Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Hurá, nový pivovar!

[středa, 31. březen 2010]

Je to tady! Konečně si můžu dojít pěšky na nějaké pivo přímo pod komín. Tolik jsem se těšil.

Jihoměstský pivovar dnes otevřel. Udělal jsem si čas už kolem poledne a s kamarádem vyrazil procházkou na oběd do pivovaru. Chuť na dobré čerstvé pivo rostla s každým krokem. Pivo ještě nemají místní, je z pivovaru u Bulovky. Ale i tak jsem zvědav. Mám moc rád pocit, kdy jdu do pivovaru, kde jsem ještě nikdy nebyl.

Ale jak to tak v životě bývá, radost se střídá s bolestí. Objednali jsme světlý ležák 12° a tmavou 14°. Nevěřil jsem svým očím. Na výčepu stála asi tři velmi odstátá piva, zcela bez pěny, zaschlé pivo na stěnách půllitru. "Paní výčepní" tato piva vzala, rozlila do několika sklenic a dočepovala. Další piva (když zrovna nerozlévala ta odstátá) načepovala asi nadesetkrát a s pěnou jako v Anglii - nekonzistentní, asi půl centimetru vysokou. Pivo bylo bohužel navíc úplně teplé.

Teplé pivo "vykompenzovala" studená polévka. Už jsem neměl chuť si na cokoli stěžovat. Hovězí vývar i vepřová panenka byly kvalitně připraveny, ale v kuchyni zřejmě na servírku dlouho čekaly. Prostě - co má být studené, časem teplá a co má být teplé, časem chladne. Restaurace je stavěná asi na 400 hostů, v době mé návštěvy bylo v pivovaru asi tak 15 lidí, obsluha naprosto vykolejená. Děvčata v nemožných krojích jsou úslužná, sympatická, ale nezvládají.

Interiér restaurace je velmi okázalý, pompézní, ale vkusný a klasický. Všude masivní dřevo a měď, jako u Bulovky. Použité úsporné osvětlení je ale podle mě velmi nedostatečné. U stolu je doslova šero. Chápu záměr - intimní osvětlení jako je právě na Bulovce, ale v tak velkém prostoru jako tady to na mě nepůsobí příjemně. Divím se, že při rekonstrukci neprobourali alespoň nějaké to okno. Restaurace je tak odkázána na celodenní svícení, což není zadarmo, možná i proto je osvětlení tak slabé. I slečna u vedlejšího stolu (a to soudím, že ženy mají obvykle raději jemné tlumené světlo) říkala, že jí z těch slabých "úsporek" přechází oči. Ale to se třeba doladí, nebo si prostě zvyknu:)

Na špatně načepované, odstáté a teplé pivo a studenou polévku si ale zvykat nechci. Snad to byla jen chyba v začátcích a vše bude časem vypadat tak, jak má.

Ale chyba v začátcích je dost špatná, člověk, co dostane tak špatné pivo, a není takový fanda do pivovarů jako já, přijde znovu až za půl roku nebo třeba nikdy. Zarazilo mě především, že na místě byl i majitel pan Richter a přesto se dělo, to co se dělo.

Novému pivovaru moc fandím, a určitě se tam velmi brzy zase zastavím a pevně věřím v obrat k lepšímu. Tento blok jsem nesepsal, abych si postěžoval, nebo pivovar poškodil. Napsal jsem to vše proto, že hned jak si dole v komentářích přečtu, že v Jihoměstském pivovaru někdo z vás byl a pivo bylo dobré, vyrážím!

Hurá, nový pivovar! [p738]

autor: PetrV | Blok 20:47 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Mauler

čtvrtek, 15. duben 2010
15:37

Mauler

Odpověď na dotaz kdy se bude vařit a zdali bude i pšenice...Došlo-

Dobrý den,

pivo by se mělo začít vařit co nejdříve. Pokud Vás to potěší,začneme právě
svrchně kvašeným, pšeničným, nefiltrovaným pivem (Weissbier).

Takže první Jihoměšťan bude Pšenice.


ICQ: 330508936

napsal(a): Mauler [Odpovědět]

PetrV

pondělí, 12. duben 2010
11:33

PetrV

Po včerejší večerní návštěvě přidávám komentář s pozitivní zkušeností. Světla bylo tentokrát více - asi první den ještě nesvítilo vše, co mělo. Pil jsem světlou 12° a byla slušná. Teplota piva už je taky OK. Přelévání půllitrů se naštěstí nekonalo. Jediné přetrvávající negativum je výčepní. Pivo čepuje X holek najednou, každá jinak, každé pivo jinak, jednou lépe, jednou hůře, obvykle s velmi špatnou pěnou, sklo nedostatečně umyté a teplé - pěna nedrží. Každopádně Jihoměstkému pivovaru dej Bůh štěstí!


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:42


posted by: Inzerce

Energetik

neděle, 4. duben 2010
15:06

Energetik

Osobní zkušenost bohužel nic moc.. Obsluha sice rychlá a ochotná, ale ten "výčepní" světlé pivo přeléval z půllitru do půllitru. Světlá dvanáctka Bon přesycená, bez výraznější chuti. Jedenáctka polotmavá lepší, ale i barevně je světlý Krakonoš tmavší, než tohle polotmavé :-) Ale to nevadí, chuťově dobré, ale světlý ležák fakt zklamání, ale asi i ovlivněno tím prasáctvím mladého pana "výčepního". Každopádně doufám, že jejich vlastní pivo bude o něčem jiném. Pivovárek jinak moc pěkný, vevnitř se mi to moc líbí!


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

pan Shimi

neděle, 4. duben 2010
12:30

pan Shimi

mě slečna v kroji řekla že pivo už je jejich, teď sem se ale dozvěděl že to tak neni. Tak sem to pil s vědomím, že už piju pravýho jihoměšťana a ne toho z bulovky, kterýho sem pil před dlouhým časem ve zlých časech. a když sem se pani vrchní zeptal jak to je a jestli to nejsou piva z bonu nebo z vrchlabí tak mi řekla, že ne, že tohle je originál. Tak nevim, proč dělaj z lidí blbce?


napsal(a): pan Shimi [Odpovědět]

Mauler

sobota, 3. duben 2010
09:44

Mauler

Musím uznat, že obsluha se zlepšila. Včera jsem si tam skáknul a nebyl problém,lokál narvanej i nahoře a vzhledem k tomu, že jsem seděl u stolu nejdál od pípy...vždy když jsem dopíjel, bylo mi nabídnuto další.Přitom holek tam bylo méně než předtím, no méně je někdy více.Jen je mi jich líto, že musí běhat nahoru po těch schodech, navíc v rukách někdy i osm půlitrů ... Klobouk dolů.Co jsem se tam jedné slečny ptal -kdy se bude vařit- říkala, že tak za měsíc ...


ICQ: 330508936

napsal(a): Mauler [Odpovědět]

P. Lesecký

pátek, 2. duben 2010
09:56

Pár slov k zamyšlení.

Majitelem pivovaru je společnost Jihoměšťanský pivovar s.r.o. V této společnosti má 50% podíl František Richter a 50% podíl Dalibor Pobořil. A Dalibor Pobořil je rovněž spoluvlastníkem společnosti BONVER - jednoho z největších provozovatelů takzvaných výherních automatů, forbesových heren a podobného svinstva u nás - viz také: http://www.motejlek.com/zlati-gambleri-kulajta-s-poborilem-na-nich-vydelali-v-poslednich-peti-letech-pul-miliardy-korun. (Mimochodem vlastníkem pivovaru Zašová je společnost BONVER CZ - jediným společníkem je Dalibor Pobořil).

Takže vy, kdo jste příznivci "výherních" automatů, tak hurá! na pivo na Jižní Město. A my ostatní si, myslím, můžeme na pivko zajít někam jinam .....


napsal(a): P. Lesecký [Odpovědět]

val

pátek, 2. duben 2010
10:07

val

to P. Lesecký: Kdybych měl konzumovat pouze výrobky firem, které tak či onak nevlastní nějaká svině, tak bych pošel hlady&žízní. Je to smutné, ale je to tak.


napsal(a): val [Odpovědět]

Henri

pátek, 2. duben 2010
12:01

Henri

to P. Lesecký: To, že je vlastníkem pivovaru Bon společnost Bonver, která provozuje herny, ví snad každý, kdo se o pivovary a pivo trochu zajímá. Takže žádná nová informace. Jinak do žádných heren nechodím a do výherního automatu jsem nikdy nehodil ani korunu, ale do Jihoměstského pivovaru chodit budu, pokud tam bude dobré pivo. Herny jsou legální podnikání a každý v tomto oboru nemusí být hned apriori zločincem a pokud investuje vydělané peníze do něčeho užitečného, tak je to jedině dobře. Znám samozřejmě argument, že herny vytvářejí z lidí závisláky, ale mně nikdo nikdy do žádné herny jít nenutil, takže předpokládám, že tam každý jde dobrovolně a pro některé lidi to může být druh zábavy, aniž by byl závislým, jako pro jiného třeba pletení, lepení letadýlek, chození na fotbal či na pivo atd. No a co se pivovarů týče, kolik u nás máme závislých na alkoholu, takže podle logiky ve Vašem příspěvku podnikání v tomto oboru je také hnus? A co vinaři, palírny, výrobci uzenin, atd. atd. atd. Závislý může být člověk na spoustě věcí a škodlivého je toho také mnoho. Prostě jste napsal nesmysl a já si myslím, že Vaším příspěvkem může stát i něco jiného, nežli jenom to co deklarujete.
Takže vy, kdo jste "příznivci" zdravého rozumu, tak hurá kamkoliv, kam se vám zachce a vy ostatní si dělejte také co chcete...


napsal(a): Henri [Odpovědět]

PetrV

sobota, 3. duben 2010
14:37

PetrV

to P. Lesecký: Jestliže se z peněz idiotů, co hází peníze do automatu, postavil pivovar, nevidím na tom nic špatného.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

beercards

sobota, 3. duben 2010
18:12

beercards

to PetrV: Má to jeden háčik...tí idioti okrádajú svoje rodiny a prepadávajú poctivých ľudí, obchody a rôzne prevádzky...:(


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

Mauler

čtvrtek, 1. duben 2010
20:41

Mauler

Pro PetraV nenech se odradit, obsluha se určitě dá trošku do kupy a taková prasárna se už nestane(on si to pan Richter do budoucna určitě pohlídá).Měl si prostě trošku smůlu, když se na něco hodně těšíš tak to zpravidla dopadne takto :)
Já to vidím ve stručnosti
- interiér, líbí
- obsluha, průser
- pivo, velmi dobře pitelné
Já osobně jsem hrozně rád, že pan Richter udělal pro pivaře na jižáku takovou senzaci, nebylo to jednoduché. A když nad tím tak uvažuji je to vlastně historicky první pivovar v této části Prahy.


ICQ: 330508936

napsal(a): Mauler [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 1. duben 2010
23:04

Malakin

to Mauler: Pod Jižní město patří i Chodov a tam pivovar byl.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 1. duben 2010
12:12

Elf

Mohl by tu někdo zveřejnit přesnou adresu pivovaru? A nevíte náhodou někdo, kdy budou mít na čepu své vlastní pivo?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 1. duben 2010
12:16

moreli

to Elf: Podjavornické 1602


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 1. duben 2010
12:24

Rosťa

to moreli: Podjavorinské 1602


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 1. duben 2010
12:25

Elf

to Rosťa: Díky


napsal(a): Elf [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 1. duben 2010
11:49

moreli

Včera jsem pivovar taky navštívil, pivo bylo v pořádku, jen ta čekací doba byla tragická. Čekat na pivo skoro půl hodiny, je fakt moc,ale chtěl jsem ochutnat, tak jsem to vydržel. Malou omluvou může být, že okolo 18hodiny bylo dole narváno, nahoře skoro taky. Snad se to časem zlepší.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

PetrV

čtvrtek, 1. duben 2010
11:51

PetrV

to moreli: Zajímavé, od 18 hodin prý totiž měl být večírek jen pro uzavřenou společnost (asi radní atd.).


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 1. duben 2010
12:04

moreli

to PetrV: Abych řekl pravdu, tak jsem včera nějak ztratil pojem o čase. Měl jsem za sebou dlouhou štreku (Zlý Časy, Medvídky, Svět Piva), tak že časový údal ololo18 je nutné brát s rezervou :-). Každopádně jsem odešel těsně před nějakou hudební produkcí.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 1. duben 2010
12:13

moreli

to moreli: Zapoměl jsem, že si ze svých cest dělám fotodokumentaci. Takže jsem dorazil v 18.29 a vypadl cca za hodinu. Dovnitř jsem se dostal bez problémů, nikde ani žádná cedule, že by se jednalo o uzavřenou společnost.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 1. duben 2010
10:03

Henri

Pivovar jsem navštívil včera odpoledne a chtěl bych doplnit několik svých postřehů. Nejdříve chci opravit Tvou informaci ohledně piva. Při prohlídce pivovaru jsme se samozřejmě ptali na původ čepovaného piva a sládek nám sdělil, že ne moc dobrá polotmavá 11° a o něco lepší světlá 12°jsou ze Zašové (Bon) a výborná tmavá 14° je dovezena z Pivovarské Bašty ve Vrchlabí. Odpoledne bylo už slušně plno a tak pivo nebylo odstáté a pěna i teplota byla jak má být. Ta obsluha byla ale opravdu tragická, snad to časem vychytají, některá ta děvčata se k takovéto práci evidentně nehodila. Interiér se mi líbí, je tam hodně místa na koncerty i nějaké divadlo se chystá, zkrátka paráda. To osvětlení večer asi nevadí, ale chápu, že když přijde člověk v poledne, tak mu to může připadat dost temné. Nahoře bude ještě salónek s vlastní pípou, cukrárna s vlastní výrobou a chystá se i výroba salámů a zrajících sýrů. Tak ať se novému pivovaru daří a těším se až ochutnám pivečko uvařené přímo na místě.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

PetrV

čtvrtek, 1. duben 2010
11:50

PetrV

to Henri: To, že piva jsou z Bulovky, mi řekla slečna v kroji :) Takže, díky za doplnění.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 1. duben 2010
14:49

Sekal

to Henri: Nejdřív Bulovka vařila pro Vrchlabí, teď vaří Vrchlabí pro JM, chm... Proč netočí rovnou Vrchlabí?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sweet

středa, 7. duben 2010
17:11

Osobně jsem, krom víkendu, zatím každý den v JMP na obědě i večer na pivu. Je pravda že začátky jsou těžké, a i zde je zatím spousta chyb. Ale co po týdnu od otevření chtít, myslím že s tím počítá i F.Richter a proto je i reklama zatím umírněná(resp. žádná), a čeká se právě na "vyladění". Obsluha se den ode dne o něco zlepšuje, kroje jsou velmi dobrý nápad, ale musí být dotažen, v což doufám.

Prostředí netřeba komentáře, vše bylo řečeno, stylové a vkusné, na to že to je v objektu bývalé kotelny neskutečné. Absence oken lidem zvyklým na bulovku nevadí(tam přes žlutá sodovková skla také ani přes den světlo moc nešlo), a především, okna není kam dělat, stojí tam panelák...

Jídlo zatím musím hodnotit pozitivně, že by něco bylo studené se mi nestalo, kvalita na úrovni.

Pivo v prvních dnes skutečně bylo teplé, neb ještě příliš nefungovalo chlazení, nyní již ok. Výčepního to bohužel nezachrání, to je opravdu slabina. Nabídka prozatím stále stejně omezená na 3 druhy, což by se mělo rychle změnit...

Jinak pivovar ve Vrchlabí spadá do kompetence pana Richtera a jeho týmu sládků, takže je ve výsledku téměř jedno jestli se pivo přiveze z bulovky nebo vrchlabí, černé 14 z bonu není co vytknout.


napsal(a): Sweet (xoni(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI