Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Čerstvá Herold pšenice

[čtvrtek, 14. květen 2009]

Pšenice z Březnice, to je má srdeční záležitost. Bylo to moje první setkání s tímto druhem piva a vůbec s jiným druhem než české klasiky. Vzpomínám si, že jsem jej koupil kdysi na slavnostech v Nepomuku kvůli lahvi. Nevěděl jsem, o co jde, nevěděl jsem, že existuj i jiná piva než česká, největší odlišností pro mě bylo pivo černé.

Otevřel jsem jej tedy nic netušíc. Přičichnu a cítím silo, ano nacházím se uprostřed kopy obilí. To přece není pivo. Napiju se a chce se mi zvracet. Nakonec se tak nestalo a já "to" dopil do dna, ale rozum mi říká, že tohle již nikdy více.

No ale léta plynou a já se stávám k novým stylům čím dál více méně rezistentní. Druhé setkání s březnickou pšínkou si nepamatuju, zřejmě mě již tolik neodrazovalo, ale asi ani nijak moc nenaplňovalo.

Mezitím jsem pomalu pšeničným pivům přicházel na chuť, zejména díky minipivovarům. Návštěvu Černic si bez Písaře již nedokážu představit. V průběhu let jako jediný vaří pšenici specialista na speciály Primátor v Náchodě. A já si říkám, jak by mi asi dneska chutnal pšeničný kvasničák z Březnice?

Proto jsem uvítal zvěsti, že Herold obnovil jeho výrobu. A protože jsem nedávno uvedl do života Pivní prodejnu, kde hlavním sortimentem je právě březnické pivo, měl jsem jako jeden z prvních možnost ochutnat nový kvasnicový pšeničný ležák (tak a teď mě přátelé pivních stylů kamenujte :))

Možná čekáte, že se rozepíšu, jak že vlastně chutná. Neumím a ani nechci však popisovat všechny ty tóny a podtóny, ty chutě, příchutě a pachutě. Proto Vám nezbývá nic jiného, než si staronový Herold ochutnat a vychutnat sami. Mohu snad jen říci (po vzoru Trautenberka): "Ta pšenice je málo pšenicová..."

Čerstvá Herold pšenice

autor: Chody | Blok 20:57 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Mnich

středa, 20. květen 2009
10:12

Mnich

Hezký, ale jak ho dostat do Brna...? :)


napsal(a): Mnich [Odpovědět]

siki

pondělí, 18. květen 2009
19:17

siki

Jenom mě udivuje, že si autor a pivní fajnšmekr na pšeničného Herolda nevzal pšeničnou sklenici....viz. foto....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:00


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 19. květen 2009
20:38

Chody

to siki:
No spíš upřednostním správně ologovanou sklenici před sice typově správnou, ale bez loga či s logem nepatřičným :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

siki

středa, 20. květen 2009
07:27

siki

to Chody: Námět na anketu: Jaké sklenici dáváte přednost?


napsal(a): siki [Odpovědět]

Petr Ž.

sobota, 16. květen 2009
10:35

Tak nevím, ale dle mého názoru, to je celkem průměrný Weissbier, srovnatelný s komerčními Weissy jako je Schöfferhofer, Erdinger apod. Co se týče srovnání s Mahr´s Brau - Weiss, tak to bych vůbec nesrovnával :). Mahrs zejména točený, je lahůdka. No a malé bavorské pivovary nabízí vskutku špičky, které jsou Heroldu hodně vzdálené. Bohužel u nás nemáme tradici, tzn vychytané technologie, kvalitní suroviny a zejména kvasné kultury. Ale je pravda, že první várky cca 1993 byly dobré.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Heroldův písař

čtvrtek, 4. červen 2009
09:47

Minimálně v kvasných kulturách bych hrubě nesouhlasil, sládel František Pinkava soi jezdí pro prvotřídní kvasinky do Bavorska.... to Petr Ž.:


napsal(a): Heroldův písař [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 4. červen 2009
10:07

Henri

to Petr Ž.: Co se týče názoru, že malé bavorské pivovárky vaří bezkonkurenční pšeničná piva, tak s Vámi plně souhlasím. Ale i tyto pivovárky jsou komerční! Komerční jsou všechy pivovary, žádný pivo nevaří jako charitu pro pivaře. Nekomerční mohou být snad jenom homebrewaři.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Michal

pátek, 15. květen 2009
18:05

Michal

Chody: Tak už jí mam v sobě:) Luxusní záležitost, eště, že sem se napakoval:)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Jarda

pátek, 15. květen 2009
16:00

Právě jsem ochutnal a je to snad to nejlepší pšeničné co mi proteklo trubkami ::lol ::lol ::lol
A to jsem první ochutnal v Bavorsku v roce 1991 a od té doby celou řadu druhů v Německu i u nás. Ještě že jsem si z Březnice na ten košt přivezl šest kousků, protože je zatraceně dobře pitelné. Jen mě překvapuje ta trvanlivost, jeden rok u kvasničáku mě zaráží. Dokonce jsem se do pivovaru vrátil, že má datum trvanlivost do 12.5. a dnes je 15.5. No jo pane, ale 2010, rok jsem prostě na etiketě ani nehledal. Takový mladší, menší sympaťák co u toho byl mi vysvětlil, že mi určitě bude chutnat, musel si být vědom, že je fakt výborné. Stál jsem tam jak trubka a ani se nezeptal, jak to dělají. Všimli jste si, že Herold má vážně dlouhou trvanlivost?


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Petr Buriánek

pátek, 15. květen 2009
17:29

to Jarda: Tipnul bych si, že stejně jako v Náchodě jej pasterizují.


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]

Jarda

pátek, 15. květen 2009
17:42

to Petr Buriánek:
No jo, to ale postrádá smysl, nechat tam kvasnice a pak ho pasterovat. Připomíná mi to jeden příspěvek o mrtvých kvasnicích. Nicméně pokud je výsledek takový jaký je, tak ať klidně pasterizují. A kdybych si tak někde mohl dát uvedenou pšenici kvasnicovou, nefiltrovanou, nepasterovanou, to by byl zážitek... Objasní to někdo, ale fakta, ne dedukce. Honza Kočka by mohl, ten je od fochu :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 15. květen 2009
19:02

jiri.kana

to Jarda: V Náchodě pšenici opravdu pasterují (prý šetrně), však má taky roční trvanlivost. Takže kvasinky jsou skutečně mrtvé. Důležité je, aby po usmrcení nedošlo k jejich autolýze.
Předpokládám, že v Březnici to dělají taky tak.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Petr Ž.

sobota, 16. květen 2009
11:34

to Jarda: Jestliže má Herold roční trvanlivost, jedná se o pasterizovaný Weissbier. Nepasterizovaný má max trvanlivost max 6 měsíců. Běžně se pasterizují i komerčnější Weissbiery v Německu. Ono je to celkem složité. Používá se totiž několik metod výroby Weissu. První fermentace je vždy svrchní, ale co se týče druhé fermentace (dokvášení v láhvích) jsou 3 způsoby. Tradiční malé bavorské pivovary většinou používají stejnou, vlastní násadu svrchních kvasnic jako pří primárním kvašení. Jiné směs svrchních a spodních a nejsou vyjímkou i pivovary co použijí na druhotné dokvášení jen kvasnice spodní! (dokonce i König Ludwig Weisse). Urychlí to usednutí kvasnic na dno. Já osobně preferují stejné svrchní násady. Pokud Weissbier obsahuje kvasnou násadu je označen Hefe nebo mit Hefe (Hefeweizenbier). Může se však také ještě filtrovat (novější metoda používaná v Bavorsku cca od 1920) a ten se pak nazývá Kristallweizen (nebo Kristallklar).


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Petr Ž.

sobota, 16. květen 2009
21:30

to Jarda: Co se týče pasterizace u Weissu, tak je to asi tak, že se po primárním, svrchním kvašení pivo pasterizuje,čímž se zničí nežádoucí mikroorganismy (ale cukry zůstanou). Teprve pak je pivo znovu naočkováno kvasnou násadou, čímž proběhne druhotné kvašení. Někdy dochází i k tomu, že se přídá cukerný roztok aby tak mohlo dojít k oné druhotné fermentaci. Této metody využívají zejména větší pivovary, které exportují, k prodloužení trvanlivosti.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Petr Ž.

sobota, 16. květen 2009
21:41

to Jarda: Co se týče teorie od J.Kani,je to taky možné, čtu to prvně, ale něco na tom bude. Otázkou je, jak dlouho můžou kvasnice zůstat v usmrcené formě aby nedošlo k autolýze? Ale to je spíš pro odborníky z bio-chemie :)


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Slávista

pátek, 15. květen 2009
12:38

Slávista

Tak na březnickou pšenici mám jenom samé příjemné vzpomínky. V porovnání s Primátorem u mne jasně vedla, a to i ten mi chutná docela dost. Doufám tedy, že až na pšeničného Herolda narazím, bude chutnat stejně dobře jako tehdá. :-8


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

swooper

pátek, 15. květen 2009
10:42

swooper

mě včera přijela domů také zásilka s deseti pšenkami, tak jsem hned večer degustoval....A chutnala mi dost a stejně jak píše pan Hudák mě zaujala jeho sametověší chuť ne tak štiplavá jako u Primátora. V porovnání s Mahrs brau weisse(v lahvi se ZČ) vyhrál jednoznačně Herold


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Energetik

pátek, 15. květen 2009
09:13

Energetik

Ja psenici poprve vubec nemohl snest. Moje prvni psenice vubec ale byl Erdinger ;) Kazdopadne dneska psenice ve vsech podobach vyhledavam a je to vynikajici laskomina. Doufam, ze dnes ve ZC jeste stihnu bud Breznici, nebo Strahov ;) Nebo oboji :-D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 15. květen 2009
08:14

jiri.kana

Moje první setkání s pšenicí byl domažlický Prior. Bylo mi 17 - 18 a měl jsem tehdy dojem, že to se snad ani pít nedá. Pusa plná kovově-drožďové chuti, zdráhal jsem se polknout. Nakonec jsme to ve dvou dopili a čuměli na to jak tele na vrata.
Mezitím jsem byl poučen časopisem Pivní kurýr (ano, byly časy, kdy se daly z Pivního kurýra nasávat cenné informace) o pšeničném pivu, bylo to tuším v rámci rozsáhlejšího materiálu o Březnici.
Druhé setkání pak bylo s březnickým. Bylo to v rychlíku do Budějovic, někdy v r. 96, lahev zakoupena na pražském hlavním nádraží. Chutnalo a od té doby jsem pšeničná piva vyhledával.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

val

pátek, 15. květen 2009
07:35

val

Pšeničného Herolda jsem fčéra okoštoval ve Zlých Časech. Pivo bylo svěží, oproti Náchodu kyselejší, chutné, ale že by mě to posadilo na prdel, to se říct nedá...


napsal(a): val [Odpovědět]

Jiri.J

pátek, 15. květen 2009
07:04

Pro mě byl Herold tuším 3 setkání s pšeničným pivem. Jeli jsme kvůli němu na podzim r. 1993 do Znojma, jelikož z pro mě dodnes nepochopitelných důvodů jej distribuoval pivovar Hostan.
Ve skladu Hostana si pěkně nacpali baťohy a s otevřeným lahváčem obdivovali krásy Znojma. Původně plný batoh piva, cestou vlakem, nabyl povážlivě podoby sušené švestky. Nedalo se prostě přestat pít, jak nám tehdy chutnalo.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 15. květen 2009
05:58

Roman Holoubek

Jen jedna věc je mi záhadou. V jiném článku se píše o svrchním kvašení u březnické pšenky. A na etiketě je napsáno v angličtině lager, v češtině ležák. Mírně matoucí zdá se.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.05.2009 ve 05:59:00


jiri.kana

pátek, 15. květen 2009
08:08

jiri.kana

to Roman Holoubek: Co se ti nezdá? Prostě úplně normálně svrchně kvašený ležák :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.05.2009 ve 09:27:08


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomas

pátek, 15. květen 2009
20:33

tomáš

< to Roman Holoubek: Na zadní straně etikety Herolda je napsáno svrchně kvašené pivo bavorského typu. Na přední etiketě ležák, ale to je jen asi kvůli tomu, že česká legislativa nezná pojem pšeničné pivo (tahle úvaha není z mojí hlavy, ale myslím, že to asi tak bude). Ochutnal jsem a myslím že na český poměry velmi dobrý (přeci jen konkurence moc není), ale v Bavorsku by to byl běžnej dobrej průměr.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Marian Hudak

pátek, 15. květen 2009
01:36

Psenicneho Herolda som prvykrat ochutnal z flasky zakupenej v jednom podniku v Sareckom udoli, potom ho na nejaky cas prestali vyrabat a teraz ho (nastastie a dufam ze natrvalo) obnovili. Porovnanie s Nachodskym weizenom u mna vychadza jednoznacne v prospech Herolda - ma jemnejsiu chut oproti drsnejsiemu Nachodskemu weizenu. Vcera som mal moznost Herolda prvykrat ochutnat capovaneho v Zlych casoch spolu so Strahovskym psenicnym - obe piva dost podobne, u Herolda citelna bananova prichut (ale vobec nie na skodu) - prave ta to pivo zjemnuje, kazdopadne oba vzorky vybornou ukazkou ineho pivneho stylu... Rychlo bezte do Zl. casov, dlho na vycape nevydrzia...:-)


napsal(a): Marian Hudak [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI