Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Pšeničné pivo v Brně

[neděle, 24. květen 2009]

Od nového roku má brněnský minipivovar Pegas nového sládka Karla Vavrečku, ten přišel z nedalekého minipivovaru Harrach ve Velkém Meziříčí. Naposledy jsem pil jím uvařený Harrach 12° světlý ležák a Harrach 14° polotmavý vánoční speciál a obě piva byla vynikající. Byl jsem tedy zvědavý, jak se mu povede na novém pracovišti a jestli bude schopen povznést úroveň Pegase tak, aby se kvalitou piva alespoň přiblížil tomu z Velkého Meziříčí. První den jsem ochutnal světlý ležák, který se podle mého příliš neliší od toho, co zde vařili dříve (tzn. hrubá, jakoby citrusová hořkost, téměř bez sladovosti, převládala u mne tedy spíše nespokojenost). Druhý den mě napadalo skočit do Pegase znovu, ochutnat místní pšeničné pivo a srovnat ho s nejen mnou kritizovaným pšeničným z pivovaru v Žebětíně. Tamní „Weizen“ je zřejmě spodně kvašený, podíl pšeničného sladu sice neznám, ale tipuji, že ho tam příliš není. Pivo tak spíše připomíná lehčí verzi světlého ležáku s nižším akcentem v hořkosti.

V Pegasu avizují, že jejich pšeničné je svrchně kvašené (dříve tomu tak nebylo, ale slyšel jsem od zasvěceného člověka, že snad opravdu používají kvasnice svrchního kvašení), o podílu pšeničného sladu leták sice mlčí, ale přesto jsem si sliboval lepší pivní zážitek, než jaký poskytují U Richarda. Při objednávce jsem tentokrát nezapomněl říct, že prosím bez plátku citrónu (bohužel ho dávají automaticky v obou minipivovarech). Pivo mi bylo naservírováno ve správné sklenici, ale to již dnes beru za standard. Ovšem to, co jsem našel ve sklenici, standard rozhodně nebyl. Už ve vůni chyběly pro Weizenbier typické součásti (tóny banánu, hřebíčku, pšeničného sladu). Co se týče chuti, bylo to ještě horší, převládala trpčí hořkost, která zakryla (pokud tam vůbec někdy byly) ostatní složky chuti, doznívání opět spíše hořké. Tedy opět by mě zajímal poměr použitého sladu pšeničného a ječného s tím, že nechci nikomu sahat do svědomí, ale moc se mi nechce věřit tomu, že je pivo svrchně kvašeno. Senzorickými vlastnostmi velmi připomíná pšeničné ze Žebětína, a to včetně poměru ke světlému ležáku. Tedy ať někomu chutná, či nechutná, určitě se nejedná o bavorský typ Weizenbieru. Možná by se obě piva dala zařadit do kategorie American Wheat Ale, kde je přípustná chmelovost ve vůni i v chuti, za to ovocné tóny jsou zde nepatřičné (bohužel jsem nic z této kategorie neměl a usuzuji tak pouze z popisu podle BJCP a BeerAdvocate).

Po této trochu nepříjemné zkušenosti (přeci jenom jsem čekal spíše německý Weizen) jsem ještě vyzkoušel Pegas Gold 16° (polotmavý speciál) a opět jsem nebyl spokojen – pivo bylo chuťově velmi prázdné a celkově fádní. Chápu, nemusela se zrovna povést várka, protože dřív jsem toto pivo párkrát ochutnal a nebylo vůbec špatné. Ovšem když srovnám světlý ležák a polotmavý speciál, které pan Vavrečka vařil ve Velkém Meziříčí, a ty, které teď vaří v Pegasovi, říkám si, že problém asi nebude v sládkovi, ale v surovinách, které má k dispozici. A to mě vede k zamyšlení, jaké má asi k dispozici suroviny pro pšeničné pivo (tím opět myslím množství pšeničného sladu a typ kvasnic).

Každopádně pokud si chcete dát dobré pšeničné pivo v Brně, moc na výběr nemáte. Můžete zkusit klub Netopýr, ale tam je k dostání pšeničné jen velmi sporadicky, naposledy to byl Weizen z Varnsdorfu (to bylo trochu jiné kafe než Žebětín a Pegas). Také zde byl cca před dvěma lety na čepu weissbier ze Zášové, vynikající, zajímavě chutnající, dalo by se říci až extraordinární pivo, ovšem nenašlo si mnoho příznivců právě pro svou dost specifickou chuť. Má rada tedy zní: pokud si chcete dát v Brně pšeničné pivo, kupte si lahvový Primátor Weizen a časem snad bude k mání i pšeničný Herold.

autor: Elf | Blok 23:33 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Laďa

úterý, 2. červen 2009
09:39

Lada

pšeničné U krále Ječmínka v Prostějově mě naprosto vyhovuje, dávám si ho bez pitomého citrónu a za cenu 24 kaček za půllitr mám dojem, že nejsem nijak šizen. no a pokud dostanu chuť na klasiku, tak se přemístím za roh k Pepovi, např. Medlešice dvanáct kvasnicová, kterou nabídnul minulý pátek v rámci oslav pivního moku, byla naprosto famózní!!! okamžitě jsem musel napsat do pivovárku pochvalný mail /Pepa navždy!, jako olomoučák tuto lokalitu prostějovákům sytě závidím/


napsal(a): Laďa [Odpovědět]

Ludwig

úterý, 2. červen 2009
08:27

Ludwig

Ja chodim do Pegasu od te doby co otevreli.. od roku 1992. Ale posledni dobou uz tam nechodi tolik, protoze uz to neni co driv.Ta kvalita se opravdu zhorsila, o tom nepochybuji.
Co hur.. ceny sly nahoru a kvalita dolu, a to je skoda. V posleni dobe uz tam zavitam jen sporadicky,neni proste o co stat. Skoda.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
16:07


posted by: Inzerce

Michal

pondělí, 1. červen 2009
01:52

Michal

Mimochodem, kdy otvírají vlastní minipivovar pánové Jobánek a Žalio, ať máme co hodnotit, ale nechceme nic co je běžně k dispozici...pro začátek by stačil obyčejnej weizenbier, märzen, rauchbier, IPA, popřípadě i stout, ať je nějakej výběr - klidně se za tim potáhnu přes celou republiku, ať vim, jak má teda chutnat to správný pivo :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.06.2009 ve 01:56:41


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

karel vavrecka

neděle, 31. květen 2009
20:27

co já mohu ve starýh varnýh listeh dopátrat tak tu mám naposled rok 2006 a stále se používají svrchní kvasnice


napsal(a): karel vavrecka (karel.vavrecka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Petr Ž

sobota, 30. květen 2009
14:19

To Elf: American Wheat Ale je velmi zajímavé,je svěží, jsou zde ovocné a kořeněné tóny jako u belgian Witbieru avšak s plným tělem, nádherně oříškovými tóny sladu na Ale (Marris Otter) a typickým suchým závěrem po amerických či GB chmelech. Ovšem s Pegasem to nemá pranic společného :).
Celkově Pegas nemá nic společného s pivem od roku 1992. Zatím?


napsal(a): Petr Ž [Odpovědět]

Jiri.J

neděle, 31. květen 2009
09:18

to Petr Ž: Byl jsem ochutnat Pegas v út. Nepitelné! Typický produkt naší nudné a fádní minipivovarské scény. To pšeničné bylo takřka nepitelné. Já osobně nevěřím, že užívají svrchního kvašení. Ale nenáročný český konzument to do sebe lije s přesvědčením, že má něco fantastického.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Michal

pondělí, 1. červen 2009
01:47

Michal

to Jiri.J + Petr Ž. : Jako milovník českýho ležáku, mam zaplakat, nebo se smát :-?

Je fakt super, ty lidi, co se snaží něco uvařit doma, de facto na koleni, naházet do jednoho pytle s nálepkou (dle Vás) "Tohle stojí za hovno". Nechci to nějak hrotit, asi tomu rozumíte, nebo si to o sobě myslíte, ale...možná se to chce zamyslet (sami nad sebou)...a hlavně trochu soudnosti...


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Petr Ž.

pondělí, 1. červen 2009
14:31

to Michal: Nevím proč bychom se měli zamýšlet, myslím že kritika je oprávněná, Pegas je prostě špatné pivo, a s typem Bohemian Lager nemá pranic společného. O "weissbieru" nemluvě. Podívejte se např. na Kaltenecker jaká vaří vynikající piva. Naposledy vyníkající Rauchweiss a nepřekonatelný Maibock, přesně tak, jak má tento styl vypadat. Jak to, že tam to dovedou?
Tzn.dle Vás musí být vše co někdo uvaří nebo vyrobí v jakékoliv sféře výborné a pokud si někdo sám něco nevyrobí, nemůže krituizovatž? Vy jste nikdy nekritizoval nějaký výrobek, když byl špatný? Máte zvláštní argumentaci. Pokud Vám Pegas chutná, klidně si ho pijte.dobru chuť.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

umbob

pondělí, 1. červen 2009
18:59

umbob

to Petr Ž.: Tak jsem si ten "fenomenální Maibock" včera dal. Pivo chutnalo,to jo, ale že by mě to zrovna uzemnilo?Hustá pěna padla cca za minutu, po malém množství avizovaného pendreku(lékořice-anýz) ani stopy. Ale možná jsem si jen dostatečně neoholil jazyk :)
Mám pocit, že vy dva(Ž+J)tady pochválíte jen ta piva, která se v Rožňavě podaří a zrovna vám chutnají. Zdejší čtenáři pak můžou nabýt dojmu, že tam jsou prostě dokonalí. Já osobně jsem byl dost zklamaný např. z jejich ležáku Kras(zázvorová 12° s medem). Když už tak plivete na naši šedou pivovarskou scénu, zkuste být trošku objektivní.
Jsem rád, že mám díky Netopýrovi(a asi i vám dvěma) tu možnost v Brně ochutnat tolik druhů(stylů) piva. Ale té kritiky(byť mnohdy oprávné) je až moc. Ulevujete si jen na pivních webech nebo přeposíláte své výtky i sládkům? Tam by měly padat vaše kritiky především.


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Petr Ž.

pondělí, 1. červen 2009
22:03

to umbob: Maibock byl fantastický, troufám si tvrdit, že srovnatelný i s některými zajímavými malými pivovary z Bayern. Nádherně kompaktní pěna, pokud to točil Radek Cejp(je pravda, že pak to točila ta nová dívčina a šlo ta rapidně dolů, ale byla tam po 1, bohužel), silné aroma po sladu a karamelu, v chuti sladové, výrazně po mléčných karamelkových bonbónech, s lehkou stopou po anýzu a lékořici a dlouhým hřejivým závěrem, na tom jsme se shodli všichni, výtečné. Co se týče zázvoru s medem, nevyhledáván tyhle věci, ale musím uznat že pokud si odmyslím zázvor a med (které však nebyli nijak intenzivní a tudíž nerušili), podstata světlého ležáku byla naprosto vynikající. Tak by měl chutnat echte ležák. Ostatní by si mohli vzít příklad.
Víte, tady je poznat, že používají kvalitní zahraniční slad, který se dříve dělal i u nás. Navíc piva filtrují, což je velké plus co se týče senzorických vlastností. Prostě se snaží, používají dobré suroviny a mají zkušenosti z Bavor, které si přinesli, a na výsledku je to znát. Pochvala je zcela na místě, plně si ji za to přinášejí a jak velmi obohacují naše pivovarnictví.
Kritiku sládkům nepíšeme,je to zbytečné, jen pochvaly těm co udělají výborná piva.
Ale abych byl taky objektivní, tedˇ jsem si otevřel Paulaner Salvator, várka 4/10, a je to již s várkou (3/10) další nepovedená, jinak tohoto jednoho z nej Doppelbocků.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Libor

úterý, 2. červen 2009
08:23

Libor

to umbob: máš pravdu, a hlavne v tom, že v poslednej dobe je ich svetlý ležiak veľmi slabý! Ako keby kvôli samým "špeciálom" zabudli robiť "klasiku".
Pre mňa ma rozdiel od p. Žalia to po odmyslení zázvoru a medu nie je žiadny zázrak skôr naopak...
Ale napriek tomu Pán Boh zaplať za každý taký mini ako je Kaltenecker!


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Michal

pondělí, 1. červen 2009
23:47

Michal

to Petr Ž.: Pegas sem ještě nepil, reagoval sem spíš na to hodnocení český minipivovarský scény jako fádní a nudný.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Petr Ž.

úterý, 2. červen 2009
10:32

to Michal: Bohužel česká minipivovarská scéna je jednou z nejchudší na světě. Pouze jeden typ - Ležák, jen v různých stupňovitostech, navíc nefiltrovaný, což snižuje senzorické vlastnosti. Do toho občas jen většinou nepovedený tmavý ležák a pšenice. Toť vše. To by mi ještě ani tak nevadilo, ale kdyby byl ten ležák alespoň kvalitní. Není to trochu málo, na to, že svět zažívá obrovskou pivní renesanci a boom a existuje minimálně 80 pivních stylů? A u nás pouze 1-2 a navíc ne zrovna v dobré kvalitě, až na pár vyjímek? (Varnsdorf, Kaltenecker, Strahov, Šuráň-Pivo Praha) a pár homebrewářů, kteří se také snaží dělat něco zajímavého.
Stačí se podívat vedle za hranici do Polska a Maďarska, kde minipivovary dělají spousty jiných stylů než jen ležák. A to nemluvím třeba o Francii a Itálii, kde stovky minipivovarů vaří desítky světových pivních stylů, ze špičkových surovin a většinou také ve vyníkající kvalitě. Bohužel, naše minipivovarnictví je velmi strohé a fádní. Třeba tomu bude do budoucna bude jinak, snad. Některé indície tomu nasvědčují. Tak nezbýva jen držet palce.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

arnost

sobota, 21. květen 2011
12:22

to Petr Ž.: Dobry den, v nejake starsi debate se zminujete o pivovaru Kaltenecker a o tom, ze pouzivaji kvalitni zahranicni slad, ktery se drive delal i u nas a ze na pivu je to znat. Muzete mi sdelit vice podrobnosti? Jaky slad, sladovny atd.? V cem je nevyhoda ceskeho sladu? Diky.


napsal(a): arnost (vlbl(a)atlas.cz) [Odpovědět]

karel vavrecka

úterý, 26. květen 2009
21:25

zdravím vás pánové co se týče naší pšenky z pegasu tak používáme svrchní kvasnice z vups v praze.
mé rodiné dúvody mne donutili jíti pracovat do brna.
tady v pegasu již 4 roky není spilka ale ckt v kterém probýhá hlavní kvašení a to je jiné kafe než klasika na spilce .
jsem velice rád za pochvalná slova na mé bývalé pusobení.stale se snazím tělat pivo jak nejlépe umím ale nekydy to prostě okolnosti nedovolují


napsal(a): karel vavrecka (karel.vavrecka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J

středa, 27. květen 2009
09:00

to karel vavrecka: Rád bych se Vás zeptal, zda nevíte odkdy se užívá u pšeničného piva Pegas svrchní kvašnení. Ať se Vám v Brně daří a dobře vaří...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Elf

úterý, 26. květen 2009
00:55

Elf

toMalakin: Co si pamatuji pšenku z Prostějova, myslím, že jako v případě Brna a Olomouce nešlo o žádný zázrak (spíše jsem ocenil jejich ležáky, kromě višňového ovšem).

Přetvořit si hospodu k obrazu svému není nic jednoduchého, ale doufám, že se do dříve, či později alespoň někde podaří. Ovšem ani nejprogresivnější z brněnských hospod - Netopýr - pšenku moc nezvládá (snad ten Paulaner by mohl pomoci a k tomu nějaká propagace). A co dál? O Božence jsem už psal. Prostě se trochu bojí experimentovat, přičemž místní si podle výčepáka Jardy pochvalují i nezáživný a nudný Želiv (zkusil jsem ho tam za poslední dobu asi 2x až 3x a pokaždé mě naprosto zklamal, tohle pivo mě ostatně docela bavilo, když to byla hořčí 15°, ale teď už fakt ne). A jinak se na třetí pípě zatím vždy objevil světlý ležák.
Pak je tu PUXpub, tam točí poslední dobou opravdu hrůzostrašný Žebětín, který je nota bene za rohem + občas Oslavany a Opat 10°.
V Leguánovi jsem byl jen 2x, ale když mi při mém druhém pokusu donesla servírka Harracha, který byl týden skladován při teplotě 21° C a vůbec nepřipomínal pivo, které jsem tam měl týden před tím (to bylo výborné), nenašel jsem zatím odvahu tam zatím znovu. I když na jejich obranu musím říct, že prý šlo o omyl, pivo tam bylo skladováno tak dlouho, protože jim přivezli místo dvou sudů šest. Ovšem hospoda pivo přijala a pak ho vesele zmrvila. S tím, že přepokládám, že se pivo vytočilo všechno (ono muselo být špatné už několik dní a majitel ho přesto ponechal na čepu). Proč taky stahovat něco co už ani zdaleka nepřipomíná původní produkt, vždyť jsou v tom prachy. To si radši odradíme potenciální zákazníky. Navíc mě také dost odrazuje vyložený smrad připáleného tuku, který se line z kuchyně.

A jen tak na okraj, opravdu "zvláštní" zážitek jsem měl loni s pšeničným muškátovým pivem ze Starobrna.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Honza

pondělí, 25. květen 2009
11:39

honza

toElf: Prosím Vás o opravení jména sládka ve Vašem příspěvku týkajícího se minipivovaru Pegas Brno. Pan sládek se jmenuje Karel Vavrečka.Děkuji Honza Němeček


napsal(a): Honza [Odpovědět]

Elf

úterý, 26. květen 2009
00:04

Elf

to Honza: Hm, to je zvláštní, protože na stránce pivovary.info uvádějí, že ve VelMezu nahdradil J. Zatloukal J. Šabackého a ten se měl přesunout do Brna ... a jak se teď dívám na stránkách Jelínkovy vily je opravdu uveden jako minulý sládek Karel Vavrečka, který střídal zmíněného Šabackého. Jdu to opravit.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.05.2009 ve 00:08:38


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Honza

pondělí, 25. květen 2009
11:29

honza

Jenom malá drobnost pan sládek co nyní působí v minipivovaru Pegas Brno se jmenuje Karel Vavrečka. S panem sládkem spolupracuji na Diplomové práci(studuji na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně na Ústavu technologie potravin).


napsal(a): Honza [Odpovědět]

Elf

pondělí, 25. květen 2009
08:19

Elf

toLudwig: Srovnávat Hluchou Zmiji se Zlými Časy rozhodně nejde. Zmije je sice skvělá hospoda (interiér, atmosféra, reprodukovaná rocková hudba, nebo jen hospodský šum a hlavně nekuřácké prostředí). Jenže Rytíř ze Svijan, který je na čepu jednou za týden a velmi sporadicky se vyskytující ochutnávky z minipivovarů (VelMez, Oslavany, zažil jsem jednou i Žamberk a Varnsdorf), to nevytrhnou. Jinak se jede klasika: Dudák a Sklepák ze Strakonic (občas Klostermann, Dudák Black, Král Šumavy), Krakonoš, Polička, Svijany. Navíc je trochu obtížné zjistit, co je/bude za ochutnávku na čepu. Tedy ještě jednou, jedná se výbornou hospodu, ale co se týče nabídky piv, nemá Zmije proti Zlejm Časům nejmenší šanci. Jediná brněnská knajpa srovnatelná se ZČ je klub Netopýr na Flédě, ale tam je k dispozici pouze jeden proměnný kohout a navíc nabídka je trochu geograficky omezená, ale naštěstí se tam objevují často velmi zajímavá piva např. z Rožňavy, Varnsdorfu, Broumova, či Vojkovic. Jinak je to v Brně zatím dost konzervativní, např. Na Božence se jim moc nechce ani do tmavých ležáků, natož do nějakých zahraničních stylů. Vrchole experimentátorství tam je nezajímavý Gottschalk ze Želivu, ještě že tam mají nastálo na čepu Poutníka. Leguán a PUXpub to taky nezachrání.

toMalakin: Já nezůstávám jen u slov, akorát nevozím do Brna celý sudy nebo soudky, ale vozím si lahvové bavorské pšenice, ovšem jen pro sebe a kamarády. Jinak s tou pšenicí v Brně je vážně trochu problém. Ta ze Zášové byla přijata velmi rozporuplně, 80-90% lidí ji úplně odmítlo a 10-20% bylo – včetně mě – nadšeno, ale pak trvalo hodně dlouho, než se v Netopejru objevila další. Ostatní brněnský podniky jsou zatím hodně konzervativní, ale snad se to časem zlepší. Do budoucna by se v Netopejru měli objevit pšenice z mnichovského pivovaru Paulaner. A co týče ochutnávání jiných pšeničných piv v České republice, tak se samozřejmě snažím, ale je pro mě obtížné jezdit každý druhý třetí týden někam do Prahy. Jinak pšenice co mám v okolí, tak ve Svatováclavským za moc nestála, Přerov jsem ještě neměl a na Ječmínka si moc nepamatuji (už je to nějaký čas co jsem ho zkoušel). Jinak samozřejmě když jsem v Praze rád si zajdu např. do Pivovarského domu, nebo na Bulovku, loni jsem měl možnost ochutnat Staročeské bílé z Velkého Rybníku (takový český witbier) atd.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 25. květen 2009
08:46

Malakin

to Jiri.J: Mám pocit, že jste ten příspěvek adresoval namísto Elfovi mně. Já se tady o Pegasovi vážně nikde nezmiňuju. :)

to Elf: K tomu Ječmínkovi: oficiálně by se mělo jednat o svrchně kvašenou pšenici, ale už jsem slyšel od několika lidí, že se to dělá spodním kvašením. Nevíte víc?

Jinak pokud budete vozit pivo jen pro sebe a své kamarády, tak se to v Brně nikdy nezmění k lepšímu a budete si pořád stěžovat na omezenou nabídku. Těm hospodským je vážně nutné otevřít oči. Taky jsme do Hanze ze ZČ hučeli několik měsíců (vlastně skoro rok), aby začal točit nějaký zajímavý pivo a ne tu sračku ze Smíchova, on však ne a ne, že prý už s malými pivovary nechce mít nikdy nic společného, a já tak musel pít na všech akcích, které jsme tam se známými měli, jenom Kofolu. Ale nakonec se to povedlo a teď jsou všichni spokojení a ZČ se staly vzorem pro ostatní. Člověk si prostě musí vytvořit hospodu k obrazu svému, nebo jít jinam.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 25. květen 2009
09:03

to Malakin: Omluva, poletl jsem jména...oprava: adresováno elfovi...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pondělí, 25. květen 2009
09:11

Honza Světpiva.cz

to Elf: Ty jo. Prvni zminka o american wheat ale a zrovna u Chodyho:)

Jo jo, byvaji horke, rozhodne neco jineho nez bavorske weizen. Ted mam vzorky z pivovaru Harpoon, UFO Hefeweizen, ale pisou ze je to pokracovani belgicke tradice. Trochu matouci. Weizen v nazvu, belgicka tradice a bude to chutnat jako american wheat ale:)

Az budete mit nejake vzorky, prijedu do Brna. Vezmu neco ze svych zasob a muzeme to odegustovat...


Jiri.J

pondělí, 25. květen 2009
09:59

to Honza Svetpiva.cz: Mě Wheat Ale teda osobně dost chutná. Měl jsem sice jen 3 vzorky. 2 z USa a 1 z Kanady. Podle mě ideální pivo na léto. Co takhle to zkusit ve Vandáků? Kvasinky na ale máte, pšenici taky...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 25. květen 2009
07:11

Ludwig

Ale jeste par slov k Pegasu.
Zatimco v tom "hlavnim" Pegasu clovek ma na vyber 4 druhy piva. tak maji na Jiraskove jeste paty druh, zazvorove pivo. Moc se o tom nevi, a malo kde se o tom pise.
Kdyz jsem naposledy byl v Pegasu, trosku me nastval jejich novy nesvar.. Ty platky citronu, co se vkladaji do te psenice uz nejsou oloupane (okrajene), jak tomu bylo prakticky od pocatku v r. 1992. Tudiz je jejich psenicne pivo nejen nakysle, ale k tomu jeste zatizene brutalni davkou pesticidu. ::cry ::cry ::cry
K tomu sladkovi, co tam ted je..
Ten stary sladek, co vypadal jako upir Krejci ::lol , ten tam ale taky delal snad 17 let, pokud se nemylim???
uvidime, jaky bude ten novy.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 25. květen 2009
06:57

Malakin

Když nemůže hora k Mohamedovi, tak co kdyby Mohamed zajel k hoře = co takhle vyjet za pořádnou pšenicí někam mimo Brno, např. do Čech, do Lomnice, Chýně či Strahova? Nebo si taky můžete nechat dovézt přes nějakého známého jenom soudek a zkusit to dát na čep do své oblíbené hospůdky. Takhle začínal i Hanz ze Zlých Časů - jednou se nechal ukecat jedním milovníkem piva na kouřovou Chýni, ten mu ji dovezl až do hospody, udělala se na to reklama na netu a hospoda byla rázem plná a... netrvalo to dlouho a se sračkovým Staráčem ve Zlých Časech, kterej lidi nelákal, byl nadobro konec. :)

Prostě když něco chci, nemůže zůstat jenom u slov a stěžování si, že někde něco nemáme, ale je nutné pro to taky něco udělat. Ukažte hospodským, že jim dokážete na zajímavé pivo sehnat dostatek pivních nadšenců (mi neříkejte, že se v Brně nenajde aspoň 20 takových, kteří si rádi dají zajímavé pivo), a uvidíte, že i v Brně budete mít brzy podnik jdoucí ve šlépějích Zlých Časů...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 25. květen 2009
08:06

to Malakin: Já tedy nevím, jak je to s tím kvašením u pšenice z Pegasu. Mám pocit, že pořád užívají kvasnice na spodní kvašení. Na svrchní kvašení měli poprvé údajně přejít v listopadu 2004. Když jsem se pak ptal, tak jednou mi řekli spodní, podruhé svrchní. V tom se prase vyznej. Možná zkoušeli krátkodobě svrchní a z lenosti přešli zpět na spodní. Z chuti piva bych přísahal na spodní kvašení. S německým pšeničným to nemá, jak píše Malakin, společného nic. Ten citron je skutečně humus. Malakinovo zklamání z Pegasu naprosto chápu. Mě to mrzí, jakožto Brňáka, ještě víc. Nádherné varny, skvělé technologické vybavení, zavedený podnik, dobré umístění a pivo nestojí za nic. Žebětínské pšeničné je spodně kvašené na 100%.
V Brně je s pšeničným pivem problém. Na Flédě to Radek nechce moc brát, protože nejde na odbyt (teď bude Rauchweizen z Kalteneckeru). Tamní osazenstvo prý na pšenici nadává...
U Hluché zmije to je skutečně problém spíše majitele, který je více konzervativní a potrpí si na ležák. Ale pivo je ošetřené skvěle a nekouří se tam. Jako další alternativa je pak hospůdka Na Božence. Pelhřimovské pivo vždy v té nejlepší kondici a 3 pípa je volná (mívají tam často Žatec a Castullus ze Želiva). Výčepní by jistě nebyli proti. Problém je tam kouř. Teď v létě se to dá řešit posezením na zahrádce, popř. venku na ulici.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 25. květen 2009
06:59

Ludwig

to Malakin:
... a uvidíte, že i v Brně budete mít brzy podnik jdoucí ve šlépějích Zlých Časů...
Ja osobne si myslim, ze takovy podnik uz mame.. Hlucha zmije..
Denne narvano, jedno lepsi pivo nez druhy.. tak to ma byt!!!!! :-8


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 25. květen 2009
07:06

Malakin

to Ludwig: A ve Hluché zmiji pšenku nikdy netočili? Pokud ano, tak proč o tom nebyla v Elfově příspěvku zmínka?


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 25. květen 2009
07:14

Ludwig

to Malakin:
Ja jsem tam psenku nikdy nemel.
On ten majitel je trosku konzervativni, 12ka svetla, 12ka tmava a jako raritka 12ka kvasnicova.
Nejaky ejly (Ale :) ) nebo rauchbiry, to tam moc nechou zkouset, jsou zvykli proste na klasiku..


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

siki

pondělí, 25. květen 2009
15:26

siki

to Ludwig: A občas taky 14°, já se tam po ní pěkne zkrakonošoval:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI