co nejčastěji navraceti." Dále se dozvíme, že pivovar má hlavní sklad v Praze, vlastní sklad ve Vídni, generální zastupitelství v Americe, dále sklady v Lublani, Terstu, Záhřebu a jinde.

Účet Českého akciového pivovaru
Účet Českého akciového pivovaru

Úplně dole nalezneme: "Račte věnovati svou pozornost důležitým upozorněním na druhé straně tohoto účtu. Račte obrátiti!" Poslechněme tedy rad našich předků a obraťme list. Nalezneme zde pět bodů - rad.

Druhá strana účtu
Druhá strana účtu

Čitelnou druhou stranu účtu naleznete zde ... Podívejme se tedy na jednotlivé body.

I. Návod, jak zacházeti s naším pivem

Tato doporučení, si myslím, by měla platit i dnes. Moderní technologie čepování systémem sud v teple, pivo hnané průtokovým chlazení asi pivu moc neprospěje. Ruku na srdce, kolik hospod a restaurací má sklep, odkud čepuje pivo uleželé a stálé teploty?

II. Jaké množství piva se má najednou objednati

Zajímavé čtení. Zásobování se zde přizpůsobuje tomu, aby pivo netrpělo. Dnes je to naopak, technologie výroby piva je taková, aby byla co nejdelší trvanlivost a co nejjednodušší manipulace.

III. Pravidla při navrácení prázdných nádob

No comment

IV. Čištění tlakostrojů, stáčecích strojů, pumpiček a láhví

Tak tenhle bod platí stále a je od něho vždy odvozena kvalita a chuť čepovaného piva. Prostě trubky se čistit musí!

V. Přípustný obsah sudů

Z dob hliníkových sudů mám zafixováno, že obsah sudu by měl být vždy vyšší než deklarovaný. Bylo to snad dáno potřebným odtočením po naražení. Dnes v době nerezových KEG sudů je již obsah piva asi pevně daný.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7858x] [3. duben 2008]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI