Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Národní salon malých českých pivovarů

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Národní salon malých českých pivovarů

Národní salon malých českých pivovarů

V Borovanech u Českých Budějovic začala na poli propagace piva a pivovarnictví působit nová společnost. Říká si vznešeně Národní salon malých českých pivovarů. Jak už název napovídá, zaměřuje se na ty menší. Existence společnosti s takovým názvem a zejména její deklarované cíle mě velmi zaujaly, takže jsem požádal o krátký rozhovor. Národní salon mi rychle a ochotně vyhověl. Pod rozhovor se mi společně podepsali Pavla Svobodová, Václav Opelka, Ing. František Stodolovský a Josef Svoboda. Článek zpestřují fotografie pořízené na první akci Salonem pořádané.

Borovanský zámek
Borovanský zámek

Na úvod asi úplně základní jednoduchá otázka – kdo jste a o co vám jde?

Jsme mladá nově založená společnost, která si dala za úkol propagaci malých pivovarů a minipivovarů, jejich pivních značek a nalezení nových příznivců. Chceme veřejnosti ukazovat rozmanitost vyráběných piv a speciálů. Chceme rozšířit povědomí o minipivovarech a zvýšit dostupnost jejich produkce. Chceme ukázat na rozdíly ve způsobu vaření piva v minipivovarech a velkých pivních korporacích, chceme ukázat na velice omezené možnosti v navazování obchodních kontaktů s velkými prodejci… Všechny tyto aktivity mají společného jmenovatele – pomoc minipivovarům s odbytem.

Na zámecké zahradě
Na zámecké zahradě

Není název Národní salon malých českých pivovarů přece jen příliš honosný? Nebo to všechno jednou doopravdy tak honosné bude?

Inspirovali jsme se podobným projektem našich vinařských kolegů, který už dlouhá léta úspěšně provozují v jihomoravských Valticích – Salon vín. Zaujala nás podobnost obou měst včetně historických dominant a snaha města Borovany vymyslet pro nově opravený historický areál bývalého kláštera smysluplné využití. Borovany mají velice blízko k zaniklé tradici vaření piva. V 16 stol. byl v klášterním areálu největší Rožmberský pivovar té doby a pivo se v areálu vařilo ještě v polovině 19. stol.

Klub tradic
Klub tradic

Starosta a městská rada naší aktivitu vítají. Výsledkem spolupráce byl právě proběhnutý první ročník Slavnosti českých minipivovarů – „Na jedno“. Věříme, že se naše spolupráce s městem bude rozvíjet. Rádi bychom v borovanském zámku vyvíjeli činnost po celý rok. Součástí festivalu je také výstava „Pivovarnictví a hostince v proudu času“, kterou pořádáme v borovanském zámku ve spolupráci s Jihočeským muzeem. Výstava je přístupná do 30. září 2014.

Žíznivý pozdrav z Borovan
Žíznivý pozdrav z Borovan

Z čeho své pivní aktivity budete financovat? Předpokládáte, že se časem „uživí“ samy?

Zatím je činnost NSMČP financována z vedlejších zdrojů, ale samozřejmě předpokládáme, že se salon v budoucnosti uživí sám.

Užší pivařské obci jste o sobě dali vědět v Pivní ročence 2014, širší veřejnosti jste se poprvé pořádně představili poslední květnovou sobotu pivními slavnostmi „Na jedno“. Jak hodnotíte právě proběhlé pivní slavnosti? Co se z vašeho pohledu povedlo a na co se víc zaměříte příště? Máte nějaké ohlasy místních? Kolik respondentů se zúčastnilo ankety a co nakonec vyhodnotili jako nejlepší pivo slavností?

Slavnosti hodnotíme jako úspěšné, návštěvnost prvního ročníku předčila naše očekávání. Přišlo téměř 1000 pivních příznivců, 557 z nich se zúčastnilo návštěvnické ankety. Vítězem se stal pivovar Žumberk se svým pivem Žumberk 11° světlý ležák. Za vítězství v anketě obdržel Velký cínový korbel Národního salonu malých českých pivovarů 2014.

Zaznamenali jsme i dobrý ohlas ze strany vystavovaných minipivovarů. Shodli jsme se na tom, že každá smysluplná propagace je pro minipivovary přínosem.

Stánky
Stánky

Tady si neodpustím svůj kritický pohled – opravdu to nejde bez okoukaných soutěží, hlučných kapel a vtipného moderátora? Když jdu „na jedno“, patří k tomu přece také popovídání si s dalšími, co se mnou na to pivo přišli…

Jsme národem, který se rád sdružuje při různých akcích a výročích na veřejných prostranstvích např. při sportovních utkáních. Dovolím si tvrdit, že bez živé hudby by festival nebyl festivalem. Borovany mají velkou výhodu v tom, že zámecká zahrada poskytuje jedinečnou možnost klidových zón, kde bylo možno si s přáteli podiskutovat bez ohledu na hudební produkci. Věříme, že diskuse o minipivovarech budou probíhat i následně v běžných podmínkách např. v hospůdkách, které vystavovaná piva už také nabízejí. To je smyslem slavností.

Kryté posezení
Kryté posezení

V čem se tedy podle vás slavnosti „Na jedno“ liší od jiných podobných akcí?

S minipivovary máme uzavřenou dohodu, že maximální počet vystavovatelů je 10. Důvodem omezení je ekonomický pohled na rentabilitu účasti na festivalu ze strany minipivovarů. V budoucnosti bychom minipivovary rádi měnili, aby si milovníci pivních speciálů mohli opakovaně rozšiřovat obzor.

Nashledanou v Borovanech
Nashledanou v Borovanech

Slavnosti máte úspěšně za sebou. Chystáte v dohledné době nějakou další akci?

Výsledky konání festivalu pokládáme za úspěšné a rádi bychom z konání festivalu vytvořili tradici. Nevylučujeme ani možnost konání festivalu na objednávku i na jiných místech v Čechách.

Děkuji za rozhovor a přeji vám i jihočeským pivařům, aby se vaše smělé cíle dařilo naplňovat.



[Jiří ] [Zobrazeno 7595x] [29. červen 2014]
[Glosy] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vašíček

středa, 2. červenec 2014
15:11

Jak vidí současný stav minipivovarů Petr Kroužecký z Vítka z Prčice - mylsim, že docela výstižné - doporučuju hlavně druhou část článku: http://www.investicniweb.cz/2014/7/2/investice-do-maleho-pivovaru-aneb-jak-v-cesku-uspet-s-vlastnim-pivem/


napsal(a): Vašíček [Odpovědět]

Chody

středa, 2. červenec 2014
15:20

Chody

to Vašíček: Myslím, že stačí odkazovat na jeden článek jen jednou, pane Vašíčku :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

úterý, 1. červenec 2014
08:10

Chody

Já osobně nemám tyhle pompézní názvy vůbec rád. Za ta léta jsem zažil již plno ambiciózních pivních projektů, které už odnés čas do zapomnění. Uvidíme, jak budou v budoucnu fungovat borovanští...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:00


posted by: Inzerce

Kejna

pondělí, 28. červenec 2014
16:01

Kejna

Chody: mě se to naopak docela líbí, já v té pompéznosti cítím úmyslnou nadsázku .. doufám správně :)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI