Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Dočesná 2012 kladenskýma očima

[neděle, 2. září 2012]

Cílem je páteční den, počasí výletu moc nepřeje, ale naše čtyřčlenná kompletní kladenská grupa si tím nenechá zkazit očekávání ani náladu. Dorážíme celkem bez problémů a velmi rychle a náš první cíl vede logicky do Pivovaru u Orloje, který jsem ještě nenavštívil, loni jsem nebyl a předtím ještě nebyl otevřen. Moje očekávání tedy rozhodně splnili, celý objekt je velmi vkusně zařízen a zasazen do objektu chrámu chmele a muzea, jak kdyby tam byl odjakživa a celkový provoz, výzdoba a vůbec všechno kolem budí dojem jako kdyby pivovar existoval už dlouhá léta. Jídlo slušné, rychlá a příjemná obsluha a hlavně - pivo. Tak to se opravdu povedlo a s tou poctivostí jsou bych řekl na samé hraně. Zejména jedenáctka neboli žatecký samec je pivo vynikající s výraznou chutí kvasinek, jako kdyby kvasilo ještě v půllitru :o) Chmelový ležák je oproti tomu dosti hořký a speciál chmelová královna je další skvost, nasládlá chuť a moc dobrá.

Po zdegustování jdeme do centra dění a to samozřejmě na náměstí, kde se to hlavní odehrává. Ze začátku je všechno v jakémsi rozběhu a vše působí jakoby unaveně, ale zdání klame. Na začátek mě překvapil budějovický měšťanský pivovar se svým kvalitním nefiltrovaným Samsonem, od něhož jsem nic zvláštního přitom neočekával. U suchdolského Jeníka je veselo, hraje se na harmoniku, pan výčepní oproti tomu působí dosti sklesle, asi mu přišli účty, ale pivo má tedy dobré. Od Ústí jsem ochutnal brusinku a jejich piva mi zatím chutnala všechna. V Plzeňském stánku, který jsem obcházel obloukem (protože přece nebudu pít na pivních slavnostech plzeň) jsem ale byl kolegou upozorněn na melantrich na čepu, takže jsem samozřejmě nepohrdl. Kdysi býval u žateckého pivovaru i malý obchůdek s výčepem, ten je ale k mému překvapení zavřený, takže beru zavděk jen stánkem s žateckým. Po shlédnutí různých atrakcí a konstatování, že zde asi pivaři ani být nemůžou jdeme rychle pryč, protože i z pohledu se zvedá žaludek :o)

Mnichovský Paulaner je takový standard, který ničím nepřekvapil, ale ani neurazil. Ale překvapení na mě teprve čekalo a to v podobě stánku s nomádem z rozmanitosti. Ten nebyl avizován a jelikož se řadí mezi mé velké oblíbence a favority tak hned samozřejmě ochutnávám a to hned novinku "žižkovkého svrchňáka", který byl vynikající!

Naproti nešel přehlédnout stánek s taschenbergem. Říkali jsme si, jestli opravdu dorazí a opravdu. Kvůli jistým dávným sporům když ještě epicentrum bylo na Havlíčkově náměstí na Žižkově, jsem ho chtěl vzít obloukem, ale nedalo mi to. Nabídka sestávající se z 8 piv + radlera bila do očí a šel jsem tedy na věc. Hlavně 3 různé druhy výčepní desítky mě zarazili - něco takového se jen tak opravdu nevidí, ale budiž. Zajímavý byl i 34 stupňový speciál. Myslel jsem, že PIVO jako takové má strop na 33 stupních, tak nevim, asi to byla nějaká pivní brandy z buštěhradu :o) no nic, na košt jsem vybral staročeský ležák a ono se to opravdu dalo pít a nebylo to tak špatné. Ostatní piva nevim, ale jestli to toho pána baví, tak ať pokračuje, je to lepší než se vybíjet u nás na hokeji :o) V tomhle má asi vetší talent a není to tak špatné.

Další přišel na řadu Pacov, kde jsem zkusil malinu, taktéž přiznávám, že jejich piva mi zatím vždy chutnala. Konopná paka standard a rozhodně lepší než ta třeboňská, to tvrdím pořád. Radniční taktéž kvalitní a taktéž jsem ještě od nich nic špatného neochutnal, tentokrát Ignác byl velmi dobrý. Skromný mutějovický stánek jsem také neminul a zamířil ke Koutskému, tato piva už taková překvapení nejsou, ale slušná pohoda jako vždy. Běleč nabízela IPU na kterou jsem měl velkou chuť, ale vzhledem k předchozí konzumaci jsem volil lehčího Cara :o)

Dále už to byla jen tekutá kulisa ke koncertům v podobě ověřených věcí, které nemá cenu hodnotit a to Modré luny, Rebela, borůvky, Holby, Ježka a Pátera.

Musím vyzdvihnout výkon hudební produkce. Jsem spíše tvrdšího ražení, ale Ewička Farna svým výkonem snad neurazila ani zatvrzelého rockera. Pak už to ale bylo z jiného soudku - Blue Effect s nesmrtelným Radimem Hladíkem předvedl klasiku, ETC s Láďou Mišíkem bych už zvedl o další stupeň navrh, protože to je lekce českého bigbítu. Opravdová lahůdka ale měla teprve přijít s reunionem Flamenga vzhledem k výročí legendárního "kuřete v hodinkách". To byla lahůdka a srdce plesalo. Jinak celkově organizace byla z mého pohledu velmi slušně zvládnutá, bylo dostatek jídla i pití, ceny v rámci mezí, záchody skoro na každém rohu. Byl to příjemný den v krásném městě Žatci a kdo ještě nikdy nebyl, lze jen doporučit další ročníky a mě čekat napřesrok. Howgh

Dočesná 2012 kladenskýma očima

autor: pan Shimi | Blok 17:04 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

cz3ko

středa, 5. září 2012
17:59

cz3ko

Přijde mi, že jsem byl na úplně jiných slavnostech :))


napsal(a): cz3ko [Odpovědět]

Ivča

úterý, 4. září 2012
16:52

Na Dočesnou jsem s rodiči jezdila jako dítě rok co rok. Mimochodem taky z Kladna. Máma jela pokecat se sestřenicema a otec to vždy pojal jako stánkodrom.
Už tehdy jsem si raději potají cucla z povoskovaného kelímku zajímavě hořkého moku, než abych škemrala o cukrovou vatu.
Po dlouhé přestávce jsem do Žatce opět zavítala, ale ne letos. Na výroční Dočesné vystupoval Filip Benešovský a jeho Pink Floyd po česku. Paráda.
Když tak čtu, kolik druhů piv je o Dočesné možné ochutnat, nejspíš za rok pojedu taky.


napsal(a): Ivča [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
09:44


posted by: Inzerce

Etienes

pondělí, 3. září 2012
15:11

...zaplať pán Bůh...... :-)


napsal(a): Etienes (etienes(a)seznam.cz) [Odpovědět]

etienes

pondělí, 3. září 2012
11:10

Dočesná, čistý festival?
Hahaha. Pozitivní na dočesné byl snad jen program ( kromě přisprostlého Izera ) a produkce minipivovarů. Cizinci a hlavně Japončíci asi nestačili valit bulvy, jaký byl na Dočesné v sobotu po ránu neskutečný bordel až chlív. Vítejte v banánové republice. Další zlatý hřeb byla předvolební agitka jedné politické strany, kde se pivo točilo grátis. Další třešinkou na dortu bylo v degustační soutěži vyřazení kategorie nefiltrovaná piva, čímž všechny minipivovary utřeli nudli a k výhřew ve všech katzegoriích měl směle nakročeno pivovar, který Dočesnou sponzoruje. Bravo pořadatelé, jen tak dál.


napsal(a): etienes (etienes(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

pondělí, 3. září 2012
12:52

napsal(a): Henri [Odpovědět]

hroch

pondělí, 3. září 2012
20:06

hroch

to etienes: Jelikož jsem na Dočesné nebyl, tak jsem se koukal na net kdo byl hlavním partnerem a otevřela se mě reklama na severočeské vodovody a kanalizace. To mě pobavilo. Až později jsem zjistil že jsou asi míněny Krušovice. :-)


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pan Shimi

úterý, 4. září 2012
13:55

pan Shimi

já sem ale nic o čistotě nepsal.. Psal sem o záchodech a dobré organizaci. Mě se letošní Dočesná líbila a je to jen muj subjektivní názor- neboli mýma očima jak píšu v titulku. Komu se to nelíbí, ať tam nejezdí, chtěl bych vidět ty chytráky, kteří jenom kritizujou jak by to zvládli zorganizovat sami :-? Myslim, že můžeme být rádi za takovéhle akce a nejen kritizovat co se dá, není to asi vůbec jednoduché, i když je jasné, že všude se najdou nějaké černé kaňky, které kazí dojem, ale to je všude..
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.09.2012 ve 15:42:32


napsal(a): pan Shimi [Odpovědět]

Elf

pondělí, 3. září 2012
11:01

Elf

Mám dotaz. Proč by pivo jako takové mělo mít strop 33° EPM? Např. Smrtihlav z Podskalské měl 37° a Podskalská pusinka dokonce 38°. Obě piva vařena "all grain", tedy "od zrna".
A co se týká Taschenbergu (doufám, že to zas někdo nebude cenzurovat), nevadí mi, že dělají pivo z koncentrátu, ale že o tom lžou. Jinak z koncentrátu se dá udělat i velmi dobré pivo.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

pan Shimi

úterý, 4. září 2012
13:51

pan Shimi

to Elf: to rozhodně máš pravdu, tento podnik se musí brát s nadhledem o tom ani potom. Ale když ho to baví tak proč ne. Jinak s tou stupňovitostí- samozřejmě vim, že existují i "piva"s větší ráží, ale já sem myslel a i sem psal, že myslím pivo jako TAKOVÉ. Tohle už je všechno možné, ale klasické pivo určitě ne.


napsal(a): pan Shimi [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 6. září 2012
12:42

Elf

to pan Shimi: Ok, chápu, ale proč je ta hranice zrovna 33°? Sám mám s tímto celkem problém. Navíc si myslím, že je rozdíl mezi ležáky a Ales. Resp. podle mého jsou ležáky lepší, pokud mají EPM nižší, resp. max nějakých 20°. Na druhou stranu Smrtihlav, nebo např. EKU 28 jsou/byly velmi dobrá piva. U Ales, si myslím, že je ta hranice výš. Ale co mapř. s Tactical Nuclear Penguin? Původní stupňovist je 21°, ale vymražováním se z toho stalo něco, co s pivem nemá mnoho společného. Dá se tedy vůbec určit hranice, kdy je to ještě pivo a kdy už ne? Přinejmenším těžko...


napsal(a): Elf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI